przemekg Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1626 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Godzina zero wybiła - czas na moją pierwszą polędwicę dojrzewająca... Dzień 1: kawałek polędwicy pozbawiony błon (78 dkg) został obsypany solą kamienną niejodowaną (25 g), wymasowany i włożony ciasno do miseczki przykrytej talerzykiem i do lodówki. W gotowości czekają: 50g czubrycy czerwonej, 50g pieprzu kolorowego, 50g kolendry, 50g papryki słodkiej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1627 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Przemekg,talerzyk zabierz nie będzie się kisiło a luzacko oddychało;))tak se myśle.... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1628 Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) został obsypany solą kamienną niejodowaną (25 g),Nie za mało? A, i obiecane fotki, poledwicy z dzika. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1629 Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Dzień 2: mięso puściło jakieś 30 ml soku (nie odlewam), dołożyłem 10g soli i 2 ząbki czosnku (11g) przeciśnięte przez praskę. Todek, we wcześniejszych postach sugerowano minimalną ilość soli 30g/kg mięsa. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez przemekg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1630 Opublikowano 29 Grudnia 2013 mięso puściło jakieś 30 ml soku (nie odlewam) Sok , który puszcza mięso w tym wyrobie należy odlewać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1631 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Dzień 3 i 4 - mięso puszcza minimalne ilości śluzowatego soku (myślę, że to przez dodany czosnek), poza tym ładnie pachnie i wygląda.Jutro planuję obsypać przyprawami - czy mogę zrobić mix czubrycy czerwonej, pieprzu kolorowego i kolendry? Jaką ilość przypraw proponujecie na taki kawałek (wyjściowo 0,78 kg)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1632 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Właśnie rozpoczynam II fazę - mięso opłukałem odrobinę wodą, wytarłem papierowym ręcznikiem do sucha, obtoczyłem dokładnie w 2g pieprzu kolorowego, 2g kolendry i 5g czubrycy czerwonej. Wrzuciłem w 3 warstwy rajstopy, osznurowałem i powiesiłem na klamce okna z całodobową mikrowentylacją. Temperatura w jakiej wisi to 15 stopni.Pozdrawiam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1633 Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) mięso opłukałem odrobinę wodą, Aż jestem ciekawa co z tego wyjdzie bo od początku nie zgodnie z przepisem. Edytowane 1 Stycznia 2014 przez LP57 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1634 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Dla bezpieczeństwa warto przy soleniu dać trochę glukozy dla bakteri kwasu mlekowego, będą wtedy szybsze od patogenów. A i płukanie wtedy mięsku nie zaszkodzi Nie wiem czy klamka przy oknie to dobry pomysł, Moja wisi zawsze razem z termomerem przy piecu w temp 200 C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1635 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Aż jestem ciekawa co z tego wyjdzie bo od początku nie zgodnie z przepisem. To może oświeć mnie co jest "od początku" niezgodne z przepisem - przepisów jest masa w sieci i łatwo się w nich pogubić (tak samo jak w ilości soli - podawane są w tym temacie w tak ogromnych rozpiętościach, że strach nawet zaczynać zabawę w taką wędlinę) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1636 Opublikowano 2 Stycznia 2014 To może oświeć mnie co jest "od początku" niezgodne z przepisem W wyrobach tego typu staramy się pozbyć wody z wyrobu. Ty robisz akurat odwrotnie. Nie odlewasz soku, opłukujesz i dlatego obawiam się, że może coś pójść nie tak. Im więcej wody tym większa szansa na pleśń, ale trzymam kciuki. http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1637 Opublikowano 2 Stycznia 2014 po Twojej uwadze o odlewaniu od 2 dnia zacząłem odlewać...Co do opłukania to na prawdę użyłem do tego odrobiny wody w celu pozbycia się bardzo drobno przeciśnietęgo czosnku i natychmiast wytarłem bardzo dokładnie do sucha ręcznikiem papierowym. Wędlina podczas pakowania w rajstopę, sznurowania oraz pierwszych godzin po powieszeniu była sucha i nie wykazuje objawu ociekania z wody Sam jestem ciekawy co mi wyjdzie - zastanawiam się nad tą moją temperaturą 15*C. Kontrolnie będę ważył kawałek c0 12h aby sprawdzić czy traci na wadze i w jakim tempie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1638 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Nie odlewasz soku, opłukujesz Ja tak zawsze robię. Raz nawet po soleniu i opłukaniu trzymałem poledwicę 2h w maślance, potem wytarłem , w przyprawy i do suszenia w 20oC Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1639 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Ja tak zawsze robię. Raz nawet po soleniu i opłukaniu trzymałem poledwicę 2h w maślance, potem wytarłem , w przyprawy i do suszenia w 20oC Co daje moczenie w maślance? