Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Sprawę jelit mam już za sobą,wyczytałam to co chciałam wiedzieć czyli co z nimi zrobić przed nadzieniem mięsem.Myślę że wszystko się uda i w sobotę wędzenie :smile: Pozdrawiam :)
Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-140241
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Też miałem problem z gumowymi (mocno elastyczne- delikatnie mówiąc :devil: ) jelitami, pomimo ich przygotowania, wędzenia i parzenia w odpowiednich ,zaczerpniętych z tego forum regułach.

Kiełbasa była smaczna, jednak jelita nie nadawały się do jedzenia. Jak się potem okazało, takie własności wykazywała tylko część kiełbasy. Użyłem dwóch kawałków jelit , pochodzących z jednego zakupu. Wyszło na to , że część kiełbasy nie miało szczęscia i wylądowało w gumie. :wink:

Rozmawiałem o tym ze znajomym , który robi wędliny domowym sposobem już wiele lat i stwierdził, że czasami tak jest i takie jelito się trafi i nic się z tym nie da zrobić. Trzeba to przeżyć, przepraszam przeżuć. :lol:

Nie wiem czy to prawdziwa teoria ,czy też mojemu rozmówcy również czasami zdarzało się niedopełnić wszystkich zasad produkcyjnych. :question:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-140255
Udostępnij na innych stronach

że czasami tak jest i takie jelito się trafi

Ja nie miałem szczęścia, może dlatego, że nie miałem, może dlatego, że zawsze odpowiednio długo i w odpowiedniej temperaturze w "mokrej" wodzie namoczę jelita. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-140263
Udostępnij na innych stronach

To widzę ,że nie tylko ja nie mam szczęścia.Brałem jelita z różnych źródeł i nigdy nie były gumowate.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-140265
Udostępnij na innych stronach

Dzwonię wieczorkiem do sąsiada zza miedzy,czyli zza płotu , bo jakoś go ostatnio nie widuję, a tu niespodzianka - sprzedaje jelita, pracując w polsko-holenderskiej firmie, nazwy nie spamiętałem, ale w Chojnicach. Jeździ po hurtowniach masarskich dziennie 300 -500km, zasięg niezły. Wczoraj był w stolicy Podlasia. Handlują głównie niestety wieprzowymi wszelkiej maści. Szczegóły wkrótce osobiście ustalę. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-141368
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A tu specjalnie dla spec-a fota jelit grubych, które jutro osobiście przygotuję, do swojej osobistej pasztetowej. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-142745
Udostępnij na innych stronach

Coś licho wyczyszczone wstępnie, zabrudzone treścią pokarmową.nawet nie odwrócone.W swojej praktyce jelita zawsze oczyszczam z tłuszczu treści pokarmowej - g...en ,płuczę, przewracam i takie w zasolonej wodzie czekają na dalszą kosmetykę w dniu produkcji Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-142748
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.