Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to jest szykować od Miro?

 

 

Ten akurat nie, ale Miro ma w ofercie. Mój ma cztery lata i jak kupowałem, to nie znałem jeszcze sklepiku Mira.

 

Już w kilku postach ludzie go polecili i tak się na niego szykuję. Jest tylko jeden problem. Jest za długi o 1 cm i muszę jeszcze garnek dokupić.

 

 

Ja parzę w gęsiarce. Wchodzi z niewielkim luzem. Zwykle podczas parzenia, raz uzupełniam ok 1,5 cm wody (tak żeby było pod rant praski).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327719
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w tym modelu nie potrzebne są woreczki do parzenia?
 

Praska jest ze stali KO, więc nie są konieczne, ale ja stosuję folię termokurczliwą. Łatwiej wyjąć i mniej do mycia.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327731
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radek a gdzie jest przepis na ta szynke bo drobiowa juz mi sie troche przyjadla :)
 

Eli :)

Szynka 2,7 kg

Golonka 0.6 kg

 Peklowałem 5 dni na mokro wg tabeli Dziadka. Zwykle jak robię wędzonki, to odejmuję 10% peklosoli i zostawiam wodę bez zmian. Taka słoność mi odpowiada. Ale w przypadku tego wyrobu, robię wg tabeli i krótko płuczę mięso pod bieżącą wodą (dosłownie chwilę).

Opłukane mięso na kratki do ocieknięcia. Trwa to kilka godzin. Potem rozdrabnianie. Szynka na szarpaku, ale nożyk mam dwu ostrzowy (dwa obciąłem). Golonka 2 x na siatce 2,5 mm. Napełniamy ściśle praskę i na noc do lodówki. Parzymy w 80*C do temp 68*C w środku wyrobu.

Dla mnie w smaku przypomina szynkę z puszki Krakus ...


 

 

Radku a jak wysoką masz gęsiarkę? Szynkowar ma chyba 10 albo 11 cm ale wody nie leje się aż tak wysoko.
 

 

Moja gęsiarka ma 36 x 12,5 cm. Wody nalewam pod sam rant praski.


Teraz będzie widać ;)

post-42246-0-91804200-1390067600_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327741
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Ja swoje praski parzę w wannach gastronomicznych. Koszt niewielki do garnków o tej samej pojemności.

 

post-51023-0-46768800-1390068860_thumb.jpg

 

I niema zmiłuj się co by sie nie zmieściło. Polecam. Praski też.

 

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327747
Udostępnij na innych stronach

Dyzio chciałem taką wannę kupić do parzenia kiełbasy i szynek ale one są wykonane z cienkiej blachy i się obawiałem, że jak długo będą na ogniu to się zniszczą. Jak długo ich używasz? Faktycznie ich cena w stosunku do garnków jest dożo niższa. Z tego samego typu pojemników mam do peklowania tylko plastikowe i sobie chwalę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327780
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Radek, jak dla mnie to jest duza porcja , czy mozna ja zamrozic? dla mnie najlepsza porcja to do 1.5kg, jak to zmniejszyc?


dyzio mnie tez interesuje ta wanna do parzenia , gdzie ja kupic i jaka cena?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327783
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Radek, jak dla mnie to jest duza porcja , czy mozna ja zamrozic? dla mnie najlepsza porcja to do 1.5kg, jak to zmniejszyc?

 

 

Eli, można mrozić. Tu masz szynkowary o różnej pojemności http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowarypraski-c-33.html . Może coś Ci podpasuje.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327867
Udostępnij na innych stronach

Eli55, wanny do kupienia między innymi w http://www.metro.it/public/Home . Korzystam z moich od kiedy jestem wśród WB i nic się z nimi nie dzieje Jojo

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327892
Udostępnij na innych stronach

Elu u  nas to Makro :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-327907
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu masz szynkowary o różnej pojemności

 

 

 Tutaj też      http://www.gastrosilesia.pl/formy-i-prasy,2,4,636,619,37?kid=619&pid=37&strona=2  

 

 

  Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-328013
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeszcze z godzinkę, może półtorej :). Andrzejku, to jeszcze nie są zlotowe ;)

 

post-42246-0-78989800-1391069713_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-330469
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze z godzinkę, może półtorej :). Andrzejku, to jeszcze nie są zlotowe ;)

 

 

 W pierwszej chwili się zmartwiłem :D  Jednak do zlotu jeszcze parę dni zostało będą zapewne nowe ..............  chyba :D :D :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-330471
Udostępnij na innych stronach

 

 

W pierwszej chwili się zmartwiłem :D Jednak do zlotu jeszcze parę dni zostało będą zapewne nowe .............. chyba :D :D :D
 

:D  Chyba będą :tongue: . Liczę im te pierścienie... NFL, NBA, WTF... Już mam :D . WWA :laugh:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-330475
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pierwsze tegoroczne :) . Na jesieni przerobiłem ponad 300 l mleczka, ale serki się dawno rozeszły. Jutro będą nowe ;)

 

 

post-42246-0-20178600-1398317272_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348200
Udostępnij na innych stronach

ale serki się dawno rozeszły.

 

 

 A ja jeszcze nie próbowałem Twojej metody przechowania , były smaczne :D   Przy najbliższej okazji jednego tak zrobię dla sprawdzenia :D

 

:thumbsup::clap: :clap:

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348202
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja jeszcze nie próbowałem Twojej metody przechowania , były smaczne :D Przy najbliższej okazji jednego tak zrobię dla sprawdzenia :D
 

Andrzejku :D Ostatni serek z jesiennej produkcji, został zjedzony w zeszłym tygodniu. Był tak samo dobry, jak dwa dni po wędzeniu :D;) .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348205
Udostępnij na innych stronach

RAdku, co ja mam powiedziec http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif, tylko to mi pozostalo http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,017_ol_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348206
Udostępnij na innych stronach

 

 

 A ja jeszcze nie próbowałem Twojej metody przechowania ,
A to że niby jaka metoda? Chętnie wypróbuję... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348207
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to że niby jaka metoda? Chętnie wypróbuję...

 

 

 Najlepsza metoda to usta-usta  . :);)  Problem jest z temperaturą  właśnie muszę sprawdzić . :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348209
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza metoda to usta-usta . :);)

 

 

:D:laugh:

 

A to że niby jaka metoda? Chętnie wypróbuję...

 

 

Niby taka...

Po wędzeniu dajmy serkom „odpocząć” 2 – 3 godzinki. Potem do skrzyneczki i przekładamy warstwy serka, zwykłym papierem do pieczenia. Do lodówki na dobę. Można ustawiać je pionowo, to nie „klapną” . Potem każdy serek osobno zawijamy w papier do pieczenia i po parę szt. do torebki foliowej i do zamrażarki. Tak przechowywane serki nie kruszą się i nie rozpadają.

Jak chcemy serek na śniadanko , to poprzedniego dnia wyjmujemy z zamrażarki i do lodówki.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348210
Udostępnij na innych stronach

Trzeba będzie metodę wypróbować. Jednocześnie zapakuję kilka próżniowo i zobaczymy jak wyjdzie  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348221
Udostępnij na innych stronach

Trzeba będzie metodę wypróbować. Jednocześnie zapakuję kilka próżniowo i zobaczymy jak wyjdzie  :cool:

Tusiaczku a będziesz wygniatał serki? Masz dostęp do mleka?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/38/#findComment-348320
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.