Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz dopiero zauważyłem swoje faux pas odnośnie złej interpretacji płci :blush: Przepraszam za pomyłkę.

 

Przy okazji kończę wędzić metkę i piec chleb do niej ;) Nie mogę się doczekać efektu, mam tylko nadzieję, że na jakość jej nie wpłynęły negatywnie chwilowe skoki temperatury do 40 stopni w trakcie wędzenia... Czasami trociny zapalały mi się w borniaku (wcześniej się to nie przytrafiało) i przez to temperatura wzrastała. Normalnie wynosiła około 23 stopnie, więc całkiem ok. Muszę kupić łącznik na rurę 100mm wtedy będę mógł zastosować przystawkę do zimnego wędzenia i podobne kłopoty nie powinny się powtórzyć.

 

ps.

Nadal mam nadzieję na pomoc w sprawie wyboru sitka do zmielenia mięsa opisanego wyżej, oraz rozwiania wątpliwości co do jakości mięsa zawartego w tzw. warkoczu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-129049
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

OK! Nie robię problemów :smile: Chodzi mi o to ,że za bardzo się tym wszystkim przejmujesz.... :shock: syp na 'oko' (jak ja solę np. ziemiaki z worka) Co Ci wyjdzie,to wyjdzie(wiem ,że szkoda towaru) ale człowiek się uczy na błędach...Takie ludowe przysłowie- ''ŁATWIEJ KIJEK OCIEŃKOWAĆ,NIŻ GO PÓZNIEJ POGRUBASIĆ''
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-129051
Udostępnij na innych stronach

Czasami trociny zapalały mi się w borniaku (wcześniej się to nie przytrafiało)

Trzeba czyścić sprężynę to się nie zapalą.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-129056
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o to ,że za bardzo się tym wszystkim przejmujesz.... :shock:

Chyba faktycznie trochę nazbyt ambicjonalnie podchodzę do tematu :) Ale przynajmniej, odpukać, póki co obyło się bez większych wpadek i każde kolejne wędzenie utwierdza mnie w przekonaniu, że zakup Borniaka i podjęcie decyzji o domowym wyrobie wędlin to była genialna decyzja :) A że forum to źródło ogromnego doświadczenia w tej dziedzinie to nie mam zahamowań by z tego korzystać ;) Mam otwarty umysł na nową wiedzę :) tym bardziej, że widzę wymierne korzyści z tego płynące...

 

Trzeba czyścić sprężynę to się nie zapalą.

Po każdym wędzeniu staram się dokładnie usunąć nagar ze sprężyny, więc to raczej nie to. Może po prostu trociny są mocno wysuszone... Zobaczymy jak będzie dalej.

 

Oj to może być niebezpieczne :wink:

Przemoc w rodzinie? Nieee chyba tak źle nie będzie :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-129057
Udostępnij na innych stronach

Nadal mam nadzieję na pomoc w sprawie wyboru sitka do zmielenia mięsa opisanego wyżej, oraz rozwiania wątpliwości co do jakości mięsa zawartego w tzw. warkoczu.

Tą jedynkę zostaw taką jaką masz, tylko popatrz czy usunąłeś łykowate okrycie na polędwicy (ścięgna) podobnie z "warkoczem" .Resztę przemiel co najmniej dwukrotnie bo tam będzie trochę tych łykowatych części .

Jedynkę potraktuj tłuczkiem i dokładnie wymieszaj by klej puściła , a mielone jeszcze miksuj blenderkiem i kiełbaska "prima sort".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-129058
Udostępnij na innych stronach

Po każdym wędzeniu staram się dokładnie usunąć nagar ze sprężyny, więc to raczej nie to. Może po prostu trociny są mocno wysuszone... Zobaczymy jak będzie dalej.

