arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1051 Opublikowano 1 Marca 2011 juz ze dwa tygodnie tak wisi Pokemon a to nie za długo przypadkiem? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1052 Opublikowano 1 Marca 2011 moja poledwica wisi i wisi... dwa razy mniejsza cholera sie zrobiła... ciekawe co tam w tej skarpecie siedzi... juz ze dwa tygodnie tak wisi... :lol: Razem wieszaliśmy, moja nie wiele się skurczyła - jest miękka. A propos - ile ma tak wisieć? http://emotikona.pl/emotikony/pic/30icon_woot_gif.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1053 Opublikowano 1 Marca 2011 A propos - ile ma tak wisieć? U mnie wisi 7 dni i dalej 5 w lodówce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1054 Opublikowano 1 Marca 2011 dalej 5 w lodówce Po co w lodówce? http://emotikona.pl/emotikony/pic/30icon_woot_gif.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1055 Opublikowano 1 Marca 2011 Taki przepis. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1056 Opublikowano 1 Marca 2011 moja nie wiele się skurczyłaTam gdzie Twoja wisi to masz jakiś przewiew? A propos - ile ma tak wisieć?W przepisie jest pięć dni, ale zależy właśnie od przewiewu i temp. otoczenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1057 Opublikowano 1 Marca 2011 Tam gdzie Twoja wisi to masz jakiś przewiew? Jest przewiew, temp. 5 stopni, wilgotność 60%, przepisu nie czytałem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1058 Opublikowano 1 Marca 2011 Jest przewiew, temp. 5 stopni, wilgotność 60%, przepisu nie czytałem. No to nie wiem o co kaman :rolleyes: , powinna być w dotyku co najmniej taka jak pokemon pisze [ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 21:45 ] Może bliżej lekko uchylonego okna powieś. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1059 Opublikowano 2 Marca 2011 To ja przekładam do lodówki... myślałem ze ma wisieć 14 dni... coś mi się pokiełbasiło a kiedy zagladnąć do środka? Po tych 5 dniach w lodówce? a w lodówce to też w skarpecie ma być ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1060 Opublikowano 2 Marca 2011 tych 5 dniach w lodówce? a w lodówce to też w skarpecie ma być Zajrzyj po 5 dniach.Ma być w skarpecie do końca. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1061 Opublikowano 2 Marca 2011 Polędwica już w lodówce... ale przesadziłem z tym wiszeniem... mocno obeschła... twarda jest z wierzchu... jak mocno przycisnę to trochę się ugina... ale ogólnie to można w nią stukać... może trochę zmięknie w lodówce :mellow: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1062 Opublikowano 2 Marca 2011 Polędwica już w lodówce... ale przesadziłem z tym wiszeniemSpoko, jak się ugina to będzie oki. Czas "lodówkowy" możesz skrócić :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1063 Opublikowano 3 Marca 2011 pokemon15, trzymaj kilka dni zakręconą szczelnie w woreczku w lodówce i będzie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-149988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1064 Opublikowano 3 Marca 2011 witam moja polędwica suszyła się 5 dni schudła 15% lekko stwardniała teraz do lodówki na 7 dnimam nadzieje że wszystko będzie ok. :grin: Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1065 Opublikowano 3 Marca 2011 Najlepiej jak się pokryje piękną szlachetną białą pleśnią. :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1066 Opublikowano 3 Marca 2011 Świadczy o jej szlachetności. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1067 Opublikowano 3 Marca 2011 Czytam i czytam te Wasze posty i mogę już napisać, że zaczynam pierwszy etap polędwicy a'la parmeńska. Pojechałem dziś do zaprzyjaźnionego sklepu mięsnego i kupiłem 1,8 kg ładnej polędwicy wieprzowej. Po odkrojeniu warkocza i oczyszczeniu z mizdry i tłuszczyku pozostało 1,43 kg polędwicy. Zgodnie z zaleceniami odważyłem 43 g soli niejodowanej, dodałem 4 ząbki sprasowanego czosnku i 5g suszonej papryki czerwonej łagodnej (dla ładniejszego kolorku w pierwszej fazie). Wysmarowałem tą mieszanką polędwicę, do pojemnika i na 5 dni do lodówki. Ciekawe co z tego będzie? Zdjęć nie mogę dołączyć bo fotosik odmawia. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1068 Opublikowano 5 Marca 2011 Moja jest po 3 dniach III etapu, z tym, że dwa dni w worku leży i jakby zmiękła ciut z wierzchu, a zmniejszyła się chyba o połowę Alemnie korci żeby ją wyjąc ze skarpety...alepóżniej znowu ją chować? Czy jak ją dalej przechowywać w lodówce? