gruha0 Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lipca 2010 Witam przedstawiam produkcję mojej pierwszej kiełbasy. Rodzinie oraz sąsiadom bardzo smakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lipca 2010 gruha0, Wygląda apetycznie, może coś więcej o tej kiełbasce, czy wg konkretnej receptury? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lipca 2010 Gratuluje wyrobu,wygląda smakowicie może pokarzesz bliżej tą nadziewarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lipca 2010 Wyglada na lekko pomarszczona a co za tym idzie troszeczkęza wysoka temp obrobki termicznej. Co do ksztaltu i dlugosci to jak zawodowy,,wedliniarz" poobkręcałeś... brawo.Co do skladu to wydaje mi sie ze z duzej ilosci miesa chudego jest zrobiona-widac na zdjeciu podczas wedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lipca 2010 Witajcie dziękuje za pochlebstwa. Pracuje w masarni lecz to nie mój wyuczony zawód .mięsa chudego było dużo przypraw dałem wg.smaku czosnek,pieprz, gałka muszkatołowa , i troszkę smaku z kiełbasy Polskiej Surowej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lipca 2010 Nie potrzebnie dodales tego smaku z k. polskiej surowej(oprócz mieszanki okreslonych przypraw zawiera ,,uleprzacze". Jak mozesz to wstaw przekrój kiełbasy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lipca 2010 Co do maszynki to jest podobno starsza ode mnie . Jedna wada niema nic z nierdzewki ale mam już zamówione lejki z nierdzewki pozd. [ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 20:08 ] Kiełbaska po tygodniu w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lipca 2010 Kiełbasa wygląda zacnie, podaj przepis, chętnie podobną zrobię. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lipca 2010 Dla mnie rewelacja, wygląda wspaniale i wierzę, że tak smakuje. Gratulacje.Mam tylko jedno pytanie, czy naprawdę robiłeś kiełbasę pierwszy raz?Pozdrawiam. [ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 20:21 ] A te zardzewiałe części... Wymocz może w pepsi albo coca coli póki co. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lipca 2010 Na 20 kg : 8 kg. ll ch wp. czyli obrobiona szynka z kita , kulka 2 kg lll wp. czyli z golonka ścięgniste 2 kg ll woł. 6 kg. ll tł wp. czyli boczek , fajny chudy Przyprawy jak pisałem wcześniej wg. smaku dodawałem . ll ch. mielona była na 14 , ll tł. na 4 , a lll na 3 , co do wędzenia to 3-3,5 godz w gestym dymie ok . 60 stopni , dodawałem zrębków wędzarniczych namoczonych z woda i cukrem , a na koniec 20-30 min temp. 90 stopni . Cześć kiełbasy po wyjeciu z wędzarni zraszałem zimną woda i jest soczysta a część powoli stygła i wyszła fajnie podsuszona . A drzewo do wędzenia to czereśnia i buk . [ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 20:30 ] części są dokładnie czyszczone przed każdym użyciem i smarowane smalcem . A kiełbasę robiłem samodzielnie pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lipca 2010 No bardzo piękna kiełbaska i najważniejsze że dużo... :grin: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lipca 2010 A wędzarnia też super :clap: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lipca 2010 dodawałem zrębków wędzarniczych namoczonych z woda i cukremtuaj to chyba pierwszy raz spotykam się z takim procesem..... :rolleyes: ciekawym tego przeokrutnie jaki wpływ ma "dym karmelowy" na wędzonki... a na koniec 20-30 min temp. 90 stopnii tu mamy wyjaśnioną częsciowo przyczynę pomarszczenia A kiełbasę robiłem samodzielnie pierwszy razale jednak kolega już conieco widział :tongue: co teraz widać na załączonych obrazkach :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lipca 2010 Widziałem w końcu w masarni pracuje od 6 lat. A ze zrębkami pomieszanymi z cukrem i wodą kolega po fachu mi podpowiedział podobno działa na lepszy kolor . [ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 21:23 ] Ta kiełbasa co była zraszana zimną woda się nie pomarszczył niestety już jej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lipca 2010 No właśnie , Jaki ma wpływ moczenie zrębków w wodzie z cukrem??Dokładnie chodzi mi o cukier. