Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Radku ta szyneczka z szynkowaru. Jak przyprawiasz?

Radku,bardzo udany produkt.Ja też proszę o podanie użytych przypraw.

 

Dwie szynki kulki były peklowane na mokro, bez żadnych przypraw. 

[Dodano: 11 wrz 2022 - 09:00]

 

 

Smacznie jak zawsze tutaj.

Wróbelku, pozdrawiam  ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786862
Udostępnij na innych stronach

 

 

szyneczka z szynkowaru

W jakiej i do jakiej temp. parzyłeś.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786891
Udostępnij na innych stronach

To ja może przypomnę post sprzed ponad 10 lat - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-15

Generalnie sposób wykonania się nie zmienił, ale przez ten w sumie kawał czasu, przepis sobie dopracowałem.

Tak robiłem :

Dwie kulki peklowane 5 dni na mokro wg. tabeli Dziadka. Ja musiałem skrócić peklowanie o jeden dzień , bo jutro szyneczki jadą w podróż :wink: Wyjęte , opłukane i na noc do lodówki ociekanie na kratce. Potem do tej prostokątnej praski wyłożonej folią. Temp. parzenia około 80*C . W środku do 69*C , wyjmuję i luzuję jeden ząbek. Jak ostygnie , to do lodówki na parę godzin. Do solanki nie daję żadnych przypraw. Taka jest ( jak dla mnie ) najsmaczniejsza.

 

A teraz z niewielkimi zmianami „kosmetycznymi” :

 

1. Peklowane 5 dni wg tabeli Dziadka (ilość peklosoli zmniejszona o 10%. Woda bez zmian)

2. Szynki płuczę pod bieżącą wodą. Ociekanie kilka godzin na kratce.

3. Na noc szynki włożone do praski (ściśnięte b. mocno !) wyłożonej folią poliamidową.

4. Rano po wyjęciu z lodówki, prasę wsadzam do zimnej wody i niezbyt szybko osiągam temp około 80*C

5. Temp. parzenia 78-80*C W środku ma osiągnąć 68*C. Robię to wg termometru, bo przy różnej wadze wsadu, robienie na czas jest nieprecyzyjne.

6. Wyciągam z wody i luzuję wszystkie ząbki prasy. Większość z soku który wyciekł ponad dekiel dociskający, zostanie z powrotem wchłonięta, zapewniając szynce soczystość.

7. Po ostygnięciu, razem z prasą wkładam na noc do lodówki.

 

No a rano, to wiadomo... Wyciągamy z praski, kroimy i jemy  :thumbsup:

 

Smacznego  :)

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786911
Udostępnij na innych stronach

Radek nie wstawiaj zdjęć tej szynki , bo Krakus się przypnie , że to ich wyrób :D

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786965
Udostępnij na innych stronach

Krakus obecnie to on se może ....Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku.Niech robi tak wyroby jakie dostarczał między innymi do Baltony.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786988
Udostępnij na innych stronach

.Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku

Tu masz na pewno rację . Ja od kiedy robię swoje wyroby nie kupuję tych " dobroci " :D

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786992
Udostępnij na innych stronach

Radek nie wstawiaj zdjęć tej szynki , bo Krakus się przypnie , że to ich wyrób

 

 

Nie przypną się. Czegoś im będzie brak. Może specyficznych dodatków ?  ;)

Pozdrawiam  :D

 

 

Krakus obecnie to on se może ....Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku.Niech robi tak wyroby jakie dostarczał między innymi do Baltony.

 

 

Tu masz na pewno rację . Ja od kiedy robię swoje wyroby nie kupuję tych " dobroci "

 

 

Wszystko to prawda. Mięso już nie takiej jakości jak dawniej, ale przynajmniej nie faszerujemy swoich bliskich, całą litanią E coś tam. Wędliny robię dla dzieci i wnuków, więc to dla mnie b. ważne !

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787017
Udostępnij na innych stronach

"Dwie kulki peklowane...."