Trzeba kontrolować i w razie potrzeby czyścić w czasie wędzenia.Mi ze 2 razy się zapliły ( na początku używania dymogeneratora) Teraz zaglądam i czyszczę w trakcie wędzenia, jeśli zachodzi potrzeba oczywiście = brak "samozapłonu" :grin:

 

Pozdawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-129059
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki Henio, tak się domyślałem, że może tam być trochę gorszej jakości mięsa, więc dobrze, że zapytałem i się upewniłem na przyszłość :) A polędwice zostały maksymalnie wyczyszczone, więc powinny być w 100% ok.

 

Trzeba kontrolować i w razie potrzeby czyścić w czasie wędzenia.Mi ze 2 razy się zapliły ( na początku używania dymogeneratora) Teraz zaglądam i czyszczę w trakcie wędzenia, jeśli zachodzi potrzeba oczywiście = brak "samozapłonu" :grin:

Dzięki, będę miał na uwadze by nawet w trakcie wędzenia czyścić, choć o dziwo wczoraj pierwszy zapłon nastąpił 2 godziny po rozpoczęciu wędzenia, więc sprężyna powinna być jeszcze w teorii czysta. W ogóle po kilkunastu godzinnym wędzeniu było mniej nagaru, niż czasami po kilku godzinnym :shock: Chyba, że ten płomień go jakoś wypalił, czy coś w tę deseń. Tak czy siak, będę na przyszłość bardziej się pilnował :) A i mam plan stałego miejsca dla borniaka w garażu, z odpowiednim przewodem kominowym i na stałe zamontowaniem przystawki do zimnego wędzenia, więc kłopotów z temperaturą już być nie powinno.

 

 

edit

Bym zapomniał :)

Metka po około 13 godzinnym wędzeniu, zrobiona według przepisu Pis67 z tego wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5164&postdays=0&postorder=asc&start=180

wyszła wspaniała! Na pewno ten przepis na stałe zagości w moim "repertuarze" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-129074
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dawno nie pisałem :) ale wędzenia absolutnie nie zaprzestałem. W międzyczasie zaliczyłem wędzoną szynkę (niestety w środku był mały fragment niedopeklowany, jednak zaopatrzyłem się w nastrzykiwarkę, więc na przyszłość powinno być lepiej), baleron (dość tłusta karkówka się trafiła, ale smak bardzo dobry), dwie grube kiełbasy (jedna ze składników jak pisałem wyżej, druga w 60% mięso kl I i 40% okrawek z szynki i mięsa z golonki) oraz kiełbasę w stylu chorizo. Ogólnie wyroby cieszą się dużym uznaniem wśród znajomych i rodziny :) Obecnie pekluję karkówkę potraktowaną na szarpaku na jakąś prostą kiełbasę :) Myślę, że dzisiaj również zapekluje udka do wędzenia, a w planach mam jakąś wędzoną szynkę wołową (jakie części się do tego najlepiej nadają i czy procedura peklowania odbiega znacznie od wieprzowiny?) oraz jakieś kiełbasy/szynki drobiowe :)

Na ogół wyroby od razu się rozchodziły po rodzinie i znajomych i nawet zdjęć nie nadążałem robić ;) Ale postaram się na przyszłość o tym nie zapominać :)

 

Na ten moment najbardziej jestem zadowolony z wszelkich kiełbas, metki oraz polędwic i polędwiczek wędzonych, te wyroby póki co mi najbardziej podeszły :)

 

ps.

Polecicie jakąś niedrogą elektroniczną termosondę odporną na temperatury rzędu 100 stopni? Moja poprzednia (tego typu: http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-z-sonda-50-300-pzh-i1287020063.html ) już się popsuła (wskazuje jakieś kosmiczne temperatury), na dodatek w około 90 stopniach odkształcała się!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-130322
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz kupić niedrogi termometr z sondą to udaj się do IKEI, tam kupiszdość dobry termometr do 130st. za dobre pieniądze.

A propos nastrzyfikarki, dwa lata temu będąc w hurtowni masarskiej poprosiłem o nastrzyfikarkę , to podano mi sprzęt o tak wysokiej cenie że mnie zatkało.m Jak spytałem o coś tańszego to zaproponowano mi strzykawkę 100ml i jedną igłę za 13zł.

