Kruszynka Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1426 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Kruszynka twierdzi że w naszym wieku ( co to znaczy ) trzeba powoli i dostojnie . Ja tylko stwierdziłem że w "pewnym wieku" i nie odnosiłem się do "naszego wieku" inaczej.....cóż ja bym na 'Zawiszy" robił Nawet nie wiesz jak się cieszę że się poprawiło Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1427 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Radek, widziałem, że robisz pyszne słoninki, i nie przeszkadza ci, że są cienkie. Mam parę kilogramów, chcę je zagospodarować i mam do ciebie pytanie: co ze skórą, ściągasz, czy zostawiasz?To pytanie również do Kruszynki, bo myślę o obu przepisach, a widzę, że jest tutaj aktywny (oczywiście wszystkie podpowiedzi są mile widziane, ale nie chcę za wiele mieszać Radkowi w jego temacie). Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1428 Opublikowano 9 Grudnia 2015 To pytanie również do Kruszynki, Ja nie skóruję,ale Radek robi z cienkiej rolowane i zapewne są one bez skóry'. Ale niech się w tej sprawie mistrz wypowie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1429 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Ja nie skóruję,ale Radek robi z cienkiej rolowane i zapewne są one bez skóry'. Ale niech się w tej sprawie mistrz wypowie Kaziku . Mistrz ? . Cytat był niedokładny. Mówiąc o wieku, miałem na myśli oczywiście XXI wiek . Radek, widziałem, że robisz pyszne słoninki, i nie przeszkadza ci, że są cienkie. Mam parę kilogramów, chcę je zagospodarować i mam do ciebie pytanie: co ze skórą, ściągasz, czy zostawiasz? Bez skóry. Na stronie 54 i 60 i 66 opisałem jak ja robię. Są tam pewne rozbieżności w temp. parzenia. Metodą prób doszedłem do 1 h w temp. 90-95*C.Smacznego . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1430 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Dzisiaj odpoczynek od wędzonek i zrobiłem serki . Ale woła mnie już boczek rolowany i jutro dym . Polędwica wyszła okrągła, taka jak chciałem . Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1431 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Boczki już zrolowane. Dzisiaj zrobiłem mooocno ziołowe. Pieprz, czosnek, majeranek, tymianek, jałowiec... Mam nadzieję, że nie przesadziłem z ilością przypraw . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1432 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Cześć,jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów.Na poczatku życzę Ci dobrego zdrowia.Interesuje mnie jak zwijasz boczek lub słoninę że wychodzą tak perfekcyjnie,myślę że nie tylkomnie to intryguje.Pozdrowienia dla małżonki Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1433 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Je również ciekawy jestem, czy można posypać przyprawami przed rolowaniem. Czy to będzie miało na coś wpływ, oprócz wyglądu i smaku? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1434 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Cześć,jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów.Na poczatku życzę Ci dobrego zdrowia. Interesuje mnie jak zwijasz boczek lub słoninę że wychodzą tak perfekcyjnie,myślę że nie tylko mnie to intryguje. Czeeść Grzegorz. Dziękuję. Boczek jest rozcięty, ale nie do końca. Jak otwarta książka. Zwijam ciasno, a resztę załatwia siatka. Po włożeniu w siatkę parę razy wałkuję rękoma na desce i wychodzi ładny walec. Chyba w wędzonkach, jest temat "Boczek rolowany".Pozdrawiam. Je również ciekawy jestem, czy można posypać przyprawami przed rolowaniem. Czy to będzie miało na coś wpływ, oprócz wyglądu i smaku? Przyprawy są dodawane przed rolowaniem, a te przyprawy (grubo mielone) które widać, przykleiły się od deski. Te boczki będą najpierw parzone, a potem wędzone.Pozdrawiam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1435 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Jeszcze z pół godzinki w wędzarni, a jutro można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1436 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Do serków wstałem rano... . Boczek i ricottę już można jeść. Proszę się częstować Ja śniadanie jem trochę później Teraz kawka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1437 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Boczuś fajnie mięsny .... też w przyszłym tygodniu takie będę robił... na czosnku i majeranku!!!Tylko mnie moja Małżowina goni.. bo jak robię rolady boczkowe to później w całej chałupie samym czosnkiem wali tyle jego dorzucam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1438 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Boczuś fajnie mięsny .... też w przyszłym tygodniu takie będę robił... na czosnku i majeranku!!! Tylko mnie moja Małżowina goni.. bo jak robię rolady boczkowe to później w całej chałupie samym czosnkiem wali tyle jego dorzucam Dzięki . A ja z czosnkiem, tak umiarkowanie . I gotowe . