Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miro to nie tak - Chude mięso np I wp. zawiera więcej wody niż wp kl II Bi jest przez to cięższa . Spróbuj zważyć litr wp kl I i litr wp kl II b i wszystko stanie się jasne .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-243514
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 220
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dziadku gęstość właściwa, o tym tu była mowa.

A to co piszesz to prawda.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-243515
Udostępnij na innych stronach

Na tej podstawie mistrz przy konserwach musiał pilnować by mięso trafiało na produkcję o właściwej klasyfikacji . Bo gdy w wp kl IIb było za dużo tłuszczu to konserwy nie trzymały wagi . Chociaż puszki objętościowo były wypełnione .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-243517
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Lamerska Rozterka....

Niby mam dziś robić wędlinę z szynkowaru- tu ważne- którego jeszcze fizycznie nie posiadam :(

niby mam mieć ale zaczynam wątpić- model zdaje się "czeski". Taki rowkowany poprzecznie i z czarną zakrętką.

Spanikowany "niemieniem" pojechałem do sklepu i kupiłem takie osłonki- poliamidowe (???)- przezroczyste foliowe.

O ile szynkowar ma (lub będzie miał) grube fi- 100/120 mm - to te osłonki tak wyglądają na fi 60/70 mm.

Jeżeli będę zmuszony robić w samych osłonkach (60/70mm) to jaki przyjąć czas parzenia?

Mięso -szynka 1,20 kg, łopatka 0,90 kg.

Proszę o info

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253224
Udostępnij na innych stronach

Ale ty chcesz robić w samych osłonkach poliamidowych ? Myślę ze one się nie nadają chodzi o ich kurczliwość .Ja bym kupiła osłonki barierowe takie jak tu http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-barierowe-c-44.html

 

[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:01 ]

Tu poczytaj o osłonkach

http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/729-troche-o-oslonkach-sztucznych-tabele

 

[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:04 ]

A tu masz jak z puszki zrobić szynkowar ja taki miałam

http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/konstrukcja-szynkowara/628-jak-z-puszki-zrobic-szynkowar

 

[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:06 ]

O szynkowarach

http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/konstrukcja-szynkowara

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253228
Udostępnij na innych stronach

w sklepie gość mi powiedział, że "się nada Panie" :lol:

Twierdził, że "pasztetowe lux wychodzą", mówił, żeby ich (osłonek) nie przebijać igłami bo pękną- może to jakaś dla Was wskazówka?

Zastanawiał się czy nie dać takich (mówił białkowych?) w brązowym kolorze...

Szukam wyjścia awaryjnego- gdybym szynkowaru nie otrzymał.... :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253231
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobić wędlinę w osłonce barierowej

http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/829-szynkowarzenie-w-oslonce-barierowej

 

[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:17 ]

Zobacz linki które wstawiłam napewno ci pomogą Czekaj na odpowiedz bardziej doświadczonych kolegów Polecam ci sklep kolegi Miro bardzo solidna firma

http://www.wyroby-domowe.pl/index.php

 

[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:19 ]

Co jakiś czas klik na reklamkę

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253232
Udostępnij na innych stronach

dziękuję....

Z materiałami (linkami) się już zapoznałem - lepiej się czuję :)

Oczywiście wcześniej już je widziałem ale ten natłok informacji ze strony głównej i forum, powoduje spory mętlik.

Dodatkowo stan paniczny nie za dobrze działa na koncentrację :)))))

Do wieczora jeszcze sporo czasu- damy radę

:)))

 

[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:28 ]

osid...

W sklepie rzeczywiście facio mówił, żeby zmoczyć 15/25 min w letniej wodzie....

To poliamidowa będzie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253235
Udostępnij na innych stronach

Ziezielony nie panikuj , bo i tak co zrobisz będzie lepsze i zdrowsze niż w sklepie Nawet jak za pierwszym razem nie wyjdzie to za drugim będzie lepiej

Zycze powodzenia

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253237
Udostępnij na innych stronach

dzięki za wsporę renesi :)

Z zamówieniem u Mira się jeszcze trochę czaję- park maszyn skromny i nie za specyjalnie mam wyklarowaną perspektywę rozwojową. Jednakże pogrążam się coraz bardziej w odmęcie wędzarniczego dymu, pajęczynach jelit i lesie włókien mięśniowych...

pozdymiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253266
Udostępnij na innych stronach

Prosty sposób na szynkowar z niczego.

Dwie butle pet po napojach .

Obcinamy dna .

Napełniamy osłonkę poliamidową i dobrze wiążemy końcówki .

Wkładamy baton do butelki i drugą nakładamy na nią z odwrotnej strony .

Całośc mocno wiążemy za szyjki tak by butle się nie rozeszły.

Parzymy ( butle się kurczą ) studzimy i

Smacznego

Ps . Na stronie głównej jest odpowiedż na zapytanie Szefa do speca jakie butelki możemy używać bezpośrednio je napełniając bez osłonek .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253399
Udostępnij na innych stronach

Parzymy ( butle się kurczą ) studzimy i

Smacznego

A jak użyjemy taniego garnka z biedronki, z cienkim dnem, to mamy gwarancję, że na plastik będzie działała temperatura duuuużo wyższa niż 75-80 stopni. Może butelka nie zacznie się topić, ale czy to będzie zdrowy produkt?

