haniaf Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Panie Mirku, ma Pan klasę. Też pozdrawiam i tym razem serdecznie a teraz już znikam. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-139673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Sprawę jelit mam już za sobą,wyczytałam to co chciałam wiedzieć czyli co z nimi zrobić przed nadzieniem mięsem.Myślę że wszystko się uda i w sobotę wędzenie :smile: Pozdrawiam Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-140241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Witam!Też miałem problem z gumowymi (mocno elastyczne- delikatnie mówiąc :devil: ) jelitami, pomimo ich przygotowania, wędzenia i parzenia w odpowiednich ,zaczerpniętych z tego forum regułach.Kiełbasa była smaczna, jednak jelita nie nadawały się do jedzenia. Jak się potem okazało, takie własności wykazywała tylko część kiełbasy. Użyłem dwóch kawałków jelit , pochodzących z jednego zakupu. Wyszło na to , że część kiełbasy nie miało szczęscia i wylądowało w gumie. :wink: Rozmawiałem o tym ze znajomym , który robi wędliny domowym sposobem już wiele lat i stwierdził, że czasami tak jest i takie jelito się trafi i nic się z tym nie da zrobić. Trzeba to przeżyć, przepraszam przeżuć. :lol:Nie wiem czy to prawdziwa teoria ,czy też mojemu rozmówcy również czasami zdarzało się niedopełnić wszystkich zasad produkcyjnych. :question: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-140255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Stycznia 2011 że czasami tak jest i takie jelito się trafi Ja nie miałem szczęścia, może dlatego, że nie miałem, może dlatego, że zawsze odpowiednio długo i w odpowiedniej temperaturze w "mokrej" wodzie namoczę jelita. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-140263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Stycznia 2011 To widzę ,że nie tylko ja nie mam szczęścia.Brałem jelita z różnych źródeł i nigdy nie były gumowate. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-140265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Dzwonię wieczorkiem do sąsiada zza miedzy,czyli zza płotu , bo jakoś go ostatnio nie widuję, a tu niespodzianka - sprzedaje jelita, pracując w polsko-holenderskiej firmie, nazwy nie spamiętałem, ale w Chojnicach. Jeździ po hurtowniach masarskich dziennie 300 -500km, zasięg niezły. Wczoraj był w stolicy Podlasia. Handlują głównie niestety wieprzowymi wszelkiej maści. Szczegóły wkrótce osobiście ustalę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-141368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Stycznia 2011 A tu specjalnie dla spec-a fota jelit grubych, które jutro osobiście przygotuję, do swojej osobistej pasztetowej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-142745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Coś licho wyczyszczone wstępnie, zabrudzone treścią pokarmową.nawet nie odwrócone.W swojej praktyce jelita zawsze oczyszczam z tłuszczu treści pokarmowej - g...en ,płuczę, przewracam i takie w zasolonej wodzie czekają na dalszą kosmetykę w dniu produkcji Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/page/4/#findComment-142748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.