Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Radku, pięknie wszystko wygląda.  :clap:

Kapusta u mnie dzisiaj również zakiszona.

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-680912
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku, Mirku, Witku  :D  :D .

Dziękuję i serdecznie pozdrawiam !!!

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-680940
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni szynki i polędwice :).


 

post-42246-0-82461600-1603018203_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-681107
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść ;)

 

post-42246-0-86334200-1603092188_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-681184
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję....

 

;)  ;)

Pozdrowienia !

 

Wczoraj wędzona. Trochę dziabnięta nożem, ale to nie przeszkadza :) Rano sąsiad z za płotu krzyczał, że mięciutka  ;)

Na śniadanie paprykarz. Bardzo dobry. Już można jeść :thumbsup: .

 

 

 

post-42246-0-77917900-1603183614_thumb.jpg

post-42246-0-17343500-1603183624_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-681280
Udostępnij na innych stronach

No to jedziemy dalej. Coraz bliżej uruchomienia komory  :). Zapeklowałem ligawy. Przyprawy różne i w różnej kombinacji. Pieprz czarny, czosnek granulowany, jalapeno w płatkach, chili, tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek, przyprawa do pierników, tłuczony jałowiec i gorczyca. Chyba niczego nie pominąłem.  Fest daje po nosie  ;). Teraz na parę tygodni do lodówki.

A tak przed chwilą wyglądał Turbacz.

 

 

post-42246-0-05415500-1603194218_thumb.jpg

post-42246-0-24267100-1603194227_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-681298
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapeklowałem ligawy. Przyprawy różne i w różnej kombinacji. Pieprz czarny, czosnek granulowany, jalapeno w płatkach, chili, tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek, przyprawa do pierników, tłuczony jałowiec i gorczyca

 

Czekam na finałowy produkt :thumbsup:

 

 

A tak przed chwilą wyglądał Turbacz.

 

Dziękuję :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-681359
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyprawy różne i w różnej kombinacji. Pieprz czarny, czosnek granulowany, jalapeno w płatkach, chili, tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek, przyprawa do pierników, tłuczony jałowiec i gorczyca.

 

To będziesz czuł smak mięsa ?   :D 

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-681367
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czekam na finałowy produkt

Będzie za kilka miesięcy :thumbsup:

 

 

Dziękuję

Bardzo proszę :D

 

 

 

To będziesz czuł smak mięsa ?

A to trzeba ? :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-681380
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy w tym sezonie wsad do komory. Trzy Coppy (karczki) i trzy Lonzino (polędwice). Peklowane od 4 października. Coppa mogłaby być kilka dni dłużej, ale tak mi pasowało czasowo. Każda z innym zestawem przypraw, ale przetestowanym w zeszłym sezonie. Wieczorkiem zaszczepię pleśnią. Na razie wilgotność ok, ale osuszacz w pogotowiu.

Za około trzy tygodnie, do komory pójdzie Bresaola (ligawa), A jak się wilgotność unormuje i stracą trochę na wadze, to biorę się za salami.

W międzyczasie pokręcę trochę korbką Dixie, bo mnie to strasznie rajcuje :D :D. 

 

 

 

post-42246-0-23765300-1603371283_thumb.jpg

post-42246-0-68671000-1603371291_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-681542
Udostępnij na innych stronach

Będą następne puszki  :). Karczek i łopatka. Karczek rozdrobniłem na szarpaku. Z przypraw czarny pieprz, czosnek i majeranek. Łopatkę I i II rozdrobniłem na sitku 18 mm. i dodałem tylko czarnego pieprzu i czosnku. Była klasyfikowana, bo miał być inny wyrób. W obu wyrobach jest 16 g peklosoli na kg i po około 5 – 8 % wody. Czyli sprawdzona już prostota :).

Dzisiaj ma być kurier z sitkami, do nowo – starej tk 12. Jeżeli wszystko będzie ok, to ALFA przechodzi do rezerwy. Narobiła się przez dziesięć lat i należy się jej solidny remont i unowocześnienie :thumbsup:.

 

post-42246-0-47103000-1603886812_thumb.jpg

post-42246-0-05240500-1603886823_thumb.jpg

post-42246-0-41176200-1603886838_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-682173
Udostępnij na innych stronach

Z Alfą chyba szybko się przeprosisz,TK ma za wysokie obroty ślimaka.

 

W przyszłym tygodniu będę wiedział.

 

 

Tydzień od zaszczepienia pleśnią.

 

 

post-42246-0-18870900-1603951646_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-682236
Udostępnij na innych stronach

Teraz tyndalizacja i pojutrze konserwy będą gotowe, ale jeszcze nie będzie można ich jeść  :). Ja powiem kiedy, bo muszą się kilka dni "przegryźć" ;).

 

post-42246-0-84043700-1603976218_thumb.jpg

post-42246-0-72970400-1603976229_thumb.jpg

post-42246-0-76472700-1603976237_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-682271
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładne puszeczki,może i ja kiedyś sprawię sobie taką zamykarkę. Jak narazie to pakuje w słoiki.

Ja ze słoików nie rezygnuję i dalej będę robił. Puszki mam raczej dla wygody, żeby dzieciom głowy nie zawracać zwrotem słoików.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-682330
Udostępnij na innych stronach

Po pierwszej pasteryzacji. Pomału finiszuję na ten rok z puszkami. Zostało mi jeszcze do zapuszkowania kilka golonek i słonina, z której nigdy jeszcze nie robiłem konserw. Sprawdziłem nową maszynkę i sitka. Jestem więcej niż zadowolony :thumbsup:

 

 

post-42246-0-64995700-1604413906_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-682742
Udostępnij na innych stronach

I o to w tym naszym hobby chodzi, prawda?

 

 

Sama prawda :thumbsup: :thumbsup:

 

 

Już można jeść  :). Kto lubi galaretkę, to w puszcze jeszcze trochę jest :tongue:.

Dzisiaj mglisto i temp. od rana spada..

post-42246-0-50430700-1604487832_thumb.jpg

post-42246-0-23487100-1604487844_thumb.jpg

post-42246-0-96777500-1604487856_thumb.jpg

post-42246-0-07713400-1604487865_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-682853
Udostępnij na innych stronach

Łopatka to jest to  :thumbsup: . Właśnie robię 8 słoików , zostało mi 450g. to zmieliłem na 5 dodałem wody i mąki ziemniaczanej w "Śniadaniówkę" i parzę.

Widok na góry jak zwykle urzekający .

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-682855
Udostępnij na innych stronach

Radziu, ile gram pakujesz do puszek?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-682862
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radziu, ile gram pakujesz do puszek?

Zbójaszku pakuję 280 g do puszek gdzie czasami na wierzch dodaję łyżkę wody, odrobinę smalcu i na czubek łyżeczki żelatynę. Tu gdzie nic nie dodaję (np. szynka konserwowa) daję około 290 g. Wiadomo że nie apteka, ale raczej tego się trzymam.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/105/#findComment-682864
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.