Radek. Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Dzisiaj się urodziły :wink: . Razem ważą 1,4 kg. W piątek będą się wędziły razem ze słoniną paprykowaną :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-134655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Chleb z kminkiem , to Szefowa :wink: . Ale serek to ja :grin: . Tak mi się Szefowa szybko zakręciła koło serków , że trzy już zapakowała i fotek niet :wink: Już można jeść :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-134973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Piękny widok:) Pewnie smak tej kompozycji też powala na kolana:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-135000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Wczoraj zrobiłem . Nie wędzę . Te dwa bidoki zjemy ze słodką bułeczką :grin: . Muszę pomyśleć co zrobić z mniej więcej 10 l. mleka co tydzień :rolleyes: A te , można już jeść :wink: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-135907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Te dwa bidoki zjemy ze słodką bułeczkąPiękne "bidoki". :clap: A jakie dobre będą z chlebem domowym :thumbsup: Te białe to najlepsze są z pomidorami i świeżą bazylią. Ale to w sezonie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-135963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Grudnia 2010 A jakie dobre będą z chlebem domowym :thumbsup: Te białe to najlepsze są z pomidorami i świeżą bazylią. Ale to w sezonie. Tak . Trafione w dziesiątkę . Zioła nie takie jak latem.... Teraz mam takie z parapetu :wink: Ale w połączeniu z serkiem , smakują .... :rolleyes: :rolleyes: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-135972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Grudnia 2010 A te , można już jeść :wink: :grin:No qrcze popatrzcie, "nowy" a już takie serki robi fju fju :wink: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-135997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Radek., jeszcze raz, przed snem oglądnęłam sobie Twoje serki. Uwielbiam taki świeżutki bunz, a po trzymaniu formy widać, że na pewno są jedrne i skrzypiące w ustach :thumbsup: Ciekawa jestem, czy mają dziurki. W moich serach prawie ich nie ma, ponieważ mleko, z którego robię, jest zbyt sterylne jak na serki :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-136006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Uwielbiam taki świeżutki bunz, a po trzymaniu formy widać, że na pewno są jedrne i skrzypiące w ustach Ciekawa jestem, czy mają dziurki. W moich serach prawie ich nie ma, ponieważ mleko, z którego robię, jest zbyt sterylne jak na serkiRzeczywiście są skrzypiące :grin: . Z początku bardzo przykładałem się do odciskania skrzepu . Wyciskałem po pięć , sześć razy. Teraz wyciskam góra cztery razy i nie za mocno. Prawie za każdym razem w serkach są dziurki. P.S. Bardzo przepraszam za tak dużą zwłokę w odpowiedzi. Po prostu umknęło mi :blush: [ Dodano: Nie 19 Gru, 2010 08:14 ] Wczoraj wieczorem podgrzałem i odcedziłem. Miałem 10l mleka. Wyszło mi 1,6 kg sera i 0,5 kg śmietany , którą zebrałem przed podgrzaniem. Jest taka masa różnych sposobów na wykonanie takiego sera , że zrobił mi się mały mętlik w głowie. Opierałem się głównie na przepisie Farmerki. Mleko zsiadało się dwa i pół dnia w ciepłym pomieszczeniu. Nie zakwaszałem. Już wiem co zrobić z 10 l. mleka :wink: Już można jeść ( w tej chwili to robię ) :wink: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-138155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Dzisiaj testuję nowy nabytek, gar na 40l i inne drobne sprzęty ułatwiające życie :grin: . Rano przywiozłem mleko z porannego udoju. Jak wlewałem do garnka, to miało 32*C :grin: . Podgrzałem, zadałem podpuszczkę i teraz (mam nadzieję :grin: ) robi się skrzep. Mam fotkę całego gara, ale mi się bardzo ładnie odbijają wyjściowe portki, to nie wstawię :wink: . Na razie gar nie przecieka :tongue: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Na razie gar nie przecieka :tongue: I ucho się też nie urwało . :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 I ucho się też nie urwało . :lol: Nie chwalmy dnia... :lol: :wink: . Serki muszą wytrzymać do początku września :grin: :wink: . No i słonina paprykowana też :lol: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 I tym prostym sposobem, mam 16 szt. serków, już w solance :grin: . Ricottę przecedzam wieczorem :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Odcedziłem Ricottę i na noc powieszę w chuście na sznurku :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 mam 16 szt. serków, już w solance A ja zrezygnowałem z moczenia w solance tylko solę skrzep odcedzony z serwatki tuż przed wyłożeniem na sitko.Jest wtedy równomiernie posolony w całym przekroju a nie tylko po wierzchu jak to ma miejsce w przypadku moczenia w solance. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Odcedziłem RicottęZ ok. 35l mleka to i słuszna ilość precypitatu. Mówiąc krótko opłaca się robić :smile: Jak wnusia podrośnie to możesz ją karmić serkiem serwatkowym. Rozumiem, że garnek się sprawdził Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 A ja zrezygnowałem z moczenia w solance tylko solę skrzep odcedzony z serwatki tuż przed wyłożeniem na sitko A ja już od "maleńkości" robię w solance :wink: Jak wnusia podrośnie to możesz ją karmić serkiem serwatkowym. A właśnie dzisiaj była o tym mowa :grin: Rozumiem, że garnek się sprawdził Jestem z niego bardzo zadowolony, bo dużo mniejszy bałagan i robota idzie szybko i sprawnie :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 A ja już od "maleńkości" robię w solance Ale już podrosłeś to czas spróbować drugim sposobem :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Ale już podrosłeś to czas spróbować drugim sposobem :grin: Jak będę miał w avatarze Żwirka i Muchomorka :grin: :wink: . A tak na serio, to wypróbuję. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Serki wiszą i będą wędzone jutro. Ricotta po całonocnym pobycie w chuście, waży 1,7 kg :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Serki w wędzarni :grin: . I będą tam dłuuugo, bo słabo schły. Kilka dni z rzędu, wilgotność ponad 95%... Pomogłem im trochę ręcznikami papierowymi. Najchętniej dałbym im powisieć do jutra, ale jutro nie mam czasu Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Radek., Zapodaj nawiew z farelki to pomaga :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zapodaj nawiew z farelki to pomaga :lol: Wiem, wiem :wink: . Nawet naszykowałem sobie sprzęt, ale dzisiaj mi się nie śpieszy, to przyroda i temp osuszania, zrobią swoje :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-297000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Już gotowe :grin: . Teoretycznie można jeść, ale ja poczekam do jutra :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-297044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Radku to będzie konkurencja oscypkowa po Gubałówką :lol: Ciekawe jak smakują :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-297045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.