Skocz do zawartości

Radek robi.....


Radek.

Rekomendowane odpowiedzi

Radziu, tyle towaru to albo na długą zimę, albo na długie wakacje :D

W Twoim "akwarium" biało aż miło :clap::D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobilam suszona i wyszla bardzo smaczna , ale juz jest za cieplo i za niska wilgoc

 

Eli kiełbaska na pewno super :thumbsup:. Ciężko bez komory utrzymać wilgoć i temperaturę w ryzach... Wiem coś o tym i stąd decyzja o zakupie sprzętu. 

 

 

Radziu, tyle towaru to albo na długą zimę, albo na długie wakacje

 

Zbójaszku na dłuugie wakacje, bo zima fajna, ale już mi wystarczy :laugh:

 

W Twoim "akwarium" biało aż miło :clap::D

 

Dzięki :thumbsup: Gapię się tam kilka razy dziennie :D

 

Dobra, spróbowałem jednej i drugiej... Jest dobrze  :tongue:  :tongue:  :thumbsup:

post-42246-0-36104100-1582792084_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwica. W komorze była od 21 stycznia 2020. Waga początkowa 1,515 kg – końcowa 0,940 kg. Strata 37,95 %. Można było wyjąć te kilka dni wcześniej. Na razie nie piszę jakie przyprawy dawałem do dojrzewających, bo muszę pomału się podelektować i ocenić. Powiem tylko, że do tej polędwicy dałem sporo chili, więc pewnie nieźle trzepie :D

 


 

post-42246-0-63550200-1582892941_thumb.jpg

post-42246-0-50521300-1582892952_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pancetta. W komorze równo cztery miesiące. Waga początkowa 1,855 kg – teraz 1,105 kg. Strata wagi 40,43 %. Teraz na parę miesięcy w vacum. Bardzo ładnie pachnie  :). Powoli się przerzedza w komorze, ale „następcy” już się peklują ;)

 

post-42246-0-04555000-1582967163_thumb.jpg

post-42246-0-61329700-1582967175_thumb.jpg

post-42246-0-83544600-1582967186_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W komorze równo cztery miesiące.

 

Na pewno warto  czekać  te cztery miesiące :thumbsup:    Super opanowałeś tą sztukę wędliniarstwa .  :thumbsup:  :clap: 

 

 

Pozdrowionka z Wielkopolski :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super opanowałeś tą sztukę wędliniarstwa . :thumbsup::clap:

 

Andrzejku dziękuję, ale jeszcze mi baardzo daleeeko  :). Ale się staram ;).  

 

 

Pięciotygodniowe salami - prawie Calabrese. Rozkroiłem jeden baton, a drugi i kątnica wołowa, wraca do komory. Waga początkowa batonu 0,795 kg - teraz 0,460 kg. Strata 42,13%. Po rozkrojeniu dziura. Jest mniejsza niż w poprzednim salami w osłonce fibrusowej, ale jest. Widzę w tym i swoje oczywiste błędy, ale generalnie nie mam przekonania do tych osłonek. Więc albo trochę od nich odpocznę, albo do trzech razy sztuka, bo wiem co muszę poprawić.

Pełnia smaku pewnie za kilka miesięcy, no ale jak tu się nie pochwalić i spróbować, jak dzieci i wnuki przyjechały :D.

Kiełbasy jeszcze troszkę muszą powisieć, więc nie można ich jeszcze jeść. Ja powiem kiedy :D;).

 

 

post-42246-0-43267600-1583143314_thumb.jpg

post-42246-0-97488200-1583143343_thumb.jpg

post-42246-0-60859600-1583143372_thumb.jpg

post-42246-0-93382100-1583143388_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wszystko piekne

 

Dziękuję Eli :D .

 

 

Towar wygląda smacznie, ale ja się pytam gdzie jest jakieś picu do wędlinek

 

Zbójaszku, nie ma :D. Następnym razem, obowiązkowo po lampce czegoś dobrego :thumbsup:.  

 

 

Radku...już ślinianki pracują...mmm...cudo... Brawo!!!

 

Małgoś :D. Pięknie dziękuję i pozdrawiam  :D .

