Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

juz ze dwa tygodnie tak wisi

Pokemon a to nie za długo przypadkiem?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

moja poledwica wisi i wisi... dwa razy mniejsza cholera sie zrobiła... ciekawe co tam w tej skarpecie siedzi... juz ze dwa tygodnie tak wisi... :lol:

Razem wieszaliśmy, moja nie wiele się skurczyła - jest miękka. A propos - ile ma tak wisieć?

http://emotikona.pl/emotikony/pic/30icon_woot_gif.gif

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

A propos - ile ma tak wisieć?

U mnie wisi 7 dni i dalej 5 w lodówce.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

dalej 5 w lodówce

Po co w lodówce?

http://emotikona.pl/emotikony/pic/30icon_woot_gif.gif

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Taki przepis.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

moja nie wiele się skurczyła

Tam gdzie Twoja wisi to masz jakiś przewiew?

A propos - ile ma tak wisieć?

W przepisie jest pięć dni, ale zależy właśnie od przewiewu i temp. otoczenia :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Tam gdzie Twoja wisi to masz jakiś przewiew?

Jest przewiew, temp. 5 stopni, wilgotność 60%, przepisu nie czytałem. :cool:

Jest przewiew, temp. 5 stopni, wilgotność 60%, przepisu nie czytałem. :cool:

No to nie wiem o co kaman :rolleyes: , powinna być w dotyku co najmniej taka jak pokemon pisze :cool:

[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 21:45 ]

Może bliżej lekko uchylonego okna powieś.

Witajcie BiSwW

To ja przekładam do lodówki... myślałem ze ma wisieć 14 dni... coś mi się pokiełbasiło :) a kiedy zagladnąć do środka? Po tych 5 dniach w lodówce? a w lodówce to też w skarpecie ma być ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

tych 5 dniach w lodówce? a w lodówce to też w skarpecie ma być

Zajrzyj po 5 dniach.Ma być w skarpecie do końca.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Polędwica już w lodówce... ale przesadziłem z tym wiszeniem... mocno obeschła... twarda jest z wierzchu... jak mocno przycisnę to trochę się ugina... ale ogólnie to można w nią stukać... może trochę zmięknie w lodówce :mellow:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Polędwica już w lodówce... ale przesadziłem z tym wiszeniem

Spoko, jak się ugina to będzie oki. Czas "lodówkowy" możesz skrócić :grin:

Witajcie BiSwW

witam

moja polędwica suszyła się 5 dni schudła 15% lekko stwardniała teraz do lodówki na 7 dni

mam nadzieje że wszystko będzie ok. :grin:

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Najlepiej jak się pokryje piękną szlachetną białą pleśnią. :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Czytam i czytam te Wasze posty i mogę już napisać, że zaczynam pierwszy etap polędwicy a'la parmeńska. Pojechałem dziś do zaprzyjaźnionego sklepu mięsnego i kupiłem 1,8 kg ładnej polędwicy wieprzowej. Po odkrojeniu warkocza i oczyszczeniu z mizdry i tłuszczyku pozostało 1,43 kg polędwicy. Zgodnie z zaleceniami odważyłem 43 g soli niejodowanej, dodałem 4 ząbki sprasowanego czosnku i 5g suszonej papryki czerwonej łagodnej (dla ładniejszego kolorku w pierwszej fazie). Wysmarowałem tą mieszanką polędwicę, do pojemnika i na 5 dni do lodówki. Ciekawe co z tego będzie? Zdjęć nie mogę dołączyć bo fotosik odmawia.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Moja jest po 3 dniach III etapu, z tym, że dwa dni w worku leży i jakby zmiękła ciut z wierzchu, a zmniejszyła się chyba o połowę :( Alemnie korci żeby ją wyjąc ze skarpety...

alepóżniej znowu ją chować? Czy jak ją dalej przechowywać w lodówce?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

pokemon15, ja zawijam w tetrę , albo gazę wtedy tak szybko nie obsycha

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Witam ,

po wielu przymiarkach ja również wykonałem taką polędwicę.

Kawałek odkostnionego , oczyszczonego z mizdry i warkocza schabu o wadze 1,44kg

poddałem procesowi peklowania. Przeczytałem wiele postów na temat ilości p.soli i najbardziej przekonywującym mnie był post Andy-ego. W tym celu przygotowałem 120g mieszanki peklosól/sól ( 33g/87g - proporcja przypadkowa, bo tyle tylko soli miałem w pojemniku). Z przygotowanej mieszanki niewielką ilością posypałem równomiernie polędwicę i wtarłem aż powierzchnia stała się wilgotna. Pozostałą część mieszanki peklującej rozsypałem na styropianowej tacce i dokładnie obtoczyłem w niej wilgotną już polędwicę.