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lipca 2010 Gratuluję wyrobu,ale jestem ciekaw po co ta woda z cukrem z naciskiem na cukier. Kolor można śmiało uzyskać nie stosując takich sztuczek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lipca 2010 8 kg. ll ch wp. czyli obrobiona szynka z kita , kulka Chude wieprzowe to chyba kl I :rolleyes: . A kl II może być A lub B tzn z wiekszą lub mniejszą zawartością tłuszczu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Lipca 2010 Widziałem w końcu w masarni pracuje od 6 lat. A ze zrębkami pomieszanymi z cukrem i wodą kolega po fachu mi podpowiedział podobno działa na lepszy kolor . [ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 21:23 ] Ta kiełbasa co była zraszana zimną woda się nie pomarszczył niestety już jej nie maJaki wpływ , oprócz schłodzenia i jak piszesz soczystości ma zraszanie zimną wodą..? Czy powoduje również "zmiękczenie" jelita.. ? Czy zauważyłeś różnicę w twardości skórki kiełbasy spryskanej i pozostałej. ? Wykonałem wczoraj 10 kg kiełbasy o podobnym składzie i podobnym czasie wędzenia. Niestety skórka wyszła mi za twarda. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Lipca 2010 8 kg. ll ch wp. czyli obrobiona szynka z kita , kulka Na naszej stronie starajmy się używać poprawnych nazw, gdyż dla nie których pewne pojęcia i zwroty nie będą zrozumiałe. Myślę, że mięso wieprzowe kl I ( jak zauważyła Chudziak) pozyskałeś z obrobionej szynki z nogą? Czy tak! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Lipca 2010 Gratulacje.Jak na pierwszy raz to super wyszło.Prawie zawodowiec.Tylko ten cukier jakoś niewiarygodnie pasuje.Pozdrawiam. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Lipca 2010 8 kg. ll ch wp. czyli obrobiona szynka z kita , kulka Na naszej stronie starajmy się używać poprawnych nazw, gdyż dla nie których pewne pojęcia i zwroty nie będą zrozumiałe. Myślę, że mięso wieprzowe kl I ( jak zauważyła Chudziak) pozyskałeś z obrobionej szynki z nogą? Czy tak!Tak . U Nas w masarni jak jest za dużo szynek to obrabiamy szynkę i klasyfikujemy ją do ll A. moja pomyłka . Pozdrawiam. [ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 20:55 ] Gratulacje. Jak na pierwszy raz to super wyszło. Prawie zawodowiec. Tylko ten cukier jakoś niewiarygodnie pasuje. Pozdrawiam.Pomysł z cukrem podsunął mi kolega po fachu i nie mam pojęcia czy faktycznie jest lepszy kolor czy nie . Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Lipca 2010 Pomysł z cukrem podsunął mi kolega po fachu i nie mam pojęcia czy faktycznie jest lepszy kolor czy nie . Pozdro.Ja dla lepszego a raczej ciemniejszego koloru dodaję zrębki bukowe. Ale z cukrem, nie stosowałem i nie słyszałem. Człowiek uczy się całe życie. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Lipca 2010 Pomysł z cukrem podsunął mi kolega po fachu i nie mam pojęcia czy faktycznie jest lepszy kolor czy nie . Pozdro.Ja dla lepszego a raczej ciemniejszego koloru dodaję zrębki bukowe. Ale z cukrem, nie stosowałem i nie słyszałem. Człowiek uczy się całe życie. Ja miałem zrębki mieszane drobne a teraz będę próbował na grubszych . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Lipca 2010 Ja miałem zrębki mieszane drobne a teraz będę próbował na grubszych .Gradacja zrębki (wielkość) raczej nie ma wpływu na kolor. Ale mieszane są OK, dla mnie najlepsze. [ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 22:07 ] Ciemne wędzonki zrobić dla mnie nie problem :rolleyes: :grin:I tu się z tobą muszę zgodzić. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Lipca 2010 Cukier pod wpływem temperatury karmelizuje się , a przy wysokiej pali się i zapewne kopci . Może to ma dać kolor. Ciemne wędzonki zrobić dla mnie nie problem :rolleyes: :grin:specjalista się odezwał :lol: , ale już nawrócony na dobrą drogę i teraz MISTRZ :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.