Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Kruszynka twierdzi że w naszym wieku ( co to znaczy :laugh:;) ) trzeba powoli i dostojnie :D .

Ja tylko stwierdziłem że w "pewnym wieku" i nie odnosiłem się do "naszego wieku" inaczej.....cóż ja bym na 'Zawiszy" robił :D

Nawet nie wiesz jak się cieszę że się poprawiło :D:clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461327
Udostępnij na innych stronach

Radek, widziałem, że robisz pyszne słoninki, i nie przeszkadza ci, że są cienkie. Mam parę kilogramów, chcę je zagospodarować i mam do ciebie pytanie: co ze skórą, ściągasz, czy zostawiasz?

To pytanie również do Kruszynki, bo myślę o obu przepisach, a widzę, że jest tutaj aktywny (oczywiście wszystkie podpowiedzi są mile widziane, ale nie chcę za wiele mieszać Radkowi w jego temacie).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461376
Udostępnij na innych stronach

 

 

To pytanie również do Kruszynki,

Ja nie skóruję,ale Radek robi z cienkiej rolowane i zapewne są one bez skóry'. Ale niech się w tej sprawie mistrz wypowie :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461402
Udostępnij na innych stronach

Ja nie skóruję,ale Radek robi z cienkiej rolowane i zapewne są one bez skóry'. Ale niech się w tej sprawie mistrz wypowie :D

 

Kaziku :D . Mistrz ? :laugh: . Cytat był niedokładny. Mówiąc o wieku, miałem na myśli oczywiście XXI wiek :D;) .

 

Radek, widziałem, że robisz pyszne słoninki, i nie przeszkadza ci, że są cienkie. Mam parę kilogramów, chcę je zagospodarować i mam do ciebie pytanie: co ze skórą, ściągasz, czy zostawiasz?

 

Bez skóry. Na stronie 54 i 60 i 66 opisałem jak ja robię. Są tam pewne rozbieżności w temp. parzenia. Metodą prób doszedłem do 1 h w temp. 90-95*C.

Smacznego ;) .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461404
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj odpoczynek od wędzonek i zrobiłem serki :) . Ale woła mnie już boczek rolowany i jutro dym :) . Polędwica wyszła okrągła, taka jak chciałem :tongue: . Już można jeść :D;)

 

post-42246-0-02235300-1449659846_thumb.jpg

post-42246-0-66494300-1449659863_thumb.jpg

post-42246-0-96420800-1449659876_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461447
Udostępnij na innych stronach

Boczki już zrolowane. Dzisiaj zrobiłem mooocno ziołowe. Pieprz, czosnek, majeranek, tymianek, jałowiec... Mam nadzieję, że nie przesadziłem z ilością przypraw  :)  ;) .

 

post-42246-0-10201500-1449670846_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461510
Udostępnij na innych stronach

Cześć,jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów.Na poczatku życzę Ci dobrego zdrowia.

Interesuje mnie jak zwijasz boczek lub słoninę że wychodzą tak perfekcyjnie,myślę że nie tylko

mnie to intryguje.

Pozdrowienia dla małżonki Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461550
Udostępnij na innych stronach

Cześć,jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów.Na poczatku życzę Ci dobrego zdrowia. Interesuje mnie jak zwijasz boczek lub słoninę że wychodzą tak perfekcyjnie,myślę że nie tylko mnie to intryguje.

 

 

Czeeść Grzegorz. Dziękuję. Boczek jest rozcięty, ale nie do końca. Jak otwarta książka. Zwijam ciasno, a resztę załatwia siatka. Po włożeniu w siatkę parę razy wałkuję rękoma na desce i wychodzi ładny walec. Chyba w wędzonkach, jest temat "Boczek rolowany".

Pozdrawiam.

 

 

Je również ciekawy jestem, czy można posypać przyprawami przed rolowaniem. Czy to będzie miało na coś wpływ, oprócz wyglądu i smaku?

 

 

Przyprawy są dodawane przed rolowaniem, a te przyprawy (grubo mielone) które widać, przykleiły się od deski. Te boczki będą najpierw parzone, a potem wędzone.

Pozdrawiam.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461655
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze z pół godzinki w wędzarni, a jutro można jeść  :)

 

post-42246-0-78575700-1449768266_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461776
Udostępnij na innych stronach

Do serków wstałem rano... :yawn: . Boczek i ricottę już można jeść. Proszę się częstować  :D  Ja śniadanie jem trochę później :) Teraz kawka ;)

 

 

post-42246-0-54614300-1449812413_thumb.jpg

post-42246-0-65921400-1449812427_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461917
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

:clap:  :clap:  :clap:

 

Boczuś fajnie mięsny .... też w przyszłym tygodniu takie będę robił... na czosnku i majeranku!!!

