Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to cudnie wygląda....

 

 

:D  :D .

 

 

Smacznego :)

 

Dziękuję i pozdrawiam  :D  ;).

Turbacz bladym świtem ;).

post-42246-0-15805300-1590640510_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-667845
Udostępnij na innych stronach

Rozkroiłem dwa salami. Ostre Bukowiańskie i Kminkowo-Gorczycowe. Były około dwa miesiące w komorze. Z czasem zyskały na smaku i to bardzo  :thumbsup:  :thumbsup: .

Już można :tongue:;)

 

post-42246-0-28587900-1590652844_thumb.jpg

post-42246-0-62400300-1590652860_thumb.jpg

post-42246-0-86884300-1590652874_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-667849
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku i po tych fotkach mój przyjazd się bardzo przybliża...

No i ognia Andrzejku :D :D.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-667962
Udostępnij na innych stronach

Wygląd bardzo smakowity  :clap::D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-667976
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląd bardzo smakowity :clap:

 

 

Rarytasiki..... :thumbsup:

 

Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa :D;)

Pozdrowienia spod samiuśkich Tater :thumbsup:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-668035
Udostępnij na innych stronach

Pancetta (po prawej). Jeden z moich pierwszych wyrobów dojrzewających. Zapeklowana 23 października 2019. W komorze była do 29 lutego 2020, a potem aż do dzisiaj w vacum. Niech jeszcze nabiera szlachetności  :). Następna Pancetta wisi od 27 lutego 2020 i jeszcze trochę powisi.

Coppa peklowana 20 października 2019. Wisiała w komorze do 19 marca 2020, a potem w vacum. Mam jeszcze dwie Coppy w dojrzewalni :).

Smak  :thumbsup:  Już można jeść :);).

 

post-42246-0-52741000-1591356018_thumb.jpg

post-42246-0-82766100-1591356039_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-668389
Udostępnij na innych stronach

Salami Krakowskie. Wisiały w komorze około cztery tygodnie. Jeden baton stracił na wadze 34 %, a drugi prawie 37 %, czyli nadają się pod nóż. Jeżeli ktoś pamięta jak kiedyś smakowała Krakowska, to to jest właśnie ten smak, tylko... lepszy :yes:  :thumbsup:

Do jesieni, z komory będzie tylko ubywać (chyba...) ;).

 

 

 

 

post-42246-0-76597600-1591522164_thumb.jpg

post-42246-0-77434400-1591522178_thumb.jpg

post-42246-0-39299900-1591522195_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-668488
Udostępnij na innych stronach

Salami Krakowskie. Wisiały w komorze około cztery tygodnie.

 

 

Radku ... widoczek jak w krainie śniegu .. a pod kołderką rarytasy . :thumbsup::clap:   Cudnie to wygląda  :hug:  :thumbsup: 

 

 

 Pozdrowionka z Wielkiej Polski . :tongue::D:)

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-668490
Udostępnij na innych stronach

Byłbym zapomniał o widoczku :D

 

post-42246-0-93461300-1591522519_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-668491
Udostępnij na innych stronach

 

 

widoczek jak w krainie śniegu

Andrzejku :blush:...  Baardzo Ci dziękuję ! Takie słowa dają napęd do działania :thumbsup:  :thumbsup: .

Pozdrawiamy !!! 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-668493
Udostępnij na innych stronach

Dość luźno potraktowany przepis na Saucisson Jesus De Lyon :). Taki bardziej De Bukovina ;). W komorze od ośmiu tygodni. Jeden stracił 40% wagi początkowej, a drugi 38% i ten na jeszcze trochę wraca do dojrzewalni. Kto jadł, ten wie... :tongue: :thumbsup:. Oczywiście zostaje w moich przepisach :yes:

 


 


 

post-42246-0-16369000-1591882708_thumb.jpg

post-42246-0-90700800-1591882722_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-668787
Udostępnij na innych stronach

Piekne wyroby!

 

Dziękuję :).

 

Salami Krakowskie. Wisiało 5 tyg, ale poza komorą :).  Już można jeść :D;)

post-42246-0-76097900-1592115785_thumb.jpg

post-42246-0-29779600-1592115795_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-668907
Udostępnij na innych stronach

 

 

Udane te Twoje salami .Mało tłuszczu w sam raz dla mojej L.P. Ona lubi Takie wędliny.

Bardzo mi miło. W takim razie, jak będę robił to salami, (a na pewno będę) to poproszę Cię o adres, bo chciałbym go sprezentować Twojej żonie :)

 

 

 

Teraz będę musiał podjąć się i zrobić salami krakowskie. Ale wątpię ze tak ładnie wyjdzie.

Większość wiedzy którą posiadłem, pochodzi bezpośrednio z Twojego tematu :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:. Bez tego, wszystko trwałoby baaardzo długo. Miło słyszeć takie słowa, ale ja znam swoje miejsce w szeregu :yes:  :D. Mam nadzieję, że za kilka lat skrócę dystans do najlepszych :D;).

 

 

 

Piękny kawał salami.

Dziękuję :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-669073
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję, że za kilka lat skrócę dystans do najlepszych

:D Z czego? Już od dawna swoim oddechem grzejesz Im plecy. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-669074
Udostępnij na innych stronach

Z czego? Już od dawna swoim oddechem grzejesz Im plecy. :D

 

Biegnę cały czas  :D  :D.  

 

W komorze niewiele już się dzieje i robi się pustawo. Dzisiaj wyłączę, a jutro umyję. Wyjąłem Coppę, Pancettę, Sopresatę i kilka rodzajów salami. Do jesieni przerwa. Mój pierwszy sezon uważam za bardzo udany :thumbsup:.

Poważone, opisane i zapakowane w vacum :).

Będzie czas na wyszukanie fajnych wyrobów i oczywiście coraz więcej własnych przepisów  :tongue:  ;)

 

 

 

post-42246-0-69811400-1592308608_thumb.jpg

post-42246-0-72217200-1592308629_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-669087
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj wyłączę, a jutro umyję. Wyjąłem Coppę, Pancettę, Sopresatę i kilka rodzajów salami. Do jesieni przerwa.

I tak dobrze.  Tradycyjne produkty śródziemnomorskie wytwarzano sezonowo, a ponieważ są trwałe, można je było spożywać przez wiele miesięcy. Teraz jeszcze lepiej,  z chłodzeniem i pakowaniem próżniowym możemy cieszyć się nimi przez cały rok.

 

 

 

Mój pierwszy sezon uważam za bardzo udany

To bądź, co bądź mało powiedziane!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/100/#findComment-669094
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.