Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Załączone miniatury

 

 

Radku .... co schowałeś pod ściereczką ? :facepalm::)

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621490
Udostępnij na innych stronach

Radku .... co schowałeś pod ściereczką ? :facepalm::)

 

Andrzejku, to golonka mi się schowała :D;) .

 

Miałem obawy, czy nie przeholowałem z przyprawami do boczku, bo przypraw do wędlin daję raczej minimalnie. Smak mnie zaskoczył na plus :thumbsup: . W przepisie nic nie będę zmieniał. Otwarty słoik i boczuś na swojskim, ciemnym chlebku.

Słoiki z łopatką już się studzą. Teraz golonka :) . W porównaniu z poprzednią, dodałem tylko listek , ziele i odrobinę rosołu (zamiast wody), choć taką tylko z pieprzem i czosnkiem, też na pewno będę robił. Trochę tych słoików ostatnio zrobiłem. Bardzo fajne wędlinki :thumbsup: .

Możliwości i kombinacji bez liku.

 

Powiedziałbym, że już można jeść, ale to pewnie następnym razem, bo już z Hanią zjedliśmy :D;) .

I jak zwykle, aktualny widoczek.

post-42246-0-17642900-1548329992_thumb.jpg

post-42246-0-70296400-1548330009_thumb.jpg

post-42246-0-32081300-1548330029_thumb.jpg

post-42246-0-33615100-1548330048_thumb.jpg

post-42246-0-36623900-1548330076_thumb.jpg

post-42246-0-31734300-1548330096_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621567
Udostępnij na innych stronach

Ale się rozpędziłeś Radku....wyroby super... :thumbsup:  :clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621589
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale się rozpędziłeś Radku....wyroby super... :thumbsup::clap:

Dzięki :);). Teraz lekko wyhamowuję  ;) .

 

Pozdrawiam !

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621636
Udostępnij na innych stronach

Łopatka robiona kilka dni temu. Na śniadanie, ze świeżo upieczoną bułeczką :tongue: Już można jeść ;)

Jak zwykle zimowy widoczek.

 

post-42246-0-67825700-1548494973_thumb.jpg

post-42246-0-23242900-1548494985_thumb.jpg

post-42246-0-60844600-1548494999_thumb.jpg

post-42246-0-19872600-1548495021_thumb.jpg

post-42246-0-32724700-1548495037_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621713
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj łopatka

Łopatka  :D  ta szufla trza brać :D . Pojechałem do domku  w Karkonoszach jak szybko jechałem to jeszcze szybciej wracałem . :D :D  . Radek u Was w Tatrach jakoś inaczej :D ten śnieg jakiś mały .  :D  :D 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621724
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pięknie Ci to słoikowanie wychodzi.

Dziękuję :);) .

 

 

 

  Radek u Was w Tatrach jakoś inaczej :D ten śnieg jakiś mały . :D :D
 

A może i mały, ale namachać się trzeba :D;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621780
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam już mięso, więc wkrótce napełnię te słoiki :) . Wszystkie konserwy robione w ostatnim czasie są super, więc dużych zmian nie będzie. Chyba że coś nowego. Np. słonina i jeszcze coś, co mi przyjdzie do głowy. Tym razem będzie też kilka słoików 0,5 l, bo mi małych zabraknie. Posmakowały rodzince te „słoikówki” :) .

Dzisiaj na śniadanie karkówka :tongue:

 

post-42246-0-56264800-1549617330_thumb.jpg

post-42246-0-54351300-1549617380_thumb.jpg

post-42246-0-80319700-1549617392_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623052
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam już mięso, więc wkrótce napełnię te słoiki

 

 

Udanych konserw ..... :)   znając Twoje przykładanie się :D  do wyrobów domowych ,  będą cudnej urody i bardzo smaczne . :) :)

 

Pozdrowienia z wielkiej Polski . :flowers:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623064
Udostępnij na innych stronach

Udanych konserw ..... :) znając Twoje przykładanie się :D do wyrobów domowych , będą cudnej urody i bardzo smaczne . :)

 

Andrzejku pięknie dziękuję :blush::D. Staram się  ;).

 

Pozdrowionka z zimowej Bukowiny !

 

Powoli finiszuję z wyrobami słoikowymi :) . Jeszcze po niedzieli taka porcja i można na jesieni zabierać do lasu na grzybobranie :tongue: . Oczywiście, jeżeli do tego czasu nie zostaną zjedzone, co zresztą jest bardzo prawdopodobne :D .

No foto łopatka i mielonka. W planach krojona karkówka i kiełbasa.

post-42246-0-29828900-1549798361_thumb.jpg

post-42246-0-67034200-1549798375_thumb.jpg

post-42246-0-04421800-1549798387_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623230
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powoli finiszuję z wyrobami słoikowymi

 

 

 

Fajne ..... takie biało zielone . :thumbsup::clap: :clap:

 

Smacznego i pozdrowionka dla Was ślę .   U nas wiosna w tej chwili +10* C

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623231
Udostępnij na innych stronach

I to by było na tyle, bo słoiki mi się skończyły  :D  . Teraz się pekluje „Moja słoikówa” i karczek wiązany. Zostało mi zapakować do słoików i potem do garnka. Sposób na karczek gdzieś podpatrzony, potem zapomniany, a teraz znowu sobie przypomniałem. Przepisów nie podaję, bo pierwszy raz robię i po co potem gałami świecić ;) . Po degustacji napiszę CAŁĄ prawdę i wtedy wstawię przepis :) .

