PanBoczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1251 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Karkóweczka skończyła etap I poszla sobie wisieć na razie przy oknie żeby przeschła z tego pierwszego "spocenia" - 3 warstwy podkolanówek i siateczka Rano idzie do piwnicy, warunki powinny jej odpowiadać - 50-60% wilgotności i 12st.C.. dla przewiewu otwarte okienko i ewentualnie mam tam wbudowany system wentylacyjny :P Rostbefy są już twardziutkie i czekają do świąt na odpieczętowanie, o polędwice troszke sie martwie - etap III musiałem przerwać, bo na wyczucie wydawala mi się za miękka - wróciła do obsychania przy oknie i zaczyna sie poprawiać. Czy nie zaobserwowaliście jakichś ułomności produktu końcowego po lączeniu III etapu z II? Na szczęście wszelkich pleśni czy niefajnych zapachów brak.. Pozdrawiam http://img855.imageshack.us/img855/782/karkwkaetapii.jpg :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-210994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1252 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Boczku, podziwiam. Biorąc pod uwagę Twój wiek :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-210998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1253 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 etap III musiałem przerwać, bo na wyczucie wydawala mi się za miękka też miałem taki problem, ale nie w całej objętości tylko w niektórych miejscach osuszyłem ręcznikiem papierowym, wtarłem trochę soli i się ładnie podsuszyły ... tak ładnie, że odkroiłem plasterek na spróbowanie, potem drugi, trzeci ... i popłynąłem jak rasowy alkoholik :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-211004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1254 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dziękuje TeBe :grin: może kiedyś będe mógł to przekazać swoim pociechom u mnie w rodzinie nie miałęm właściwie czegoś takiego, dlatego staram sie jakoś zadbać o wiedze w różnych dziedzinach Maad dokłądnie o to mi chodziło wszędzie łądnie stwardniała, tylko na środku jest jakaś miękka - jak jabłko kiedy zaczyna sie psuć w ktorymś miejscu..Jutro rano wyjmę mięsko z podkolanówek i zrobie jak radzisz soli nigdy nie za wiele.. chociaż wiem, że skróci mi to życie o kilka lat :blush: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-211021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1255 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 PanBoczek, to może kiedyś dołączysz do mnie w wędzeniu i "czytaniu" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-211025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1256 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 ^^ chętnie, chętnie.. najlepsza nauka to obserwacja na razie musze sie zadowolić forum a do wędzenia koniecznie musi być dobra "literatura" pita z literatek :lol: Pozdrawiam :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-211069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1257 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Odwinąłem dziś polędwice i rostbef (jeden rostbef zostaje sobie w pończoszce jeszcze z miesiąc, jako eksperyment ile wytrzyma ) Obeschnięte w wystarczającym stopniu.. zobacze jak wygląda środeczek jak na święta pokroje na krajalnicy Troszke mnie zaniepokoił kolor rostbefu.. mam nadzieje że na oko będziecie w stanie powiedzieć czy wszystko jest ok zapach - idealny, nie czuć miesa, pleśni - same przyprawy (szczególnie mocno anyżkowy fenkuł). Polędwica powisi sobie jeszcze przy oknie żeby dopracować miękkie punkciki.. Pozdrawiam http://img835.imageshack.us/img835/2034/parmeskagotowa.jpg Nie mogłem ostrości złąpać przy tym małym rostbefie, wiec przy oknie cyknąłem http://img84.imageshack.us/img84/2285/parmeskagotowa1.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-211263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1258 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Temacik coś przygasł ^^ ale muszę zamieścić uwagi z pierszych testów organoleptycznych :grin: Efekt końcowy jest powalający - wszystkie przyprawy dobrze zagrały z mięskiem, są dobrze wyczuwalne i świetnie dopełniają ten skoncentrowany, słony, mięsny smak.. teraz moge powiedzieć, że często jadałęm "coś podobnego" ze sklepu.. ale nawet w 1/10 nie było to tak smaczne jak włąsnej roboty ^^ można delektować sie tymi cienkimi, półprzeźroczystymi płateczkami mięsnej rozkoszy cały dzień :thumbsup: Dziękuje bardzo za rady! Dzięki temu forum odkrywam nowe lądy gastronomiczne :!: Pozdrawiam http://img96.imageshack.us/img96/7048/laparmakrojenie.jpg http://img534.imageshack.us/img534/9936/laparmakrojenie1.jpg http://img29.imageshack.us/img29/199/laparmakrojenie6.jpg http://img207.imageshack.us/img207/6861/laparmakrojenie7.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-212158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1259 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Bardzo ładne wyroby.Gratulacje. Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-212166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1260 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Panie B. bardzo ładnie Ci to wyszło :grin: :grin: Ale z grubością krojenia to pojechałeś :tongue: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-212173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1261 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Panie B. bardzo ładnie Ci to wyszło :grin: :grin: Ale z grubością krojenia to pojechałeś :tongue: :lol:Nie pojechaŁ musi starczyć na długo :thumbsup: :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-212176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1262 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Też zrobiłem polędwiczkę suszoną... a jak Ponieważ polędwiczka była już twarda skróciłem ostatni etap do czterech dni. Wygląda i smakuje fantastycznie. W lodówce dojrzewa jeszcze polędwica (schab bez kości). http://img850.imageshack.us/img850/6035/32533650.jpg http://img191.imageshack.us/img191/635/52079415.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-212249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1263 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Tak ciemna, myślałem że to z dziczyzny.W przekroju piękny kolorek. :thumbsup: :clap: Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-212272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1264 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Moje suszone (bez wędzenia) - schab i karkówka potraktowane solą Grzesia i dodatkowo kolendra i czosnek. Po 4 tygodniach... niewiele zostało Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-214338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1265 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 jacinto, :clap: piekny kolor ma ta karkówka ^^ bardzo apetyczne :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-214341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1266 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 I do mnie ta karkóweczka przemawia, dawno już nie robiłem, teraz trzeba czekać do jesieni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-214344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon70 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1267 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Witam mi trochę tłustawa wyszła i leko przy słona,ale lepiej tak niż miała by się zmarnować [ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 07:28 ]zdięcie [ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 07:31 ]kolejna próba Cytuj To co robisz podkreśla,lub przekreśla to co mówisz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-214522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon70 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1268 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5358f805611ca2e9.html [ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 07:51 ]Beniamin mi blokuje fotosika Cytuj To co robisz podkreśla,lub przekreśla to co mówisz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-214523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1269 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 :grin: jacinto :grin: wielkie gratulacje za wytrwałość :grin: :clap: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-214526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maki12 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1270 Opublikowano 10 Maja 2012 Jutro kończe etap pierwszy dwóch szynek w różnych przyprawach jak myślicie czy jak w etapie drugim powisi przy otwartym oknie to nie popsuje mi się w tej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-217193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1271 Opublikowano 10 Maja 2012 czy jak w etapie drugim powisi przy otwartym oknie to nie popsuje mi się w tej temperaturze.ja bym chyba nie ryzykował... przynajmniej u mnie juz nocami jest 18 stopni a w dzień w cieniu i 28.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-217228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1272 Opublikowano 10 Maja 2012 Pokemon dobrze radzi :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-217230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maki12 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1273 Opublikowano 11 Maja 2012 Dzięki za radę,jutro mięsko ląduje w wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-217338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1274 Opublikowano 11 Maja 2012 Maki nie musisz wedzić jeżeli znajdziesz odpowiednie chłodne pomieszczenie to mozesz prowadzić proces dalej zobacz jak to robi Darino.Pozdro :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-217339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1275 Opublikowano 23 Maja 2012 Zbój Madej, stukrotne podziękowania za inspirację i rady :grin: W końcu doczekałem się momentu, kiedy po spróbowaniu karkówki powiem 'wow to jest to' :thumbsup: Naturalna słodkość.. orzechowe nuty uhh co to będzie za 2-3 miesiące jak jeszcze dojrzeje w lodówce.. Pozdrawiam http://img204.imageshack.us/img204/3006/karkm.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/51/#findComment-219276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.