Tylko mnie moja Małżowina goni.. bo jak robię rolady boczkowe to później w całej chałupie samym czosnkiem wali tyle jego dorzucam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461926
Udostępnij na innych stronach

Boczuś fajnie mięsny .... też w przyszłym tygodniu takie będę robił... na czosnku i majeranku!!! Tylko mnie moja Małżowina goni.. bo jak robię rolady boczkowe to później w całej chałupie samym czosnkiem wali tyle jego dorzucam :)

 

 

Dzięki  :)  . A ja z czosnkiem, tak umiarkowanie ;) .

 

I gotowe :) .

post-42246-0-62398200-1449832369_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461991
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze ciepłe bo nie wolno jeść. ;)

 

 

Zgadza się. Ale jutro rano jemy  :D  ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462018
Udostępnij na innych stronach

Cześć, dziękuję za odpowiedź ale mimo to nurtuje mnie jak nasadzasz siatkę, oraz czy używasz różnych siatek do różnych wyrobów. Grzegorz

 

Cześć. Dwie fotki poglądowe. Plastikowe, obcięte wazony. Wazony kupisz na jarmarku. Wchodzisz na jarmark od Waksmundzkiej i po prawej stronie, za grzybami i borówkami sprzedają sztuczne kwiaty i takie tam pierdoły. Szukałem kiedyś w kwiaciarniach, ale wtedy nie mieli. Używam dwóch rozmiarów siatek. Szerokość 6 cm do szynek o wadze około 1,5 kg, baleronów, które ważą około 2,5 kg, boczków rolowanych i serków. Większe elementy sznuruję. Siatka 4,5 cm do słoniny rolowanej, polędwicy. Siatkę awaryjnie kupuję na Kasprowicza, u Migasa.

post-42246-0-29515100-1449857320_thumb.jpg

post-42246-0-13447200-1449857336_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462078
Udostępnij na innych stronach

Cześć, dzięki za odpowiedź widzę że dobrze znasz MIASTO

sam nadziewam w tulei z blachy przeciętą dla lepszego dopasowania do produktu.

Wydaje mi się że Twój sposób jest lepszy z powodu sztywności łatwiej wciskać produkt

do siatki która i tak się podda.

Dziękuję pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462095
Udostępnij na innych stronach

Już można :tongue: . Zdziwiła mnie wydajność, jak na porę roku. Z 30 l. mleka 4,01 kg. Nie ma to dla mnie specjalnego znaczenia, bo u mnie z 30 l mleka zawsze wychodzi 16 szt :D . Teraz jednego brakuje, bo z Hanią sprawdzaliśmy czy wyszły dobre. Mogą być  ;)

 

post-42246-0-61331500-1449913326_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462168
Udostępnij na innych stronach

Ja do wkładania "łoscypków" w siatki używam obciętej butelki po "Ludwiku", a do szynek i baleronów sztucerka rury kanalizacyjnej fi 100 lub w razie potrzeby fi 150.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462173
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja do wkładania "łoscypków" w siatki używam obciętej butelki po "Ludwiku", a do szynek i baleronów sztucerka rury kanalizacyjnej fi 100 lub w razie potrzeby fi 150.

Każdy sposób dobry, aby był skuteczny :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462176
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Cię Radku że na Twojej stronie (jest często odwiedzana) mam pytanie - czy ktoś zna adres sklepu internetowego który sprzedaje podpuszczkę cielęcą w proszku w kapsułkach 1,5g? Ja tylko znalazłem podpuszczkę w płynie.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462179
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepraszam Cię Radku że na Twojej stronie (jest często odwiedzana) mam pytanie - czy ktoś zna adres sklepu internetowego który sprzedaje podpuszczkę cielęcą w proszku w kapsułkach 1,5g? Ja tylko znalazłem podpuszczkę w płynie.

Na mojej stronie można śmiało, w każdej sprawie :D;) . Z podpuszczką nie pomogę, bo kupuję duże opakowania Fromase 2200 TL.

Pozdrawiam.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462183
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z podpuszczką pomoże pewnie AndrzejK

Najpewniej Andrzejek, chociaż nie jestem pewien, czy czasem nie używa w płynie.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462188
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.