 

Ja od paru lat robię te szyneczki wg. Biotita czyli krojone mięso /górna zrazowa albo z myszek/ na kostki+glukoza+peklosól/sól+woda bez które on tam proponuje "dodatków"

 

Twoja ta szyneczka śliczna a i w smaku zapewne wyborna, dlatego zdecydowałem wypróbować w ten sposób.

Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem?

Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać?

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787109
Udostępnij na innych stronach

Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem? Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać?

 

Jedna kulka ważyła 1,1 kg, druga 1,3 kg. Razem 2,4 kg. Do mojej praski wchodzi około 3 kg. Gdy zbliżam się do tej wagi, muszę prasę postawioną na podłodze, zamykać nogą  ;).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787139
Udostępnij na innych stronach

 

Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem? Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać?

Jedna kulka ważyła 1,1 kg, druga 1,3 kg. Razem 2,4 kg. Do mojej praski wchodzi około 3 kg. Gdy zbliżam się do tej wagi, muszę prasę postawioną na podłodze, zamykać nogą ;).

No patrz. A ja się zastanawiałem czy aby za mocno nie przyciskam gdy mi twardszy produkt wyjdzie

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787164
Udostępnij na innych stronach

No patrz. A ja się zastanawiałem czy aby za mocno nie przyciskam gdy mi twardszy produkt wyjdzie

 

:D

 

 

Dzisiaj w wędzarni tylko boczek. Ten akurat był peklowany na mokro i w większości będzie parzony, a kilka kawałków podpiekanych. Boczek często pekluję na sucho i wtedy tylko podpiekam. Lubimy każdy  :thumbsup:

Zrobiło się pogodnie, to pyknąłem widoczek  ;)

post-42246-0-87763800-1663314732_thumb.jpg

post-42246-0-49562800-1663314756_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787605
Udostępnij na innych stronach

Końcówka wędzenia. Część boczków parzy się w garnku, a kilka zostało w wędzarni do podpieczenia. Jutro jemy. Jedne i drugie  ;)

 

 

post-42246-0-57102900-1663338324_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787660
Udostępnij na innych stronach

nic innego nie da się napisać poza "SMACZNEGO"

 

 

A bardzo dziękujemy Mirku  :D  ;)

Już można jeść  :thumbsup:

 

Pozdrawiam zaglądających do mnie  :thumbsup:

post-42246-0-86360700-1663396919_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787733
Udostępnij na innych stronach

Chyba juz ostatni kawalek zjedzony, bo nawet siegnac po niego nie moege. 

 Ale, ale, kupiloam dzisiaj odrobine boczusiu i bedzie sie wedzil w tygodniu :D  To wszystko przez ciebie RAdku ;)

 Pozdrawiam z wiosennym usmiechem :D

 U mni9e juz magnolie przekwitly, a u ciebie pewnie snieg zaraz bedzie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787752
Udostępnij na innych stronach

Chyba juz ostatni kawalek zjedzony, bo nawet siegnac po niego nie moege.   Ale, ale, kupiloam dzisiaj odrobine boczusiu i bedzie sie wedzil w tygodniu   To wszystko przez ciebie RAdku  Pozdrawiam z wiosennym usmiechem  U mni9e juz magnolie przekwitly, a u ciebie pewnie snieg zaraz bedzie.

 

Aniu sięgnąć nie możesz, bo już spakowany do zamrażarki  ;) Mały kawałek został, więc gdybyś dalej rękę wysunęła...  :laugh:

Wcale nie czuję się winny, że dobry zakup zrobiłaś i niech Ci się dobrze dymi  :D

Do zimy jeszcze trochę i rydze rosną.  No i cała masa śliwek i jabłek wisi na drzewach  :) 

Serdecznie Cię pozdrawiam spod samiuśkich Tater   :thumbsup: 

post-42246-0-29737100-1663485076_thumb.jpg

post-42246-0-51583100-1663485096_thumb.jpg

post-42246-0-46062800-1663485114_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787825
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do zimy jeszcze trochę i rydze rosną.  No i cała masa śliwek i jabłek wisi na drzewach 
 

 

 Sliwy i jablonie juz posadzilam. Niesmialo zaqczynaja otwierac swoje paczki.Nie licze za bardzo ma owoce w tym ropku.

