Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj też ukręciłem troszkę białej i wosiowej wędzonej i parówkową i.....jeszcze troszkę ale na fotkach tylko to :grin:

 

 

 

Kupiłem fajne jelita na białą....lubię takie cieniutkie troszkę grubsze od kabanosów

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276791
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

haluś, zamroziłaś na Święta ? Bo ja w czwartek mam zamiar robić a do niedzieli kilka dni... to może też zamrożę...

Arturze.., zawsze tak robię. Po mrożeniu smaku nie zmienia, a wiesz nigdy nie robię tylko tyle by była na Święta.

Praktycznie co niedziele na śniadanie mam białą i jajka :grin:

 

wosiu.. Twoje wyroby wyglądają znakomicie..jak zawsze zresztą, a te parówki :thumbsup:

Co do jelit to lubię tak jak TY. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276793
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, zawsze tak robię. Po mrożeniu smaku nie zmienia, a wiesz nigdy nie robię tylko tyle by była na Święta.

Praktycznie co niedziele na śniadanie mam białą i jajka

Halinko pomyliłaś imiona :grin: :grin: a białej ja nigdy nie mrożę bo po rozmrożeniu jest kaszowata i nie trzyma soków :sad:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276794
Udostępnij na innych stronach

Halinko pomyliłaś imiona :grin: :mrgreen: a białej ja nigdy nie mrożę bo po rozmrożeniu jest kaszowata i nie trzyma soków :sad:

Upsss... :blush: już poprawiłam.

Co do białej to się nie zgodzę z Tobą... zapraszam do siebie na degustacje.

Biała nie jest '' kaszowata'' i soki trzyma :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276796
Udostępnij na innych stronach

zapraszam do siebie na degustacje.

@halusia@, za 1,5 H przy dobrych wiatrach będziesz u mnie spróbujemy nie tylko parówkowej :grin: zapraszam :grin: mam jeszcze własnego Harnasia w puszce :grin:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276798
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

zapraszam do siebie na degustacje.

 

 

@halusia@, za 1,5 H przy dobrych wiatrach będziesz u mnie spróbujemy nie tylko parówkowej :grin: zapraszam :grin: mam jeszcze własnego Harnasia w puszce :grin:

Wojtku.. nie dzisiaj, ale dzięki za zaproszenie... kto wie, kto wie.. może wpadnę na to Harnasiowe piwko i nie tylko :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276802
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem fajne jelita na białą....lubię takie cieniutkie troszkę grubsze od kabanosów

Gdzie kupiłeś i jaki to rozmiar :question: bo moje chyba już trochę stare i twarde mimo moczenia przez cały dzień :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276806
Udostępnij na innych stronach

a te parówki

Wyroby fajne tylko gdzie te parówki? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276818
Udostępnij na innych stronach

napisałem "i parówkową"... nie widać...to podpowiem... na samym szczycie

Parówkowa bardzo ładna :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276832
Udostępnij na innych stronach

Popieram @Halusię też zrobiłem trochę białej, po-porcjowałem i do zamrażarki..

 

A teraz wyciągam i zamrożona wkładam w wrzątek i utrzymuje 78 stopni parzę ok 30-35 minut i kiełbaska jest przednia..

 

Zero wycieków soków po mimo dodania w produkcji 10 % wody do mięsa ..

 

P.S

 

Ja mieliłem na 8 1 i 2 wp a 3 2,5 a następnie potraktowałem blenderem z dodatkiem wody i przypraw :)

 

Niestety nie mam fotek bo praktycznie zostało mi 6 kiełbasek w zamrażarce reszta pożarta ;d;d

 

Ale na pocieszenie fotka z ostatniej produkcji kiełbasy prostej z łopatki ;d

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276834
Udostępnij na innych stronach

Dzięki poradom zamieszczonym na forum, wczoraj z córką (12 lat) zrobiłyśmy pierwszą w życiu kiełbasę. Do białej kiełbaski postanowiłam też zrobić swój zakwas na żurek.

Ps. Jak na pierwszy raz to jestem zadowolona. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276861
Udostępnij na innych stronach

Dzięki poradom zamieszczonym na forum, wczoraj z córką (12 lat) zrobiłyśmy pierwszą w życiu kiełbasę.

Alu... należą się Wam wielkie :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276865
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo. Przyznam, że się obawiałam tej produkcji (co z tego wyjdzie). Z tego wszystkiego mięsko tak mieszałam, że aż od ręki ledwo odchodziło. Dzięki instrukcji jelita nicowane (tego się obawiałam też).

Teraz muszę nastawić się na wędzone wyroby. Ale jeszcze teoria mnie czeka:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276872
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie. Brawa dla nowych masareczek. :D

Napisz jeszcze rzecz najwazniejszą - jak Wam smakuje. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276877
Udostępnij na innych stronach

Pyszna wyszła. Doprawiłam wg wskazówek (soli tylko dałam 19g/kg). Na początek zrobiłyśmy jedno pętko, po sparzeniu dane do degustacji (czekałam na ewentualne uwagi smakowe). Rodzinka spróbowała, żadnych uwag nie było, doprawione akurat. I produkcja poszła dalej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276879
Udostępnij na innych stronach

kiełbaski postanowiłam też zrobić swój zakwas na żurek.

Alu u mnie żurek też się robi :grin: kiełbaska :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276880
Udostępnij na innych stronach

Alu gratuluję pięknych i smakowitych :thumbsup: wyrobów :clap: .

Czekamy też na inne osiągnięcia .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276892
Udostępnij na innych stronach

Ja trochę inaczej mrożę białą,najpierw parzę ją krótko( ponad 5 minut) chodzi o powierzchowne ścięcie białka,potem szybko schładzam i do zamrażarki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276902
Udostępnij na innych stronach

najpierw parzę ją krótko( ponad 5 minut) chodzi o powierzchowne ścięcie białka,potem szybko schładzam i do zamrażarki.

A to ciekawe :cool:

Czym się kierujesz robiąc w ten sposób?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276906
Udostępnij na innych stronach

Dzięki instrukcji jelita nicowane (tego się obawiałam też).

Alu, jelita które kupujemy są już na właściwej stronie. Wystarczy je namoczyć i przepłukać by usunąć nadmiar soli w której są trzymane.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276907
Udostępnij na innych stronach

Alu, jelita które kupujemy są już na właściwej stronie

Niestety nie zawsze,zdarza mi się nie raz ,że muszę je odwracać.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276908
Udostępnij na innych stronach

najpierw parzę ją krótko( ponad 5 minut) chodzi o powierzchowne ścięcie białka,potem szybko schładzam i do zamrażarki.

Może i jak tak zrobię tym razem ??? Będę też białą smażył w smalcu, zawsze surową wkładałem do rondla, to teraz taką lekko sparzoną usmażę... zobaczymy...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276909
Udostępnij na innych stronach

Parzę ją krótko przed mrożeniem ,.aby po rozmrożeniu nie było wycieków osocza.

Tylko ten sposób może powodować namnażanie bakterii,dlatego trzeba szybko schładzać i zamrażać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276911
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.