Resztę zważyłem na wadze. Pozostało 45,6g mieszanki . Po przeliczeniu wiem ,że na cały proces zużyłem : ( 120g - 45,6g = 74,4g ) Na 1 kg mięsa wyszło więc 74,4 : 1,44 = 51,6g.

Następnie pokryłem powierzchnię polędwicy przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.

W jej skład weszła kolendra w ilości 5g/kg ( 7,2 g ) , czosnek granulowany 5g + 1 kostka knorr ( 3g ) razem 8g , pieprz kolorowy "Prymat" w ilości 1,5g/kg (2,16g )

Kolendry celowo użyłem dziesięciokrotnie mniej aby uniknąć zapachu skarpety.

Zapeklowany kawałek poszedł do lodówki od 15.02 do 21.02. a więc 6 dób.

Następnego dnia rano , zlałem z tacki ok 50 ml płynu i to był najbardziej intensywny wyciek.

Przez następne dwa dni przy okazji przewracania zlewałem już tyko po kilka kropli . Po 6 dobach polędwicę ubrałem w podkolanówki. ( jedna mi nie starczyła ) i po osznurowaniu powiesiłem w kuchni przy karniszu. Okno jest od północnej strony przeważnie cały czas rozszczelnione , więc wymiana powietrza była dobra. Tak sobie tam wisiała przez 5 dni w średniej temp. 18-22st.C Po dwóch dobach sprawdziłem jej twardość ściskając palcami w najgrubszym miejscu. Czuć było jak staje się twardsza. Piątego dnia zważyłem polędwicę i stwierdziłem ,że ma już dosyć dyndania u sufitu. Ważyła w tym czasie 0,89kg. Przeniosłem ją więc ponownie do lodówki ( zgodnie z przepisem na 7 dni ) ale nie wytrzymałem tak długo i w piątek wieczorem ( czyli po 5 dobach ) ją roznegliżowałem dokonując organoleptycznego przeglądu powierzchni.

Ponownie ją zważyłem ( 0,749kg ).

Następnie kilka bardzo cienkich plasterków zostało spożyte.

Najbardziej interesowała mnie słoność oraz aromat i smak przypraw. Otóż ani powierzchniowo , ani wewnętrznie polędwica nie jest za słona, przyprawy też mają stonowany smak , czuć lekko kolendrę i pieprz. Czosnek jakby mniej.

Porównując wagę pierwotną z końcową ubytek jest znaczny. Jest lekko przesuszona powierzchniowo ale po raz kolejny skorzystałem z forumowej podpowiedzi Andy-ego i zawinąłem ją szczelnie w worku foliowym. Dziś jest konsumowana w gronie rodzinnym

a wygląda tak :

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni

:thumbsup: :thumbsup: Gratuluję :) :clap: :clap: :clap: :clap:

Pieknie wygląda , ja jak robiłem to użyłem też podobna ilość soli , bo 50g/kg i była w sam raz na słoność :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

http://boggi-okna.pl

Przeniosłem ją więc ponownie do lodówki ( zgodnie z przepisem na 7 dni ) ale nie wytrzymałem tak długo

Ja na razie wytrzymuję, leży w lodówce w towarzystwie. :grin:

bo 50g/kg i była w sam raz na słoność

Tu poeksperymentowałem z solą, dałem koszmarnie mało, nie było żadnych wycieków, zobaczymy, poczekamy, na razie mam sporo do zjedzenia, jak to w poście bywa, polędwica poczeka. :cool:

bo 50g/kg i była w sam raz na słoność

Zawsze to mówiłem.A niektórzy dają 30g/kg i też im smakuje. :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W dniu wczorajszym nadszedł czas na drugi etap mojej polędwicy, po 5 dobach w lodówce tak wygląda:

I w skarpecie będzie sobie wisiała do końca drugiego etapu, zapach bardzo przyjemny, lekko czosnkowy:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

witam

mam problem zrobiłem polędwice a la parmeńska 5 dni w soli z czosnkiem w lodówce, 5 dni w pończoszce w chłodnym i w miarę przewiewnym miejscu, 7 dni w lodówce. waga początkowa 0.9 kg obecna po 17 dniach 0.65 kg polędwica zrobiła się biała (jakaś pleśń?) :sad: śmierdzi skarpetami powiedzcie co zrobiłem źle

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie