Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Dzisiaj się urodziły :wink: . Razem ważą 1,4 kg. W piątek będą się wędziły razem ze słoniną paprykowaną :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-134655
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

Chleb z kminkiem , to Szefowa :wink: . Ale serek to ja :grin: .

Tak mi się Szefowa szybko zakręciła koło serków , że trzy już zapakowała i fotek niet :wink:

Już można jeść :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-134973
Udostępnij na innych stronach

 

Wczoraj zrobiłem . Nie wędzę . Te dwa bidoki zjemy ze słodką bułeczką :grin: . Muszę pomyśleć co zrobić z mniej więcej 10 l. mleka co tydzień :rolleyes:

 

A te , można już jeść :wink: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-135907
Udostępnij na innych stronach

Te dwa bidoki zjemy ze słodką bułeczką

Piękne "bidoki". :clap:

A jakie dobre będą z chlebem domowym :thumbsup:

Te białe to najlepsze są z pomidorami i świeżą bazylią. Ale to w sezonie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-135963
Udostępnij na innych stronach

A jakie dobre będą z chlebem domowym :thumbsup:

Te białe to najlepsze są z pomidorami i świeżą bazylią. Ale to w sezonie.

Tak . Trafione w dziesiątkę . Zioła nie takie jak latem.... Teraz mam takie z parapetu :wink: Ale w połączeniu z serkiem , smakują .... :rolleyes: :rolleyes: :thumbsup: :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-135972
Udostępnij na innych stronach

A te , można już jeść :wink: :grin:

No qrcze popatrzcie, "nowy" a już takie serki robi fju fju :wink: :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-135997
Udostępnij na innych stronach

Radek.,

jeszcze raz, przed snem oglądnęłam sobie Twoje serki. Uwielbiam taki świeżutki bunz, a po trzymaniu formy widać, że na pewno są jedrne i skrzypiące w ustach :thumbsup:

Ciekawa jestem, czy mają dziurki. W moich serach prawie ich nie ma, ponieważ mleko, z którego robię, jest zbyt sterylne jak na serki :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-136006
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Uwielbiam taki świeżutki bunz, a po trzymaniu formy widać, że na pewno są jedrne i skrzypiące w ustach

Ciekawa jestem, czy mają dziurki. W moich serach prawie ich nie ma, ponieważ mleko, z którego robię, jest zbyt sterylne jak na serki

Rzeczywiście są skrzypiące :grin: . Z początku bardzo przykładałem się do odciskania skrzepu . Wyciskałem po pięć , sześć razy. Teraz wyciskam góra cztery razy i nie za mocno. Prawie za każdym razem w serkach są dziurki.

 

P.S. Bardzo przepraszam za tak dużą zwłokę w odpowiedzi. Po prostu umknęło mi :blush:

 

[ Dodano: Nie 19 Gru, 2010 08:14 ]

 

Wczoraj wieczorem podgrzałem i odcedziłem. Miałem 10l mleka. Wyszło mi 1,6 kg sera i 0,5 kg śmietany , którą zebrałem przed podgrzaniem. Jest taka masa różnych sposobów na wykonanie takiego sera , że zrobił mi się mały mętlik w głowie. Opierałem się głównie na przepisie Farmerki.

Mleko zsiadało się dwa i pół dnia w ciepłym pomieszczeniu. Nie zakwaszałem. Już wiem co zrobić z 10 l. mleka :wink:

 

Już można jeść ( w tej chwili to robię ) :wink: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-138155
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dzisiaj testuję nowy nabytek, gar na 40l i inne drobne sprzęty ułatwiające życie :grin: . Rano przywiozłem mleko z porannego udoju. Jak wlewałem do garnka, to miało 32*C :grin: . Podgrzałem, zadałem podpuszczkę i teraz (mam nadzieję :grin: ) robi się skrzep. Mam fotkę całego gara, ale mi się bardzo ładnie odbijają wyjściowe portki, to nie wstawię :wink: .

 

 

Na razie gar nie przecieka :tongue:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296810
Udostępnij na innych stronach

Na razie gar nie przecieka :tongue:

 

I ucho się też nie urwało . :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296812
Udostępnij na innych stronach

I ucho się też nie urwało . :lol:

 

Nie chwalmy dnia... :lol: :wink: . Serki muszą wytrzymać do początku września :grin: :wink: . No i słonina paprykowana też :lol:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296817
Udostępnij na innych stronach

I tym prostym sposobem, mam 16 szt. serków, już w solance :grin: . Ricottę przecedzam wieczorem :grin:

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296830
Udostępnij na innych stronach

Odcedziłem Ricottę i na noc powieszę w chuście na sznurku :grin: .

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296881
Udostępnij na innych stronach

mam 16 szt. serków, już w solance

A ja zrezygnowałem z moczenia w solance tylko solę skrzep odcedzony z serwatki tuż przed wyłożeniem na sitko.Jest wtedy równomiernie posolony w całym przekroju a nie tylko po wierzchu jak to ma miejsce w przypadku moczenia w solance.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296885
Udostępnij na innych stronach

Odcedziłem Ricottę

Z ok. 35l mleka to i słuszna ilość precypitatu.

Mówiąc krótko opłaca się robić :smile:

Jak wnusia podrośnie to możesz ją karmić serkiem serwatkowym.

Rozumiem, że garnek się sprawdził :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296888
Udostępnij na innych stronach

A ja zrezygnowałem z moczenia w solance tylko solę skrzep odcedzony z serwatki tuż przed wyłożeniem na sitko

A ja już od "maleńkości" robię w solance :wink:

Jak wnusia podrośnie to możesz ją karmić serkiem serwatkowym.

A właśnie dzisiaj była o tym mowa :grin:

Rozumiem, że garnek się sprawdził :cool:

Jestem z niego bardzo zadowolony, bo dużo mniejszy bałagan i robota idzie szybko i sprawnie :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296894
Udostępnij na innych stronach

A ja już od "maleńkości" robię w solance

Ale już podrosłeś to czas spróbować drugim sposobem :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296897
Udostępnij na innych stronach

Ale już podrosłeś to czas spróbować drugim sposobem :grin:

 

Jak będę miał w avatarze Żwirka i Muchomorka :grin: :wink: . A tak na serio, to wypróbuję.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296900
Udostępnij na innych stronach

 

Serki wiszą i będą wędzone jutro. Ricotta po całonocnym pobycie w chuście, waży 1,7 kg :grin: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296916
Udostępnij na innych stronach

Serki w wędzarni :grin: . I będą tam dłuuugo, bo słabo schły. Kilka dni z rzędu, wilgotność ponad 95%... Pomogłem im trochę ręcznikami papierowymi. Najchętniej dałbym im powisieć do jutra, ale jutro nie mam czasu :cool:

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-296997
Udostępnij na innych stronach

Zapodaj nawiew z farelki to pomaga :lol:

 

Wiem, wiem :wink: . Nawet naszykowałem sobie sprzęt, ale dzisiaj mi się nie śpieszy, to przyroda i temp osuszania, zrobią swoje :grin: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-297000
Udostępnij na innych stronach

 

Już gotowe :grin: . Teoretycznie można jeść, ale ja poczekam do jutra :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-297044
Udostępnij na innych stronach

Radku to będzie konkurencja oscypkowa po Gubałówką :lol: Ciekawe jak smakują :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/page/3/#findComment-297045
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.