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1640 Opublikowano 2 Stycznia 2014 To był eksperyment w drodze do "polędwicy probiotycznej", coś jak bakterie starterowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-323981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1641 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Po pierwszej dobie na klamce okiennej polędwica straciła niecałe 50g na wadze, pachnie ładnie, jest sucha w dotyku na całej powierzchni.Żeby tak człowiek mógł zajrzeć do środka... ehhh trzeba ćwiczyć cierpliwość... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-324152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1642 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Ładnie spada na wadze, tak trzymaj! Pierwszy raz pewnie każdy ma wątpliwości i zżera go ciekawość. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-324205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1643 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Wczoraj miałem degustacje pierwszy raz robionej wędliny dojrzewającej.Miałem wiele obaw ale wyszło super!W środe zasuwam do sklepu po mieso i już wiem ze że ten typ bedzie częsciej gościl w moim repertuarze wyrobów.Zrobiłem poledwiczke która ważyła na początku 62dkg.Użyłem ok 25g soli i 2 ząbki czosnku nie dawałem żadnych ziół, tydzień w lodówce, odlałem 2 razy odrobine soku potem obwedziłem troszke wieszając w rogu wędzarki ponieważ wedzilem przy okazji świątecznego wędzenia więc szukałem w wedzarce najchłodniejszego miejsca.Potem kilka razy owinąlem gazą i na tydzień powiesilem w chłodnym pokoju przy oknie gdzie praktycznie cały czas jest ono uchylone i jest chlodno.Po drugim etapie ważyła już nie całe 300g i troche mnie martwił taki ubytek wody czy nie wyjdzie za sucha.Potem na tydzeń do lodówki a wczoraj na stół.Mniam,mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-324651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiszuriwalilibori Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1644 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Witam,Próbowałem znaleźć początek, tematu, podstawowy przepis, nie udało się -piszecie od razu o drugiej czy trzeciej fazie. Czy mogę prosić o link do podstawowego przepisu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-325110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1645 Opublikowano 7 Stycznia 2014 http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie przepis jest na stonie głownej w przepisach Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-325125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1646 Opublikowano 7 Stycznia 2014 ja mam pytanie odnośnie fazy 3 - czy jest ona wymagana, czy lepiej przedłużyć fazę 2 trzymając w pończosze kolejne tygodnie? a jeśli już faza 3 to czy polędwicę do lodóowki wkładam już bez pończochy, czy nadal ją trzymam w pończosze?moja wędlina w pończosze jest już twarda w dotyku, da się jeszcze ją ugnieść ale już niewiele. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-325159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1647 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Trzymaj dalej w opakowaniu,teraz to tylko zależy od ciebie czy wytrzymasz przed wcześniejszą degustacją Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-325260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uras Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1648 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zblizam sie do końca 1. Fazy. Zastanawiam sie gdzie wywiesić baton w ponczoszce. Mam dwie opcje. Kuchnia, w której panuje temperatura ok 22oC i wilgotnosc 50% lub stryszek, w którym panuje około 15oC. W wątku pojawia sie wiele opinii na temat trzymania mięsa w drugim etapie w temp. pokojowej. Jakie macie doswiadczenia? Eksperymentowaliscie z temperatura? Obawiam sie, że w zbyt wysokiej mięso sie popsuje. Na stryszku mogę spróbować zrobic niewielki przeciag poprzez rozszczelnienie okien. Cytuj Uras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-325838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1649 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Obawiam sie, że w zbyt wysokiej mięso sie popsuje. W 2 etapie mięsko będzie we władaniu bakterii. Teraz osuszanie i bakterie kwasu mlekowego powstrzymają gnicie. Naukowo stwierdziono, że 20oC to optymalna temperatura w tym etapie. Ja się staram aby w 5-7 dni zrzuciła 30% wagi, potem idzie do chłodnego i sobie dojrzewa. Razem z polędwicą wisi termometr, ważę też codziennie polędwicę kontrolując *chudnięcie*, aby nie za szybko, ani za wolno traciła na wadze. Warta dać do solenia 0,6% glukozy, bo nie wszystkie bakterie kwasu mlekowego trawią sacharozę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-325871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uras Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1650 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Cukru nie dawałem - działałem wg przepisu ze strony głównej. W weekend będę prawdopodobnie solil druga sztukę. Na pewno dorzuce do mieszanki trochę glukozy. Dzięki. Cytuj Uras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/66/#findComment-325905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.