Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

 

Dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem, więc wybaczcie te pytania

Będę robił boczek wędzony z przepisu Maxella i mam pytanie apropos mieszanki do peklowania, mianowicie:

1. Na 3 kg boczku potrzeba 78g mieszanki do nacierania (w proporcjach 100 do 3)

czyli ok 76 g soli i 2g saletry?

2. Czy mieszankę sól+saletra w tym przepisie można zastąpić peklosolą? Czyli użyć po prostu 78g peklosoli? Czy polecicie taką zamianę?

3. Jakie przyprawy, bo w przepisie nic na ten temat niema?

 

14.08 będę robił drugie wędzenie. Na pierwszym zrobiłem 20kg samej kiełbasy (która się rozeszła w dwa dni). Teraz będzie więcej; baleron (już w lodówce czeka na swoją kolej), boczek, schab, no i oczywiście kiełbasa. Czas ucieka a ja z niecierpliwością czekam na odpowiedź

 

Z góry dziękuję za odpowiedź

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/
Udostępnij na innych stronach

Czy polecicie taką zamianę?

Wyłącznie. To znaczy, że lepiej peklosól niż tak jak w oryginalnym przepisie (wtedy nie było peklosoli).

Jakie przyprawy, bo w przepisie nic na ten temat niema

Żadnych. No chyba że coś wyjątkowo lubisz, to możesz dać.
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118874
Udostępnij na innych stronach

Można ,ale ja Ci proponuję użycie mieszanki 50/50 soli niejodowanej i peklosoli.Zawsze mniej chemii a i tak się ładnie zapekluje.Nie wiem z jakiego przepisu korzystasz ,ale boczek do wędzenia to ja pekluję na mokro

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118880
Udostępnij na innych stronach

Można ,ale ja Ci proponuję użycie mieszanki 50/50 soli niejodowanej i peksoli.Zawsze mniej chemii a i tak się ładnie zapekluje.Nie wiem z jakiego przepisu korzystasz ,ale boczek do wędzenia to ja pekluję na mokro

Boczek będę robił z przepisu Maxella --> http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=207

 

Jak wam wychodził baleron z tego przepisu? --> http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=392

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118885
Udostępnij na innych stronach

Będziesz stosował peklowanie mieszane.Ja bym proponował jednak samo mokre.Zrób solankę wg.tabeli Dziadka i obejdzie się bez wstępnego solenia .Mniej pracochłonne a efekt ten sam.Co do drugiego przepisu to ja go nie próbowałem ,ale jak widzę w przepisie przyprawy oprócz soli to nie dla mnie.Moim zdaniem przyprawy zabiją smak mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118889
Udostępnij na innych stronach

Czyli wg tabeli Dziadka na 3 kg mięsa będę potrzebował (przy 10 dniach peklowania) ok 130g peklosoli (ew sól-peklosól 50/50) na 1.2l wody. Będę musiał robić nastrzyk, czy się obędzie bez tego?
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118893
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie.Zrób nastrzyk .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118894
Udostępnij na innych stronach

Powinno byś przykryte.Dorób trochę i dolej.Te 0.4 l zalewy/1kg mięsa to tak orientacyjnie.Wszystko zależy od użytego naczynia.U mnie wszystko pływa swobodnie bez docisku.Przykryte tylko po to żeby nic nie wlazło np: jakiś robal :lol:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119011
Udostępnij na innych stronach

zalewa zrobiona. Natomiast mięso nie jest zanurzone w niej całkowicie,

Jeżeli nie masz bardziej dopasowanego garnka to możesz w puste miejsca powkładać butelki z wodą.

Dolewanie solanki powoduje wzrost zasolenia peklowanego mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119018
Udostępnij na innych stronach

Bez przesady napisałem trochę a nie drugie tyle.Ale można i tak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119035
Udostępnij na innych stronach

"Nasze" boczki tak wyglądają :grin:

Hej

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119613
Udostępnij na innych stronach

no nie... teraz mnie zabiłeś...

Skąd ja teraz te wszystkie parametry wezmę

:blush:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=207

tak to zrobiłem... :rolleyes:

tak dokładnie

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119798
Udostępnij na innych stronach

Jak na początek to nieźle.Może to wina zdjęć ,ale wydaje mi się ,że ten rolowany trochę źle zapeklowany.Brak kolorku trochę siny miejscami.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120458
Udostępnij na innych stronach

Boczek pieczony i karkówka :grin:

 

 

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120459
Udostępnij na innych stronach

i schab b/k czyli polędwica :grin:

 

Na pewno wiesz najlepiej co robisz , mnie ta polędwica to przypomina raczej baleron .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120468
Udostępnij na innych stronach

mnie ta polędwica to przypomina raczej baleron

Jak najbardziej coś :grin: mi się pomyliło :blush:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120469
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.