KLIMEK_RAVEN Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Mam pytanie : Dajmy na to, że peklowanie wynosi 7-9 dni i po tym okresie powinien nastąpić dalszy proces a tu leje jak scebra pare dni i nie jest możliwe wędzenie bo wędzarnia nie jest przystosowana do dymienia w deszczu:))Co zrobić wtedy z mięsem moczyc dalej w solance. wymienić solanke na nową, wyjąć mięso i zamrozić (rozmrozić jak zrobi się pogoda), trzymać a potem więcej moczyć w wodzie. Proszę o odpowiedź bo chyba sie zanosi, że bede musiał cos wymyśleć bo zbliża się czas wędzenia a pogoda niech ją szlak..........;/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Ja pekluję z reguły zalewowo bez stosowania nastrzyku - 6 dni solanką o stężeniu 8 % - 10 %. Czasami przetrzymywałem do 8 - 9 dni wymieniając zmętniałą solankę na świeżą i nie zdarzyło się aby były widoczne na przekroju jakieś zmiany bakteriologiczne. Pozostałe cechy oceniane organoleptycznie równiez nie budziły zastrzeżeń. Proces peklowania przeprowadzam w temp max do 6 st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 I ja nie zauważyłem istotnych zmian w wyrobie po przedłużeniu czasu peklowania w tym samym roztworze. Czas peklowania wg. tabeli przedłużałem niejednokrotnie o 4 - 5 dni i nic się nie działo, pekluję w lodówce, w tem. 3st.C. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Możesz śmiało przedłużyć czas peklowania nic się nie dzieje zdarzyło mi się parę razy przeciągnąć o kilka dni i wszystko było w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Mam pytanie : Dajmy na to, że peklowanie wynosi 7-9https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=142914#142914 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 mam problem, jak co dzień sprawdzałem zawartośc beczki z peklującym sie mieskiem - patrze a obciazenie mi spadło deseczka wypłyneła i kawałek karczku lezal sobie nie w solance - przypuszczam, ze polezał tak cały dzień bo to co wystawało poza solanke zaczało capić( Na szybko wypłukałem wszystkie miesko pod bierzaca wodą z tego capiącego odcialem znaczną część która wystawała. Pozostałe miesko tj boczek i karczek nie wykazuje ani zlego koloru ani zapachu.Wymienilem solanke - zrobilem nową i zalałem jeszcze raz - wedzenie w sobote;/// Czy takie ratwanie jest dopuszcazlne - czy mam wywalic caly ten kawalem karczku - czy wywalic wszytko? .............. ehhhhhhhhhh załatwo mialem chyba wczesniej teraz problem i nie wiem co robić HELPPPPPPPPPPPPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 wystawało poza solanke zaczało capić(Myślę, że ten karczek to teraz albo obgotować z jakimiś tam przyprawami i upiec, albo dusić w niewielkiej ilości wody, albo piec w przyprawach i warzywach :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zrobiłeś dobrze. Jedyna uwaga to taka, żebyś sprawdził w dniu wędzenia (wyciągnięcia z solanki) czy mięso nie jest za słone.Odkrój kawałek i skosztuj.Jeśli surowe mięso nie jest Twoim ulubieńcem, ukrój kawałek i upiecz na patelni i skosztuj.Jeśli będzie ok możesz wędzić, jeśli będzie za słone musisz mięso płukać w czystej wodzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 zobacze jutro jaki bedzie zapaszek jak cos pozostalo ze smrodka to chyba ten kawalem karczku sobie podaruje, a jak bedzie znosny to sprobuje uwedzic (natre ziołamI:)))) Jeden dzien poza solanką i taki brzydki bączek no nie spodziewałem się ale dobra nauczka lepiej zabezpieczac miesiwo. Błędy uczą pokory;( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 czy mam wywalic caly ten kawalem karczkuNa pewno nie nie wywalaj, zawsze można jakoś uratować, jak czuć ten karczek teraz to raczej będzie czuć przed wędzeniem, chyba, że się mylę, ale ja już tak miewałem z karczkami jak jeszcze wędziłem "po staremu", taki uwędzony capił troszkę po uwędzeniu to tylko do smażenia się nadawał, wtedy był jadalny :smile: [ Dodano: Czw 26 Sie, 2010 21:33 ] (natre ziołamI:))))Tak też można :smile: [ Dodano: Czw 26 Sie, 2010 21:34 ] Jeden dzien poza solanką i taki brzydki bączekA w jakiej temp. peklowałeś?