Zima w Bukowinie cały czas trzyma. No i dobrze :thumbsup: .

 

post-42246-0-57369500-1549981302_thumb.jpg

post-42246-0-53303100-1549981332_thumb.jpg

post-42246-0-89956300-1549981350_thumb.jpg

post-42246-0-60798100-1549981367_thumb.jpg

post-42246-0-54173700-1549981389_thumb.jpg

post-42246-0-61026900-1549981400_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623384
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej mnie ciekawi ten karczek.

 

 

Karolku też jestem ciekawy. Zobaczymy.

 

 

Piekne smakolyki i widoki cudne :clap: :clap: :D

 

 

Eli bardzo dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam !!! :D

 

Dzisiejsze śniadanie, potem mozolna walka ze śniegiem ;) , a na końcu relaks :thumbsup:

post-42246-0-52323200-1550057570_thumb.jpg

post-42246-0-72608900-1550057578_thumb.jpg

post-42246-0-67490700-1550057594_thumb.jpg

post-42246-0-64159500-1550057614_thumb.jpg

post-42246-0-49877700-1550057631_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623459
Udostępnij na innych stronach

Witaj Radku,zainteresowany Twoimi wyrobami w słoikach zakupiłem 2 kg karkówki oraz 2 kg łopatki i teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?Jeszcze jedno pytanko,czy do słoików o pojemności mniejszej niż 0,5 l i różnych rodzaji mięsa stosujesz tą samą tyndylizację[60-40-30],czy krótszą?Zakładam że proces przebiega w temp ok 100*C.Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623513
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?

 

Czołem. Każdy sposób będzie dobry. To zależy tylko od Twoich upodobań. Karkówkę zwykle kroję na kawałki, takie mniej więcej 2,5 x 2,5 cm. Przyprawy jakie lubię i szlus. Z łopatki mięso klasy I też kroję na kawałki, a klasy niższe rozdrabniam na maszynce. Będziesz miał dwie różne konserwy, o różnym stopniu rozdrobnienia i różnych przyprawach.

 

 

 

Jeszcze jedno pytanko,czy do słoików o pojemności mniejszej niż 0,5 l i różnych rodzaji mięsa stosujesz tą samą tyndylizację[60-40-30],czy krótszą?

 

Tak. Stosuję tyndalizację 60 x 40 x 30. Czasem się zdarza, że w jednym garnku mam słoiki z różnym wkładem, np golonka i łopatka. I te czasy u mnie się sprawdzają.

 

 

 

Zakładam że proces przebiega w temp ok 100*C.

 

U mnie temp. około 90*C

 

Pozdrawiam i życzę smacznych wyrobów  :) 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623542
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?

U mnie temp. około 90*C

 

Pozdrawiam i życzę smacznych wyrobów :)

Witaj Radku. Nie od dzisiaj wiadomo że. My górach oszczędzamy na gazie i pradzie ponieważ woda wrze w niższej temperaturze.

 

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623544
Udostępnij na innych stronach

Mięso już się pekluje,pokrojone w kostkę ok 2x3 cm.Karkówka zostanie w takiej postaci a łopatka zmielona[1-#13][2-#8].dziękuje i dalej nie zaśmiecam tematu :yes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623551
Udostępnij na innych stronach

Witaj Radku. Nie od dzisiaj wiadomo że. My górach oszczędzamy na gazie i pradzie ponieważ woda wrze w niższej temperaturze.

 

 

Czołem. Jest dokładnie jak mówisz  ;)

 

Mięso już się pekluje,pokrojone w kostkę ok 2x3 cm.Karkówka zostanie w takiej postaci a łopatka zmielona[1-#13][2-#8].

 

:thumbsup: :thumbsup:

 

Karczek sznurowany jest ok, ale zawsze może być lepiej :) . Tego więcej, tego mniej i będzie super :thumbsup:. A z bułeczkami... :tongue:

Rano na stoku luźno, a teraz już trochę gęściej.

post-42246-0-77328800-1550395405_thumb.jpg

post-42246-0-49398000-1550395426_thumb.jpg

post-42246-0-45548800-1550395445_thumb.jpg

post-42246-0-06241300-1550395461_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623901
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

No to Radku zapodaj przepis na karkówkę zezsznurkiem

Karol, przepis będzie zmodyfikowany. Jak będę zadowolony z efektów to go wstawię :D

 

 

 

Radku maszyna losująca wybrała Ciebie na chrzestnego...... :D

:laugh: :laugh:  Andrzejku bardzo fajna zabawa i przy tym pożyteczna  :thumbsup: 

 

 

 

Radek szykuje niespodziankę na nasz nalot!

I odśnieży bramę :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-625138
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.