 Rydze u nas wystepuja. Tylko w tym rejonie gdzie mieszkam, jeszcze nie odnalazlam lasow europejskich. Pod eukaliptusami to tylko palmy urosna.

 Ale wszystko przede mna. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787838
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i cała masa śliwek i jabłek wisi na drzewach 

 

I co z nich zrobisz ? bo u mnie jabłka i gruszki gniją pod drzewkami :( 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787915
Udostępnij na innych stronach

@Maciekzbrzegu,oj a taka cherbatka ..z lacka ...wali z nog  :facepalm:  :tongue:  ale na 2 dzien zadnego bolu ..ale to dawno bylo jak sie mialo mniej lat :) 

U mnie jablka sie dusza na mus dzem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787982
Udostępnij na innych stronach

Sliwy i jablonie juz posadzilam. Niesmialo zaqczynaja otwierac swoje paczki.Nie licze za bardzo ma owoce w tym ropku.  Rydze u nas wystepuja. Tylko w tym rejonie gdzie mieszkam, jeszcze nie odnalazlam lasow europejskich. Pod eukaliptusami to tylko palmy urosna.  Ale wszystko przede mna.

 

 

Drzewka posadzone i przyjęły się  :thumbsup: Doczekasz się owoców. Powodzenia  ;) 

U Ciebie w tych eukaliptusach misie koala, a u mnie takie trochę większe, co robią patataj, patataj  :laugh: 

https://www.youtube.com/watch?v=bik_WorlwfM 

 

 

I co z nich zrobisz ? bo u mnie jabłka i gruszki gniją pod drzewkami

 

 

Jak co roku. Powidła, śliwki w cukrze, mrożone. Trochę uwędzę. To są węgierki i jeszcze muszą wisieć na drzewach. Do tego czasu, to jest dzielenie skóry, nomen omen na niedźwiedziu  :rolleyes:  Zbiory mogą się drastycznie zmniejszyć. Jabłka mamy zimowe i w chłodnym miejscu wytrzymują do wiosny. Nie ma problemu z tą ilością, bo przy pomocy dzieci dajemy radę  ;)  

 

 

Górale mają swoje sposoby . Zwłaszcza Ci z Łącka

 

 

Gdybym miał taką potrzebę, to nie wahałbym się ani chwili. Na zasadzie wzajemności, między obywatelem, a … Po prostu nie dać się zaj...  :mad:

 

 

@Maciekzbrzegu,oj a taka cherbatka ..z lacka ...wali z nog      ale na 2 dzien zadnego bolu ..ale to dawno bylo jak sie mialo mniej lat   U mnie jablka sie dusza na mus dzem. 

 

 

 

No nie da się ukryć  :D 

 

 

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787999
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni Żywiecka. Jak zwykle część będzie parzona, a część podpiekana. Najlepsza będzie za około tydzień, ale jak sobie wcześniej dziabniemy kawałek, to się nic nie stanie  :)  ;)

 

 

post-42246-0-71745700-1663752360_thumb.jpg

post-42246-0-89198200-1663752377_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-788286
Udostępnij na innych stronach

Polowa na kij i do spiżarki, a druga połowa, jutro wraca jeszcze na parę godzin do wędzarni :)

 

 

 

post-42246-0-04896600-1663771938_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-788329
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni Jałowcowa. Minie najmniej tydzień, zanim nabierze smaku i wyglądu  :)

 

 

 


[Dodano: 24 wrz 2022 - 10:42]

Karolu pozdrawiam !

post-42246-0-20103500-1664008659_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-788687
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.