Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No dobrze - kupiłem sobie kawałek schabu i chcę zrobić wędlinę z wątku który ma 81 stron.

Czy ktoś wskaże mi na której stronie jest opisany proces produkcji (ile przypraw, ile dni)?

Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Edytowane przez kurp007

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

no dobrze - baza jest w sensie opis i czasy, ale w czymś (na zdjęciach) ta polędwica jest obtoczona, bo to nie jest sam czosnek i sól?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

fakt jest - ślepym w  takim razie;)

Moja polędwica odstała 7 dni w lodówce, potem 7 dni w garażu jakieś 10 oC, dzisiaj będę ją wstawiał do lodówki. Tylko mnie jedno zastanawia. Jest miękka w dotyku, taka plastyczna. Czy w lodówce trochę się podsuszy? Czy lepiej dać jej powisieć w pończoszce przez kilka dni w kuchni?

zbyt długo w cieple może skończyć się białą pleśnią na wierzchu. Ja bym wrzucił do lodówki. W lodówce wędliny też obsychają, to i polędwica będzie schła.

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Panowie mam pytanie, byc moze juz bylo ale kilka stron przegladnelem i sie nie doszukalem.

przed ponownym wlozeniem do lodowki poledwice odwijamy z ponczochy ? czy ma dalej z ponczocha wisiec w lodowce?

Nadal w ubranku :)

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Witam mam pytanie zrobiłem dzisiaj moją pierwszą wędlinke tzn jest w pierwszej fazie,przepis wziołem z głównej stronyWB i niema tam wzmianki o cukrze???musi być czy nie???

Pytanie techniczne. :D

Czy tak jak z polędwicą wieprzową, można zrobić z polędwicą dzika? :question: Czy może na dojrzewającą polędwicę z dzika jest jakiś inny przepis? :question:

Polędwica to polędwica ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

można zrobić z polędwicą dzika

Ja nie robiłam , myślę ,że póki nie spróbujesz to ... nie będziemy wiedzieć   tylko ,że polędwica z dzika to ma przekrój niewiele większy  jak wieprzowa polędwiczka :laugh: ( no przynajmniej z tych sztuk,które były na własny użytek)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Ja nie robiłam , myślę ,że póki nie spróbujesz to ... nie będziemy wiedzieć

No tak, :yes: a więc decyzja podjęta. :D

To i ja się dorzucę - przy okazji witam wszystkich !

Dwa kawałki po 1,1kg , na każdy 50g soli , jeden kawałek z dodatkiem czosnku (jeszcze siedzi w podkolanówce) drugi kawałek z mieloną papryką (ostrą) i kolendrą.

3 fazy (albo prawie :) , 5 dni / 6 dni / 1 dzień (ten napoczęty kawałek).

"Ofiara" po 1 dniu 3 fazy miała około 750 g i poszła pod nóż (niby że dla pewności że wyszło...), druga "mumia" poczeka do świąt w ciuchach (znaczy, taki jest wstępny plan....) 

Kolejny dobry i wypróbowany przepis z tego forum :) , dzięki. 

http://foto.redmotorz.eu/images/477DSC_1959.jpg

http://foto.redmotorz.eu/images/984DSC_1966.jpg

http://foto.redmotorz.eu/images/227DSC_1960.jpg

• 2 tygodnie później...

Witam,wlasnie próbuje pierwszy raz z dojrzewającą,, urzyłem do przepisu polędwiczke i jestem na etapie pierwszym.Mam dwa pytania.1- piszecie o wyciekającym soku,dwa razy odlałem troszeczke i dalej nie wycieka. Przejmować się tym?2-bede teraz wedził ale będzie to normalne wędzenie na cieplo. Pomyślałem żeby gdzieś w rogu ją powiesić na trochę ale nie wiem przejść do 2 etapu czy ją poddymić? Na pewno nie bede mieć czasu ani ochoty aby teraz rozpalać wędzarke dla jednej polędwiczki i wędzić zimnym dymem tym bardziej ze na działkę mam ponad 30km.

Edytowane przez Małgoś

A ja mam pytanie co do faz - tu kolega powyżej wspomniał o 3 fazach 5 dni / 6 dni / 1 dzień

Ja swoją polędwicę trzymałem tydzień na dworze, potem kolejny tydzień w pończosze w lodówce. I pytanie - czy w lodówce? A może w temperaturze pokojowej?

Kurp'iaczku  pierwsza faza  w lodówce ( przy tych temperaturach może można i  na dworze)  , druga faza to "ubranie polędwicy w rajstopki" i osznurowanie  i w temperaturze domowej   a trzecia faza to znów do lodówki nie rozbierając jej z "gaconki"

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

no to ja sknociłem - tydzień trzymałem luzem w chłodzie i teraz drugi tydzień w skarpecie również w chłodzie.

ciekawe co się z tego zrobiło i czy nie za późno na wyciągnięcie do drugiej fazy obsuszania w temp pokojowej.

Moje pierwsze dojrzewające wędlinki myślę że wyszły nie najgorzej ;)post-56687-0-59537600-1387735866_thumb.jpgpost-56687-0-08722600-1387735946_thumb.jpgpost-56687-0-17905300-1387736012_thumb.jpg

No tak, :yes: a więc decyzja podjęta. :D

No to wykonałem, wczoraj była degustacja. Wyszło OK. 

Użyłem kawałka mięsa o wadze około 750 gram, wczoraj ważył około 500 gram. Mięso ma bardzo ciemny kolor, nie czuć go wogóle dziczyzną, a co najważniejsze, na chlebku z masełkiem smakuje wybornie. :D

Teraz jestem w pracy, fotkę wstawię wieczorem.

Edytowane przez Todek