Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wyglada na lekko pomarszczona a co za tym idzie troszeczkęza wysoka temp obrobki termicznej. Co do ksztaltu i dlugosci to jak zawodowy,,wedliniarz" poobkręcałeś... brawo.Co do skladu to wydaje mi sie ze z duzej ilosci miesa chudego jest zrobiona-widac na zdjeciu podczas wedzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118433
Udostępnij na innych stronach

Witajcie dziękuje za pochlebstwa. Pracuje w masarni lecz to nie mój wyuczony zawód .

mięsa chudego było dużo przypraw dałem wg.smaku czosnek,pieprz, gałka muszkatołowa , i troszkę smaku z kiełbasy Polskiej Surowej .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118434
Udostępnij na innych stronach

Co do maszynki to jest podobno starsza ode mnie . Jedna wada niema nic z nierdzewki ale mam już zamówione lejki z nierdzewki pozd.

 

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 20:08 ]

Kiełbaska po tygodniu w lodówce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118436
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie rewelacja, wygląda wspaniale i wierzę, że tak smakuje. Gratulacje.Mam tylko jedno pytanie, czy naprawdę robiłeś kiełbasę pierwszy raz?Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 20:21 ]

A te zardzewiałe części... Wymocz może w pepsi albo coca coli póki co.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118440
Udostępnij na innych stronach

Na 20 kg :

8 kg. ll ch wp. czyli obrobiona szynka z kita , kulka

2 kg lll wp. czyli z golonka ścięgniste

2 kg ll woł.

6 kg. ll tł wp. czyli boczek , fajny chudy

Przyprawy jak pisałem wcześniej wg. smaku dodawałem .

ll ch. mielona była na 14 , ll tł. na 4 , a lll na 3 , co do wędzenia to 3-3,5 godz w gestym dymie ok . 60 stopni , dodawałem zrębków wędzarniczych namoczonych z woda i cukrem , a na koniec 20-30 min temp. 90 stopni . Cześć kiełbasy po wyjeciu z wędzarni zraszałem zimną woda i jest soczysta a część powoli stygła i wyszła fajnie podsuszona . A drzewo do wędzenia to czereśnia i buk .

 

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 20:30 ]

części są dokładnie czyszczone przed każdym użyciem i smarowane smalcem . A kiełbasę robiłem samodzielnie pierwszy raz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118442
Udostępnij na innych stronach

dodawałem zrębków wędzarniczych namoczonych z woda i cukrem

tuaj to chyba pierwszy raz spotykam się z takim procesem..... :rolleyes: ciekawym tego przeokrutnie jaki wpływ ma "dym karmelowy" na wędzonki...

 

a na koniec 20-30 min temp. 90 stopni

i tu mamy wyjaśnioną częsciowo przyczynę pomarszczenia :cool:

 

A kiełbasę robiłem samodzielnie pierwszy raz

ale jednak kolega już conieco widział :tongue: co teraz widać na załączonych obrazkach :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118451
Udostępnij na innych stronach

Widziałem w końcu w masarni pracuje od 6 lat. A ze zrębkami pomieszanymi z cukrem i wodą kolega po fachu mi podpowiedział podobno działa na lepszy kolor .

 

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 21:23 ]

Ta kiełbasa co była zraszana zimną woda się nie pomarszczył niestety już jej nie ma

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118455
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję wyrobu,ale jestem ciekaw po co ta woda z cukrem z naciskiem na cukier. Kolor można śmiało uzyskać nie stosując takich sztuczek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118458
Udostępnij na innych stronach

8 kg. ll ch wp. czyli obrobiona szynka z kita , kulka

Chude wieprzowe to chyba kl I :rolleyes: . A kl II może być A lub B tzn z wiekszą lub mniejszą zawartością tłuszczu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118470
Udostępnij na innych stronach

Widziałem w końcu w masarni pracuje od 6 lat. A ze zrębkami pomieszanymi z cukrem i wodą kolega po fachu mi podpowiedział podobno działa na lepszy kolor .

