arkadiusz Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2426 Opublikowano 31 Marca 2020 Ja po kolejnych etapach nie wyjmuję słoików z garnka. Stygną razem z wodą. A dlaczego nie wyjmujesz.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-661747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2427 Opublikowano 31 Marca 2020 Tyndalizacja 60/40/30. W jakiej temperaturze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-661750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2428 Opublikowano 31 Marca 2020 A dlaczego nie wyjmujesz.? To już mam sprawdzone. Jeżeli bym wyjmował, (a nie chce mi, bo jest ich dużo) to musiałbym wydłużyć czasy. W jakiej temperaturze ? Tyndalizuję w temp około 90*C, może ciut mniejszej. Generalnie można powiedzieć, że w takiej temp. żeby woda troszkę mocniej „pyrkała”, ale słoiki nie skakały w garnku. Dzisiaj łopatka grubo rozdrobniona. Grubo tzn. mięso klasy I na szarpaku, a II na oczku 13 mm, tak żeby było widać tłuszczyk . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-661764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2429 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Dzisiaj kiełbasa do wszystkiego . Może być na grilla, ognisko, kanapki, albo urwać sobie kawałek i wsadzić do musztardy - jak się zmieści w słoik . Zrobiona w jelitach wiankowych. Część będzie parzona, a część podpiekana. Wieczorem możemy złapać po dziabie, ale lepsza będzie jutro rano . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2430 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Jeszcze parę minut i do gara . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2431 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Jeszcze parę minut i do gara O qrcze..... nie zdążę . Uwielbiam taką prosto z wędzarni . Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2432 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Uwielbiam taką prosto z wędzarni . Andrzejku . A ja taką prosto z parzenia, żeby soki strzelały na wszystkie strony .Pozdrowienia ślemy. Niepotrzebnie się martwiłem . Wchodzi do Sarepskiej i to z luzem . Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2433 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Ale kusisz przed Świętami. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2434 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Wchodzi do Sarepskiej i to z luzem a nie szkoda smaku kiełbaski? Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2435 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Wooow, Ty chlopie nie proznujesz! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2436 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Ale kusisz przed Świętami. Ale tylko trochę . a nie szkoda smaku kiełbaski? Mirku - kiełbaski nie pakujemy w słoik do dna, tylko tak lekko, leciutko i wtedy poczujemy jej smak . Wooow, Ty chlopie nie proznujesz! . To jest ostatnio robiona łopatka. Już można jeść Z wyrobami lekko hamuję, ale nie całkiem. Teraz czas na ogródek . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2437 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Dzisiaj kolejny wyrób dojrzewający. Inspiracją był Jesus de Lyon, ale przepis dosyć luźno potraktowany. Szynka IIRozdrobnienie na oczku 6 mm. Maszynka ALFA 22. Przyprawy na 1 kg Peklosól – 25g/kgPieprz – 3 gCzosnek gran. - 3gGałka muszk. - 0,6gGoździki – 0,3g (roztarte w moździerzu)Glukoza – 2gCukier trzcinowy – 2gKultury SBL-48 – 0,5g Nabite w kątnice wieprzowe. Po fermentacji będę prasował.Początkowe pH 5,42 / 5,45. Chcę fermentować do pH 5,0. Kilka fotek. Tak jest dzisiaj w komorze. Wyroby wiszą od około 15 marca, a salami w kątnicach baranich od 30 marca. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2438 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Szynka II Co to jest? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2439 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Masz rację. Mięso kl. II a . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2440 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Masz rację. Mięso kl. II a Na samą szynkę po zmieleniu mi to nie wyglądało. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2441 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Na samą szynkę po zmieleniu mi to nie wyglądało. . Po 30 godzinach pH spadło do 5,1 i zdecydowałem że właśnie do tej wartości będę fermentował. Teraz pod prasą do soboty. Potem wyjmuję, zaszczepiam pleśnią i na haki. Mam nadzieję na udany wyrób, bo farsz pachniał baardzo ładnie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2442 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Dzisiaj ważenie. Dla niektórych wyrobów pierwsze od miesiąca. Najbardziej interesowała mnie utrata wagi polędwic. Od 14 marca straciły odpowiednio 33% i 31%. Do 35% niewiele brakuje, a wtedy pod nóż . Pod prasą był wyrób podobny do Jesus de Lyon, ale różnice w przepisie bardzo znaczne, więc może Sopressata z goździkami . Jakoś się zmieściła do komory. Za chwilę zaszczepię ją pleśnią. Jutro ciachnę jeden baton Salami Ostre z Bukowiny. Stracił na wadze 38%. Reszta ( a mam ich pięć ) troszkę mniej.I widoczek sprzed chwili . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2443 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Dzisiaj na śniadanie Salami Bukowiańskie . Dobre. Nawet bardzo . Już można jeść i właśnie to robię . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2444 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Fajna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2445 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Fajna! . Dzisiaj słonin(k)a wędzona. Okropna cienizna . Była dwa tygodnie w soli. Kilka płatów w miarę nadawało się do skręcenia rolek i te będą w papryce. Na razie parzą się w 85 – 88 *C. Potem ociekną, wystygną i do wędzarni. Trochę się z tym zejdzie. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2446 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Po dwóch godzinach w wędzarni, wtarłem paprykę. Pewnie jeszcze ze trzy godziny posiedzi w dymie, ale powtórne wędzenie już sobie odpuszczę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2447 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 "Cacko z dziurką" . Ten zapach... . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2448 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Fajna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2449 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Fajna! . Polędwica zapeklowana 27 lutego, a w komorze od 14 marca. Peklosól 25g/kg Trzymam się tej ilości peklosoli, a gdy zachodzi potrzeba uzupełniam solą.Sól 5g/kgZioła prowansalskie 4g/kgPieprz czarny 2g/kg Utrata wagi 35,86 %. Popróbowaliśmy . Bez żadnych zmian wchodzi do moich wyrobów . No i oczywiście... Już można jeść . Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2450 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Ładnie żeś wytarzał w mące. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.