 

 

Zbójaszku post przez Radka wklejony o 11:03 to jeszcze zawcześnie na kielicha.

 

O właśnie Karolku :D

 

 

Widok robi wrażenie, piękna robota. Kiełbasy tradycyjnie zakończone patyczkiem, fiu fiu.

 

Dziękuję :D .

 

Już można jeść. Ja już spróbowałem... :tongue:  :tongue:

post-42246-0-12221400-1583312602_thumb.jpg

post-42246-0-36286800-1583312614_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Salami z zielonym pieprzem, w kątnicy baraniej. W komorze od 17 listopada 2019. Waga początkowa 0,680 kg – końcowa 0,385. Strata 43,38 %. To sprzed miesiąca miało stratę 39 %. Na stałe wchodzi do moich wyrobów :).

 

 

post-42246-0-73741300-1583676910_thumb.jpg

post-42246-0-86439100-1583676920_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

gratulacje

Dziękuję :D

 

 

 

Jestem z ciebie dumny.

Bardzo dziękuję !!! Pochwała z ust Mistrza, to dla mnie jak wiatr w żagle :thumbsup: :thumbsup:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku, wszyscy chwalimy Twoje wędliny, bo wyglądają na b. smakowite.

 

Miło czytać, że to co robisz cieszy czyjeś oczy. Bardzo dziękuję !

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem karczki i polędwice, a wyjdą Coppy i Lonzino... Cud  ;). Wieczorem będą już w komorze. W peklowaniu jeszcze boczek – Pancetta, ale zasznuruję go chyba jutro. Wczoraj kurier przywiózł słoiki. Są już wyparzone i trzeba będzie je zapełnić. Ostatnio odwiedziły nas dzieci. Owszem kiełbaska, czy jakaś wędzoneczka, ale i słoiki cieszą się bardzo dużym wzięciem. Jak to u miastowych :D . W planach jeszcze inne wyroby. Nudzić się nie będę :thumbsup:

 

post-42246-0-54007400-1584169950_thumb.jpg

post-42246-0-15078300-1584169971_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i z grubsza po robocie. Przestaną kapać to zaszczepię pleśnią :).

Jak mi się kolejność prac nie zmieni, to przyszłym tygodniu powieszę w komorze Salami Bukowiańskie. Takie tylko dla dorosłych. Dzieci niech się trzymają od niego z daleka. Sam ogień :excl:  ;)  ;) .

 

 

 

 

post-42246-0-36807900-1584196847_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pancetta. Blisko trzy tygodnie peklowania. Przyprawą dominującą jest cząber. Prócz niego jeszcze pieprz czarny i czosnek granulowany. Wszystko razem bardzo ładnie pachnie.

Zaszczepiłem pleśnią Coppy i Lonzino. Jakoś ciężko mi się przestawić z karczku i polędwicy. Ale to nazewnictwo ma sens, bo od razu wiadomo o jaki wyrób chodzi.

No to gram dalej i biorę się za Salami Bukowiańskie :).

 

 

post-42246-0-34175600-1584348767_thumb.jpg

post-42246-0-05992300-1584348780_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pracowity dzień :) . Zrobiłem salami, Hania wytrybowała golonki i dobrze, bo nie bardzo lubię to robić ;) . Wyszło 5,50 kg, więc będzie ponad dwadzieścia słoików :thumbsup: . Salami Bukowiańskie już fermentuje. Golonka rozdrobniona, zapeklowana i przyprawiona, jutro idzie do słoików. Wyjąłem boczek z zamrażarki i do lodówki. Jak się odmrozi, to będzie peklowany na mokro. Potem go uwędzę i sparzę. W międzyczasie Hania pozmywała gary i na dzisiaj fajrant :thumbsup:. Ufff... Chyba trzepnę kielonka. Może nawet dwa... :tongue:

 

post-42246-0-27625700-1584462041_thumb.jpg

post-42246-0-30382000-1584462055_thumb.jpg

post-42246-0-32269400-1584462074_thumb.jpg

post-42246-0-77928400-1584462090_thumb.jpg

post-42246-0-57960800-1584462107_thumb.jpg

post-42246-0-98260700-1584462117_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.