Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wiec juz rozumiem czemu moje nie wygladaja tak ,tajemnica tkwi w boczku :) dziekuje za przepis

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310772
Udostępnij na innych stronach

 

 

A nie dodawałeś mąki ziemniaczanej? Pytam bo chyba tylko jedna ma galaretkę.....
 

 

Nie dodawałem. Miałem dodać emulsji ze skórek albo żelatyny, ale na galaretce mi nie zależało. Ta z galaretką to jest właśnie ta prasowana.

 

 

 

wiec juz rozumiem czemu moje nie wygladaja tak ,tajemnica tkwi w boczku :) dziekuje za przepis
 

 

Jest taka w sam raz. Nie za tłusta i nie za chuda :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310774
Udostępnij na innych stronach

Dzięki radku. No to dodatkowo dzisiaj zrobię mielonkę ale tak z czystej ciekawości zrobię ją z mięsa tzw gulaszowego. Mam go właściwie ile chcę więc ciągle szukam dla niego zastosowań. W Pobiedziskiej się sprawdza zobaczymy w czym jeszcze....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310775
Udostępnij na innych stronach

mam obiecane kilka osłonek termokurczliwych więc chyba się na to skuszę :)

Radek ... wielkie dzięki za przepis napisany prostym językiem i zrozumiałym nawet dla mnie ... czyli dla kogoś kto zaczyna przygodę z wyrobem wędlin

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310776
Udostępnij na innych stronach

Radek ... wielkie dzięki za przepis napisany prostym językiem i zrozumiałym nawet dla mnie ... czyli dla kogoś kto zaczyna przygodę z wyrobem wędlin

 

 

 

Aniu :) Bardzo mi miło :) Ta mielonka jest naprawdę bardzo prosta do zrobienia i przy okazji bardzo smaczna. Poradzisz sobie spokojnie :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310779
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta mielonka jest naprawdę bardzo prosta do zrobienia

 

Radek, przepis prosty tylko chyba pominąłeś w nim połączenie golonki (wymieszanej z wodą i przyprawami) z wymieszanymi szynką i boczkiem J

Czy to jest tak, że mieszasz golonkę z wodą i przyprawami, następnie – oddzielnie – mieszasz szynkę z boczkiem a na koniec do połączonej szynki z boczkiem dodajesz wymieszaną golonkę i mieszanie końcowe ? Czy może jeszcze jakoś inaczej ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310925
Udostępnij na innych stronach

Czy to jest tak, że mieszasz golonkę z wodą i przyprawami, następnie – oddzielnie – mieszasz szynkę z boczkiem a na koniec do połączonej szynki z boczkiem dodajesz wymieszaną golonkę i mieszanie końcowe ?

 

 

 

Tak.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310941
Udostępnij na innych stronach

No i pozazdrościłem Ci miendlonki  :rolleyes:  Zrobiłem ale bez klasyfikacji mięsa z samego gulaszowego. Wyszło extra a dzięki prasce od pewnych darczyńców spod samiućkich Tater wyszła pięknie sprasowana  :) Lazdijajskie własnie kończą się peklować i zaraz idą w siatki i do wędzarni ..... i też spotkają się z praską  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310950
Udostępnij na innych stronach

Z przypraw tylko pieprz, 1g/kg. Mięso rozdrobnione na szarpaku i tak będę robił :). Przyprawy to już sprawa indywidualna. Robiłem z kminkiem, majerankiem, czosnkiem, kolendrą itd. Wszystkie są bardzo smaczne :). 7 h wędzone w około 55*C i 7 h parzone w niecałych 80*C.

 

 Dlaczego tak długo parzyłeś?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310960
Udostępnij na innych stronach

Żeby było mięciutkie, jak zrobisz wg przepisu to wyjdzie gumka od majtek :D

 

Według jakiego przepisu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310967
Udostępnij na innych stronach

Z przepisu na roladę lazdijską.

 

Lazdijską czy lazdijajską?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310976
Udostępnij na innych stronach

Ja wiem ale nie byłem pewien czy Ty wiesz skoro popełniasz błąd.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310991
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego tak długo parzyłeś?
 

 

Przy tym wyrobie, taka długość parzenia najbardziej mi odpowiada.



Dodano: 05 listopad 2013 - 12:13

 

 

No i pozazdrościłem Ci miendlonki :rolleyes:
 

 

;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-310997
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zrobiłem "Mój salcesonik z kminkiem" :tongue: . Wyszedł bardzo smaczny, tylko pachnie malizną :)

post-42246-0-42401600-1384844959_thumb.jpg

post-42246-0-58244100-1384844973_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-314276
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem "Mój salcesonik z kminkiem" :tongue: . Wyszedł bardzo smaczny, tylko pachnie malizną :)

 

 Radku ,  ładnie się w moim kierunku uśmiecha . :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-314279
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mówisz że taki kawał pachnie malizną to musi być pyszny  cóż ja mogę tylko pochwalić go za wygląd ,wygląda smacznie

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-314281
Udostępnij na innych stronach

Witam.

A z jakiego przepisu robiłeś Radek ? Własny ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-314282
Udostępnij na innych stronach

Radku , ładnie się w moim kierunku uśmiecha . :D :D

 

 

 

:D :D ;)

 

Jeśli mówisz że taki kawał pachnie malizną to musi być pyszny cóż ja mogę tylko pochwalić go za wygląd ,wygląda smacznie

 

 

 

Dziękuję :)

 

 

A z jakiego przepisu robiłeś Radek ? Własny ?

 

 

 

Dyziu, przepis jest własny :D

 

Dodano: 19 listopad 2013 - 08:35

Jeżeli ktoś będzie chciał zrobić taki salcesonik, to wieczorkiem wstawię przepis :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-314284
Udostępnij na innych stronach

Wstaw koniecznie   :)

Edytowane przez jagra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/30/#findComment-314286
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.