Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam.

 

Na wstepie chcialem sie przywitac i krotko przedstawic.

Na imie mam Wojtek, naleze raczej do starszej generacji i pisze z Austrii - Wiednia. Od dluzszego czasu czytam Wasze (a teraz to chyba juz i moje) forum i "popelnilem" juz kilka wedlinek wedlug Waszych przepisow. Rodzinka i znajomi sa zachwyceni.

 

Teraz moje pytanie dot. schab a'la...

 

Faza pierwsza zakonczona (0,8 kg, ok 50 ml. wycieku) i przechodze do suszenia (ponczocha itp.), ale czy temperatura ok 20 - 23°C przy dosc dobrym przewiewie nie bedzie za wysoka (suszenie w kuchni). Druga alternatywa to strych ale tam temperatury wahaja sie obecnie od 4 do 15°C.

No i jak to robic - ciagle suszenie (jak dlugo) czy przekladanie lodowka - wieszak.

 

Serdecznie pozdrawiam z Wiednia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-61338
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witaj kowo!

Cieszę się , że w końcu dołączyłeś!

 

ale czy temperatura ok 20 - 23°C przy dosc dobrym przewiewie nie bedzie za wysoka

Zwróć uwagę, że przy produkcji wędlin dojrzewających często po procesie peklowania stosuje się nawet temperatury ok. 30st.C., które mają na celu rozwinięcie się kultur bakteryjnych.

Jeśli tylko mięsko było świeże i zachowane były wszystkie wymogi sanitarne przy produkcji, to po pięciu dniach mocno zasolonemu małemu schabikowi nic nie powinno być ;) Niech powisi sobie w temp. pokojowej w przewiewnym jak piszesz miejscu przez te 5 dni, a potem niech "dochodzi" sobie spokojnie w lodówce.

 

Do poczytania:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=276

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-61345
Udostępnij na innych stronach

pakuje w ponczoche zony (nieuzywana)

czemu nie :lol:

 

a tak na poważnie to ja proponuję najpierw uprać a nawet wygotować pończoszkę czy rajstopkę,

- usunie bakterie i ewentualne zanieczyszczenia techniczne

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-61374
Udostępnij na innych stronach

Mój skromny schab suszony a,la ..... po 10 dniach. Osłonkę ze schabu ściągnąłem. Jeszcze tylko 7 dni w lodówce. Jak na razie wszystko jest OK.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62444
Udostępnij na innych stronach

Jestem pod wrażeniem :tongue:

andrzejmysłowic przechowując w lodówce jesteś w stanie zapanować nad temperaturą a czy próbowałeś powalczyć z wilgotnością :question:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62446
Udostępnij na innych stronach

Mój schabik po sześciu tygodniach zaczął pokrywać się białym nalotem. Ciekawe czy dotrwa do Świąt ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62450
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Tak się zastanawiam, czy nie za dużo tłuszczyku zostawiacie na polędwicach.Z tego co czytałem to ma być zupełnie pozbawione tłuszczyku.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62451
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Tak się zastanawiam, czy nie za dużo tłuszczyku zostawiacie na polędwicach

Tłuszcz się starzeje to jest wiadome , jednak biały nalocik myślę że nie jest tego powodem .

 

Mój schabik po sześciu tygodniach zaczął pokrywać się białym nalotem.

BonAir . Co może być powodem w/g Ciebie :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62453
Udostępnij na innych stronach

Co może być powodem w/g Ciebie

Moim zdaniem przyczyną jest względnie wysoka wilgotność w pomieszczeniu, w którym wisi.

Jest to nieogrzewany garaż, a na zewnątrz jest w tej chwili 90% wilgotności.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62454
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Moim zdaniem przyczyną jest względnie wysoka wilgotność w pomieszczeniu,

Większy ruch powietrza mógłby doprowadzić do tego żeby ten nalot nie powstał :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62455
Udostępnij na innych stronach

Ruch powietrza to również jego wilgotność. Muszę koniecznie poszukać informacji na ten temat.

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62463
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, dopóki nalot ten nie jest zielony, to jestem raczej spokojny :-)

 

Wiele przepisów mówi o takim właśnie nalocie pojawiającym się na powierzchni w procesie dojrzewania, np. cytat z przepisu na kiełbasę myśliwską ze strony głównej:

 

Gdyby kiełbaska pokryła się białym nalotem (receptura go dopuszcza - jest nieszkodliwy) należy go zetrzeć wilgotną ściereczką.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62464
Udostępnij na innych stronach

Mój schabik po sześciu tygodniach zaczął pokrywać się białym nalotem. Ciekawe czy dotrwa do Świąt ?

A gdzie skarpeta? Nie stosowałeś jej, czy ją zdjąłeś?
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62465
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadam koledze Helixowi z Wrocławia. Mój schab wisiał przez 5 dni w pokoju obok okna. Mieszkam w bloku i z wilgotnością nie miałem żadnych kłopotów. Temperatura w pokoju utrzymywała się stale w granicach + 21 st.C.
Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62466
Udostępnij na innych stronach

A gdzie skarpeta? Nie stosowałeś jej,

Tym razem nie zastosowałem - tak jak pisałem wilgotność w garażu jest wysoka, to postanowiłem sprawdzić jak schabik wyjdzie bez pończochy.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62467
Udostępnij na innych stronach

"Jak wszyscy ,to wszyscy i babcia też" :wink: :lol: ,a co mnie też się należy.

Na razie wisi na oknie ale" pójdzie " do piwnicy gdzie chodzi schładzarka do mleka wykorzystana jako zamrażarka ,wentylator cały czas się kręci , boję się tylko czy aby nie przesadzę z osuszaniem :???:

 

 

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62468
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda mój czterdziestodniowy "schab a'la..." po usunięciu nalotu i pokrojeniu w cieniutkie plasterki.

 

Próbę wykonania go bez użycia rajstopy uważam za udaną, gdyż nie widać ciemniejszej, mocno wysuszonej skórki, jak to czasami wcześniej się zdarzało.

Myślę że dobrze zrobiła względnie wysoka wilgotność w garażu o ten porze roku (ok. 80-90%).

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62473
Udostępnij na innych stronach

Chyba jeszcze mógł schnąć

Doczeka, doczeka :smile:

Świąt nie doczekały tylko 4 (słownie: cztery) plasterki i tzw. "piętka".

Reszta z powrotem powędrowała do garażu i przysięgam, że do Świąt go nie tknę :smile:

 

Ciekawe po jakim czasie pojawi się ponownie biały nalot ?

 

Bardzo ładny w przekroju

jacekn, mógłby być ładniejszy w przekroju, ale użyty został kawałek schabu blisko karkówki, stąd widać błonki na przekroju.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62479
Udostępnij na innych stronach

No to i ja coś wkleję :wink:

 

Po dwóch tygodniach schab, który przygotowałem wygląda tak

 

 

A tak się suszy

 

 

Ponieważ w bloku trudno jest o przewiewne miejsce, za radą Toshiby postanowiłem zrobić sobie "prywatny" przewiew. Wentylator pracuje na obniżonym napięciu, żeby zmniejszyć jego obroty. Powietrze opływa schab bardzo powoli.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62503
Udostępnij na innych stronach

Tomuś, a ten kalendarz SM w Radomsku to ......

Chcesz wiedzieć Gonzo to Ci pokażę , trzeba się chwalić swoimi "" wyrobami "" :wink: :lol:

To moja młodsza córka Ola jest "Góralką" z centralnej Polski i dziewczyną od dwóch lat z kalendarza

A żeby było zgodnie z tematem schabik jest w jej podkolanówkach -dwóch

 

 

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62506
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.