Mamona Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2426 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Wooow, Ty chlopie nie proznujesz! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2427 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Ale kusisz przed Świętami. Ale tylko trochę . a nie szkoda smaku kiełbaski? Mirku - kiełbaski nie pakujemy w słoik do dna, tylko tak lekko, leciutko i wtedy poczujemy jej smak . Wooow, Ty chlopie nie proznujesz! . To jest ostatnio robiona łopatka. Już można jeść Z wyrobami lekko hamuję, ale nie całkiem. Teraz czas na ogródek . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2428 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Dzisiaj kolejny wyrób dojrzewający. Inspiracją był Jesus de Lyon, ale przepis dosyć luźno potraktowany. Szynka IIRozdrobnienie na oczku 6 mm. Maszynka ALFA 22. Przyprawy na 1 kg Peklosól – 25g/kgPieprz – 3 gCzosnek gran. - 3gGałka muszk. - 0,6gGoździki – 0,3g (roztarte w moździerzu)Glukoza – 2gCukier trzcinowy – 2gKultury SBL-48 – 0,5g Nabite w kątnice wieprzowe. Po fermentacji będę prasował.Początkowe pH 5,42 / 5,45. Chcę fermentować do pH 5,0. Kilka fotek. Tak jest dzisiaj w komorze. Wyroby wiszą od około 15 marca, a salami w kątnicach baranich od 30 marca. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2429 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Szynka II Co to jest? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2430 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Masz rację. Mięso kl. II a . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2431 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Masz rację. Mięso kl. II a Na samą szynkę po zmieleniu mi to nie wyglądało. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2432 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Na samą szynkę po zmieleniu mi to nie wyglądało. . Po 30 godzinach pH spadło do 5,1 i zdecydowałem że właśnie do tej wartości będę fermentował. Teraz pod prasą do soboty. Potem wyjmuję, zaszczepiam pleśnią i na haki. Mam nadzieję na udany wyrób, bo farsz pachniał baardzo ładnie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2433 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Dzisiaj ważenie. Dla niektórych wyrobów pierwsze od miesiąca. Najbardziej interesowała mnie utrata wagi polędwic. Od 14 marca straciły odpowiednio 33% i 31%. Do 35% niewiele brakuje, a wtedy pod nóż . Pod prasą był wyrób podobny do Jesus de Lyon, ale różnice w przepisie bardzo znaczne, więc może Sopressata z goździkami . Jakoś się zmieściła do komory. Za chwilę zaszczepię ją pleśnią. Jutro ciachnę jeden baton Salami Ostre z Bukowiny. Stracił na wadze 38%. Reszta ( a mam ich pięć ) troszkę mniej.I widoczek sprzed chwili . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2434 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Dzisiaj na śniadanie Salami Bukowiańskie . Dobre. Nawet bardzo . Już można jeść i właśnie to robię . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2435 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Fajna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2436 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Fajna! . Dzisiaj słonin(k)a wędzona. Okropna cienizna . Była dwa tygodnie w soli. Kilka płatów w miarę nadawało się do skręcenia rolek i te będą w papryce. Na razie parzą się w 85 – 88 *C. Potem ociekną, wystygną i do wędzarni. Trochę się z tym zejdzie. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2437 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Po dwóch godzinach w wędzarni, wtarłem paprykę. Pewnie jeszcze ze trzy godziny posiedzi w dymie, ale powtórne wędzenie już sobie odpuszczę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2438 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 "Cacko z dziurką" . Ten zapach... . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2439 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Fajna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2440 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Fajna! . Polędwica zapeklowana 27 lutego, a w komorze od 14 marca. Peklosól 25g/kg Trzymam się tej ilości peklosoli, a gdy zachodzi potrzeba uzupełniam solą.Sól 5g/kgZioła prowansalskie 4g/kgPieprz czarny 2g/kg Utrata wagi 35,86 %. Popróbowaliśmy . Bez żadnych zmian wchodzi do moich wyrobów . No i oczywiście... Już można jeść . Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2441 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Ładnie żeś wytarzał w mące. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2442 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Radku, momo '' żem dojrzała'' to przystało mi tylko podziwiać Twoje wyroby Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2443 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Ładnie żeś wytarzał w mące. Dzięki Radku, momo '' żem dojrzała'' to przystało mi tylko podziwiać Twoje wyroby Halinko Bardzo dziękuję ! . I następna polędwica. W komorze też od 14 marca (tego roku ). Peklosól 25g/kgSól 5g/kgPapryka ostra wędzona 5g/kg Utrata wagi 33,45 %. Ta również wchodzi na listę stałych wyrobów. Chciałem zjeść z bułeczką, ale Hania postawiła szlaban na bułeczki... Nie, to nie - zjemy bez . Już można . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2444 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Radku , cudowne te Twoje wszystkie wyroby,które pokazałeś na zdjęciach . Za zdjęcie Turbacza również kłaniam się nisko Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2445 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Pieknie wygladaja Twoje wyroby, jest co podziwiac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2446 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Radek nie wiem ,czy to wina zdjęcia,ale z tego przekroju widać,że masz lekki pierścień.To może być powód zbyt szybkiego przepływu powietrza bo przypuszczam,że wilgotność masz prawidłową. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2447 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Radku , cudowne te Twoje wszystkie wyroby,które pokazałeś na zdjęciach Małgoś dziękuję i jest mi baardzo miło . Turbacza pilnuję, tylko że panoramę chcą nam zepsuć ... http://24tp.pl/n/67580. Serdecznie pozdrawiam . Pieknie wygladaja Twoje wyroby, jest co podziwiac Bardzo dziękuję . Radek nie wiem ,czy to wina zdjęcia,ale z tego przekroju widać,że masz lekki pierścień.To może być powód zbyt szybkiego przepływu powietrza bo przypuszczam,że wilgotność masz prawidłową. Fotka na pewno podkreśliła ten fakt, „na żywca” wygląda to znacznie lepiej, ale nie idealnie. Polędwica – chude mięso, a oglądając fotki włoskich wytwórców, nie mam kompleksów . Wentylator na plecach Beko daje... Nie żebym się tłumaczył, ale... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2448 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Wentylator na plecach Beko daje... Nie żebym się tłumaczył, ale... Ja bym się stronami włoskimi za mocno nie podpierał. Polacy mogą być lepsi .Mam nadzieję ,że dążysz do doskonałości ?. Może spróbuj go wyłączyć , albo zainstaluj regulator do niego ,żeby stłumić nieco wydatek powietrza.To takie moje przemyślenia , ale stosować się nie ma obowiązku. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2449 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Ja bym się stronami włoskimi za mocno nie podpierał. Polacy mogą być lepsi .Mam nadzieję ,że dążysz do doskonałości ?. Może spróbuj go wyłączyć , albo zainstaluj regulator do niego ,żeby stłumić nieco wydatek powietrza.To takie moje przemyślenia , ale stosować się nie ma obowiązku. Arek 100 % racji . No niektóre ich wyroby u nas by nie przeszły . Oczywiście, że mam ambicję cały czas się uczyć i doskonalić swoje wyroby . Z tym wentylatorem nie zamierzam na razie nic robić, ale gdyby zamiast niego był sterowany wywiew powietrza, byłoby o niebo lepiej ! Użytkownicy tego sprzętu zapewne wiedzą o czym mowa . W końcu namówiłem Hanię na bułeczki i talerzyk rozmaitości . Następne wędliny muszą jeszcze pobyć w komorze i nie mam nic w planach z nowych wyrobów. Będę kroił w miarę dojrzewania, a latem wyłączam sprzęt, konserwuję i do jesieni przerwa. Teraz czeka na mnie ogródek i jeszcze może serki, no ale to nie wędliny . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2450 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 ale gdyby zamiast niego był sterowany wywiew powietrza, byłoby o niebo lepiej ! Użytkownicy tego sprzętu zapewne wiedzą o czym mowa . Sądziłem ,że masz wlot i wylot powietrza a witryny bo w innym wypadku to powietrze w środku nie ma swobodnego przepływu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.