Radek. Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1426 Opublikowano 7 Grudnia 2015 I właśnie czekałem na tą konserwową, no piękna Dzięki Jutro rano dym. To znaczy bardzo umownie to rano. Powiedzmy, że przed południem Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1427 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Radku z jakiego przepisu korzystałes robiąc konserw ową? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1428 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Radku z jakiego przepisu korzystałes robiąc konserw ową? Karol, ja robę tak :Dwie szynki kulki (myszki) pekluję 5 dni na mokro.Wsadzam do praski (można praskę wyłożyć folią i ja tak robię).Tu informacja praktyczna. Do praski której używam wchodzi około 2,5 - 2,8 kg mięsa. Praskę na 12 h do lodówki. Potem do wody o temp 73 - 75 *C. I parzę do temp 68*C w środku.Zwykle trwa to około 2 h i 20 min. Potem studzę całą praskę w chłodnej wodzie ok. 10 min. Jest to jedyny wyrób gdzie luzuję sprężyny. Wkładam na noc do lodówki. A rano jem Dzisiaj boczki i polędwice. Jedną polędwicę owinąłem folią celulozową i wsadziłem do siatki. Przekrój powinien wyjść jak w kiełbasie. No ale to sprawdzę jutro rano. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1429 Opublikowano 8 Grudnia 2015 No i się uwędziło . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1430 Opublikowano 8 Grudnia 2015 I wygląda zacnie :-) Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1431 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Radku jak zawsze wspaniałe wyroby !!!Jeszcze co do konserwowej szynki, to te dwie myszki po peklowaniu, w całości wkładasz do szynkowarki? Masujesz je jakoś przed włożeniem ? Tak ładnie sklejone widać na zdjęciu... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1432 Opublikowano 8 Grudnia 2015 I wygląda zacnie :-) Dzięki Radku jak zawsze wspaniałe wyroby !!! Jeszcze co do konserwowej szynki, to te dwie myszki po peklowaniu, w całości wkładasz do szynkowarki? Masujesz je jakoś przed włożeniem ? Tak ładnie sklejone widać na zdjęciu... Dzięki Pokemonku Tak wkładam całe. Na pewno lepiej byłoby masować i kiedyś tak robiłem, ale ręcznie, bo nie mam sprzętu. Jeszcze lepiej, jak się robi na raz sporo wyrobów i przy klasyfikacji I oddzielić jasne mięśnie. Wtedy porządnie zbić tłuczkiem i wygląda jak KRAKUS . Arkadiusz taką robi . Wygląda extra i na bank tak smakuje . Ja żeby się skleiła, pobijam tłuczkiem miejsca styku. I też jest git . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1433 Opublikowano 8 Grudnia 2015 No i się uwędziło Radku , serducho się raduje na widok Twojej formy zdrowotnej . Wyroby jak zawsze książkowe Pozdrowienia ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1434 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Radku , serducho się raduje na widok Twojej formy zdrowotnej . Wyroby jak zawsze książkowe Dzięki bardzo Andrzejku . Anerka mówi, że to najlepsza terapia i ja się z nią zgadzam. Kruszynka twierdzi że w naszym wieku ( co to znaczy ) trzeba powoli i dostojnie . Robię sobie bez napinki (z przerwami na Bolka i Lolka, ew. Zaczarowany ołówek) i wtedy właściwie samo się robi .Serdecznie pozdrawiam . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1435 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Kruszynka twierdzi że w naszym wieku ( co to znaczy ) trzeba powoli i dostojnie . Ja tylko stwierdziłem że w "pewnym wieku" i nie odnosiłem się do "naszego wieku" inaczej.....cóż ja bym na 'Zawiszy" robił Nawet nie wiesz jak się cieszę że się poprawiło Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1436 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Radek, widziałem, że robisz pyszne słoninki, i nie przeszkadza ci, że są cienkie. Mam parę kilogramów, chcę je zagospodarować i mam do ciebie pytanie: co ze skórą, ściągasz, czy zostawiasz?To pytanie również do Kruszynki, bo myślę o obu przepisach, a widzę, że jest tutaj aktywny (oczywiście wszystkie podpowiedzi są mile widziane, ale nie chcę za wiele mieszać Radkowi w jego temacie). Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1437 Opublikowano 9 Grudnia 2015 To pytanie również do Kruszynki, Ja nie skóruję,ale Radek robi z cienkiej rolowane i zapewne są one bez skóry'. Ale niech się w tej sprawie mistrz wypowie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1438 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Ja nie skóruję,ale Radek robi z cienkiej rolowane i zapewne są one bez skóry'. Ale niech się w tej sprawie mistrz wypowie Kaziku . Mistrz ? . Cytat był niedokładny. Mówiąc o wieku, miałem na myśli oczywiście XXI wiek . Radek, widziałem, że robisz pyszne słoninki, i nie przeszkadza ci, że są cienkie. Mam parę kilogramów, chcę je zagospodarować i mam do ciebie pytanie: co ze skórą, ściągasz, czy zostawiasz? Bez skóry. Na stronie 54 i 60 i 66 opisałem jak ja robię. Są tam pewne rozbieżności w temp. parzenia. Metodą prób doszedłem do 1 h w temp. 90-95*C.Smacznego . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1439 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Dzisiaj odpoczynek od wędzonek i zrobiłem serki . Ale woła mnie już boczek rolowany i jutro dym . Polędwica wyszła okrągła, taka jak chciałem . Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1440 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Boczki już zrolowane. Dzisiaj zrobiłem mooocno ziołowe. Pieprz, czosnek, majeranek, tymianek, jałowiec... Mam nadzieję, że nie przesadziłem z ilością przypraw . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1441 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Cześć,jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów.Na poczatku życzę Ci dobrego zdrowia.Interesuje mnie jak zwijasz boczek lub słoninę że wychodzą tak perfekcyjnie,myślę że nie tylkomnie to intryguje.Pozdrowienia dla małżonki Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1442 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Je również ciekawy jestem, czy można posypać przyprawami przed rolowaniem. Czy to będzie miało na coś wpływ, oprócz wyglądu i smaku? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1443 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Cześć,jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów.Na poczatku życzę Ci dobrego zdrowia. Interesuje mnie jak zwijasz boczek lub słoninę że wychodzą tak perfekcyjnie,myślę że nie tylko mnie to intryguje. Czeeść Grzegorz. Dziękuję. Boczek jest rozcięty, ale nie do końca. Jak otwarta książka. Zwijam ciasno, a resztę załatwia siatka. Po włożeniu w siatkę parę razy wałkuję rękoma na desce i wychodzi ładny walec. Chyba w wędzonkach, jest temat "Boczek rolowany".Pozdrawiam. Je również ciekawy jestem, czy można posypać przyprawami przed rolowaniem. Czy to będzie miało na coś wpływ, oprócz wyglądu i smaku? Przyprawy są dodawane przed rolowaniem, a te przyprawy (grubo mielone) które widać, przykleiły się od deski. Te boczki będą najpierw parzone, a potem wędzone.Pozdrawiam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1444 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Jeszcze z pół godzinki w wędzarni, a jutro można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1445 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Do serków wstałem rano... . Boczek i ricottę już można jeść. Proszę się częstować Ja śniadanie jem trochę później Teraz kawka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1446 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Boczuś fajnie mięsny .... też w przyszłym tygodniu takie będę robił... na czosnku i majeranku!!!Tylko mnie moja Małżowina goni.. bo jak robię rolady boczkowe to później w całej chałupie samym czosnkiem wali tyle jego dorzucam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1447 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Boczuś fajnie mięsny .... też w przyszłym tygodniu takie będę robił... na czosnku i majeranku!!! Tylko mnie moja Małżowina goni.. bo jak robię rolady boczkowe to później w całej chałupie samym czosnkiem wali tyle jego dorzucam Dzięki . A ja z czosnkiem, tak umiarkowanie . I gotowe . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1448 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jeszcze ciepłe bo nie wolno jeść. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1449 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jeszcze ciepłe bo nie wolno jeść. Zgadza się. Ale jutro rano jemy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1450 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Cześć, dziękuję za odpowiedź ale mimo to nurtuje mnie jak nasadzasz siatkę,oraz czy używasz różnych siatek do różnych wyrobów. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.