Dzisiaj będąc w aptece, spytałem z głupia frant o taką strzykawkę, i co się okazało, że za strzykawkę 100ml +dwie igły 1,2 zapłaciłem 3zł 91gr.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-130329
Udostępnij na innych stronach

BoyLer,

 

Mogę polecić z czystym sumieniem taki:

http://allegro.pl/termometr-tablicowy-do-150st-c-90cm-alarm-i1297596454.html

Używam i sprawdza się.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-130348
Udostępnij na innych stronach

Mogę polecić z czystym sumieniem taki:

http://allegro.pl/termome...1297596454.html

Używam i sprawdza się.

A zastanawiałem się nad takim, ale niestety coś mnie podkusiło i kupiłem taki jak wyżej pokazałem :mellow:

 

Jeżeli chcesz kupić niedrogi termometr z sondą to udaj się do IKEI, tam kupiszdość dobry termometr do 130st. za dobre pieniądze.

Faktycznie sprawdziłem stronę Ikei i cena bardzo zachęcająca ( http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016 ), a i bardzo podoba mi się, że nie ma jakichś delikatnych plastikowych części, które mogą łatwo się topić, zresztą nawet pisze, że sznur wytrzymuje do 220 stopni! To ważna informacja, bo lubię włożyć taką sondę przez kominek w borniaku, wkłuć się np w kiełbasę i mieć stały pogląd na temperaturę, a nie co chwilę otwierać wędzarnik i go przez to wychładzać...

 

Przy okazji jeszcze raz poprosił bym o pomoc w wyborze typu mięsa wołowego (najlepiej podając nazwy handlowe spotykane w sklepach) nadającego się na "wędzoną szynkę" i czy produkcja znacząco odbiega od tego co robimy w przypadku wieprzowiny? Na stronie głównej znalazłem tylko dwa przepisy na taki wyrób. Jeden mówi o polędwicy wołowej, a to dla mnie trochę za droga zabawa (zresztą polędwicę najchętniej zjadł bym w formie dobrego steka :thumbsup: ). W drugim przepisie podawane są nazwy mięśni które trudno mi powiązać z konkretnymi nazwami handlowymi (poza ligawą). Na rozum wydaje mi się, że najlepsze były by: ligawa, udziec i rostbef, ale lepiej by ktoś to zweryfikował i ewentualnie podał też inne nadające się części.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-130375
Udostępnij na innych stronach

Nikt Ci się nie zgłasza do odpowiedzi, to może ja coś podpowiem.

Chcesz zrobić szynkę wołową, ja Ci tego nie radzę, wołowina wg mnie nie bardzo nadaje się do wędzenia, włókna mięśni są twarde i dłuuuugie.Jadłem kiedyś wędzoną ligawe,nie byłem zachwycony. Z ligawy za to są fantastyczne zrazy , z udżca pieczeń, a z rozbefu stek.

Ale jak się uprzesz to lepiej zrób szynkę z udża cielaka, tz szynkę wileńską.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-130394
Udostępnij na innych stronach

Chcesz zrobić szynkę wołową, ja Ci tego nie radzę

To będę musiał przemyśleć swoje plany :)

Chociaż pamiętam, że jadłem kiedyś pyszną szynkę wołową i przed chwilą udało mi się dojść do jej nazwy, mianowicie chodzi o pastrami. A ku mojemu zaskoczeniu na stronie znajduje się na nią przepis ( http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=135 ). Na dodatek ów przepis nie wydaje się jakoś specjalnie skomplikowany i trudny do wykonania w domowych warunkach. Grunt to tylko kupić odpowiednie mięso, a o to się trochę boję, bo na wołowinie się bardzo mało znam i często w sklepach mięsko ładnie wygląda, a przy obróbce okazuje się bardzo ścięgniste, błoniaste, przetłuszczone itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4641-pierwsza-kie%C5%82basa-boylera/page/3/#findComment-130403
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.