Athl0n Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1601 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Cukru dałem śladowe ilości Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1602 Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) No dobrze - kupiłem sobie kawałek schabu i chcę zrobić wędlinę z wątku który ma 81 stron.Czy ktoś wskaże mi na której stronie jest opisany proces produkcji (ile przypraw, ile dni)?Z góry dziękuję za okazaną pomoc. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez kurp007 Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1603 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Przepis znajdziesz na stronie głównej WB kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1604 Opublikowano 3 Grudnia 2013 no dobrze - baza jest w sensie opis i czasy, ale w czymś (na zdjęciach) ta polędwica jest obtoczona, bo to nie jest sam czosnek i sól? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1605 Opublikowano 3 Grudnia 2013 To też jest w przepisie mielona kolendra kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1606 Opublikowano 3 Grudnia 2013 fakt jest - ślepym w takim razie;) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1607 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Moja polędwica odstała 7 dni w lodówce, potem 7 dni w garażu jakieś 10 oC, dzisiaj będę ją wstawiał do lodówki. Tylko mnie jedno zastanawia. Jest miękka w dotyku, taka plastyczna. Czy w lodówce trochę się podsuszy? Czy lepiej dać jej powisieć w pończoszce przez kilka dni w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1608 Opublikowano 3 Grudnia 2013 zbyt długo w cieple może skończyć się białą pleśnią na wierzchu. Ja bym wrzucił do lodówki. W lodówce wędliny też obsychają, to i polędwica będzie schła. Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1609 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Waga wejściowa 550 g, aktualnie 415 g. Ubytek 24 %. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1610 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Panowie mam pytanie, byc moze juz bylo ale kilka stron przegladnelem i sie nie doszukalem. przed ponownym wlozeniem do lodowki poledwice odwijamy z ponczochy ? czy ma dalej z ponczocha wisiec w lodowce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1611 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Nadal w ubranku Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-318510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1612 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witam mam pytanie zrobiłem dzisiaj moją pierwszą wędlinke tzn jest w pierwszej fazie,przepis wziołem z głównej stronyWB i niema tam wzmianki o cukrze???musi być czy nie??? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-319252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1613 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Nie musi ja nie dawałem kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-319532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1614 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Pytanie techniczne. Czy tak jak z polędwicą wieprzową, można zrobić z polędwicą dzika? Czy może na dojrzewającą polędwicę z dzika jest jakiś inny przepis? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-319704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1615 Opublikowano 10 Grudnia 2013 I co? Nikt nie pomoże? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-319777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1616 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Polędwica to polędwica Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-319787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1617 Opublikowano 10 Grudnia 2013 można zrobić z polędwicą dzika Ja nie robiłam , myślę ,że póki nie spróbujesz to ... nie będziemy wiedzieć tylko ,że polędwica z dzika to ma przekrój niewiele większy jak wieprzowa polędwiczka ( no przynajmniej z tych sztuk,które były na własny użytek) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-319789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1618 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Ja nie robiłam , myślę ,że póki nie spróbujesz to ... nie będziemy wiedzieć No tak, a więc decyzja podjęta. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-319887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikimoll Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1619 Opublikowano 11 Grudnia 2013 To i ja się dorzucę - przy okazji witam wszystkich ! Dwa kawałki po 1,1kg , na każdy 50g soli , jeden kawałek z dodatkiem czosnku (jeszcze siedzi w podkolanówce) drugi kawałek z mieloną papryką (ostrą) i kolendrą. 3 fazy (albo prawie , 5 dni / 6 dni / 1 dzień (ten napoczęty kawałek). "Ofiara" po 1 dniu 3 fazy miała około 750 g i poszła pod nóż (niby że dla pewności że wyszło...), druga "mumia" poczeka do świąt w ciuchach (znaczy, taki jest wstępny plan....) Kolejny dobry i wypróbowany przepis z tego forum , dzięki. http://foto.redmotorz.eu/images/477DSC_1959.jpghttp://foto.redmotorz.eu/images/984DSC_1966.jpghttp://foto.redmotorz.eu/images/227DSC_1960.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-319961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1620 Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Witam,wlasnie próbuje pierwszy raz z dojrzewającą,, urzyłem do przepisu polędwiczke i jestem na etapie pierwszym.Mam dwa pytania.1- piszecie o wyciekającym soku,dwa razy odlałem troszeczke i dalej nie wycieka. Przejmować się tym?2-bede teraz wedził ale będzie to normalne wędzenie na cieplo. Pomyślałem żeby gdzieś w rogu ją powiesić na trochę ale nie wiem przejść do 2 etapu czy ją poddymić? Na pewno nie bede mieć czasu ani ochoty aby teraz rozpalać wędzarke dla jednej polędwiczki i wędzić zimnym dymem tym bardziej ze na działkę mam ponad 30km. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Małgoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-321861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1621 Opublikowano 21 Grudnia 2013 A ja mam pytanie co do faz - tu kolega powyżej wspomniał o 3 fazach 5 dni / 6 dni / 1 dzieńJa swoją polędwicę trzymałem tydzień na dworze, potem kolejny tydzień w pończosze w lodówce. I pytanie - czy w lodówce? A może w temperaturze pokojowej? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-322029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1622 Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Kurp'iaczku pierwsza faza w lodówce ( przy tych temperaturach może można i na dworze) , druga faza to "ubranie polędwicy w rajstopki" i osznurowanie i w temperaturze domowej a trzecia faza to znów do lodówki nie rozbierając jej z "gaconki" Edytowane 21 Grudnia 2013 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-322031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1623 Opublikowano 21 Grudnia 2013 no to ja sknociłem - tydzień trzymałem luzem w chłodzie i teraz drugi tydzień w skarpecie również w chłodzie.ciekawe co się z tego zrobiło i czy nie za późno na wyciągnięcie do drugiej fazy obsuszania w temp pokojowej. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-322037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1624 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Moje pierwsze dojrzewające wędlinki myślę że wyszły nie najgorzej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-322299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1625 Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) No tak, a więc decyzja podjęta. No to wykonałem, wczoraj była degustacja. Wyszło OK. Użyłem kawałka mięsa o wadze około 750 gram, wczoraj ważył około 500 gram. Mięso ma bardzo ciemny kolor, nie czuć go wogóle dziczyzną, a co najważniejsze, na chlebku z masełkiem smakuje wybornie. Teraz jestem w pracy, fotkę wstawię wieczorem. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/65/#findComment-323127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.