 

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 21:23 ]

Ta kiełbasa co była zraszana zimną woda się nie pomarszczył niestety już jej nie ma

Jaki wpływ , oprócz schłodzenia i jak piszesz soczystości ma zraszanie zimną wodą..?

Czy powoduje również "zmiękczenie" jelita.. ?

Czy zauważyłeś różnicę w twardości skórki kiełbasy spryskanej i pozostałej. ?

Wykonałem wczoraj 10 kg kiełbasy o podobnym składzie i podobnym czasie wędzenia.

Niestety skórka wyszła mi za twarda.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118507
Udostępnij na innych stronach

8 kg. ll ch wp. czyli obrobiona szynka z kita , kulka

Na naszej stronie starajmy się używać poprawnych nazw, gdyż dla nie których pewne pojęcia i zwroty nie będą zrozumiałe.

Myślę, że mięso wieprzowe kl I ( jak zauważyła Chudziak) pozyskałeś z obrobionej szynki z nogą? Czy tak!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118575
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje.

Jak na pierwszy raz to super wyszło.

Prawie zawodowiec.

Tylko ten cukier jakoś niewiarygodnie pasuje.

Pozdrawiam.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118576
Udostępnij na innych stronach

8 kg. ll ch wp. czyli obrobiona szynka z kita , kulka

Na naszej stronie starajmy się używać poprawnych nazw, gdyż dla nie których pewne pojęcia i zwroty nie będą zrozumiałe.

Myślę, że mięso wieprzowe kl I ( jak zauważyła Chudziak) pozyskałeś z obrobionej szynki z nogą? Czy tak!

Tak . U Nas w masarni jak jest za dużo szynek to obrabiamy szynkę i klasyfikujemy ją do ll A. moja pomyłka . Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 20:55 ]

Gratulacje.

Jak na pierwszy raz to super wyszło.

Prawie zawodowiec.

Tylko ten cukier jakoś niewiarygodnie pasuje.

Pozdrawiam.

Pomysł z cukrem podsunął mi kolega po fachu i nie mam pojęcia czy faktycznie jest lepszy kolor czy nie . Pozdro.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118577
Udostępnij na innych stronach

Pomysł z cukrem podsunął mi kolega po fachu i nie mam pojęcia czy faktycznie jest lepszy kolor czy nie . Pozdro.

Ja dla lepszego a raczej ciemniejszego koloru dodaję zrębki bukowe.

Ale z cukrem, nie stosowałem i nie słyszałem.

Człowiek uczy się całe życie.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118580
Udostępnij na innych stronach

 

Pomysł z cukrem podsunął mi kolega po fachu i nie mam pojęcia czy faktycznie jest lepszy kolor czy nie . Pozdro.

Ja dla lepszego a raczej ciemniejszego koloru dodaję zrębki bukowe.

Ale z cukrem, nie stosowałem i nie słyszałem.

Człowiek uczy się całe życie.

 

Ja miałem zrębki mieszane drobne a teraz będę próbował na grubszych .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118583
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem zrębki mieszane drobne a teraz będę próbował na grubszych .

Gradacja zrębki (wielkość) raczej nie ma wpływu na kolor.

Ale mieszane są OK, dla mnie najlepsze.

 

[ Dodano: Wto 27 Lip, 2010 22:07 ]

Ciemne wędzonki zrobić dla mnie nie problem :rolleyes: :grin:

I tu się z tobą muszę zgodzić.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118594
Udostępnij na innych stronach

Cukier pod wpływem temperatury karmelizuje się , a przy wysokiej pali się i zapewne kopci .

Może to ma dać kolor.

Ciemne wędzonki zrobić dla mnie nie problem :rolleyes: :grin:

specjalista się odezwał :lol: , ale już nawrócony na dobrą drogę i teraz MISTRZ :clap:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-118596
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.