 

Jeśli już stosować takie patenty, to trzeba włożyć na dno garnka grubą ścierkę, żeby choć trochę odizolować.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253402
Udostępnij na innych stronach

jołjoł....

Zeznaję: wyszło w samych poliamidowych :)

Maad w garnku z Pierdonki- tym największym.

Na dno położyłem nóż stołowy a na nóż talerz i gitara.

Trochę jakby te coś co miało się zrobić galaretką to jest "kiślowate"- może się jeszcze ustabilizuje(?)- to już bez znaczenia :)

LUX- wszystkim smakuje :))))).

Dzięki wszystkim za przepisy, technologie, sztuczki etc

Heniu...fajowy ten "szynkowar"- trza wypróbować....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253414
Udostępnij na innych stronach

Ziezielony a nie mówiłam ze cobyś nie zrobił to i tak będzie smakować Też tak zaczynałam jak ty . Pierwsza byla butelka, potem była puszka , biała kiełbasa , kaszanka , wedzonki , szkolenie w Łzach by uhonorować moje osiągnięcia , a dziś właśnie piekę mój pierwszy chlebek na zakwasie trójfazowym .A to wszystko dzięki tej stronie Za wiedzę staram się odwdzięczyć jak mogę i na reklamki klikam i zachęcam was wszystkich pomagajmy

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253416
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich.

Mój pierwszy pościk, no ale od czegoś trzeba zacząć :)

 

Kupiłem szynkowar okrągły z możliwością włożenia termometru i dokupiłem termometr.(jeden do mięsa i jeden do wody)

Poczytałem o temperaturach i nie wiem czy dobrze to wszystko do kupy poskładałem.

Jeżeli zrobię coś np. z szynki wieprzowej gdzie temp. parzenia np. 80 stopni i czas parzenia 2,5 godziny to:

 

Temperatury wody musi przez cały czas być 80 stopni, aż temperatura w środku osiągnie 85 stopni (taką wyczytałem dla produktów z szynki) czy liczy się czas który jest podany w przepisie ?

 

Przepraszam jeśli ktoś zadał coś w podobnie, ale nie chciałbym czegoś zepsuć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254126
Udostępnij na innych stronach

aż temperatura w środku osiągnie 85 stopni

nie 85 tylko 67

 

ale gdyby udało Ci się osiągnąć te 85 stopni .... to Nobla masz jak w banku ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254135
Udostępnij na innych stronach

Ok. Dzięki za sprostowanie.

A jak z tą temperaturą czekamy aż osiągnie te 67 ( w tym przypadku) i wyłączamy, czy wystarczy trzymać się czasu z przepisu (nawet jeśli w środku nie osiągnęliśmy takiej temperatury) ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254143
Udostępnij na innych stronach

Jak masz wbity termometr to zawsze lepiej kierować się jego wskazaniami, a nie upływem czasu. Na czas będziesz parzyć jak dojdziesz do wprawy i poznasz swój szynkowar.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254155
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz termometr do pomiaru temperatury wewnątrz to trzymasz się jego wyników.

Sposobów parzenia jest tyle ilu użytkowników na tym forum. :cool:

 

Mój sposób, to włożenie szynkowaru do letniej wody, podgrzewanie wody do 72-75 i utrzymywanie tej temperatury, aż wewnątrz osiągnę 67C.

Gdy nie mam termometru do pomiaru temperatury mięsa liczę 1h na kg wyrobu od czasu gdy woda osiągnie 72-75C.

Wyłączam i pozostawiam szynkowar w wodzie + luzuje docisk szynkowaru.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254164
Udostępnij na innych stronach

Jest to mój pierwszy post na tym Forum. Nie będę zakładał nowego tematu, pozwoliłem sobie podłaczyć sie tutaj. Nabyłem szynkowar walcowy i dzisiaj po raz pierwszy go użyłem. Wszystko poszło niby dobrze, ale, no właśnie po zakończeniu parzenia i schłodzeniu, nie wytrzymałem i zajrzałem do środka, a tam zobaczyłem, że z woreczka wydostał się do wnętrza cały płyn, rosół. Czy to jest normalne, czy coś schrzaniłem? Dziękuję z góry za odp. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-255001
Udostępnij na innych stronach

nie wytrzymałem i zajrzałem do środka, a tam zobaczyłem, że z woreczka wydostał się do wnętrza cały płyn, rosół. Czy to jest normalne, czy coś schrzaniłem?

Ja co prawda używam osłonek a nie woreczków ale rak czy tak wg mnie należy je po prosty mocno zawiązać .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-255003
Udostępnij na innych stronach

nie wytrzymałem i zajrzałem do środka, a tam zobaczyłem, że z woreczka wydostał się do wnętrza cały płyn, rosół. Czy to jest normalne, czy coś schrzaniłem?

Ja co prawda używam osłonek a nie woreczków ale rak czy tak wg mnie należy je po prosty mocno zawiązać .
No wiązałem. Zakręciłem woreczek i zawiązałem. A jest taka możliwość, że woreczek mógł pęknąć lub od dna się przetopić od temp.?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-255007
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.