@halusia@ Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Października 2010 Witam!W sobotę zapeklowałam boczek n- peklowanie mokre.Na 2 kg boczku użyłam 1l wody i 12 gr peklosoli. O ile pamiętam w takiej ilości peklowałam 2 kg polędwicy i było wszystko ok.Dzisiaj otwieram naczynie i okazuje sie że pachnie nie ciekawie. Co ja zrobiłam zle?? Czy jest szansa na uratowanie tego boczku??? Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Października 2010 Na litr wody to raczej 112gr peklosoli a nie 12 halusiu ..... zgodnie z tabela Dziadka od 110 do 140gr na litr w zależności od ilości dni ..... więc jak dla mnie zdecydowanie za mało soli ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Października 2010 Witam , Halusia do peklowania mokrego podstawą są nast. dane: Można je nazwać jako bezpieczne. Oto cytat z peklowania przez Miro : "do zapeklowania naszego mięsa potrzebujemy 40% solanki w stosunku do jego wagi, przygotowujemy więc odpowiednią jej ilość pamiętając że na 10 litrów wody dodajemy od 0,85 do 1,0 kg peklosoli. " Jeżeli przyjmiesz taką zasadę to nic złego nie powinno Ci się przydarzyć pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Października 2010 więc jak dla mnie zdecydowanie za mało soli . Widocznie zle przeliczyłam Jeżeli przyjmiesz taką zasadę to nic złego nie powinno Ci się przydarzyć Już się wydarzyło coś złego. Może od razu do kosza?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2010 Ja bym spróbował zrobić tak: - wypłukać boczek porządnie w zimnej wodzie - zrobić solankę z dodatkiem właściwej ilości peklosoli ( o rząd wielkości więcej niż dałaś )- zapeklować ponownie i kontrolować często , wygląd i zapach.- liczyć na to ,że da się uratować a jak nie no to złemu psu sąsiada ( to oczywiście żart ) pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Października 2010 W sobotę zapeklowałam boczek n- peklowanie mokre.Dzisiaj otwieram naczynie i okazuje sie że pachnie nie ciekawie. Co ja zrobiłam zlePierwszy błąd mało peklosoli drugi brak kontroli mięso powinno się obracać w zalewie codziennie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2010 Halusia. Ja wydrukowałem sobie tabelę Dziadka i dwa razy sprawdzam , czy dobrze policzyłem. Parę razy zaliczyłbym wtopę , gdybym nie policzył dwa razy :mellow: .Pozdrawiam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludwik130 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Października 2010 @halusia@, chyba dostaniesz odemnie klapsa :grin: Masz tabele Dziadka,kalkulator do przeliczenia.Skąd Ty wzięłaś taki przelicznik :shock: wypłukać boczek porządnie w zimnej wodzie - zrobić solankę z dodatkiem właściwej ilości peklosoli ( o rząd wielkości więcej niż dałaś Jak nie pomoze to ja mam pieska i chętnie zje :grin: Cytuj Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć. Blaise Pascal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2010 Jak nie pomoze to ja mam pieska i chętnie zje :grin: Decyzja zapadła :grin: Dawaj namiary i wysyłam. Za błędy sie płaci Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludwik130 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2010 Dawaj namiary i wysyłam. Za błędy sie płaci To pakuj się razem i będziemy uczyć się wspólnie :grin: :grin: :grin: Cytuj Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć. Blaise Pascal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2010 Może jak odbierzesz maila "to coś" Ci pomoże. Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2010 To pakuj się razem i będziemy uczyć się wspólnie :grin: :mrgreen: :grin: Bardzo chętnie, jak widać jeszcze dużo sie muszę pouczyć. Ale propozycja do przyjęcia , ale co na to luciola??? :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Października 2010 ale co na to luciola??? Nie mam nic przeciwko temu :grin: :grin: :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Października 2010 @halusia@ napisał/a: ale co na to luciola??? Nie mam nic przeciwko temu :grin: :grin: :grin: O jak fajnie , luciola będzie nam udzielać lekcji :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Października 2010 Może jak odbierzesz maila "to coś" Ci pomoże. Pozdrawiam WaRo58 A może nam też zdradzisz ten tajny ruch.... Halusia nie pierwsza i nie ostatnia popełniła błąd , ale jeżeli Twój pomysł jest skuteczny, to powinien się tu znaleźć dla potomnych. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Października 2010 Może jak odbierzesz maila "to coś" Ci pomoże. Pozdrawiam WaRo58 A może nam też zdradzisz ten tajny ruch.... pozdrawiam Na razie jest w sferze prób, a przesympatyczna Koleżanka będzie "Królikiem doświadczalnym", jeśli uzna, że to ma sens, otrzymają to wszyscy chętni. Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Października 2010 ale jeżeli Twój pomysł jest skuteczny, Nie ma skutecznych sposobów na cuchnące mięso.No może sklepowe ,ale nie polecam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Października 2010 Nie ma skutecznych sposobów na cuchnące mięso.No może sklepowe ,ale nie polecam. Pomysł nie jest na nieświeże mięso, a na obliczanie parametrów peklowania. Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Października 2010 a na obliczanie parametrów peklowania. Koła to Ty kolego nie wymyślisz bo ono już jest na stronie,ale ja jestem otwarty na wszelkie pomysły i czekam z niecierpliwością na wynik eksperymentu :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Października 2010 Koła to Ty kolego nie wymyślisz bo ono już jest na stronie,ale ja jestem otwarty na wszelkie pomysły i czekam z niecierpliwością na wynik eksperymentu :grin: Nawet nie mam zamiaru, ale może to cokolwiek pomoże, sprawdź Swój mail Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.