Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I właśnie czekałem na tą konserwową, no piękna :clap:

 

 

Dzięki ;)

 

 

 

Jutro rano dym. To znaczy bardzo umownie to rano. Powiedzmy, że przed południem :rolleyes:;)

post-42246-0-77146100-1449501905_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461096
Udostępnij na innych stronach

Radku z jakiego przepisu korzystałes robiąc konserw ową?

 

 

Karol, ja robę tak :

Dwie szynki kulki (myszki) pekluję 5 dni na mokro.Wsadzam do praski (można praskę wyłożyć folią i ja tak robię).Tu informacja praktyczna. Do praski której używam wchodzi około 2,5 - 2,8 kg mięsa. Praskę na 12 h do lodówki. Potem do wody o temp 73 - 75 *C. I parzę do temp 68*C w środku.Zwykle trwa to około 2 h i 20 min. Potem studzę całą praskę w chłodnej wodzie ok. 10 min. Jest to jedyny wyrób gdzie luzuję sprężyny. Wkładam na noc do lodówki. 

A rano jem ;)

 

 

Dzisiaj boczki i polędwice. Jedną polędwicę owinąłem folią celulozową i wsadziłem do siatki. Przekrój powinien wyjść jak w kiełbasie. No ale to sprawdzę jutro rano. :)  ;)

post-42246-0-17713200-1449560424_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461210
Udostępnij na innych stronach

Radku jak zawsze wspaniałe wyroby !!!

Jeszcze co do konserwowej szynki, to te dwie myszki po peklowaniu, w całości wkładasz do szynkowarki? Masujesz je jakoś przed włożeniem ? Tak ładnie sklejone widać na zdjęciu...  :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461284
Udostępnij na innych stronach

I wygląda zacnie :-)

 

 

Dzięki :)  ;)

 

Radku jak zawsze wspaniałe wyroby !!! Jeszcze co do konserwowej szynki, to te dwie myszki po peklowaniu, w całości wkładasz do szynkowarki? Masujesz je jakoś przed włożeniem ? Tak ładnie sklejone widać na zdjęciu... :)

 

 

Dzięki Pokemonku :);)

Tak wkładam całe. Na pewno lepiej byłoby masować i kiedyś tak robiłem, ale ręcznie, bo nie mam sprzętu. Jeszcze lepiej, jak się robi na raz sporo wyrobów i przy klasyfikacji I oddzielić jasne mięśnie. Wtedy porządnie zbić tłuczkiem i wygląda jak KRAKUS ;) . Arkadiusz taką robi :thumbsup: . Wygląda extra i na bank tak smakuje :thumbsup: . Ja żeby się skleiła, pobijam tłuczkiem miejsca styku. I też jest git :) .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461292
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i się uwędziło :)

 

Radku , serducho się raduje na widok Twojej formy zdrowotnej . :thumbsup::clap:    Wyroby jak zawsze książkowe :D 

 

 

 Pozdrowienia ślę

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461305
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku , serducho się raduje na widok Twojej formy zdrowotnej . :thumbsup::clap: Wyroby jak zawsze książkowe :D

Dzięki bardzo Andrzejku :D . Anerka mówi, że to najlepsza terapia i ja się z nią zgadzam. Kruszynka twierdzi że w naszym wieku ( co to znaczy :laugh:;) ) trzeba powoli i dostojnie :D . Robię sobie bez napinki (z przerwami na Bolka i Lolka, ew. Zaczarowany ołówek) i wtedy właściwie samo się robi ;) .

Serdecznie pozdrawiam :D .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461311
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kruszynka twierdzi że w naszym wieku ( co to znaczy :laugh:;) ) trzeba powoli i dostojnie :D .

Ja tylko stwierdziłem że w "pewnym wieku" i nie odnosiłem się do "naszego wieku" inaczej.....cóż ja bym na 'Zawiszy" robił :D

Nawet nie wiesz jak się cieszę że się poprawiło :D:clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461327
Udostępnij na innych stronach

Radek, widziałem, że robisz pyszne słoninki, i nie przeszkadza ci, że są cienkie. Mam parę kilogramów, chcę je zagospodarować i mam do ciebie pytanie: co ze skórą, ściągasz, czy zostawiasz?

