arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1426 Opublikowano 2 Marca 2013 Opłucz i jeszcze raz.Ja bym dał 0,5g kolendry na ten cały kawałek o ile w ogóle bym dał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1427 Opublikowano 2 Marca 2013 http://img268.imageshack.us/img268/1722/20130302142343lls.jpg Uploaded with ImageShack.us [ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 16:35 ]a jakie przyprawy polecasz? :tongue: Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1428 Opublikowano 2 Marca 2013 Ja daję czosnek , paprykę i pieprz a soli daję na poziomie 3% ( 5% to dla nas za dużo). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1429 Opublikowano 2 Marca 2013 Ja daję sól ,majeranek i czosnek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1430 Opublikowano 2 Marca 2013 czosnek granulowany czy żywy? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1431 Opublikowano 2 Marca 2013 Ja daję taki jaki akurat mam - właśnie wczoraj "nastawiłam" polędwicę na a'la parmeńską i użyłam świeżego. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1432 Opublikowano 2 Marca 2013 To dzięki za pomoc i postaram sie wcisnąć foty za 5dni Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1433 Opublikowano 2 Marca 2013 Ja też zdecydowanie preferuję czosnek żywy. Z kolendra trzeba uważac, ma b. intensywny smak i i nie każdemu pasuje. Na początek najlepiej przetestować z małą ilością :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1434 Opublikowano 2 Marca 2013 i postaram sie wcisnąć foty za 5dni Ale ta Twoja polędwica przez 5 dni nie będzie gotowa to co chcesz pokazywać? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1435 Opublikowano 2 Marca 2013 No przed zapakowaniem w bandarze lub pończoche! Właśnie ! Co lepsze? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1436 Opublikowano 2 Marca 2013 No przed zapakowaniem w bandarze lub pończoche! Właśnie ! Co lepsze?Pakuj w jedno i drugie.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1437 Opublikowano 2 Marca 2013 Pakuj w jedno i drugie. Pakuj tylko w pończochę lub podkolanówkę.Powinno być przynajmniej z 4 warstwy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1438 Opublikowano 2 Marca 2013 @halusia@ napisał/a: Pakuj w jedno i drugie. Pakuj tylko w pończochę lub podkolanówkę.Powinno być przynajmniej z 4 warstwy. _________________Po co pakować w 4 warstwy jeśli można zawinąć w gazę i potem w pończochę :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1439 Opublikowano 2 Marca 2013 Ja do tej pory stosowałem 2-3 warstw pończochy - nie przykleja sie tak jak gaza. OK, czasem stosuję rajstopy Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1440 Opublikowano 2 Marca 2013 Po co pakować w 4 warstwy jeśli można zawinąć w gazę i potem w pończochę A po co zawijać w gazę która się przykleja jak można do tego kawałka użyć jednej damskiej podkolanówki i wyjdą 3- 4 warstwy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1441 Opublikowano 2 Marca 2013 A antygwałty?Są najlepsze :grin: ale nówki nie śmigane :wink: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1442 Opublikowano 2 Marca 2013 Ale jak schabik wyjdzie to zmienię skojarzenia :grin: :thumbsup:Oj zmienisz zdanie , jeszcze będziesz pragnął zawartości tej skarpety . :lol: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1443 Opublikowano 5 Marca 2013 Mija 4rty dzień przebywania w lodówce! Schabik jest cały czas wilgotny! Tak ma być czy coś nie tak robię? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1444 Opublikowano 5 Marca 2013 Wszystko ok. W lodówce będzie wilgotne. Najważniejsze by nie stało w sokach, które trzeba odlewać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1445 Opublikowano 5 Marca 2013 Leży na siateczce a soki skapuja poniżej Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1446 Opublikowano 5 Marca 2013 To masz wszystko pod kontrolą :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1447 Opublikowano 5 Marca 2013 Witam Wszystkich, korzystając z wolnego (L4) przeczytałem od deski do deski wiele ciekawych tematów na WB - w końcu znalazłem czas na dokładne zapoznanie się z wieloma przepisami co sprawiło że w nareszcie mam wyjaśnienia dla wielu nurtujących mnie tematów odnośnie wędzenia, peklowania i innych - po prostu super!!! - WIELKIE PODZIĘKOWANIE DLA AKTYWNYCH MNIEJ LUB WIĘCEJ "ZADYMIACZY". Chodź z WB korzystam dobrych parę lat ale brak czasu odbijał się na efektach . Ale wracając do tematu..... narazie mogę coś podziałać w domu więc na początek padło na A'la Parmeńską :thumbsup: Obawiałem się trochę, chyba jak każdy przy pierwszym podejściu do parmeńskiej ale jak na pierwszy raz wyszło super. Moja LP, Jolka, dokonała wyśmienitego zakupu i do dzieła (jak na początek mały kawałek ok 1kg): - okrojenie z mizdry i warkocza: http://iv.pl/images/99579940912434843818.jpg - sól około 30-35g /kg roztarta z czosnkiem + przyprawy (kolendra, pieprz i trochę papryki suszonej) http://www.iv.pl/images/39156546841829677583.jpg http://www.iv.pl/images/69537403644276967092.jpg i na 5 dni do lodówki..... W lodówce przetrzymywałem w mniejszym garnku z nierdzewki, dodatkowo polędwica położona na kratce. Po wspomnianych pięciu dniach w lodówce, włożyłem do podkolanówki (3 warstwy), zasznurowałem i powiesiłem w kuchni na haczyku w suficie, około 1,5m od lufcika. W miarę przewiewne miejsce, temperatura około 19-20°C, wilgotność 55-60%, chyba trochę za sucho , można by było powiesić np. jakiś pojemnik z wodą na kaloryferze. Niestety jakoś uciekło mi zrobienie fotki podczas dojrzewania w podkolanówce :grin: - poprawię się. Po pięciu dniach w kuchni, wróciła w "ubranku" do lodówki i po 10 dnich: http://www.iv.pl/images/15881433070763042009.jpg http://www.iv.pl/images/13003579354087307788.jpg http://www.iv.pl/images/35886184981722074507.jpg Gdy usiedliśmy do degustacji, do tego winko :wink: , połowa a'la parmeńskiej rozeszła się szybko :thumbsup: , resztę schowałem na drugi wieczór . Polecam wszystkim którzy jeszcze nie próbowali - wstawiłem już następną. Pozdrawiam Roman Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-272867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1448 Opublikowano 6 Marca 2013 A ja jeszcze małe pytko! Bede dzisiaj w antygwałta wykładał schabik i wydaje mi się mało czosnkowy! Stanie się coś jakbym podsypałgo syszonym czosnkiem przed włożeniem? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-273032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1449 Opublikowano 6 Marca 2013 Stanie się coś jakbym podsypałgo syszonym czosnkiem przed włożeniem? Nic się nie stanie ,ale możesz użyć jeszcze świeżego roztartego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-273046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1450 Opublikowano 6 Marca 2013 A moja polędwica właściwie "nie puściła" soku podczas pierwszego etapu :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/58/#findComment-273137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.