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1439 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jeszcze ciepłe bo nie wolno jeść. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1440 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jeszcze ciepłe bo nie wolno jeść. Zgadza się. Ale jutro rano jemy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1441 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Cześć, dziękuję za odpowiedź ale mimo to nurtuje mnie jak nasadzasz siatkę,oraz czy używasz różnych siatek do różnych wyrobów. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1442 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Cześć, dziękuję za odpowiedź ale mimo to nurtuje mnie jak nasadzasz siatkę, oraz czy używasz różnych siatek do różnych wyrobów. Grzegorz Cześć. Dwie fotki poglądowe. Plastikowe, obcięte wazony. Wazony kupisz na jarmarku. Wchodzisz na jarmark od Waksmundzkiej i po prawej stronie, za grzybami i borówkami sprzedają sztuczne kwiaty i takie tam pierdoły. Szukałem kiedyś w kwiaciarniach, ale wtedy nie mieli. Używam dwóch rozmiarów siatek. Szerokość 6 cm do szynek o wadze około 1,5 kg, baleronów, które ważą około 2,5 kg, boczków rolowanych i serków. Większe elementy sznuruję. Siatka 4,5 cm do słoniny rolowanej, polędwicy. Siatkę awaryjnie kupuję na Kasprowicza, u Migasa. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1443 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Cześć, dzięki za odpowiedź widzę że dobrze znasz MIASTOsam nadziewam w tulei z blachy przeciętą dla lepszego dopasowania do produktu.Wydaje mi się że Twój sposób jest lepszy z powodu sztywności łatwiej wciskać produktdo siatki która i tak się podda.Dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1444 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Już można . Zdziwiła mnie wydajność, jak na porę roku. Z 30 l. mleka 4,01 kg. Nie ma to dla mnie specjalnego znaczenia, bo u mnie z 30 l mleka zawsze wychodzi 16 szt . Teraz jednego brakuje, bo z Hanią sprawdzaliśmy czy wyszły dobre. Mogą być . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1445 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ja do wkładania "łoscypków" w siatki używam obciętej butelki po "Ludwiku", a do szynek i baleronów sztucerka rury kanalizacyjnej fi 100 lub w razie potrzeby fi 150. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1446 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ja do wkładania "łoscypków" w siatki używam obciętej butelki po "Ludwiku", a do szynek i baleronów sztucerka rury kanalizacyjnej fi 100 lub w razie potrzeby fi 150. Każdy sposób dobry, aby był skuteczny Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1447 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Przepraszam Cię Radku że na Twojej stronie (jest często odwiedzana) mam pytanie - czy ktoś zna adres sklepu internetowego który sprzedaje podpuszczkę cielęcą w proszku w kapsułkach 1,5g? Ja tylko znalazłem podpuszczkę w płynie. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1448 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Przepraszam Cię Radku że na Twojej stronie (jest często odwiedzana) mam pytanie - czy ktoś zna adres sklepu internetowego który sprzedaje podpuszczkę cielęcą w proszku w kapsułkach 1,5g? Ja tylko znalazłem podpuszczkę w płynie. Na mojej stronie można śmiało, w każdej sprawie . Z podpuszczką nie pomogę, bo kupuję duże opakowania Fromase 2200 TL. Pozdrawiam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1449 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Z podpuszczką pomoże pewnie AndrzejK Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1450 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Z podpuszczką pomoże pewnie AndrzejK Najpewniej Andrzejek, chociaż nie jestem pewien, czy czasem nie używa w płynie. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.