To pytanie również do Kruszynki, bo myślę o obu przepisach, a widzę, że jest tutaj aktywny (oczywiście wszystkie podpowiedzi są mile widziane, ale nie chcę za wiele mieszać Radkowi w jego temacie).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461376
Udostępnij na innych stronach

 

 

To pytanie również do Kruszynki,

Ja nie skóruję,ale Radek robi z cienkiej rolowane i zapewne są one bez skóry'. Ale niech się w tej sprawie mistrz wypowie :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461402
Udostępnij na innych stronach

Ja nie skóruję,ale Radek robi z cienkiej rolowane i zapewne są one bez skóry'. Ale niech się w tej sprawie mistrz wypowie :D

 

Kaziku :D . Mistrz ? :laugh: . Cytat był niedokładny. Mówiąc o wieku, miałem na myśli oczywiście XXI wiek :D;) .

 

Radek, widziałem, że robisz pyszne słoninki, i nie przeszkadza ci, że są cienkie. Mam parę kilogramów, chcę je zagospodarować i mam do ciebie pytanie: co ze skórą, ściągasz, czy zostawiasz?

 

Bez skóry. Na stronie 54 i 60 i 66 opisałem jak ja robię. Są tam pewne rozbieżności w temp. parzenia. Metodą prób doszedłem do 1 h w temp. 90-95*C.

Smacznego ;) .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461404
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj odpoczynek od wędzonek i zrobiłem serki :) . Ale woła mnie już boczek rolowany i jutro dym :) . Polędwica wyszła okrągła, taka jak chciałem :tongue: . Już można jeść :D;)

 

post-42246-0-02235300-1449659846_thumb.jpg

post-42246-0-66494300-1449659863_thumb.jpg

post-42246-0-96420800-1449659876_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461447
Udostępnij na innych stronach

Boczki już zrolowane. Dzisiaj zrobiłem mooocno ziołowe. Pieprz, czosnek, majeranek, tymianek, jałowiec... Mam nadzieję, że nie przesadziłem z ilością przypraw  :)  ;) .

 

post-42246-0-10201500-1449670846_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461510
Udostępnij na innych stronach

Cześć,jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów.Na poczatku życzę Ci dobrego zdrowia.

Interesuje mnie jak zwijasz boczek lub słoninę że wychodzą tak perfekcyjnie,myślę że nie tylko

mnie to intryguje.

Pozdrowienia dla małżonki Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461550
Udostępnij na innych stronach

Cześć,jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów.Na poczatku życzę Ci dobrego zdrowia. Interesuje mnie jak zwijasz boczek lub słoninę że wychodzą tak perfekcyjnie,myślę że nie tylko mnie to intryguje.

 

 

Czeeść Grzegorz. Dziękuję. Boczek jest rozcięty, ale nie do końca. Jak otwarta książka. Zwijam ciasno, a resztę załatwia siatka. Po włożeniu w siatkę parę razy wałkuję rękoma na desce i wychodzi ładny walec. Chyba w wędzonkach, jest temat "Boczek rolowany".

Pozdrawiam.

 

 

Je również ciekawy jestem, czy można posypać przyprawami przed rolowaniem. Czy to będzie miało na coś wpływ, oprócz wyglądu i smaku?

 

 

Przyprawy są dodawane przed rolowaniem, a te przyprawy (grubo mielone) które widać, przykleiły się od deski. Te boczki będą najpierw parzone, a potem wędzone.

Pozdrawiam.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461655
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze z pół godzinki w wędzarni, a jutro można jeść  :)

 

post-42246-0-78575700-1449768266_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461776
Udostępnij na innych stronach

Do serków wstałem rano... :yawn: . Boczek i ricottę już można jeść. Proszę się częstować  :D  Ja śniadanie jem trochę później :) Teraz kawka ;)

 

 

post-42246-0-54614300-1449812413_thumb.jpg

post-42246-0-65921400-1449812427_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461917
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

:clap:  :clap:  :clap:

 

Boczuś fajnie mięsny .... też w przyszłym tygodniu takie będę robił... na czosnku i majeranku!!!

Tylko mnie moja Małżowina goni.. bo jak robię rolady boczkowe to później w całej chałupie samym czosnkiem wali tyle jego dorzucam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461926
Udostępnij na innych stronach

Boczuś fajnie mięsny .... też w przyszłym tygodniu takie będę robił... na czosnku i majeranku!!! Tylko mnie moja Małżowina goni.. bo jak robię rolady boczkowe to później w całej chałupie samym czosnkiem wali tyle jego dorzucam :)

 

 

Dzięki  :)  . A ja z czosnkiem, tak umiarkowanie ;) .

 

I gotowe :) .

post-42246-0-62398200-1449832369_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-461991
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze ciepłe bo nie wolno jeść. ;)

 

 

Zgadza się. Ale jutro rano jemy  :D  ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/58/#findComment-462018
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.