Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie : Dajmy na to, że peklowanie wynosi 7-9 dni i po tym okresie powinien nastąpić dalszy proces a tu leje jak scebra pare dni i nie jest możliwe wędzenie bo wędzarnia nie jest przystosowana do dymienia w deszczu:))

Co zrobić wtedy z mięsem moczyc dalej w solance. wymienić solanke na nową, wyjąć mięso i zamrozić (rozmrozić jak zrobi się pogoda), trzymać a potem więcej moczyć w wodzie. Proszę o odpowiedź bo chyba sie zanosi, że bede musiał cos wymyśleć bo zbliża się czas wędzenia a pogoda niech ją szlak..........;/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

Ja pekluję z reguły zalewowo bez stosowania nastrzyku - 6 dni solanką o stężeniu 8 % - 10 %. Czasami przetrzymywałem do 8 - 9 dni wymieniając zmętniałą solankę na świeżą i nie zdarzyło się aby były widoczne na przekroju jakieś zmiany bakteriologiczne. Pozostałe cechy oceniane organoleptycznie równiez nie budziły zastrzeżeń. Proces peklowania przeprowadzam w temp max do 6 st
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121223
Udostępnij na innych stronach

I ja nie zauważyłem istotnych zmian w wyrobie po przedłużeniu czasu peklowania w tym samym roztworze.

Czas peklowania wg. tabeli przedłużałem niejednokrotnie o 4 - 5 dni i nic się nie działo, pekluję w lodówce, w tem. 3st.C.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121224
Udostępnij na innych stronach

Możesz śmiało przedłużyć czas peklowania nic się nie dzieje zdarzyło mi się parę razy przeciągnąć o kilka dni i wszystko było w porządku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121232
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie : Dajmy na to, że peklowanie wynosi 7-9

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=142914#142914

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121267
Udostępnij na innych stronach

mam problem, jak co dzień sprawdzałem zawartośc beczki z peklującym sie mieskiem - patrze a obciazenie mi spadło deseczka wypłyneła i kawałek karczku lezal sobie nie w solance - przypuszczam, ze polezał tak cały dzień bo to co wystawało poza solanke zaczało capić:((

 

Na szybko wypłukałem wszystkie miesko pod bierzaca wodą z tego capiącego odcialem znaczną część która wystawała. Pozostałe miesko tj boczek i karczek nie wykazuje ani zlego koloru ani zapachu.

Wymienilem solanke - zrobilem nową i zalałem jeszcze raz - wedzenie w sobote;///

 

Czy takie ratwanie jest dopuszcazlne - czy mam wywalic caly ten kawalem karczku - czy wywalic wszytko?

 

.............. ehhhhhhhhhh załatwo mialem chyba wczesniej teraz problem i nie wiem co robić

 

HELPPPPPPPPPPPPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121435
Udostępnij na innych stronach

wystawało poza solanke zaczało capić:((

Myślę, że ten karczek to teraz albo obgotować z jakimiś tam przyprawami i upiec, albo dusić w niewielkiej ilości wody, albo piec w przyprawach i warzywach :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121440
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłeś dobrze.

 

Jedyna uwaga to taka, żebyś sprawdził w dniu wędzenia (wyciągnięcia z solanki) czy mięso nie jest za słone.

Odkrój kawałek i skosztuj.

Jeśli surowe mięso nie jest Twoim ulubieńcem, ukrój kawałek i upiecz na patelni i skosztuj.

Jeśli będzie ok możesz wędzić, jeśli będzie za słone musisz mięso płukać w czystej wodzie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121441
Udostępnij na innych stronach

zobacze jutro jaki bedzie zapaszek jak cos pozostalo ze smrodka to chyba ten kawalem karczku sobie podaruje, a jak bedzie znosny to sprobuje uwedzic (natre ziołamI:))))

 

Jeden dzien poza solanką i taki brzydki bączek no nie spodziewałem się ale dobra nauczka lepiej zabezpieczac miesiwo. Błędy uczą pokory;(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121444
Udostępnij na innych stronach

czy mam wywalic caly ten kawalem karczku

Na pewno nie nie wywalaj, zawsze można jakoś uratować, jak czuć ten karczek teraz to raczej będzie czuć przed wędzeniem, chyba, że się mylę, ale ja już tak miewałem z karczkami jak jeszcze wędziłem "po staremu", taki uwędzony capił troszkę po uwędzeniu to tylko do smażenia się nadawał, wtedy był jadalny :smile:

 

[ Dodano: Czw 26 Sie, 2010 21:33 ]

(natre ziołamI:))))

Tak też można :smile:

 

[ Dodano: Czw 26 Sie, 2010 21:34 ]

Jeden dzien poza solanką i taki brzydki bączek

A w jakiej temp. peklowałeś?? :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121445
Udostępnij na innych stronach

