Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale kusisz przed Świętami.

 

Ale tylko trochę ;).

 

 

a nie szkoda smaku kiełbaski?

 

Mirku :D - kiełbaski nie pakujemy w słoik do dna, tylko tak lekko, leciutko i wtedy poczujemy jej smak  :tongue: .

 

 

Wooow, Ty chlopie nie proznujesz!

 

:D;)

 

To jest ostatnio robiona łopatka. Już można jeść :tongue::thumbsup:

Z wyrobami lekko hamuję, ale nie całkiem. Teraz czas na ogródek ;)

post-42246-0-18347400-1586153875_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662390
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj kolejny wyrób dojrzewający. Inspiracją był Jesus de Lyon, ale przepis dosyć luźno potraktowany.

 

Szynka II

Rozdrobnienie na oczku 6 mm. Maszynka ALFA 22.

 

Przyprawy na 1 kg

 

Peklosól – 25g/kg

Pieprz – 3 g

Czosnek gran. - 3g

Gałka muszk. - 0,6g

Goździki – 0,3g (roztarte w moździerzu)

Glukoza – 2g

Cukier trzcinowy – 2g

Kultury SBL-48 – 0,5g

 

Nabite w kątnice wieprzowe. Po fermentacji będę prasował.

Początkowe pH 5,42 / 5,45. Chcę fermentować do pH 5,0.

 

Kilka fotek. Tak jest dzisiaj w komorze. Wyroby wiszą od około 15 marca, a salami w kątnicach baranich od 30 marca.

 

 

 

post-42246-0-78609600-1586862559_thumb.jpg

post-42246-0-92755100-1586862571_thumb.jpg

post-42246-0-10759400-1586862586_thumb.jpg

post-42246-0-91444700-1586862597_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663406
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka II

 

Co to jest? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663407
Udostępnij na innych stronach

Masz rację. Mięso kl. II a :).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663408
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masz rację. Mięso kl. II a

 

Na samą szynkę po zmieleniu mi to nie wyglądało.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663409
Udostępnij na innych stronach

Na samą szynkę po zmieleniu mi to nie wyglądało. :D

 

:D;)

 

Po 30 godzinach pH spadło do 5,1 i zdecydowałem że właśnie do tej wartości będę fermentował. Teraz pod prasą do soboty. Potem wyjmuję, zaszczepiam pleśnią i na haki. Mam nadzieję na udany wyrób, bo farsz pachniał baardzo ładnie  :thumbsup:.

post-42246-0-74697700-1586963095_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663613
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj ważenie. Dla niektórych wyrobów pierwsze od miesiąca. Najbardziej interesowała mnie utrata wagi polędwic. Od 14 marca straciły odpowiednio 33% i 31%. Do 35% niewiele brakuje, a wtedy pod nóż  :). Pod prasą był wyrób podobny do Jesus de Lyon, ale różnice w przepisie bardzo znaczne, więc może Sopressata z goździkami  ;). Jakoś się zmieściła do komory. Za chwilę zaszczepię ją pleśnią. Jutro ciachnę jeden baton Salami Ostre z Bukowiny. Stracił na wadze 38%. Reszta ( a mam ich pięć ) troszkę mniej.

I widoczek sprzed chwili :).

 

 

post-42246-0-83565500-1587205831_thumb.jpg

post-42246-0-69441700-1587205855_thumb.jpg

post-42246-0-01290600-1587205870_thumb.jpg

post-42246-0-41408500-1587205886_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663889
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na śniadanie Salami Bukowiańskie :). Dobre. Nawet bardzo  :tongue:. Już można jeść i właśnie to robię  :D

 

post-42246-0-69237800-1587282060_thumb.jpg

post-42246-0-22578100-1587282072_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663965
Udostępnij na innych stronach

Fajna!

 

:);)

 

Dzisiaj słonin(k)a wędzona. Okropna cienizna  :). Była dwa tygodnie w soli. Kilka płatów w miarę nadawało się do skręcenia rolek i te będą w papryce. Na razie parzą się w 85 – 88 *C. Potem ociekną, wystygną i do wędzarni. Trochę się z tym zejdzie.

post-42246-0-51126600-1587373098_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664118
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch godzinach w wędzarni, wtarłem paprykę. Pewnie jeszcze ze trzy godziny posiedzi w dymie, ale powtórne wędzenie już sobie odpuszczę :)

 

 

post-42246-0-99341100-1587386597_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664149
Udostępnij na innych stronach

"Cacko z dziurką" ;). Ten zapach...  :tongue:.

 

 

 

post-42246-0-34203700-1587445365_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664223
Udostępnij na innych stronach

Fajna!

 

:D;)

 

Polędwica zapeklowana 27 lutego, a w komorze od 14 marca.

 

Peklosól 25g/kg Trzymam się tej ilości peklosoli, a gdy zachodzi potrzeba uzupełniam solą.

