Niph Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Pozwolę sobie zacytować pana Mirosława Sienkiewicza (niektórzy mogą kojarzyć): Mleko z mlekomatów, to wcale nie jest taki cymes, jak sie to trąbi w mediach. Takie mleko pochodzi z najbardziej uprzemysłowionych hodowli krów, które stoją w oborach, karmione są paszami przemysłowymi, dojone automatycznie, chłodzone w zbiornikach. Instalacje są ciągle dezynfekowane. Takie mleko ma niską ogólną zawartość bakterii, ale w tej ilości przeważają bakterie psychrotrofowe, czyli zimnotolerancyjne, które powodują gnicie białek i jełczenie tłuszczów. Robiliśmy próby samoukwaszania takiego mleka, ale gniło zamiast się zsiadać. Jeżeli już, to mleko z mlekomatu dobrze jest spasteryzować w 65C/30 minut lub 72C/15 sek. Nie wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Och, przecież wiem, że chodziło o przenośnię. Nikt z nas raczej nie próbował smaku pomyj Nie zrozumiełeś mnie trochę. Rozumiem, że nie smakuje Ci absolutnie żadne mleko sklepowe w naszym kraju, ale też być może nie przetestowałeś wszystkich marek. Wierz mi, że są rzeczywiście ohydne, jak piszesz, smak można określić pomyjami, ale uwazam, że są też mleka bardzo smaczne. Jako te drugie, miałam na myśli mleka niektórych marek krótkoterminowe, nie UHT. Poza tym napisałam, że mi osobiście smakuje dobre mleko pasteryzowane w niższych temperaturach bardziej niż mleko prosto od krowy, którego bez przegotowania nie jestem w stanie tknąć. Więc trudny by mówić, że coś jest ohydne, a coś smaczne, kiedy jednemu smakuje co innego niż drugiemu. Zaś jeśli chodzi o to mleko w szklanych butelkach za dawnych czasów... Otóż, jak pisze EAnna, ono też było pasteryzowane, tyle że w niższych temperaturach. Ja akurat miałam porównanie, bo na co dzień, mieszkając na wsi, piłam mleko świeże, a odwiedzając rodzinę w pobliskim miasteczku, próbowałam tegoż mleka i doskonale pamiętam różnicę w smaku - kolosalna Ale mi już wtedy bardziej smakowało to mleko pasteryzowane. Inna sprawa, to jeszcze parę lat temu, po pozostawieniu mleka sklepowego krótkoterminowego, robiło się zsiadłe mleko z niego, bez "zaprawiania" śmietaną. Niestety, nie pamiętam marki. Teraz, po próbie zrobienia kefiru z przypadkowego mleka krótkoterminowego, bardzo się rozczarowałam, bo zrobił się wprawdzie skrzep, ale gorzki, nie kwaśny. Jami, przecież to oczywiste że słowo pomyje, użyte zostało w formie brzydkiej co prawda, ale tylko i wyłącznie przenośni, aby podkreślić ohydny smak mleka UHT, dla mnie np. na tyle zły, że go nie pijam, bo mając możliwość porównania go smakowo z mlekiem normalnym, nie kombinowanym przez zachłannych na kasę mleczarzy wynalazkiem UHT, jest dla mnie zjadliwe dopiero po przerobieniu go przy pomocy śmietany na zsiadłe, to UHT do picia na zimno się najzwyczajniej ze względu na wstrętny smak, nie nadaje. Nie przypomina nawet w smaku prawdziwego wiejskiego mleka. To właśnie mleko piję w Szwecji http://www.skanemejerier.se/sv/Vara-produkter/Produktkatalog/Mjolk/Asens-Lantmjolk-Gammaldags/ i jak widać Szwedzi potrafią to zrobić i to mleko właśnie, jest nie homogenizowane i ma śmietanę, i smakuje jak kiedyś w Polsce kochane przepyszne mleczko prosto od krowy. A po szwedzku "gammaldags", znaczy po prostu "Takie jak dawniej" i to jest całkowita prawda i "oczywista oczywistość". PS.Za czasów PRLu mleko w butelkach szklanych 1l., mleczarz przynosił rano pod drzwi, i każdy chętny miał rano mleko na śniadanie i to było normalne pyszne mleko, było do wyboru, białe i żółte kapsle, czyli pełnotłuste i tzw. chude, a nie jak obecne, nie przypominające w smaku mleka jakieś białe ciecze i tp. wynalazki UHT, i co za komuny to można było ??? http://www.google.pl/imgres?q=mleko+w+butelce+w+PRL&um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=892&tbm=isch&tbnid=QHz9zcGdE2luRM:&imgrefurl=http://szajewski.com/portfolio_pl.html&docid=b2j3O4ClTVtUrM&imgurl=http://szajewski.com/images/portfolio/big/szajewski_prl_mleko.jpg&w=420&h=600&ei=rLPsT43HHYTQtAaa05GcBg&zoom=1&iact=hc&vpx=340&vpy=126&dur=378&hovh=268&hovw=188&tx=91&ty=89&sig=109554728465453851009&page=1&tbnh=161&tbnw=116&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:1,s:0,i:74 Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Pozwolę sobie zacytować pana Mirosława SienkiewiczaNie jest tak do końca. Rozmawiałam na ten temat z panem Sienkiewiczem i zacytowana opinia dotyczy mleka trzy- cztero dniowego nie zakwaszonego, trzymanego w chłodzie. I obojętne jest, czy sami pojedziemy po to mleko do obory czy kupimy w mlekomacie. W mlekomatach kilkudniowe mleko się nie ostoi. Również typ obory/hodowli skąd pochodzi mleko może być inny. Niewątpliwie jednak takie mleko, ponieważ jest czyste i schłodzone, należy odpowiednio (w temperaturze stosownej dla danego typu zakwasu) zakwasić. Schłodzenie powoduje działanie bakteriofagów, które w pierwszej dobie po dojeniu powodują redukcję bakterii kwasu mlekowego. Generalnie dobrze jest mieć świadomość o podstawowych procesach związanych z obecnością lub brakiem drobnoustrojów w mleku. Generalnie, bakterie czystej fermentacji kwasu mlekowego w swoisty sposób "dezynfekują" mleko nie dopuszczając lub ograniczając rozwój bakterii niepożądanych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Czerwca 2012 EAnno .Wiem o tym doskonale i właśnie dla tego o tym piszę. Tak samo do dziś robią mleko w Szwecji, mleko nisko pasteryzowane i nie homogenizowane, bo dbają o ludzi. i ich potrzeby. Nie ma nawet najmniejszego zagrożenia gruźlicą, bo mleko nisko pasteryzowane jako źródło rozsiewania prątków Kocha, przez tego typu mleko dawno zostało przez naukowców uznane za bzdurne i nieprawdziwe. Szwedzi spożywają ogromne ilości takiego pysznego mleka, i należą do grupy narodów najbardziej zdrowych i najdłużej żyjących, tylko polskim zachłannym na pieniądze pseudo biznesmenom, uczciwe podejście do ludzi i potrzeb rynku, żadną miarą się nie opłaca. To właśnie chcę podkreślić z całą mocą.http://www.google.pl/imgres?q=gammaldags+mjolk+skane&um=1&hl=pl&client=firefox-a&hs=OY7&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=892&tbm=isch&tbnid=4Gvx7J9r2_BUHM:&imgrefurl=http://www.skanemejerier.se/sv/Vara-produkter/Asens-Lantmjolk/&docid=fy6nLCx_XVeoKM&imgurl=http://www.skane Napis na pojemniku brzmi: (Mleko wiejskie takie jak dawniej) PS.Kol. Jamie, słyszałem już że zaczynają powstawać takie małe zakłady mleczarskie produkujące takie nisko pasteryzowane mleko i chwała im za to, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni. W mojej okolicy takiego mleka nie ma.Co zaś do mleka UHT, próbowałem wielu krajach i wszędzie jest takie samo , ponieważ taka jest technologia jego produkcji i dla tego wszędzie jest tak samo wstrętne w smaku na zimno, z lodówki i swym smakiem żadną miarą prawdziwego mleka nie przypomina. Jeżeli jednak ktoś się do smaku tego mleko podobnego tworu UHT przyzwyczai, to go pije i jest nawet zadowolony. Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Tutaj oto znajduje się tekst dotyczący mleka: http://www.skanemejerier.se/sv/Vara-produkter/Asens-Lantmjolk/Tekst jest oczywiście po szwedzku, ale gdyby zainteresowani tekstem koledzy i koleżanki mieli problemy z przetłumaczeniem go za pomocą translatora GOOGLE, to oczywiście służę pomocą i mogę wykonać precyzyjne tłumaczenie tekstu, tak aby nikt na przyszłość nikt nie miał wątpliwości że można uzyskiwać i sprzedawać prawdziwe pyszne, smakujące mlekiem mleko, jeżeli się tylko szanuje klienta, jego zdrowie oraz jego preferencje smakowe. To co prawda dosyć trudne w dzisięjszych czasach dzikiego kapitalizmu i niepohamowanej żądzy zysku, jednak przy dużej porcji dobrej woli i samozaparcia "biznesmenów" możliwe, czego znamiennym przykładem są nasi bliscy sąsiedzi zza Bałtyku, Szwedzi.Myślę że na tym powinniśmy zakończyć temat "smacznych, mleko podobnych, białych płynów UHT" dokładnie tak samo jak temat wyrobów kiełbaso podobnych, sprzedawanych przez renomowanych