gregada Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Witajcie. Właśnie popełniamy kolejne już wędzenie. Wpadliśmy z rodziną po uszy:) Jak na razie nie było większych problemów. Tym razem do szynek i boczków dorzuciliśmy schabik. Jest to nowość dla nas i stąd pytanie:Czy ze schabem postępujemy tak samo jak z szynkami? Czy też parzymy schab po wędzeniu? Lub jeżeli nie trzeba parzyć, to co zrobić, jak zakończyć wędzenie schabu, żeby wyrób się udał? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 poszukaj tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=25 Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Czy też parzymy schab po wędzeniu? Polędwicę parzymy ,ale nie tak samo jak szynkę.Szynkę wrzucany do wrzącej wody i gotujemy przez 10-15min i potem obniżamy temp.do 80C i parzymy do osiągnięcia wewnątrz 68-70C.Polędwicę parzymy w temp. 80C /nie gotujemy/do osiągnięcia wewnątrz 60C. Można polędwicy nie parzyć ,ale trzeba dłużej wędzić . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Ok, dzięki za podesłane linki. Szukałem wprawdzie, ale nie wiem dlaczego nie zaglądałem na polędwice:) Jakoś mi się wydawało, że schab to nie polędwica....W każdym razie już wiem o co chodzi ze schabem. Po wstępnym wędzeniu schabik już wyszedł super...właściwie można go już zostawić, bo smakuje świetnie, tyle, że jest taki jakby odrobine surowawy. No nic, zaraz przegadamy temat i można chwilę wrzucimy do zaprzenia, zgodnie z instrukcją Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Jakoś mi się wydawało, że schab to nie polędwica.... Polędwica to inaczej schab bez kości. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 No tak....nie wpadłem na to...)) Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Jakoś mi się wydawało, że schab to nie polędwica.... Polędwica to inaczej schab bez kości.a schab wędzony z kością nazywał się kiedyś -kassler. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 a schab wędzony z kością nazywał się kiedyś -kasslerhttp://de.wikipedia.org/wiki/Kasseler :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Polędwica wędzona 1,5godz.Solona 8 dni :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Polędwica wędzona 1,5godz.Solona 8 dni :thumbsup: Oblizuj się oblizuj :!: :tongue: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 HejBędę robił schab wędzony z przepisu Maxell'a --> http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84 1. Czy proporcje tam są podane na 1kg, bo z tabeli wychodzi ok 150-160g na 2 kg przy 24 h?2. Czy jak zamienię sól+saletra na pekle, to czy nadal muszę dodać cukier? W jakim celu dodajemy cukier?Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Przepis mówi o 2 kg schabu. Ja stosuję peklosól i też dodaję cukier.Jak to kiedyś napisał DZIADEK ,cukier nadaje mięsu większą kruchość. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Przepis mówi o 2 kg schabu. Ja stosuję peklosól i też dodaję cukier. Tak wiem, wiem również że to przepis podpisany przez Maxell'a a nie Dziadka, tylko jak się to ma do Tabeli peklowania? Pytam, gdyż niewiem Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Wiem,że to przepis Maxella! Zajrzyj tu do dyskusji o cukrze https://wedlinydomowe.pl/forum/printview.php?t=3120&start=0&sid=d7cbb9dd77cbc4a39e91b1461b66bf2e Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zajrzyj tu do dyskusji o cukrze https://wedlinydomowe.pl/forum/printview.php?t=3120&start=0&sid=d7cbb9dd77cbc4a39e91b1461b66bf2e Dzięki, właśnie coś takiego szukałem Czyli reasumując; proporcje mieszanki peklującej są właściwe dla 2 kg mięsa i mam nie sugerować się Tabelą (w tym przypadku) Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Ja bym Ci radził trzymać się tabeli bo w przepisie jest solanka 8% a w tabeli 16-17%.Za duża różnica przy tak krótkim peklowaniu.Może być mało słone.Ale może autor się wypowie czemu tak mała ilość peksoli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Sorki..ale robię tym sposobem od "zawsze" i mięso nie jest mało słone. :smile: Ale oczywiście..niech się Maxell wypowie.. :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Sorki..ale robię tym sposobem od "zawsze" i mięso nie jest mało słone Jak Wiesz próg słoności dla każdego się nieco różni ,ale chyba nie aż tak.Ja robię solankę prawie dwa razy mocniejszą i dla mnie i moich bliskich i dalszych konsumentów jest dobre.Nie sądzę abyśmy mieli ,aż tak różny próg słoności. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 .Nie sądzę abyśmy mieli ,aż tak różny próg słoności. Napisałam,że dla mnie jest ok..więc chyba się jednak różnimy... :tongue: :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 więc chyba się jednak różnimy Co do tego nie ma żadnych wątpliwości :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 robię tym sposobem od "zawsze" i mięso nie jest mało słone.Ja też stosuję takie stężenia solanek. Przy długim peklowaniu (3-4 tygodnie) daję jeszcze mniej soli (w tym przypadku 6 dkg) i jest słoność bardzo dobra. Skoro robisz wg przepisu Maxella to trzymaj się jego receptury. Radzę robić notatki z każdej produkcji. Umożliwi Ci to w przyszłości zastosowanie korekt zgodnych z Twoim osobistym gustem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 A ja zachęcam do peklowania polędwicy na sucho. Robię to od kilku lat. Dając od 25 do 30 g mieszanki peklosoli i soli (50/50) . Trzyma od 2 do 3 tygodni. Zioła na trzy dni przed końcem peklowania lub czasami nie dodaję w ogóle ziół. Po peklowaniu ok. 2 godzin moczenie. Obsuszanie i do wędzarni. Nigdy nie parzę polędwicy dla siebie. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Po peklowaniu ok. 2 godzin moczenie. Mam pytanie , nie próbowałeś dobrać takiej ilości soli co by polędwicy nie moczyć , ewentualnie opłukać . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Ja bym Ci radził trzymać się tabeli bo w przepisie jest solanka 8% a w tabeli 16-17%.Za duża różnica przy tak krótkim peklowaniu.Może być mało słone.Ale może autor się wypowie czemu tak mała ilość peksoli. Dlatego też zadałem to pytanie,bo inaczej Tabela mówi, a co innego przepis. Jakkolwiek jest to przepis Maxell'a, więc czekam na jego odpowiedź Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Wystarczy opłukać. Moczenie nie jest konieczne przy 23-25 g soli. Jeżeli peklujesz w niższych temperaturach ok. 4 stopni. to może być i górna granica soli czyli 30g na 1kg bez moczenia. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.