Sól 5g/kg

Zioła prowansalskie 4g/kg

Pieprz czarny 2g/kg

 

Utrata wagi 35,86 %. Popróbowaliśmy  :tongue:. Bez żadnych zmian wchodzi do moich wyrobów  :).  No i oczywiście... Już można jeść :D:thumbsup:.

post-42246-0-92159400-1587562885_thumb.jpg

post-42246-0-27822100-1587562901_thumb.jpg

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664414
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:Ładnie żeś wytarzał w mące. :laugh:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664418
Udostępnij na innych stronach

Radku, momo '' żem dojrzała'' to przystało mi tylko podziwiać Twoje wyroby  :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664419
Udostępnij na innych stronach

Ładnie żeś wytarzał w mące.

 

:laugh: Dzięki  ;) 

 

 

Radku, momo '' żem dojrzała'' to przystało mi tylko podziwiać Twoje wyroby

 

Halinko :D Bardzo dziękuję !  ;)

 

I następna polędwica. W komorze też od 14 marca (tego roku :D ).

 

Peklosól 25g/kg

Sól 5g/kg

Papryka ostra wędzona 5g/kg

 

Utrata wagi 33,45 %. Ta również wchodzi na listę stałych wyrobów. Chciałem zjeść z bułeczką, ale Hania postawiła szlaban na bułeczki... Nie, to nie - zjemy bez  :laugh:.  Już można :tongue:

post-42246-0-76305200-1587622214_thumb.jpg

post-42246-0-23101000-1587622289_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664469
Udostępnij na innych stronach

Radku , cudowne te Twoje wszystkie wyroby,które pokazałeś na zdjęciach :thumbsup::clap: . Za zdjęcie Turbacza również kłaniam się nisko :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664485
Udostępnij na innych stronach

Radek nie wiem ,czy to wina zdjęcia,ale z tego przekroju widać,że masz lekki pierścień.To może być powód zbyt szybkiego przepływu powietrza bo przypuszczam,że wilgotność masz prawidłową.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664577
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku , cudowne te Twoje wszystkie wyroby,które pokazałeś na zdjęciach

Małgoś dziękuję i jest mi baardzo miło :blush::D. Turbacza pilnuję, tylko że panoramę chcą nam zepsuć  ;)... http://24tp.pl/n/67580

Serdecznie pozdrawiam :D.

 

 

 

Pieknie wygladaja Twoje wyroby, jest co podziwiac

Bardzo dziękuję :);).

 

 

 

Radek nie wiem ,czy to wina zdjęcia,ale z tego przekroju widać,że masz lekki pierścień.To może być powód zbyt szybkiego przepływu powietrza bo przypuszczam,że wilgotność masz prawidłową.

Fotka na pewno podkreśliła ten fakt, „na żywca” wygląda to znacznie lepiej, ale nie idealnie. Polędwica – chude mięso, a oglądając fotki włoskich wytwórców, nie mam kompleksów ;). Wentylator na plecach Beko daje... :rolleyes: Nie żebym się tłumaczył, ale...  :laugh: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664584
Udostępnij na innych stronach

Wentylator na plecach Beko daje... Nie żebym się tłumaczył, ale...   

Ja bym się stronami włoskimi za mocno nie podpierał. ;) Polacy mogą być lepsi :D  .Mam nadzieję ,że dążysz do doskonałości ?. Może spróbuj go wyłączyć , albo zainstaluj regulator do niego ,żeby stłumić nieco wydatek powietrza.To takie moje przemyślenia , ale stosować się nie ma obowiązku.  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664588
Udostępnij na innych stronach

Ja bym się stronami włoskimi za mocno nie podpierał. ;) Polacy mogą być lepsi :D .Mam nadzieję ,że dążysz do doskonałości ?. Może spróbuj go wyłączyć , albo zainstaluj regulator do niego ,żeby stłumić nieco wydatek powietrza.To takie moje przemyślenia , ale stosować się nie ma obowiązku. :D

 

Arek 100 % racji :thumbsup:. No niektóre ich wyroby u nas by nie przeszły  :D. Oczywiście, że mam ambicję cały czas się uczyć i doskonalić swoje wyroby  :thumbsup:. Z tym wentylatorem nie zamierzam na razie nic robić, ale gdyby zamiast niego był sterowany wywiew powietrza, byłoby o niebo lepiej ! Użytkownicy tego sprzętu zapewne wiedzą o czym mowa ;)

 

W końcu namówiłem Hanię na bułeczki i talerzyk rozmaitości  :D. Następne wędliny muszą jeszcze pobyć w komorze i nie mam nic w planach z nowych wyrobów. Będę kroił w miarę dojrzewania, a latem wyłączam sprzęt, konserwuję i do jesieni przerwa. Teraz czeka na mnie ogródek i jeszcze może serki, no ale to nie wędliny ;).

post-42246-0-63272300-1587718643_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664593
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale gdyby zamiast niego był sterowany wywiew powietrza, byłoby o niebo lepiej ! Użytkownicy tego sprzętu zapewne wiedzą o czym mowa . 

Sądziłem ,że masz wlot i wylot powietrza a witryny bo w innym wypadku to powietrze w środku nie ma swobodnego przepływu. :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664596
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.