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Jeden dzien poza solanką i taki brzydki bączek no nie spodziewałem się ale dobra nauczka lepiej zabezpieczac miesiwo. Błędy uczą pokory;( Wystarczy nagła zmiana ciśnienia ( pogoda burzowa ) i nawet mięso w solance może się zepsuć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 okolo 9 stopni (wiem sporo) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 okolo 9 stopni (wiem sporo)4-6st.C :smile: no i mięso w zalewie powinno się przewracać :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 przewracalem codziennie ale dzis musialo wyplynac rano i mu sie caly dzionek polezalo poza solanka jeden bok i to ten bok capił Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 okolo 9 stopni (wiem sporo) Jak Madej pisze 4-6. 9C to już duże ryzyko, a tyle dni w takiej temperaturze !! To nie ma się czemu dziwić że śmierdzi. Chyba jeszcze mało wiesz. Niestety. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 zawsze można jakoś uratowaćO ratowaniu mięsa były już nawet programy w TV, jakoś wtedy nikt nie popierał tych metod. Jak jest coś popsute, to się to utylizuje, a nie ratuje. patrze a obciazenie mi spadło deseczka wypłynełaNa przyszłość podaruj sobie deseczki, kamyki lub propagowane garnki gliniane i inne cuda wianki. Używaj naczyń szklanych, porcelany, plastiku do celów spożywczych a najlepiej nierdzewkę spożywczą. Do przygniatania raszka z nierdzewki lub jakiś talerzyk, do obciążania jak już nic nie masz to zakręcony słoik z wodą. Twoja sprawa co zrobisz, ale ‘ratowane” mięso i wyroby to w super marketach w promocji najlepiej okolo 9 stopni (wiem sporo)Dobrze że wieże że „sporo”, to po co w takiej temperaturze to trzymałeś? Chyba że to jakieś "szybkie peklowanie" :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 wiem ze malo - ucze sie sam i bardzo opornie:)) w piwnicy trzmałem zobacze jutro jak bedzie cos jechac z niemgo to je wywalemam nadzieje ze reszta mieska bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 a nie ratuje.Ja ratuję do samego końca, nie zwykłem jedzenia zbyt szybko wyrzucać :smile: wiem ze malo - ucze sie sam i bardzo opornie:))http://www.szkoladomowegomasarstwa.pl/ :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 wiem ze malo - ucze sie sam i bardzo opornie:)) Klimek tu nie trzeba studiów, żeby mięso zapeklować czy zrobić kiełbasę. Wystarczy poczytać i trzymać się zasad/reguł. Nic więcej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Ja ratuję do samego końca, nie zwykłem jedzenia zbyt szybko wyrzucaćŻeby się nie rozpisywać za wiele i nie zaśmiecać tematu, napiszę krótko.’ Jeżeli artykuł spożywczy uległ zepsuciu, to już nie jest jedzeniem, tylko odpadem, śmieciem, itd. a to się wyrzuca / utylizuje, a nie przywraca drugie życie. Wystarczy zachować zasady opisane w wielu tematach, a ryzyko zepsucia maleje o 99.9999% :grin: :wink: :tongue: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Jeżeli artykuł spożywczy uległ zepsuciu, to już nie jest jedzeniem, tylko odpadem, śmieciem, itd. a to się wyrzuca / utylizuje, a nie przywraca drugie życie. No chyba że artykuł jest sklepowy a wtedy..... piąte życie wchodzi w grę. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 No chyba że artykuł jest sklepowy a wtedy..... piąte życie wchodzi w grę. To się nazywa: promocja - pierwsza reanimacja SUPER promocja - druga i trzecia reanimacja PROMOCJA DNIA - czwarta reanimacja promocja weekendowa "gotowy zestaw na grilla" - piąta reanimacja Do nabycia na stoisku ROZNO - wszystko co samo nie uciekło, nie odfrunęło, resztki po weekendzie, i to co udało się pozamiatać z podłogi i zdrapać ze śmierdzących ścian itd. czyli szósta reanimacja :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :grin: :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zapomniałeś o siódmej reanimacji: Nie dla idiotów. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Nie dla idiotów. :grin: :grin: :grin: :clap: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 pierwsza reanimacjaJa robię tylko jedną reanimację, jak nie ma poprawy to dla psów, ale ratować trzeba próbować :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.