w00 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Hej Dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem, więc wybaczcie te pytaniaBędę robił boczek wędzony z przepisu Maxella i mam pytanie apropos mieszanki do peklowania, mianowicie:1. Na 3 kg boczku potrzeba 78g mieszanki do nacierania (w proporcjach 100 do 3)czyli ok 76 g soli i 2g saletry?2. Czy mieszankę sól+saletra w tym przepisie można zastąpić peklosolą? Czyli użyć po prostu 78g peklosoli? Czy polecicie taką zamianę?3. Jakie przyprawy, bo w przepisie nic na ten temat niema? 14.08 będę robił drugie wędzenie. Na pierwszym zrobiłem 20kg samej kiełbasy (która się rozeszła w dwa dni). Teraz będzie więcej; baleron (już w lodówce czeka na swoją kolej), boczek, schab, no i oczywiście kiełbasa. Czas ucieka a ja z niecierpliwością czekam na odpowiedź Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Czy polecicie taką zamianę?Wyłącznie. To znaczy, że lepiej peklosól niż tak jak w oryginalnym przepisie (wtedy nie było peklosoli). Jakie przyprawy, bo w przepisie nic na ten temat niemaŻadnych. No chyba że coś wyjątkowo lubisz, to możesz dać. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Czyli reasumując: mieszankę peklującą na bazie saletry można spokojnie zastępować taką samą ilością peklosoli Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Można ,ale ja Ci proponuję użycie mieszanki 50/50 soli niejodowanej i peklosoli.Zawsze mniej chemii a i tak się ładnie zapekluje.Nie wiem z jakiego przepisu korzystasz ,ale boczek do wędzenia to ja pekluję na mokro Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Można ,ale ja Ci proponuję użycie mieszanki 50/50 soli niejodowanej i peksoli.Zawsze mniej chemii a i tak się ładnie zapekluje.Nie wiem z jakiego przepisu korzystasz ,ale boczek do wędzenia to ja pekluję na mokro Boczek będę robił z przepisu Maxella --> http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=207 Jak wam wychodził baleron z tego przepisu? --> http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=392 Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Będziesz stosował peklowanie mieszane.Ja bym proponował jednak samo mokre.Zrób solankę wg.tabeli Dziadka i obejdzie się bez wstępnego solenia .Mniej pracochłonne a efekt ten sam.Co do drugiego przepisu to ja go nie próbowałem ,ale jak widzę w przepisie przyprawy oprócz soli to nie dla mnie.Moim zdaniem przyprawy zabiją smak mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Czyli wg tabeli Dziadka na 3 kg mięsa będę potrzebował (przy 10 dniach peklowania) ok 130g peklosoli (ew sól-peklosól 50/50) na 1.2l wody. Będę musiał robić nastrzyk, czy się obędzie bez tego? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Raczej nie.Zrób nastrzyk . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-118894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Ok, zalewa zrobiona. Natomiast mięso nie jest zanurzone w niej całkowicie, 1. czy tak może być? 2. I czy ma być szczelnie przykryte, czy jest to niekonieczne? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Powinno byś przykryte.Dorób trochę i dolej.Te 0.4 l zalewy/1kg mięsa to tak orientacyjnie.Wszystko zależy od użytego naczynia.U mnie wszystko pływa swobodnie bez docisku.Przykryte tylko po to żeby nic nie wlazło np: jakiś robal :lol: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 zalewa zrobiona. Natomiast mięso nie jest zanurzone w niej całkowicie,Jeżeli nie masz bardziej dopasowanego garnka to możesz w puste miejsca powkładać butelki z wodą. Dolewanie solanki powoduje wzrost zasolenia peklowanego mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Bez przesady napisałem trochę a nie drugie tyle.Ale można i tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Podlałem troszkę zalewą, zmieniłem garnek i powinno być dobrze. Teraz tylko trzeba czekać i pilnować czy mięso z lodówki nie zaczyna samo uciekać Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 "Nasze" boczki tak wyglądają :grin: Hej Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Bajka, a jak długo i w jakiej temp był wędzony i parzony? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 no nie... teraz mnie zabiłeś...Skąd ja teraz te wszystkie parametry wezmę :blush: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=207tak to zrobiłem... :rolleyes: tak dokładnie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-119798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Oto co wyszło z mojego wędzenia ---> https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=145811&sid=167affea673f7b9694501f08603bf0d4#145811 Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 A ja ostatnio popełniłem takiego rolowanego stwora: z lewej boczek rolowany i z prawej szyneczka Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Jak na początek to nieźle.Może to wina zdjęć ,ale wydaje mi się ,że ten rolowany trochę źle zapeklowany.Brak kolorku trochę siny miejscami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Boczek pieczony i karkówka :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 i schab b/k czyli polędwica :grin: Na pewno wiesz najlepiej co robisz , mnie ta polędwica to przypomina raczej baleron . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 mnie ta polędwica to przypomina raczej baleronJak najbardziej coś :grin: mi się pomyliło :blush: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4374-boczek-w%C4%99dzony-gotowany/#findComment-120469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.