andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2026 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Załączone miniatury Radku .... co schowałeś pod ściereczką ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2027 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Radku .... co schowałeś pod ściereczką ? Andrzejku, to golonka mi się schowała . Miałem obawy, czy nie przeholowałem z przyprawami do boczku, bo przypraw do wędlin daję raczej minimalnie. Smak mnie zaskoczył na plus . W przepisie nic nie będę zmieniał. Otwarty słoik i boczuś na swojskim, ciemnym chlebku.Słoiki z łopatką już się studzą. Teraz golonka . W porównaniu z poprzednią, dodałem tylko listek , ziele i odrobinę rosołu (zamiast wody), choć taką tylko z pieprzem i czosnkiem, też na pewno będę robił. Trochę tych słoików ostatnio zrobiłem. Bardzo fajne wędlinki .Możliwości i kombinacji bez liku. Powiedziałbym, że już można jeść, ale to pewnie następnym razem, bo już z Hanią zjedliśmy .I jak zwykle, aktualny widoczek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2028 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Ale się rozpędziłeś Radku....wyroby super... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2029 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ale się rozpędziłeś Radku....wyroby super... Dzięki . Teraz lekko wyhamowuję . Pozdrawiam ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2030 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Łopatka robiona kilka dni temu. Na śniadanie, ze świeżo upieczoną bułeczką Już można jeść . Jak zwykle zimowy widoczek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2031 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Pięknie Ci to słoikowanie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2032 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Dzisiaj łopatka Łopatka ta szufla trza brać . Pojechałem do domku w Karkonoszach jak szybko jechałem to jeszcze szybciej wracałem . :D . Radek u Was w Tatrach jakoś inaczej ten śnieg jakiś mały . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2033 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Pięknie Ci to słoikowanie wychodzi. Dziękuję . Radek u Was w Tatrach jakoś inaczej ten śnieg jakiś mały . :D A może i mały, ale namachać się trzeba . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-621780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2034 Opublikowano 8 Lutego 2019 Mam już mięso, więc wkrótce napełnię te słoiki . Wszystkie konserwy robione w ostatnim czasie są super, więc dużych zmian nie będzie. Chyba że coś nowego. Np. słonina i jeszcze coś, co mi przyjdzie do głowy. Tym razem będzie też kilka słoików 0,5 l, bo mi małych zabraknie. Posmakowały rodzince te „słoikówki” .Dzisiaj na śniadanie karkówka . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2035 Opublikowano 8 Lutego 2019 Mam już mięso, więc wkrótce napełnię te słoiki Udanych konserw ..... znając Twoje przykładanie się do wyrobów domowych , będą cudnej urody i bardzo smaczne . :) Pozdrowienia z wielkiej Polski . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2036 Opublikowano 10 Lutego 2019 Udanych konserw ..... znając Twoje przykładanie się do wyrobów domowych , będą cudnej urody i bardzo smaczne . Andrzejku pięknie dziękuję . Staram się . Pozdrowionka z zimowej Bukowiny ! Powoli finiszuję z wyrobami słoikowymi . Jeszcze po niedzieli taka porcja i można na jesieni zabierać do lasu na grzybobranie . Oczywiście, jeżeli do tego czasu nie zostaną zjedzone, co zresztą jest bardzo prawdopodobne .No foto łopatka i mielonka. W planach krojona karkówka i kiełbasa. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2037 Opublikowano 10 Lutego 2019 Powoli finiszuję z wyrobami słoikowymi Fajne ..... takie biało zielone . :clap: Smacznego i pozdrowionka dla Was ślę . U nas wiosna w tej chwili +10* C Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2038 Opublikowano 12 Lutego 2019 I to by było na tyle, bo słoiki mi się skończyły . Teraz się pekluje „Moja słoikówa” i karczek wiązany. Zostało mi zapakować do słoików i potem do garnka. Sposób na karczek gdzieś podpatrzony, potem zapomniany, a teraz znowu sobie przypomniałem. Przepisów nie podaję, bo pierwszy raz robię i po co potem gałami świecić . Po degustacji napiszę CAŁĄ prawdę i wtedy wstawię przepis .Zima w Bukowinie cały czas trzyma. No i dobrze . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2039 Opublikowano 13 Lutego 2019 Najbardziej mnie ciekawi ten karczek. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2040 Opublikowano 13 Lutego 2019 Piekne smakolyki i widoki cudne :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2041 Opublikowano 13 Lutego 2019 Najbardziej mnie ciekawi ten karczek. Karolku też jestem ciekawy. Zobaczymy. Piekne smakolyki i widoki cudne :clap: Eli bardzo dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam !!! Dzisiejsze śniadanie, potem mozolna walka ze śniegiem , a na końcu relaks . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2042 Opublikowano 13 Lutego 2019 Witaj Radku,zainteresowany Twoimi wyrobami w słoikach zakupiłem 2 kg karkówki oraz 2 kg łopatki i teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?Jeszcze jedno pytanko,czy do słoików o pojemności mniejszej niż 0,5 l i różnych rodzaji mięsa stosujesz tą samą tyndylizację[60-40-30],czy krótszą?Zakładam że proces przebiega w temp ok 100*C.Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2043 Opublikowano 14 Lutego 2019 teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował? Czołem. Każdy sposób będzie dobry. To zależy tylko od Twoich upodobań. Karkówkę zwykle kroję na kawałki, takie mniej więcej 2,5 x 2,5 cm. Przyprawy jakie lubię i szlus. Z łopatki mięso klasy I też kroję na kawałki, a klasy niższe rozdrabniam na maszynce. Będziesz miał dwie różne konserwy, o różnym stopniu rozdrobnienia i różnych przyprawach. Jeszcze jedno pytanko,czy do słoików o pojemności mniejszej niż 0,5 l i różnych rodzaji mięsa stosujesz tą samą tyndylizację[60-40-30],czy krótszą? Tak. Stosuję tyndalizację 60 x 40 x 30. Czasem się zdarza, że w jednym garnku mam słoiki z różnym wkładem, np golonka i łopatka. I te czasy u mnie się sprawdzają. Zakładam że proces przebiega w temp ok 100*C. U mnie temp. około 90*C Pozdrawiam i życzę smacznych wyrobów Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2044 Opublikowano 14 Lutego 2019 teraz mam dylemat czy:pokroić w kostkę,zapeklować i w słoje każde z osobna+przyprawy,czy:z klasyfikować,zapeklować,zmielić,przyprawić i do słoików?Co byś zaproponował?U mnie temp. około 90*C Pozdrawiam i życzę smacznych wyrobów Witaj Radku. Nie od dzisiaj wiadomo że. My górach oszczędzamy na gazie i pradzie ponieważ woda wrze w niższej temperaturze. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2045 Opublikowano 14 Lutego 2019 Mięso już się pekluje,pokrojone w kostkę ok 2x3 cm.Karkówka zostanie w takiej postaci a łopatka zmielona[1-#13][2-#8].dziękuje i dalej nie zaśmiecam tematu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2046 Opublikowano 17 Lutego 2019 Witaj Radku. Nie od dzisiaj wiadomo że. My górach oszczędzamy na gazie i pradzie ponieważ woda wrze w niższej temperaturze. Czołem. Jest dokładnie jak mówisz Mięso już się pekluje,pokrojone w kostkę ok 2x3 cm.Karkówka zostanie w takiej postaci a łopatka zmielona[1-#13][2-#8]. :thumbsup: Karczek sznurowany jest ok, ale zawsze może być lepiej . Tego więcej, tego mniej i będzie super . A z bułeczkami... Rano na stoku luźno, a teraz już trochę gęściej. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2047 Opublikowano 17 Lutego 2019 No to Radku zapodaj przepis na karkówkę zezsznurkiem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-623911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2048 Opublikowano 28 Lutego 2019 Radku maszyna losująca wybrała Ciebie na chrzestnego...... Pozdrawiam wiosennie... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-625099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2049 Opublikowano 28 Lutego 2019 Radek szykuje niespodziankę na nasz nalot! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-625116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2050 Opublikowano 1 Marca 2019 No to Radku zapodaj przepis na karkówkę zezsznurkiem Karol, przepis będzie zmodyfikowany. Jak będę zadowolony z efektów to go wstawię . Radku maszyna losująca wybrała Ciebie na chrzestnego...... :laugh: Andrzejku bardzo fajna zabawa i przy tym pożyteczna Radek szykuje niespodziankę na nasz nalot! I odśnieży bramę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/82/#findComment-625138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.