Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ja po kolejnych etapach nie wyjmuję słoików z garnka. Stygną razem z wodą.  

 

A dlaczego nie wyjmujesz.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-661747
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego nie wyjmujesz.?

 

 

To już mam sprawdzone. Jeżeli bym wyjmował, (a nie chce mi, bo jest ich dużo) to musiałbym wydłużyć czasy.

 

 

W jakiej temperaturze ?

 

 

Tyndalizuję w temp około 90*C, może ciut mniejszej. Generalnie można powiedzieć, że w takiej temp. żeby woda troszkę mocniej „pyrkała”, ale słoiki nie skakały w garnku.

 

Dzisiaj łopatka grubo rozdrobniona. Grubo tzn. mięso klasy I na szarpaku, a II na oczku 13 mm, tak żeby było widać tłuszczyk  :)  ;)

post-42246-0-66229900-1585651513_thumb.jpg

post-42246-0-12222700-1585651531_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-661764
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kiełbasa do wszystkiego  :). Może być na grilla, ognisko, kanapki, albo urwać sobie kawałek i wsadzić do musztardy - jak się zmieści w słoik ;). Zrobiona w jelitach wiankowych. Część będzie parzona, a część podpiekana. Wieczorem możemy złapać po dziabie, ale lepsza będzie jutro rano :thumbsup:.

 

 

 

post-42246-0-65838000-1585908415_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662026
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze parę minut i do gara :)

 

 

post-42246-0-69508800-1585919953_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662047
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze parę minut i do gara

 

 

O qrcze..... nie zdążę . Uwielbiam taką prosto z wędzarni . :thumbsup::clap:

 

 

Pozdrowionka ślę 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662092
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam taką prosto z wędzarni . :thumbsup:

 

Andrzejku  :D. A ja taką prosto z parzenia, żeby soki strzelały na wszystkie strony :tongue:.

Pozdrowienia ślemy.

 

Niepotrzebnie się martwiłem :). Wchodzi do Sarepskiej i to z luzem  ;). Już można jeść  :);)

post-42246-0-04232800-1585979882_thumb.jpg

post-42246-0-68203800-1585979920_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662140
Udostępnij na innych stronach

Ale kusisz przed Świętami.

 

Ale tylko trochę ;).

 

 

a nie szkoda smaku kiełbaski?

 

Mirku :D - kiełbaski nie pakujemy w słoik do dna, tylko tak lekko, leciutko i wtedy poczujemy jej smak  :tongue: .

 

 

Wooow, Ty chlopie nie proznujesz!

 

:D;)

 

To jest ostatnio robiona łopatka. Już można jeść :tongue::thumbsup:

Z wyrobami lekko hamuję, ale nie całkiem. Teraz czas na ogródek ;)

post-42246-0-18347400-1586153875_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-662390
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj kolejny wyrób dojrzewający. Inspiracją był Jesus de Lyon, ale przepis dosyć luźno potraktowany.

 

Szynka II

Rozdrobnienie na oczku 6 mm. Maszynka ALFA 22.

 

Przyprawy na 1 kg

 

Peklosól – 25g/kg

Pieprz – 3 g

Czosnek gran. - 3g

Gałka muszk. - 0,6g

Goździki – 0,3g (roztarte w moździerzu)

Glukoza – 2g

Cukier trzcinowy – 2g

Kultury SBL-48 – 0,5g

 

Nabite w kątnice wieprzowe. Po fermentacji będę prasował.

Początkowe pH 5,42 / 5,45. Chcę fermentować do pH 5,0.

 

Kilka fotek. Tak jest dzisiaj w komorze. Wyroby wiszą od około 15 marca, a salami w kątnicach baranich od 30 marca.

 

 

 

post-42246-0-78609600-1586862559_thumb.jpg

post-42246-0-92755100-1586862571_thumb.jpg

post-42246-0-10759400-1586862586_thumb.jpg

post-42246-0-91444700-1586862597_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663406
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka II

 

Co to jest? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663407
Udostępnij na innych stronach

Masz rację. Mięso kl. II a :).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663408
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masz rację. Mięso kl. II a

 

Na samą szynkę po zmieleniu mi to nie wyglądało.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663409
Udostępnij na innych stronach

Na samą szynkę po zmieleniu mi to nie wyglądało. :D

 

:D;)

 

Po 30 godzinach pH spadło do 5,1 i zdecydowałem że właśnie do tej wartości będę fermentował. Teraz pod prasą do soboty. Potem wyjmuję, zaszczepiam pleśnią i na haki. Mam nadzieję na udany wyrób, bo farsz pachniał baardzo ładnie  :thumbsup:.

post-42246-0-74697700-1586963095_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663613
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj ważenie. Dla niektórych wyrobów pierwsze od miesiąca. Najbardziej interesowała mnie utrata wagi polędwic. Od 14 marca straciły odpowiednio 33% i 31%. Do 35% niewiele brakuje, a wtedy pod nóż  :). Pod prasą był wyrób podobny do Jesus de Lyon, ale różnice w przepisie bardzo znaczne, więc może Sopressata z goździkami  ;). Jakoś się zmieściła do komory. Za chwilę zaszczepię ją pleśnią. Jutro ciachnę jeden baton Salami Ostre z Bukowiny. Stracił na wadze 38%. Reszta ( a mam ich pięć ) troszkę mniej.

I widoczek sprzed chwili :).

 

 

post-42246-0-83565500-1587205831_thumb.jpg

post-42246-0-69441700-1587205855_thumb.jpg

post-42246-0-01290600-1587205870_thumb.jpg

post-42246-0-41408500-1587205886_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663889
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na śniadanie Salami Bukowiańskie :). Dobre. Nawet bardzo  :tongue:. Już można jeść i właśnie to robię  :D

 

post-42246-0-69237800-1587282060_thumb.jpg

post-42246-0-22578100-1587282072_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-663965
Udostępnij na innych stronach

Fajna!

 

:);)

 

Dzisiaj słonin(k)a wędzona. Okropna cienizna  :). Była dwa tygodnie w soli. Kilka płatów w miarę nadawało się do skręcenia rolek i te będą w papryce. Na razie parzą się w 85 – 88 *C. Potem ociekną, wystygną i do wędzarni. Trochę się z tym zejdzie.

post-42246-0-51126600-1587373098_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664118
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch godzinach w wędzarni, wtarłem paprykę. Pewnie jeszcze ze trzy godziny posiedzi w dymie, ale powtórne wędzenie już sobie odpuszczę :)

 

 

post-42246-0-99341100-1587386597_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664149
Udostępnij na innych stronach

"Cacko z dziurką" ;). Ten zapach...  :tongue:.

 

 

 

post-42246-0-34203700-1587445365_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664223
Udostępnij na innych stronach

Fajna!

 

:D;)

 

Polędwica zapeklowana 27 lutego, a w komorze od 14 marca.

 

Peklosól 25g/kg Trzymam się tej ilości peklosoli, a gdy zachodzi potrzeba uzupełniam solą.

Sól 5g/kg

Zioła prowansalskie 4g/kg

Pieprz czarny 2g/kg

 

Utrata wagi 35,86 %. Popróbowaliśmy  :tongue:. Bez żadnych zmian wchodzi do moich wyrobów  :).  No i oczywiście... Już można jeść :D:thumbsup:.

post-42246-0-92159400-1587562885_thumb.jpg

post-42246-0-27822100-1587562901_thumb.jpg

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664414
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:Ładnie żeś wytarzał w mące. :laugh:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/98/#findComment-664418
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.