eli55 Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2376 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja zrobilam suszona i wyszla bardzo smaczna , ale juz jest za cieplo i za niska wilgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2377 Opublikowano 27 Lutego 2020 Radziu, tyle towaru to albo na długą zimę, albo na długie wakacje W Twoim "akwarium" biało aż miło :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2378 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja zrobilam suszona i wyszla bardzo smaczna , ale juz jest za cieplo i za niska wilgoc Eli kiełbaska na pewno super . Ciężko bez komory utrzymać wilgoć i temperaturę w ryzach... Wiem coś o tym i stąd decyzja o zakupie sprzętu. Radziu, tyle towaru to albo na długą zimę, albo na długie wakacje Zbójaszku na dłuugie wakacje, bo zima fajna, ale już mi wystarczy W Twoim "akwarium" biało aż miło Dzięki Gapię się tam kilka razy dziennie . Dobra, spróbowałem jednej i drugiej... Jest dobrze . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2379 Opublikowano 28 Lutego 2020 Polędwica. W komorze była od 21 stycznia 2020. Waga początkowa 1,515 kg – końcowa 0,940 kg. Strata 37,95 %. Można było wyjąć te kilka dni wcześniej. Na razie nie piszę jakie przyprawy dawałem do dojrzewających, bo muszę pomału się podelektować i ocenić. Powiem tylko, że do tej polędwicy dałem sporo chili, więc pewnie nieźle trzepie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2380 Opublikowano 29 Lutego 2020 Pancetta. W komorze równo cztery miesiące. Waga początkowa 1,855 kg – teraz 1,105 kg. Strata wagi 40,43 %. Teraz na parę miesięcy w vacum. Bardzo ładnie pachnie . Powoli się przerzedza w komorze, ale „następcy” już się peklują . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2381 Opublikowano 29 Lutego 2020 W komorze równo cztery miesiące. Na pewno warto czekać te cztery miesiące Super opanowałeś tą sztukę wędliniarstwa . Pozdrowionka z Wielkopolski Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2382 Opublikowano 2 Marca 2020 Super opanowałeś tą sztukę wędliniarstwa . Andrzejku dziękuję, ale jeszcze mi baardzo daleeeko . Ale się staram . Pięciotygodniowe salami - prawie Calabrese. Rozkroiłem jeden baton, a drugi i kątnica wołowa, wraca do komory. Waga początkowa batonu 0,795 kg - teraz 0,460 kg. Strata 42,13%. Po rozkrojeniu dziura. Jest mniejsza niż w poprzednim salami w osłonce fibrusowej, ale jest. Widzę w tym i swoje oczywiste błędy, ale generalnie nie mam przekonania do tych osłonek. Więc albo trochę od nich odpocznę, albo do trzech razy sztuka, bo wiem co muszę poprawić.Pełnia smaku pewnie za kilka miesięcy, no ale jak tu się nie pochwalić i spróbować, jak dzieci i wnuki przyjechały .Kiełbasy jeszcze troszkę muszą powisieć, więc nie można ich jeszcze jeść. Ja powiem kiedy . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2383 Opublikowano 2 Marca 2020 wszystko piekne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2384 Opublikowano 2 Marca 2020 Towar wygląda smacznie, ale ja się pytam gdzie jest jakieś picu do wędlinek :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2385 Opublikowano 2 Marca 2020 Pięciotygodniowe salami - prawie Calabrese. Radku...już ślinianki pracują...mmm...cudo... Brawo!!! :clap: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2386 Opublikowano 3 Marca 2020 Zbójaszku post przez Radka wklejony o 11:03 to jeszcze zawcześnie na kielicha. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2387 Opublikowano 3 Marca 2020 Widok robi wrażenie, piękna robota. Kiełbasy tradycyjnie zakończone patyczkiem, fiu fiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2388 Opublikowano 4 Marca 2020 wszystko piekne Dziękuję Eli . Towar wygląda smacznie, ale ja się pytam gdzie jest jakieś picu do wędlinek Zbójaszku, nie ma . Następnym razem, obowiązkowo po lampce czegoś dobrego . Radku...już ślinianki pracują...mmm...cudo... Brawo!!! Małgoś . Pięknie dziękuję i pozdrawiam . Zbójaszku post przez Radka wklejony o 11:03 to jeszcze zawcześnie na kielicha. O właśnie Karolku . Widok robi wrażenie, piękna robota. Kiełbasy tradycyjnie zakończone patyczkiem, fiu fiu. Dziękuję . Już można jeść. Ja już spróbowałem... . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2389 Opublikowano 8 Marca 2020 Salami z zielonym pieprzem, w kątnicy baraniej. W komorze od 17 listopada 2019. Waga początkowa 0,680 kg – końcowa 0,385. Strata 43,38 %. To sprzed miesiąca miało stratę 39 %. Na stałe wchodzi do moich wyrobów . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2390 Opublikowano 9 Marca 2020 gratulacje Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2391 Opublikowano 10 Marca 2020 Jestem z ciebie dumny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2392 Opublikowano 11 Marca 2020 gratulacje Dziękuję . Jestem z ciebie dumny. Bardzo dziękuję !!! Pochwała z ust Mistrza, to dla mnie jak wiatr w żagle :thumbsup:. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2393 Opublikowano 11 Marca 2020 Radku, wszyscy chwalimy Twoje wędliny, bo wyglądają na b. smakowite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2394 Opublikowano 12 Marca 2020 Radku, wszyscy chwalimy Twoje wędliny, bo wyglądają na b. smakowite. Miło czytać, że to co robisz cieszy czyjeś oczy. Bardzo dziękuję ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2395 Opublikowano 14 Marca 2020 Zapeklowałem karczki i polędwice, a wyjdą Coppy i Lonzino... Cud . Wieczorem będą już w komorze. W peklowaniu jeszcze boczek – Pancetta, ale zasznuruję go chyba jutro. Wczoraj kurier przywiózł słoiki. Są już wyparzone i trzeba będzie je zapełnić. Ostatnio odwiedziły nas dzieci. Owszem kiełbaska, czy jakaś wędzoneczka, ale i słoiki cieszą się bardzo dużym wzięciem. Jak to u miastowych . W planach jeszcze inne wyroby. Nudzić się nie będę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2396 Opublikowano 14 Marca 2020 No i z grubsza po robocie. Przestaną kapać to zaszczepię pleśnią .Jak mi się kolejność prac nie zmieni, to przyszłym tygodniu powieszę w komorze Salami Bukowiańskie. Takie tylko dla dorosłych. Dzieci niech się trzymają od niego z daleka. Sam ogień . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2397 Opublikowano 16 Marca 2020 Pancetta. Blisko trzy tygodnie peklowania. Przyprawą dominującą jest cząber. Prócz niego jeszcze pieprz czarny i czosnek granulowany. Wszystko razem bardzo ładnie pachnie.Zaszczepiłem pleśnią Coppy i Lonzino. Jakoś ciężko mi się przestawić z karczku i polędwicy. Ale to nazewnictwo ma sens, bo od razu wiadomo o jaki wyrób chodzi.No to gram dalej i biorę się za Salami Bukowiańskie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2398 Opublikowano 16 Marca 2020 Zaszczepiłem pleśnią Coppy Też dziś "pryskam", znaczy działam dalej :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2399 Opublikowano 16 Marca 2020 Też dziś "pryskam", znaczy działam dalej Zbójaszku prawidłowo . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2400 Opublikowano 17 Marca 2020 Pracowity dzień . Zrobiłem salami, Hania wytrybowała golonki i dobrze, bo nie bardzo lubię to robić . Wyszło 5,50 kg, więc będzie ponad dwadzieścia słoików . Salami Bukowiańskie już fermentuje. Golonka rozdrobniona, zapeklowana i przyprawiona, jutro idzie do słoików. Wyjąłem boczek z zamrażarki i do lodówki. Jak się odmrozi, to będzie peklowany na mokro. Potem go uwędzę i sparzę. W międzyczasie Hania pozmywała gary i na dzisiaj fajrant . Ufff... Chyba trzepnę kielonka. Może nawet dwa... . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.