Jeden dzien poza solanką i taki brzydki bączek no nie spodziewałem się ale dobra nauczka lepiej zabezpieczac miesiwo. Błędy uczą pokory;(

Wystarczy nagła zmiana ciśnienia ( pogoda burzowa ) i nawet mięso w solance może się zepsuć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121446
Udostępnij na innych stronach

okolo 9 stopni (wiem sporo)

4-6st.C :smile: no i mięso w zalewie powinno się przewracać :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121449
Udostępnij na innych stronach

przewracalem codziennie ale dzis musialo wyplynac rano i mu sie caly dzionek polezalo poza solanka jeden bok i to ten bok capił
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121451
Udostępnij na innych stronach

okolo 9 stopni (wiem sporo)

Jak Madej pisze 4-6.

9C to już duże ryzyko, a tyle dni w takiej temperaturze !!

To nie ma się czemu dziwić że śmierdzi.

Chyba jeszcze mało wiesz. :cry: Niestety.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121452
Udostępnij na innych stronach

zawsze można jakoś uratować

O ratowaniu mięsa były już nawet programy w TV, jakoś wtedy nikt nie popierał tych metod.

Jak jest coś popsute, to się to utylizuje, a nie ratuje.

patrze a obciazenie mi spadło deseczka wypłyneła

Na przyszłość podaruj sobie deseczki, kamyki lub propagowane garnki gliniane i inne cuda wianki.

Używaj naczyń szklanych, porcelany, plastiku do celów spożywczych a najlepiej nierdzewkę spożywczą. Do przygniatania raszka z nierdzewki lub jakiś talerzyk, do obciążania jak już nic nie masz to zakręcony słoik z wodą.

Twoja sprawa co zrobisz, ale ‘ratowane” mięso i wyroby to w super marketach w promocji najlepiej

okolo 9 stopni (wiem sporo)

Dobrze że wieże że „sporo”, to po co w takiej temperaturze to trzymałeś? Chyba że to jakieś "szybkie peklowanie" :wink:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121453
Udostępnij na innych stronach

wiem ze malo - ucze sie sam i bardzo opornie:))

 

w piwnicy trzmałem

zobacze jutro jak bedzie cos jechac z niemgo to je wywale

mam nadzieje ze reszta mieska bedzie ok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121454
Udostępnij na innych stronach

a nie ratuje.

Ja ratuję do samego końca, nie zwykłem jedzenia zbyt szybko wyrzucać :smile:

wiem ze malo - ucze sie sam i bardzo opornie:))

http://www.szkoladomowegomasarstwa.pl/ :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121455
Udostępnij na innych stronach

wiem ze malo - ucze sie sam i bardzo opornie:))

 

Klimek tu nie trzeba studiów, żeby mięso zapeklować czy zrobić kiełbasę.

Wystarczy poczytać i trzymać się zasad/reguł.

Nic więcej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121456
Udostępnij na innych stronach

Ja ratuję do samego końca, nie zwykłem jedzenia zbyt szybko wyrzucać

Żeby się nie rozpisywać za wiele i nie zaśmiecać tematu, napiszę krótko.’

 

Jeżeli artykuł spożywczy uległ zepsuciu, to już nie jest jedzeniem, tylko odpadem, śmieciem, itd. a to się wyrzuca / utylizuje, a nie przywraca drugie życie.

 

Wystarczy zachować zasady opisane w wielu tematach, a ryzyko zepsucia maleje o 99.9999% :grin: :wink: :tongue:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121457
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli artykuł spożywczy uległ zepsuciu, to już nie jest jedzeniem, tylko odpadem, śmieciem, itd. a to się wyrzuca / utylizuje, a nie przywraca drugie życie.

No chyba że artykuł jest sklepowy a wtedy..... piąte życie wchodzi w grę. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121458
Udostępnij na innych stronach

No chyba że artykuł jest sklepowy a wtedy..... piąte życie wchodzi w grę.

To się nazywa:

promocja - pierwsza reanimacja

SUPER promocja - druga i trzecia reanimacja

PROMOCJA DNIA - czwarta reanimacja

promocja weekendowa "gotowy zestaw na grilla" - piąta reanimacja

Do nabycia na stoisku ROZNO - wszystko co samo nie uciekło, nie odfrunęło, resztki po weekendzie, i to co udało się pozamiatać z podłogi i zdrapać ze śmierdzących ścian itd. czyli szósta reanimacja

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :grin: :wink:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121460
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałeś o siódmej reanimacji:

 

Nie dla idiotów. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121461
Udostępnij na innych stronach

Nie dla idiotów.

:grin: :grin: :grin: :clap:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121462
Udostępnij na innych stronach

pierwsza reanimacja

Ja robię tylko jedną reanimację, jak nie ma poprawy to dla psów, ale ratować trzeba próbować :smile: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/#findComment-121476
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.