niby producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Czerwca 2012 w dzisięjszych czasach dzikiego kapitalizmu i niepohamowanej żądzy zysku, To co wyrabiają producenci faktycznie jest przegięciem. Brakuje tylko żeby wymyślili dla mleczarni dodatek funkcjonalny o smaku mleka. Wtedy wystarczy trochę wody, trochę zagęstników, odrobina oleju rzepakowego, jakaś substancja barwiąca na biało - dosypujemy troszkę smaczku i mamy pyszny napój o smaku mleka :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Czerwca 2012 PS.Kol. Jamie, słyszałem już że zaczynają powstawać takie małe zakłady mleczarskie produkujące takie nisko pasteryzowane mleko i chwała im za to, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni. W mojej okolicy takiego mleka nie ma. Co zaś do mleka UHT, próbowałem wielu krajach i wszędzie jest takie samo , ponieważ taka jest technologia jego produkcji i dla tego wszędzie jest tak samo wstrętne w smaku na zimno, z lodówki i swym smakiem żadną miarą prawdziwego mleka nie przypomina. Jeżeli jednak ktoś się do smaku tego mleko podobnego tworu UHT przyzwyczai, to go pije i jest nawet zadowolony. Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Dla pewności, że się rozumiemy, jeszcze raz się powtórzę, że nie mówiłam o mleku UHT, pisząc, że może być smaczne, więc to przyzwyczajenie sie do UHT mnie nie dotyczy, chociaż komuś może smakować. Ale absolutnie się nie zgodzę, że wszystkie smakują tak samo (też pijłam w róznych krajach, ale to raczej nie zależy od kraju), bo niektóre mleka UHT są bardzo ohydne - zupełnie niepijalne, a niektóre są znośnie ohydne :devil: Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Tak kol. Jami, jeżeli nie dokładnie zrozumiałem sens wypowiedzi to mocno przepraszam, ale z końcową opinią Twego postu, zgadzam się na 1000% i podpisuję pod tym obydwoma rękoma, ponieważ jest ona pełną i baarrrrdzo trafną oceną stanu faktycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jami Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Czerwca 2012 A są przecież i tacy, którzy w ogóle nie znają innego smaku mleka niż UHT... Cytuj "Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Właśnie ,właśnie, Jamie i tych żal jest najbardziej, że przez pseudo biznesmenów chcących kabzę na mleku zbijać , dzieci nie znają smaku prawdziwego mleka, od prawdziwej Polskiej łaciatej. Bo skoro mogą szwedzkie dzieciaki, to polskie też mogłyby normalne pyszne mleczko pijać, bo Polacy nie są przecież od macochy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Czerwca 2012 W Szkocji najbardziej popularne jest mleko pasteryzowane (nie UHT) i homogenizowane. Istnieje zakaz sprzedazy mleka surowego dla indywidualnych odbiorcow. Mozna za to w marketach kupic mleko niehomogenizowane (niestety ok 5-5.5pln/l).Jako ciekawostke podam ze mleko UHT w markecie nie stoi w lodowce, nawet nie stoi na nabiale a raczej w okolicach konserw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Czerwca 2012 W Szwecji 2 litrowa bańka prezentowanego w moich postach mleka "Gammaldags" kosztuje średnio 20skr. a więc 10skr. za 1 litr. jeżeli korona kosztuje ok. 47gr. za 1 koronę to litr tego mleka kosztuje w przeliczeniu na polską walutę 4,70zl. za litr. Średni rzeczywisty przeciętny zarobek w Szwecji wynosi ok. 25 000 skr. brutto, czy to sprzątaczka czy ekspedientka w sklepie. z tego ok. 30% podatku i do ręki zostaje nam 17.500 koron netto. Żywność jest obecnie prawie w tych samych cenach a często niższych niż w Polsce. Porównania nasuwają się same, czy to pyszne mleczko jest tanie, czy drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-225368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Cieszę się z tego co przeczytałam, bo kupiłam podpuszczkę, a okazało się, ze jedyna dostępna mi krowa jest cielna :/ Ale będzie serek z mleka z mlekomatu Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/page/2/#findComment-281129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.