Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

I tym prostym sposobem, zrobiłem kilka serków :grin: . Dzisiaj pobawiłem się oscypiorką :grin: . W czwartek robię następne, ale chyba zapakuję je w siatki :wink: .

Ricotta już zakwaszona i postoi sobie do jutra :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-260700
Udostępnij na innych stronach

Radek., Górol z krwi i kości

Ja to bym ujął tak: Warszawiak z krwi kości któremu w duszy Hale i Bory pięknie grają :lol: :lol: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-260708
Udostępnij na innych stronach

Ja to bym ujął tak: Warszawiak z krwi kości któremu w duszy Hale i Bory pięknie grają :lol: :lol: :clap: :brawo:

 

Kruszynko :grin: :grin: :grin: Trafiłeś w sedno :clap: :clap: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-260739
Udostępnij na innych stronach

Karol :grin: A one czasem nie GMO, czy cuś .... Bo takie odważne trochu :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-260786
Udostępnij na innych stronach

Radku,dopiero zauwazyłam serowe cudeńka...no to ja głodna u Was nie będe.Mam nadzieję,ze do woreczka wszystko odkładasz??? :grin: :grin: :grin:

bardzo profesjonalnie wygladają. :clap: :clap: :clap:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261132
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję,ze do woreczka wszystko odkładasz??? :grin: :mrgreen: :grin:

 

A nie :grin: :grin: :grin: . Tylko część :wink: . Ale jutro będą następne :grin: :grin: :grin: . W przyszłym tygodniu zrobię różne kiełbaski, żebyśmy nie byli tylko o serze :lol: :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261149
Udostępnij na innych stronach

 

Serki będą w siatkach, bo Szefowa mówi że lepsze do krojenia. No niechze :wink: . Poprzednie serki pojechały w świat. Podobno są dobre. No ja myślę :grin:

Miały być w przyszłym tygodniu kiełbaski, ale chyba przełożę na trochę później. Muszę się zająć przejezdnością drogi, bo mnie zasypie do wiosny :grin:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261447
Udostępnij na innych stronach

Radek., Jakiej siatki wzywasz do tych serków ?? Pytam bo kupiłem ostatnio kilogram białego sera, przekroiłem go na pół i chciałem go włożyć w siatkę taka jak do szynki i niestety nie dało się bo gumki za bardzo były ścisłe :sad:
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261456
Udostępnij na innych stronach

Pytam bo kupiłem ostatnio kilogram białego sera, przekroiłem go na pół i chciałem go włożyć w siatkę taka jak do szynki i niestety nie dało się bo gumki za bardzo były ścisłe

boob96 skoro tak to albo trzeba pokroić ser na mniejsze kawałki albo użyć siatki o o większym rozmiarze . Natomiast możesz kupić gazę uciąć odpowiedni kawałek i zawinąć w gazę - sery twarogowe są bardziej miękkie niż typu oscypek .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261457
Udostępnij na innych stronach

Radek., nie odśnieżaj to marcu zrobimy skoki narciarskie :lol:

To górkę usypię :wink:

 

boob96, zrób tak jak chudziak radzi.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261469
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam za odpowiedź, nie bardzo mam warunki do wyrobu sera więc chciałem spróbować takim ze sklepu i pakowanie do siatki mnie pokonało :blush:
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261478
Udostępnij na innych stronach

chciałem spróbować takim ze sklepu

 

To może spróbuj z serkami Pilos. Kupisz w Lidlu. Poszperaj na forum, a na pewno coś znajdziesz.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261483
Udostępnij na innych stronach

To może spróbuj z serkami Pilos. Kupisz w Lidlu.

lub Capri z Tesco lub Auchan . Te serki o których Ci piszemy z Radkiem są smaczniejsze niz zykłe białe :grin: ale gaza do ich pakowania tez potrzebna ( choć ja mam zbędną siatkę i rozcinam ją wzdłuż i tak pakuje serki -to jeszcze jeden sposób o którym nie wspomniałam bo ekonomicznie się nie opłaca )

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261490
Udostępnij na innych stronach

Rozumie że taki serek na 12 godzin do solanki ?? czy jeszcze coś ??
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261492
Udostępnij na innych stronach

To może spróbuj z serkami Pilos

Do wędzenia to trzeba serek Pilosa, ale typu włoskiego.Te zwykłe nie są za dobre moim zdaniem.Solanka 10 % na 12 h .Serki w solance muszą pływać po wierzchu.Po wyjęciu z solanki osuszyć ręcznikiem papierowym.Położyć na kratę w wędzarni i wędzić bez żadnych siatek i gazy.Jak nie ma kraty to gaza lub folia celulozowa i w siatkę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261500
Udostępnij na innych stronach

Do wędzenia to trzeba serek Pilosa, ale typu włoskiego.

Arkadiusz, zgadzam sie w 100% !!! Z kupnych serów, te typu włoskiego są chyba najlepsze. Oczywiście nie ma to jak własne oscypki...

Radek, fajne te twoje seki :thumbsup: A smażone z "powidłami" z żurawiny, to jest dopiero... ech...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261503
Udostępnij na innych stronach

Z kupnych serów, te typu włoskiego są chyba najlepsze.

Na początku tez wędziłem różne wynalazki ale jak mi @andrzejk na zlocie podpowiedział (pozdrawiam :wink: ) to teraz tylko takie robię i są :thumbsup:
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/23/#findComment-261506
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.