DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 15 Października 2012 Miro to nie tak - Chude mięso np I wp. zawiera więcej wody niż wp kl II Bi jest przez to cięższa . Spróbuj zważyć litr wp kl I i litr wp kl II b i wszystko stanie się jasne . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-243514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 15 Października 2012 Dziadku gęstość właściwa, o tym tu była mowa.A to co piszesz to prawda. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-243515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 15 Października 2012 Na tej podstawie mistrz przy konserwach musiał pilnować by mięso trafiało na produkcję o właściwej klasyfikacji . Bo gdy w wp kl IIb było za dużo tłuszczu to konserwy nie trzymały wagi . Chociaż puszki objętościowo były wypełnione . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-243517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 30 Listopada 2012 Lamerska Rozterka....Niby mam dziś robić wędlinę z szynkowaru- tu ważne- którego jeszcze fizycznie nie posiadam niby mam mieć ale zaczynam wątpić- model zdaje się "czeski". Taki rowkowany poprzecznie i z czarną zakrętką.Spanikowany "niemieniem" pojechałem do sklepu i kupiłem takie osłonki- poliamidowe (???)- przezroczyste foliowe.O ile szynkowar ma (lub będzie miał) grube fi- 100/120 mm - to te osłonki tak wyglądają na fi 60/70 mm.Jeżeli będę zmuszony robić w samych osłonkach (60/70mm) to jaki przyjąć czas parzenia?Mięso -szynka 1,20 kg, łopatka 0,90 kg.Proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 30 Listopada 2012 Ale ty chcesz robić w samych osłonkach poliamidowych ? Myślę ze one się nie nadają chodzi o ich kurczliwość .Ja bym kupiła osłonki barierowe takie jak tu http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-barierowe-c-44.html [ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:01 ]Tu poczytaj o osłonkach http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/729-troche-o-oslonkach-sztucznych-tabele [ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:04 ]A tu masz jak z puszki zrobić szynkowar ja taki miałam http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/konstrukcja-szynkowara/628-jak-z-puszki-zrobic-szynkowar [ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:06 ]O szynkowarach http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/konstrukcja-szynkowara Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 30 Listopada 2012 poliamid nadaje się do parzenia, tak samo jak barierowa, tylko że ta druga kurczy się trochę przez co jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 30 Listopada 2012 w sklepie gość mi powiedział, że "się nada Panie" :lol: Twierdził, że "pasztetowe lux wychodzą", mówił, żeby ich (osłonek) nie przebijać igłami bo pękną- może to jakaś dla Was wskazówka?Zastanawiał się czy nie dać takich (mówił białkowych?) w brązowym kolorze...Szukam wyjścia awaryjnego- gdybym szynkowaru nie otrzymał.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 30 Listopada 2012 Jak zrobić wędlinę w osłonce barierowej http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/829-szynkowarzenie-w-oslonce-barierowej [ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:17 ]Zobacz linki które wstawiłam napewno ci pomogą Czekaj na odpowiedz bardziej doświadczonych kolegów Polecam ci sklep kolegi Miro bardzo solidna firma http://www.wyroby-domowe.pl/index.php [ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:19 ]Co jakiś czas klik na reklamkę Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 30 Listopada 2012 białkowe można wędzić tu masz po krótce jaka osłonka do czego : http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-czego-i-12.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 30 Listopada 2012 dziękuję....Z materiałami (linkami) się już zapoznałem - lepiej się czuję Oczywiście wcześniej już je widziałem ale ten natłok informacji ze strony głównej i forum, powoduje spory mętlik.Dodatkowo stan paniczny nie za dobrze działa na koncentrację ))))Do wieczora jeszcze sporo czasu- damy radę)) [ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 10:28 ]osid...W sklepie rzeczywiście facio mówił, żeby zmoczyć 15/25 min w letniej wodzie....To poliamidowa będzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 30 Listopada 2012 Ziezielony nie panikuj , bo i tak co zrobisz będzie lepsze i zdrowsze niż w sklepie Nawet jak za pierwszym razem nie wyjdzie to za drugim będzie lepiej Zycze powodzenia Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 30 Listopada 2012 dzięki za wsporę renesi Z zamówieniem u Mira się jeszcze trochę czaję- park maszyn skromny i nie za specyjalnie mam wyklarowaną perspektywę rozwojową. Jednakże pogrążam się coraz bardziej w odmęcie wędzarniczego dymu, pajęczynach jelit i lesie włókien mięśniowych...pozdymiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Prosty sposób na szynkowar z niczego. Dwie butle pet po napojach . Obcinamy dna . Napełniamy osłonkę poliamidową i dobrze wiążemy końcówki . Wkładamy baton do butelki i drugą nakładamy na nią z odwrotnej strony . Całośc mocno wiążemy za szyjki tak by butle się nie rozeszły. Parzymy ( butle się kurczą ) studzimy i Smacznego Ps . Na stronie głównej jest odpowiedż na zapytanie Szefa do speca jakie butelki możemy używać bezpośrednio je napełniając bez osłonek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Parzymy ( butle się kurczą ) studzimy i Smacznego A jak użyjemy taniego garnka z biedronki, z cienkim dnem, to mamy gwarancję, że na plastik będzie działała temperatura duuuużo wyższa niż 75-80 stopni. Może butelka nie zacznie się topić, ale czy to będzie zdrowy produkt? Jeśli już stosować takie patenty, to trzeba włożyć na dno garnka grubą ścierkę, żeby choć trochę odizolować. