anerka Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Stycznia 2011 dzień urlopy trzeba to wykorzystaćWykorzystasz maksymalnie przy takiej ilości. Powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-142719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Pracowity masz urlop, ładnie to wszystko wygląda już przed wędzeniem, cienką zrobiłeś wg jakiego przepisu? :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-142722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Stycznia 2011 W czasie wędzenia I po Adam boczek sie nie rozpada a farsz daje niekiedy zbig3133 tak jak grube tylko trochę chili i ostrej papryki dodałem żeby były pikantniejsze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-142751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Stycznia 2011 gruha0 - profesjonalnie uwędzona ta kiełbasa, ale kiełbasa jak dobra kiełbasa, ale stojak na kiełbasę to mistrzostwo świata :clap: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-142756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Stycznia 2011 gruha0 - profesjonalnie uwędzona ta kiełbasa, ale kiełbasa jak dobra kiełbasa, ale stojak na kiełbasę to mistrzostwo świata :clap: Dziękuje bardzo , dzisiaj na szybko zrobiłem bo nie miałem gdzie porozwieszać kiełbasy , wczoraj wszystko na pojemnikach wisiało to dzisiaj do sklepu 2 godz. i zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-142761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Stycznia 2011 I wyroby ze środy Schaby i boczki rolowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-143971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Gruha, to wygląda tak, jakbyś produkował dla wojska. :grin: Wyroby pięknie się prezentują. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-143973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Schaby i boczki rolowane Boczki widzę, a gdzie te schaby? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-143976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Stycznia 2011 :clap: Super wyroby ! :grin: Też muszę sobie taki stojak sklecić , praktyczna rzecz...Gratulacje ! Pozdrawiam. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-143978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Stycznia 2011 bardzo piękne wyroby piękny kolorek po wędzeniu ilość też zaskakująca moje gratulacje pozdrawiam :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-143980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Schaby i boczki rolowane Boczki widzę, a gdzie te schaby? Schaby 3 ostatnie kije Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-144128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Stycznia 2011 gruha0, a jak poradzisz sobie z kośćmi z tych wędzonych schabów ?? schaby były bez kości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-144131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruha0 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Czyli polędwice :grin: No tak polędwice Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-144136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyfer Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Maja 2011 Moja pierwsza kielbasa.1,2 kg łopatki ,1,2 udźca z indyka 1 kg boczku i 0,5 wołowiny.Przekrój trochę jak ze sklepu,ale smak lepszy.Peklowanie 50/50 sól /peklosól ,19g/kg.Po dwóch dniach leżenia w lodówce jak dla mnie za trochę słona . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Maja 2011 Przekrój trochę jak ze sklepuCzego Ty człowieku chcesz od tego przekroju :shock: . Bardzo ładny przekrój, prawidłowe wędzenie więc proszę się tu cieszyć z tak udanej, pierwszej kiełbasy a nie marudzić :grin: Na przekroju widać to, co do kiełbasy dałeś i jak była zmielona. Na przekroju widuje się też wady kiełbasy ale Twojej to w żadnym wypadku nie dotyczy. Gratuluję tak ładnej, pierwszej kiełbaski. Kiełbasa jak marzenie :grin: Co do słoności, na przyszły raz zmniejsz nieco dawkę soli. Osobiście daję 16g/kg a nieraz nawet 15g/kg. Gdy sól nie dominuje można delektować się oniuansami smakowymi. Pochwal się też następnymi wyrobami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Maja 2011 Pewnie koledze strukturka nie przypasowała .... .... nie piszesz jak i czym rozdrabniałeś mięso .... po przekroju myślę że wszystko poszło góra na 8-e i to na niezbyt ostrym nożu i sitku .... .... Ale tak jak koleżanka napisała wygląd przekroju wybarwienie ..... jest OK .... jak na pierwszą kiełbaskę to :clap: :clap: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyfer Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Maja 2011 Ja nie marudzę :wink: Jestem bohaterem we własnym domu i odniosłem sukces towarzyski :grin: Tylko spodziewałem się wiejskiej kiełbasy.Siatki kupiłem nowe 13 mm.Mięsa chude zmieliłem na niej.reszte na 8 mm i 3mm.Nóż może i tępy.Próbuję dalej.Udała się dzięki temu forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Maja 2011 Moja pierwsza kielbasa.1,2 kg łopatki ,1,2 udźca z indyka 1 kg boczku i 0,5 wołowiny.Przekrój trochę jak ze sklepu,ale smak lepszy.witam uwędzona ładnie-jak glazurowana,pieprz grubo rozdrobniony-ładnie widać przez osłonkę, przekrój typowy do kiełbas wieprzowo-drobiowych,słona bo siedziała w wędzarni do końca razem z szynkami i boczkami (gruba otoczka osłonki to zdradza):?: ,być może się mylę :!: ,trochę wykapało z niej stąd zwiększona słoność...dlaczego nie wyszła wiejska :arrow: inna obróbka termiczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andyfer Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 9 Maja 2011 Kurcze napisałem że to moja pierwsza kiełbasa,a zrobiłem na święta białą.To w takim razie moja pierwsza wędzona .Tej białej mi zostało w zamrażarce .Mogę ją teraz uwędzić?I czy nie przeszkadza że nie była peklowana! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 9 Maja 2011 Mogę ją teraz uwędzić?I czy nie przeszkadza że nie była peklowana Możesz wędzić ,ale będzie szara w środku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 10 Maja 2011 Możesz wędzić ,ale będzie szara w środku.Niekoniecznie. Kiełbasa robiona na samej soli, po uwędzeniu też może mieć ładny różowy kolor. Warunkiem są cienkie jelita i długie wędzenie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 10 Maja 2011 Może mi ktoś z forumowiczów opisać , jak zrobić taką wędzarke jak na fotkach ? Grucha...Pochwal się z jakiego materiału (drewna) zrobiłeś swoją wędzarke ?!? Z czego zrobiles przewód dymny ? Ja uganiam sie za beczką juz od kilku miesiecy ale do drewna mam dojscie (np.stare palety drewniane)..! Uszczelniales twoja wedzarke ? Mozna tez ryby w niej wedzic ? (90 C) Odpiszcie..opiszcie prosze..:-) pozdro;- Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 11 Maja 2011 może mieć ładny różowy kolor Nie uwierzę jak nie zobaczę :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 11 Maja 2011 Nie uwierzę jak nie zobaczęZobacz poniższy temat. Są zdjęcia. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2591 [ Dodano: Sro 11 Maj, 2011 10:47 ] Po pierwszym wędzeniu: Po ostatnim wędzeniu: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Maja 2011 Zobaczyłem i uwierzyłem.Tylko mam jedno ale.Może się mylę ,ale poczytałem i doszedłem do wniosku ,że na kolor tej kiełbasy ma duży wpływ duża ilość czosnku a nie jak pisał Wnuczek proces wędzenia i średnica tejże.Moja odpowiedź dotyczyła kiełbasy białej i gdyby trzymać się przepisu na nią z 16-stki to zawsze po wędzeniu wyjdzie szara. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4366-pierwsza-kie%C5%82basa/page/3/#findComment-159642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.