Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pracowity masz urlop, ładnie to wszystko wygląda już przed wędzeniem, cienką zrobiłeś wg jakiego przepisu? :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-142722
Udostępnij na innych stronach

W czasie wędzenia

 

I po

 

 

Adam boczek sie nie rozpada a farsz daje niekiedy

 

zbig3133 tak jak grube tylko trochę chili i ostrej papryki dodałem żeby były pikantniejsze

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-142751
Udostępnij na innych stronach

gruha0 - profesjonalnie uwędzona ta kiełbasa, ale kiełbasa jak dobra kiełbasa, ale stojak na kiełbasę to mistrzostwo świata :clap:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-142756
Udostępnij na innych stronach

gruha0 - profesjonalnie uwędzona ta kiełbasa, ale kiełbasa jak dobra kiełbasa, ale stojak na kiełbasę to mistrzostwo świata :clap:

Dziękuje bardzo , dzisiaj na szybko zrobiłem bo nie miałem gdzie porozwieszać kiełbasy , wczoraj wszystko na pojemnikach wisiało to dzisiaj do sklepu 2 godz. i zrobione :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-142761
Udostępnij na innych stronach

Gruha, to wygląda tak, jakbyś produkował dla wojska. :grin: Wyroby pięknie się prezentują.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-143973
Udostępnij na innych stronach

:clap: Super wyroby ! :grin: Też muszę sobie taki stojak sklecić , praktyczna rzecz...Gratulacje ! Pozdrawiam.
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-143978
Udostępnij na innych stronach

bardzo piękne wyroby piękny kolorek po wędzeniu ilość też zaskakująca moje gratulacje pozdrawiam :clap:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-143980
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Moja pierwsza kielbasa.1,2 kg łopatki ,1,2 udźca z indyka 1 kg boczku i 0,5 wołowiny.Przekrój trochę jak ze sklepu,ale smak lepszy.Peklowanie 50/50 sól /peklosól ,19g/kg.Po dwóch dniach leżenia w lodówce jak dla mnie za trochę słona .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159193
Udostępnij na innych stronach

Przekrój trochę jak ze sklepu

Czego Ty człowieku chcesz od tego przekroju :shock: . Bardzo ładny przekrój, prawidłowe wędzenie więc proszę się tu cieszyć z tak udanej, pierwszej kiełbasy a nie marudzić :grin:

Na przekroju widać to, co do kiełbasy dałeś i jak była zmielona. Na przekroju widuje się też wady kiełbasy ale Twojej to w żadnym wypadku nie dotyczy.

Gratuluję tak ładnej, pierwszej kiełbaski. Kiełbasa jak marzenie :grin:

Co do słoności, na przyszły raz zmniejsz nieco dawkę soli. Osobiście daję 16g/kg a nieraz nawet 15g/kg. Gdy sól nie dominuje można delektować się oniuansami smakowymi.

Pochwal się też następnymi wyrobami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159206
Udostępnij na innych stronach

Pewnie koledze strukturka nie przypasowała .... :( .... nie piszesz jak i czym rozdrabniałeś mięso .... po przekroju myślę że wszystko poszło góra na 8-e i to na niezbyt ostrym nożu i sitku .... :( ....

Ale tak jak koleżanka napisała wygląd przekroju wybarwienie ..... jest OK .... jak na pierwszą kiełbaskę to :clap: :clap: :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159208
Udostępnij na innych stronach

Ja nie marudzę :wink: Jestem bohaterem we własnym domu i odniosłem sukces towarzyski :grin: Tylko spodziewałem się wiejskiej kiełbasy.Siatki kupiłem nowe 13 mm.Mięsa chude zmieliłem na niej.reszte na 8 mm i 3mm.Nóż może i tępy.Próbuję dalej.Udała się dzięki temu forum.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159291
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza kielbasa.1,2 kg łopatki ,1,2 udźca z indyka 1 kg boczku i 0,5 wołowiny.Przekrój trochę jak ze sklepu,ale smak lepszy.

witam

uwędzona ładnie-jak glazurowana,pieprz grubo rozdrobniony-ładnie widać przez osłonkę,

przekrój typowy do kiełbas wieprzowo-drobiowych,słona bo siedziała w wędzarni

do końca razem z szynkami i boczkami (gruba otoczka osłonki to zdradza):?: ,być może się mylę :!: ,trochę wykapało z niej

stąd zwiększona słoność...dlaczego nie wyszła wiejska :arrow: inna obróbka termiczna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159317
Udostępnij na innych stronach

Kurcze napisałem że to moja pierwsza kiełbasa,a zrobiłem na święta białą.To w takim razie moja pierwsza wędzona .Tej białej mi zostało w zamrażarce .Mogę ją teraz uwędzić?I czy nie przeszkadza że nie była peklowana!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159513
Udostępnij na innych stronach

Mogę ją teraz uwędzić?I czy nie przeszkadza że nie była peklowana

Możesz wędzić ,ale będzie szara w środku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159515
Udostępnij na innych stronach

Możesz wędzić ,ale będzie szara w środku.

Niekoniecznie. Kiełbasa robiona na samej soli, po uwędzeniu też może mieć ładny różowy kolor. Warunkiem są cienkie jelita i długie wędzenie.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159569
Udostępnij na innych stronach

Może mi ktoś z forumowiczów opisać , jak zrobić taką wędzarke jak na fotkach ?

Grucha...Pochwal się z jakiego materiału (drewna) zrobiłeś swoją wędzarke ?!?

 

Z czego zrobiles przewód dymny ?

 

Ja uganiam sie za beczką juz od kilku miesiecy ale do drewna mam dojscie (np.stare palety drewniane)..! Uszczelniales twoja wedzarke ? Mozna tez ryby w niej wedzic ? (90 C)

 

Odpiszcie..opiszcie prosze..:-)

 

pozdro;-

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159624
Udostępnij na innych stronach

może mieć ładny różowy kolor

Nie uwierzę jak nie zobaczę :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159627
Udostępnij na innych stronach

Nie uwierzę jak nie zobaczę

Zobacz poniższy temat. Są zdjęcia.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2591

 

[ Dodano: Sro 11 Maj, 2011 10:47 ]

Po pierwszym wędzeniu:

 

Po ostatnim wędzeniu:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159635
Udostępnij na innych stronach

Zobaczyłem i uwierzyłem.Tylko mam jedno ale.Może się mylę ,ale poczytałem i doszedłem do wniosku ,że na kolor tej kiełbasy ma duży wpływ duża ilość czosnku a nie jak pisał Wnuczek proces wędzenia i średnica tejże.

Moja odpowiedź dotyczyła kiełbasy białej i gdyby trzymać się przepisu na nią z 16-stki to zawsze po wędzeniu wyjdzie szara.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159642
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.