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 1 Grudnia 2012 jołjoł....Zeznaję: wyszło w samych poliamidowych Maad w garnku z Pierdonki- tym największym.Na dno położyłem nóż stołowy a na nóż talerz i gitara.Trochę jakby te coś co miało się zrobić galaretką to jest "kiślowate"- może się jeszcze ustabilizuje(?)- to już bez znaczenia LUX- wszystkim smakuje )))).Dzięki wszystkim za przepisy, technologie, sztuczki etcHeniu...fajowy ten "szynkowar"- trza wypróbować.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ziezielony a nie mówiłam ze cobyś nie zrobił to i tak będzie smakować Też tak zaczynałam jak ty . Pierwsza byla butelka, potem była puszka , biała kiełbasa , kaszanka , wedzonki , szkolenie w Łzach by uhonorować moje osiągnięcia , a dziś właśnie piekę mój pierwszy chlebek na zakwasie trójfazowym .A to wszystko dzięki tej stronie Za wiedzę staram się odwdzięczyć jak mogę i na reklamki klikam i zachęcam was wszystkich pomagajmy Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-253416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chilihead Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Witam Wszystkich.Mój pierwszy pościk, no ale od czegoś trzeba zacząć Kupiłem szynkowar okrągły z możliwością włożenia termometru i dokupiłem termometr.(jeden do mięsa i jeden do wody)Poczytałem o temperaturach i nie wiem czy dobrze to wszystko do kupy poskładałem.Jeżeli zrobię coś np. z szynki wieprzowej gdzie temp. parzenia np. 80 stopni i czas parzenia 2,5 godziny to: Temperatury wody musi przez cały czas być 80 stopni, aż temperatura w środku osiągnie 85 stopni (taką wyczytałem dla produktów z szynki) czy liczy się czas który jest podany w przepisie ? Przepraszam jeśli ktoś zadał coś w podobnie, ale nie chciałbym czegoś zepsuć. Cytuj Forum miłośników ostrych papryk i nie tylko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 4 Grudnia 2012 aż temperatura w środku osiągnie 85 stopni nie 85 tylko 67 ale gdyby udało Ci się osiągnąć te 85 stopni .... to Nobla masz jak w banku Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chilihead Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ok. Dzięki za sprostowanie.A jak z tą temperaturą czekamy aż osiągnie te 67 ( w tym przypadku) i wyłączamy, czy wystarczy trzymać się czasu z przepisu (nawet jeśli w środku nie osiągnęliśmy takiej temperatury) ? Cytuj Forum miłośników ostrych papryk i nie tylko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Jak masz wbity termometr to zawsze lepiej kierować się jego wskazaniami, a nie upływem czasu. Na czas będziesz parzyć jak dojdziesz do wprawy i poznasz swój szynkowar. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Jeśli masz termometr do pomiaru temperatury wewnątrz to trzymasz się jego wyników. Sposobów parzenia jest tyle ilu użytkowników na tym forum. Mój sposób, to włożenie szynkowaru do letniej wody, podgrzewanie wody do 72-75 i utrzymywanie tej temperatury, aż wewnątrz osiągnę 67C. Gdy nie mam termometru do pomiaru temperatury mięsa liczę 1h na kg wyrobu od czasu gdy woda osiągnie 72-75C. Wyłączam i pozostawiam szynkowar w wodzie + luzuje docisk szynkowaru. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chilihead Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 4 Grudnia 2012 O i oto chodziło. Dzięki wielkie.Jutro spróbuję zrobić moją pierwszą szyneczkę parzoną Pozdrawiam Cytuj Forum miłośników ostrych papryk i nie tylko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-254178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Jest to mój pierwszy post na tym Forum. Nie będę zakładał nowego tematu, pozwoliłem sobie podłaczyć sie tutaj. Nabyłem szynkowar walcowy i dzisiaj po raz pierwszy go użyłem. Wszystko poszło niby dobrze, ale, no właśnie po zakończeniu parzenia i schłodzeniu, nie wytrzymałem i zajrzałem do środka, a tam zobaczyłem, że z woreczka wydostał się do wnętrza cały płyn, rosół. Czy to jest normalne, czy coś schrzaniłem? Dziękuję z góry za odp. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-255001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 8 Grudnia 2012 nie wytrzymałem i zajrzałem do środka, a tam zobaczyłem, że z woreczka wydostał się do wnętrza cały płyn, rosół. Czy to jest normalne, czy coś schrzaniłem?Ja co prawda używam osłonek a nie woreczków ale rak czy tak wg mnie należy je po prosty mocno zawiązać . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-255003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 8 Grudnia 2012 nie wytrzymałem i zajrzałem do środka, a tam zobaczyłem, że z woreczka wydostał się do wnętrza cały płyn, rosół. Czy to jest normalne, czy coś schrzaniłem?Ja co prawda używam osłonek a nie woreczków ale rak czy tak wg mnie należy je po prosty mocno zawiązać .No wiązałem. Zakręciłem woreczek i zawiązałem. A jest taka możliwość, że woreczek mógł pęknąć lub od dna się przetopić od temp.? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/4/#findComment-255007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.