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1069 Opublikowano 5 Marca 2011 pokemon15, ja zawijam w tetrę , albo gazę wtedy tak szybko nie obsycha Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1070 Opublikowano 6 Marca 2011 Witam , po wielu przymiarkach ja również wykonałem taką polędwicę. Kawałek odkostnionego , oczyszczonego z mizdry i warkocza schabu o wadze 1,44kg poddałem procesowi peklowania. Przeczytałem wiele postów na temat ilości p.soli i najbardziej przekonywującym mnie był post Andy-ego. W tym celu przygotowałem 120g mieszanki peklosól/sól ( 33g/87g - proporcja przypadkowa, bo tyle tylko soli miałem w pojemniku). Z przygotowanej mieszanki niewielką ilością posypałem równomiernie polędwicę i wtarłem aż powierzchnia stała się wilgotna. Pozostałą część mieszanki peklującej rozsypałem na styropianowej tacce i dokładnie obtoczyłem w niej wilgotną już polędwicę. Resztę zważyłem na wadze. Pozostało 45,6g mieszanki . Po przeliczeniu wiem ,że na cały proces zużyłem : ( 120g - 45,6g = 74,4g ) Na 1 kg mięsa wyszło więc 74,4 : 1,44 = 51,6g. Następnie pokryłem powierzchnię polędwicy przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. W jej skład weszła kolendra w ilości 5g/kg ( 7,2 g ) , czosnek granulowany 5g + 1 kostka knorr ( 3g ) razem 8g , pieprz kolorowy "Prymat" w ilości 1,5g/kg (2,16g ) Kolendry celowo użyłem dziesięciokrotnie mniej aby uniknąć zapachu skarpety. Zapeklowany kawałek poszedł do lodówki od 15.02 do 21.02. a więc 6 dób. Następnego dnia rano , zlałem z tacki ok 50 ml płynu i to był najbardziej intensywny wyciek. Przez następne dwa dni przy okazji przewracania zlewałem już tyko po kilka kropli . Po 6 dobach polędwicę ubrałem w podkolanówki. ( jedna mi nie starczyła ) i po osznurowaniu powiesiłem w kuchni przy karniszu. Okno jest od północnej strony przeważnie cały czas rozszczelnione , więc wymiana powietrza była dobra. Tak sobie tam wisiała przez 5 dni w średniej temp. 18-22st.C Po dwóch dobach sprawdziłem jej twardość ściskając palcami w najgrubszym miejscu. Czuć było jak staje się twardsza. Piątego dnia zważyłem polędwicę i stwierdziłem ,że ma już dosyć dyndania u sufitu. Ważyła w tym czasie 0,89kg. Przeniosłem ją więc ponownie do lodówki ( zgodnie z przepisem na 7 dni ) ale nie wytrzymałem tak długo i w piątek wieczorem ( czyli po 5 dobach ) ją roznegliżowałem dokonując organoleptycznego przeglądu powierzchni. Ponownie ją zważyłem ( 0,749kg ). Następnie kilka bardzo cienkich plasterków zostało spożyte. Najbardziej interesowała mnie słoność oraz aromat i smak przypraw. Otóż ani powierzchniowo , ani wewnętrznie polędwica nie jest za słona, przyprawy też mają stonowany smak , czuć lekko kolendrę i pieprz. Czosnek jakby mniej. Porównując wagę pierwotną z końcową ubytek jest znaczny. Jest lekko przesuszona powierzchniowo ale po raz kolejny skorzystałem z forumowej podpowiedzi Andy-ego i zawinąłem ją szczelnie w worku foliowym. Dziś jest konsumowana w gronie rodzinnym a wygląda tak : pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1071 Opublikowano 6 Marca 2011 :thumbsup: :thumbsup: Gratuluję :clap: :clap: :clap: :clap: Pieknie wygląda , ja jak robiłem to użyłem też podobna ilość soli , bo 50g/kg i była w sam raz na słoność Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1072 Opublikowano 6 Marca 2011 Przeniosłem ją więc ponownie do lodówki ( zgodnie z przepisem na 7 dni ) ale nie wytrzymałem tak długo Ja na razie wytrzymuję, leży w lodówce w towarzystwie. :grin: bo 50g/kg i była w sam raz na słoność Tu poeksperymentowałem z solą, dałem koszmarnie mało, nie było żadnych wycieków, zobaczymy, poczekamy, na razie mam sporo do zjedzenia, jak to w poście bywa, polędwica poczeka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1073 Opublikowano 6 Marca 2011 bo 50g/kg i była w sam raz na słoność Zawsze to mówiłem.A niektórzy dają 30g/kg i też im smakuje. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-150660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1074 Opublikowano 10 Marca 2011 W dniu wczorajszym nadszedł czas na drugi etap mojej polędwicy, po 5 dobach w lodówce tak wygląda: I w skarpecie będzie sobie wisiała do końca drugiego etapu, zapach bardzo przyjemny, lekko czosnkowy: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-151262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1075 Opublikowano 10 Marca 2011 witam mam problem zrobiłem polędwice a la parmeńska 5 dni w soli z czosnkiem w lodówce, 5 dni w pończoszce w chłodnym i w miarę przewiewnym miejscu, 7 dni w lodówce. waga początkowa 0.9 kg obecna po 17 dniach 0.65 kg polędwica zrobiła się biała (jakaś pleśń?) :sad: śmierdzi skarpetami powiedzcie co zrobiłem źle Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/43/#findComment-151316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.