Gość Anonymous Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 16 Marca 2009 Witam. Na wstepie chcialem sie przywitac i krotko przedstawic.Na imie mam Wojtek, naleze raczej do starszej generacji i pisze z Austrii - Wiednia. Od dluzszego czasu czytam Wasze (a teraz to chyba juz i moje) forum i "popelnilem" juz kilka wedlinek wedlug Waszych przepisow. Rodzinka i znajomi sa zachwyceni. Teraz moje pytanie dot. schab a'la... Faza pierwsza zakonczona (0,8 kg, ok 50 ml. wycieku) i przechodze do suszenia (ponczocha itp.), ale czy temperatura ok 20 - 23°C przy dosc dobrym przewiewie nie bedzie za wysoka (suszenie w kuchni). Druga alternatywa to strych ale tam temperatury wahaja sie obecnie od 4 do 15°C.No i jak to robic - ciagle suszenie (jak dlugo) czy przekladanie lodowka - wieszak. Serdecznie pozdrawiam z Wiednia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-61338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 16 Marca 2009 Witaj kowo! Cieszę się , że w końcu dołączyłeś! ale czy temperatura ok 20 - 23°C przy dosc dobrym przewiewie nie bedzie za wysoka Zwróć uwagę, że przy produkcji wędlin dojrzewających często po procesie peklowania stosuje się nawet temperatury ok. 30st.C., które mają na celu rozwinięcie się kultur bakteryjnych. Jeśli tylko mięsko było świeże i zachowane były wszystkie wymogi sanitarne przy produkcji, to po pięciu dniach mocno zasolonemu małemu schabikowi nic nie powinno być Niech powisi sobie w temp. pokojowej w przewiewnym jak piszesz miejscu przez te 5 dni, a potem niech "dochodzi" sobie spokojnie w lodówce. Do poczytania: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=276 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-61345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 16 Marca 2009 Dziekuje za odpowiedz. A wiec jutro pakuje w ponczoche zony (nieuzywana), sznuruje i na wieszak! Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-61372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 16 Marca 2009 pakuje w ponczoche zony (nieuzywana)czemu nie :lol: a tak na poważnie to ja proponuję najpierw uprać a nawet wygotować pończoszkę czy rajstopkę, - usunie bakterie i ewentualne zanieczyszczenia techniczne Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-61374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 24 Marca 2009 Mój skromny schab suszony a,la ..... po 10 dniach. Osłonkę ze schabu ściągnąłem. Jeszcze tylko 7 dni w lodówce. Jak na razie wszystko jest OK. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helixwroclaw2005 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 24 Marca 2009 Jestem pod wrażeniem :tongue: andrzejmysłowic przechowując w lodówce jesteś w stanie zapanować nad temperaturą a czy próbowałeś powalczyć z wilgotnością :question: Cytuj Pozdrawiam Brać Wędzarniczą----------------------------------------------Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, .... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 24 Marca 2009 Mój schabik po sześciu tygodniach zaczął pokrywać się białym nalotem. Ciekawe czy dotrwa do Świąt ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 24 Marca 2009 Witam.Tak się zastanawiam, czy nie za dużo tłuszczyku zostawiacie na polędwicach.Z tego co czytałem to ma być zupełnie pozbawione tłuszczyku. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 24 Marca 2009 Witam Tak się zastanawiam, czy nie za dużo tłuszczyku zostawiacie na polędwicach Tłuszcz się starzeje to jest wiadome , jednak biały nalocik myślę że nie jest tego powodem . Mój schabik po sześciu tygodniach zaczął pokrywać się białym nalotem. BonAir . Co może być powodem w/g Ciebie :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 24 Marca 2009 Co może być powodem w/g CiebieMoim zdaniem przyczyną jest względnie wysoka wilgotność w pomieszczeniu, w którym wisi. Jest to nieogrzewany garaż, a na zewnątrz jest w tej chwili 90% wilgotności. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 24 Marca 2009 Witam Moim zdaniem przyczyną jest względnie wysoka wilgotność w pomieszczeniu, Większy ruch powietrza mógłby doprowadzić do tego żeby ten nalot nie powstał :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helixwroclaw2005 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 24 Marca 2009 Ruch powietrza to również jego wilgotność. Muszę koniecznie poszukać informacji na ten temat. Cytuj Pozdrawiam Brać Wędzarniczą----------------------------------------------Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, .... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 24 Marca 2009 andrzej k, dopóki nalot ten nie jest zielony, to jestem raczej spokojny :-) Wiele przepisów mówi o takim właśnie nalocie pojawiającym się na powierzchni w procesie dojrzewania, np. cytat z przepisu na kiełbasę myśliwską ze strony głównej: Gdyby kiełbaska pokryła się białym nalotem (receptura go dopuszcza - jest nieszkodliwy) należy go zetrzeć wilgotną ściereczką. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 24 Marca 2009 Mój schabik po sześciu tygodniach zaczął pokrywać się białym nalotem. Ciekawe czy dotrwa do Świąt ?A gdzie skarpeta? Nie stosowałeś jej, czy ją zdjąłeś? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 24 Marca 2009 Odpowiadam koledze Helixowi z Wrocławia. Mój schab wisiał przez 5 dni w pokoju obok okna. Mieszkam w bloku i z wilgotnością nie miałem żadnych kłopotów. Temperatura w pokoju utrzymywała się stale w granicach + 21 st.C. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 24 Marca 2009 A gdzie skarpeta? Nie stosowałeś jej, Tym razem nie zastosowałem - tak jak pisałem wilgotność w garażu jest wysoka, to postanowiłem sprawdzić jak schabik wyjdzie bez pończochy. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 24 Marca 2009 "Jak wszyscy ,to wszyscy i babcia też" :wink: :lol: ,a co mnie też się należy. Na razie wisi na oknie ale" pójdzie " do piwnicy gdzie chodzi schładzarka do mleka wykorzystana jako zamrażarka ,wentylator cały czas się kręci , boję się tylko czy aby nie przesadzę z osuszaniem :???: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 24 Marca 2009 Tomuś, a ten kalendarz SM w Radomsku to ...... :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 24 Marca 2009 A tak wygląda mój czterdziestodniowy "schab a'la..." po usunięciu nalotu i pokrojeniu w cieniutkie plasterki. Próbę wykonania go bez użycia rajstopy uważam za udaną, gdyż nie widać ciemniejszej, mocno wysuszonej skórki, jak to czasami wcześniej się zdarzało. Myślę że dobrze zrobiła względnie wysoka wilgotność w garażu o ten porze roku (ok. 80-90%). Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 24 Marca 2009 No i nie doczekał świąt :sad: Chyba jeszcze mógł schnąć :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 24 Marca 2009 Bardzo ładny w przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 24 Marca 2009 Chyba jeszcze mógł schnąćDoczeka, doczeka :smile: Świąt nie doczekały tylko 4 (słownie: cztery) plasterki i tzw. "piętka". Reszta z powrotem powędrowała do garażu i przysięgam, że do Świąt go nie tknę :smile: Ciekawe po jakim czasie pojawi się ponownie biały nalot ? Bardzo ładny w przekroju jacekn, mógłby być ładniejszy w przekroju, ale użyty został kawałek schabu blisko karkówki, stąd widać błonki na przekroju. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 24 Marca 2009 Te błonki to jest dodatkowy smak w tym całym bukiecie smakowym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 24 Marca 2009 No to i ja coś wkleję :wink: Po dwóch tygodniach schab, który przygotowałem wygląda tak A tak się suszy Ponieważ w bloku trudno jest o przewiewne miejsce, za radą Toshiby postanowiłem zrobić sobie "prywatny" przewiew. Wentylator pracuje na obniżonym napięciu, żeby zmniejszyć jego obroty. Powietrze opływa schab bardzo powoli. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 24 Marca 2009 Tomuś, a ten kalendarz SM w Radomsku to ...... Chcesz wiedzieć Gonzo to Ci pokażę , trzeba się chwalić swoimi "" wyrobami "" :wink: :lol: To moja młodsza córka Ola jest "Góralką" z centralnej Polski i dziewczyną od dwóch lat z kalendarza A żeby było zgodnie z tematem schabik jest w jej podkolanówkach -dwóch Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/15/#findComment-62506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.