Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Właśnie popełniamy kolejne już wędzenie. Wpadliśmy z rodziną po uszy:) Jak na razie nie było większych problemów. Tym razem do szynek i boczków dorzuciliśmy schabik. Jest to nowość dla nas i stąd pytanie:

Czy ze schabem postępujemy tak samo jak z szynkami? Czy też parzymy schab po wędzeniu? Lub jeżeli nie trzeba parzyć, to co zrobić, jak zakończyć wędzenie schabu, żeby wyrób się udał?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Czy też parzymy schab po wędzeniu?

Polędwicę parzymy ,ale nie tak samo jak szynkę.Szynkę wrzucany do wrzącej wody i gotujemy przez 10-15min i potem obniżamy temp.do 80C i parzymy do osiągnięcia wewnątrz 68-70C.Polędwicę parzymy w temp. 80C /nie gotujemy/do osiągnięcia wewnątrz 60C.

Można polędwicy nie parzyć ,ale trzeba dłużej wędzić .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119713
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki za podesłane linki. Szukałem wprawdzie, ale nie wiem dlaczego nie zaglądałem na polędwice:) Jakoś mi się wydawało, że schab to nie polędwica....

W każdym razie już wiem o co chodzi ze schabem. Po wstępnym wędzeniu schabik już wyszedł super...właściwie można go już zostawić, bo smakuje świetnie, tyle, że jest taki jakby odrobine surowawy. No nic, zaraz przegadamy temat i można chwilę wrzucimy do zaprzenia, zgodnie z instrukcją :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119716
Udostępnij na innych stronach

Jakoś mi się wydawało, że schab to nie polędwica....

Polędwica to inaczej schab bez kości.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119719
Udostępnij na innych stronach

a schab wędzony z kością nazywał się kiedyś -kassler

http://de.wikipedia.org/wiki/Kasseler

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119742
Udostępnij na innych stronach

Polędwica wędzona 1,5godz.Solona 8 dni :thumbsup:

 

Oblizuj się oblizuj :!: :tongue:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119812
Udostępnij na innych stronach

Hej

Będę robił schab wędzony z przepisu Maxell'a --> http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84

 

1. Czy proporcje tam są podane na 1kg, bo z tabeli wychodzi ok 150-160g na 2 kg przy 24 h?

2. Czy jak zamienię sól+saletra na pekle, to czy nadal muszę dodać cukier? W jakim celu dodajemy cukier?

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119930
Udostępnij na innych stronach

Przepis mówi o 2 kg schabu.

Ja stosuję peklosól i też dodaję cukier.Jak to kiedyś napisał DZIADEK ,cukier nadaje mięsu większą kruchość.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119932
Udostępnij na innych stronach

Przepis mówi o 2 kg schabu.

Ja stosuję peklosól i też dodaję cukier.

Tak wiem, wiem również że to przepis podpisany przez Maxell'a a nie Dziadka, tylko jak się to ma do Tabeli peklowania? Pytam, gdyż niewiem ;)

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119933
Udostępnij na innych stronach

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119934
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, właśnie coś takiego szukałem :)

 

Czyli reasumując; proporcje mieszanki peklującej są właściwe dla 2 kg mięsa i mam nie sugerować się Tabelą (w tym przypadku)

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119935
Udostępnij na innych stronach

Ja bym Ci radził trzymać się tabeli bo w przepisie jest solanka 8% a w tabeli 16-17%.Za duża różnica przy tak krótkim peklowaniu.Może być mało słone.Ale może autor się wypowie czemu tak mała ilość peksoli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119945
Udostępnij na innych stronach

Sorki..ale robię tym sposobem od "zawsze" i mięso nie jest mało słone. :smile:

Ale oczywiście..niech się Maxell wypowie.. :rolleyes:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119947
Udostępnij na innych stronach

Sorki..ale robię tym sposobem od "zawsze" i mięso nie jest mało słone

Jak Wiesz próg słoności dla każdego się nieco różni ,ale chyba nie aż tak.Ja robię solankę prawie dwa razy mocniejszą i dla mnie i moich bliskich i dalszych konsumentów jest dobre.Nie sądzę abyśmy mieli ,aż tak różny próg słoności.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119948
Udostępnij na innych stronach

.Nie sądzę abyśmy mieli ,aż tak różny próg słoności.

Napisałam,że dla mnie jest ok..więc chyba się jednak różnimy... :tongue: :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119949
Udostępnij na innych stronach

więc chyba się jednak różnimy

Co do tego nie ma żadnych wątpliwości :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119953
Udostępnij na innych stronach

robię tym sposobem od "zawsze" i mięso nie jest mało słone.

Ja też stosuję takie stężenia solanek.

Przy długim peklowaniu (3-4 tygodnie) daję jeszcze mniej soli (w tym przypadku 6 dkg) i jest słoność bardzo dobra.

Skoro robisz wg przepisu Maxella to trzymaj się jego receptury.

Radzę robić notatki z każdej produkcji. Umożliwi Ci to w przyszłości zastosowanie korekt zgodnych z Twoim osobistym gustem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119963
Udostępnij na innych stronach

A ja zachęcam do peklowania polędwicy na sucho. Robię to od kilku lat. Dając od 25 do 30 g mieszanki peklosoli i soli (50/50) . Trzyma od 2 do 3 tygodni. Zioła na trzy dni przed końcem peklowania lub czasami nie dodaję w ogóle ziół. Po peklowaniu ok. 2 godzin moczenie. Obsuszanie i do wędzarni. Nigdy nie parzę polędwicy dla siebie.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119980
Udostępnij na innych stronach

Po peklowaniu ok. 2 godzin moczenie.

 

 

Mam pytanie , nie próbowałeś dobrać takiej ilości soli co by polędwicy nie moczyć , ewentualnie opłukać .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119985
Udostępnij na innych stronach

Ja bym Ci radził trzymać się tabeli bo w przepisie jest solanka 8% a w tabeli 16-17%.Za duża różnica przy tak krótkim peklowaniu.Może być mało słone.Ale może autor się wypowie czemu tak mała ilość peksoli.

Dlatego też zadałem to pytanie,bo inaczej Tabela mówi, a co innego przepis.

Jakkolwiek jest to przepis Maxell'a, więc czekam na jego odpowiedź :)

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119986
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy opłukać. Moczenie nie jest konieczne przy 23-25 g soli. Jeżeli peklujesz w niższych temperaturach ok. 4 stopni. to może być i górna granica soli czyli 30g na 1kg bez moczenia.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/#findComment-119996
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.