Radek. Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Czy to jest szykować od Miro? Ten akurat nie, ale Miro ma w ofercie. Mój ma cztery lata i jak kupowałem, to nie znałem jeszcze sklepiku Mira. Już w kilku postach ludzie go polecili i tak się na niego szykuję. Jest tylko jeden problem. Jest za długi o 1 cm i muszę jeszcze garnek dokupić. Ja parzę w gęsiarce. Wchodzi z niewielkim luzem. Zwykle podczas parzenia, raz uzupełniam ok 1,5 cm wody (tak żeby było pod rant praski). Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Radek o tym nie pomyślałem. Muszę zmierzyć swoją może będzie odpowiednia wielkość. A w tym modelu nie potrzebne są woreczki do parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 18 Stycznia 2014 A w tym modelu nie potrzebne są woreczki do parzenia? Praska jest ze stali KO, więc nie są konieczne, ale ja stosuję folię termokurczliwą. Łatwiej wyjąć i mniej do mycia. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Radek a gdzie jest przepis na ta szynke bo drobiowa juz mi sie troche przyjadla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Radku a jak wysoką masz gęsiarkę? Szynkowar ma chyba 10 albo 11 cm ale wody nie leje się aż tak wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Radek a gdzie jest przepis na ta szynke bo drobiowa juz mi sie troche przyjadla Eli Szynka 2,7 kgGolonka 0.6 kg Peklowałem 5 dni na mokro wg tabeli Dziadka. Zwykle jak robię wędzonki, to odejmuję 10% peklosoli i zostawiam wodę bez zmian. Taka słoność mi odpowiada. Ale w przypadku tego wyrobu, robię wg tabeli i krótko płuczę mięso pod bieżącą wodą (dosłownie chwilę).Opłukane mięso na kratki do ocieknięcia. Trwa to kilka godzin. Potem rozdrabnianie. Szynka na szarpaku, ale nożyk mam dwu ostrzowy (dwa obciąłem). Golonka 2 x na siatce 2,5 mm. Napełniamy ściśle praskę i na noc do lodówki. Parzymy w 80*C do temp 68*C w środku wyrobu.Dla mnie w smaku przypomina szynkę z puszki Krakus ... Radku a jak wysoką masz gęsiarkę? Szynkowar ma chyba 10 albo 11 cm ale wody nie leje się aż tak wysoko. Moja gęsiarka ma 36 x 12,5 cm. Wody nalewam pod sam rant praski.Teraz będzie widać Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam. Ja swoje praski parzę w wannach gastronomicznych. Koszt niewielki do garnków o tej samej pojemności. I niema zmiłuj się co by sie nie zmieściło. Polecam. Praski też. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Dyzio chciałem taką wannę kupić do parzenia kiełbasy i szynek ale one są wykonane z cienkiej blachy i się obawiałem, że jak długo będą na ogniu to się zniszczą. Jak długo ich używasz? Faktycznie ich cena w stosunku do garnków jest dożo niższa. Z tego samego typu pojemników mam do peklowania tylko plastikowe i sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Dzieki Radek, jak dla mnie to jest duza porcja , czy mozna ja zamrozic? dla mnie najlepsza porcja to do 1.5kg, jak to zmniejszyc?dyzio mnie tez interesuje ta wanna do parzenia , gdzie ja kupic i jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dzieki Radek, jak dla mnie to jest duza porcja , czy mozna ja zamrozic? dla mnie najlepsza porcja to do 1.5kg, jak to zmniejszyc? Eli, można mrozić. Tu masz szynkowary o różnej pojemności http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowarypraski-c-33.html . Może coś Ci podpasuje. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Eli55, wanny do kupienia między innymi w http://www.metro.it/public/Home . Korzystam z moich od kiedy jestem wśród WB i nic się z nimi nie dzieje Jojo Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Elu u nas to Makro Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Tu masz szynkowary o różnej pojemności Tutaj też http://www.gastrosilesia.pl/formy-i-prasy,2,4,636,619,37?kid=619&pid=37&strona=2 Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-328013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Jeszcze z godzinkę, może półtorej . Andrzejku, to jeszcze nie są zlotowe Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-330469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Jeszcze z godzinkę, może półtorej . Andrzejku, to jeszcze nie są zlotowe W pierwszej chwili się zmartwiłem Jednak do zlotu jeszcze parę dni zostało będą zapewne nowe .............. chyba :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-330471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 30 Stycznia 2014 W pierwszej chwili się zmartwiłem Jednak do zlotu jeszcze parę dni zostało będą zapewne nowe .............. chyba :D Chyba będą . Liczę im te pierścienie... NFL, NBA, WTF... Już mam . WWA Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-330475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Pierwsze tegoroczne . Na jesieni przerobiłem ponad 300 l mleczka, ale serki się dawno rozeszły. Jutro będą nowe Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) ale serki się dawno rozeszły. A ja jeszcze nie próbowałem Twojej metody przechowania , były smaczne Przy najbliższej okazji jednego tak zrobię dla sprawdzenia :clap: Gorąco pozdrawiam Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 A ja jeszcze nie próbowałem Twojej metody przechowania , były smaczne Przy najbliższej okazji jednego tak zrobię dla sprawdzenia Andrzejku Ostatni serek z jesiennej produkcji, został zjedzony w zeszłym tygodniu. Był tak samo dobry, jak dwa dni po wędzeniu . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 RAdku, co ja mam powiedziec http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif, tylko to mi pozostalo http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,017_ol_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 A ja jeszcze nie próbowałem Twojej metody przechowania , A to że niby jaka metoda? Chętnie wypróbuję... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 A to że niby jaka metoda? Chętnie wypróbuję... Najlepsza metoda to usta-usta . Problem jest z temperaturą właśnie muszę sprawdzić . :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Najlepsza metoda to usta-usta . A to że niby jaka metoda? Chętnie wypróbuję... Niby taka...Po wędzeniu dajmy serkom „odpocząć” 2 – 3 godzinki. Potem do skrzyneczki i przekładamy warstwy serka, zwykłym papierem do pieczenia. Do lodówki na dobę. Można ustawiać je pionowo, to nie „klapną” . Potem każdy serek osobno zawijamy w papier do pieczenia i po parę szt. do torebki foliowej i do zamrażarki. Tak przechowywane serki nie kruszą się i nie rozpadają.Jak chcemy serek na śniadanko , to poprzedniego dnia wyjmujemy z zamrażarki i do lodówki. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Trzeba będzie metodę wypróbować. Jednocześnie zapakuję kilka próżniowo i zobaczymy jak wyjdzie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Trzeba będzie metodę wypróbować. Jednocześnie zapakuję kilka próżniowo i zobaczymy jak wyjdzie Tusiaczku a będziesz wygniatał serki? Masz dostęp do mleka? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.