room Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 28 Listopada 2010 witam zawsze można zagotować i wtedy będzie zjadalne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-134184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 28 Listopada 2010 No i nie wiem, czy to wina przypraw czy coś się stało złego. Majeranek może dać gorzkawy posmak . Trochę boję się dać rodzince do konsumpcji. Jak nie było zdecydowanej pleśni to powinno być wszystko dobrze . Jeżeli masz obawy , to poczęstujesz następnym wyrobem zapewne już bez goryczki . Ja bym majeranku już nie dawał . Pozdrawiam Pleśni nie ma, wyszło ładnie, kolorek ciemoczerwony, Zjadłem wczoraj wieczorem i zyję, żadnych rewolucji żołądkowych nie ma, więc jeść można Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-134198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 30 Listopada 2010 Gorzki był tylko początek wędlinki. Po zjedzeniu piętki reszta jest bardzo dobra.Już prawie cała znikła. wszystkim smakowala, nikt nie miał sensacji żołądkowych. Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-134580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 30 Listopada 2010 wojciechz, tego co dobre , zawsze jest mało :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-134581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 30 Listopada 2010 nikt nie miał sensacji żołądkowychJeśli będziesz robił wszystko wg wskazań np. Dziadka, to nie może być mowy o jakichkolwiek sensacjach żołądkowych. :grin: Chyba, że Wy jarosze. :lol: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-134582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
room Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 1 Grudnia 2010 witam ponowniew końcu '' nadejszła '' chwila prawdy i co jak u większości na początku niepewność wąchanie aż w końcu pierwszy gryz iiiiiiiiiiii REWELACJA !! Żona bała się ,że po odpakowaniu coś wylezie z szynki i będzie chciało nas ugryźć :shock: ale po skosztowaniu oznajmiła ,ze robimy na święta :clap: podeślę fotki tylko nie wiem na razie jak to zrobić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-134717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja też chciałem oznajmić , że udało mi się zrobić polędwiczkę wieprzową i wyszła zarąbiście . Musze zrobić na Święta , ale już polędwicę , oj będzie delektowanie się http://i55.tinypic.com/ao5d0x.jpg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-135906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 7 Grudnia 2010 :clap: .Ja to bym jednak na święta to powtórzył bo polędwiczka jest delikatniejsza od polędwicy :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-135910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja też chciałem oznajmić , że udało mi się zrobić polędwiczkę wieprzową i wyszła zarąbiście .Dostaniesz rachunek za nową klawiaturę :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-135929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idzi Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Coś tak czuję, że jutro kupię polędwicę i rajstopy - chociaż w tym przypadku to chyba dwie polędwice :grin: . Czy druga faza może się odbywać w "zwykłej" kuchni w bloku czyli w temp 20-22°C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-135946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Ja mieszkam w bloku i druga faza przebiegała w kuchni w temp ok 18 stopniCoś tak czuję, że jutro kupię polędwicę i rajstopy - Ja zawinąłem w gazę i też było ok Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-135947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Czy druga faza może się odbywać w "zwykłej" kuchni w bloku czyli w temp 20-22°CJa robiłem w temp. ok.24 - 26*C - bez problemu. Kiedyś na zapytanie o temp. dostałem odpowiedz, ze nawet do 30*C, tyle ze trzeba 1. fazę trochę wydłużyć (7 dni). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-135950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idzi Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 12 Grudnia 2010 No to polędwica od trzech dni leżakuje w lodówce, jutro będę ją ubierał w rajstopy i pójdzie na karnisz w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-136826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Karczek a'la... Pierwsza fotka początek, druga z dzisiaj. Pierwszy etap 6 dni, drugi etap 33 dni, ile jeszcze może powisieć?? Na tych fotkach widać białe kropki, ale po mojemu to nie pleśń. Co to jest i czy to szkodliwe?? :devil: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 19 Grudnia 2010 ale po mojemu to nie pleśń. Jak na mój gust to trochę długi ten drugi etap :shock: Poza tym ładna siateczka.Po mojemu to pleśń ,ale niech potwierdzą to fachowcy od surowizny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pierwszy etap 6 dni, drugi etap 33 dniTrochę za długi ten drugi etap. Pierwszy - 5-7 dni, drugi również, a trzeci - w lodowce - jak się uda. u mnie 3-4 dni - dłużej nie wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Trochę za długi ten drugi etap.Gdzieś czytałem, że przy karkówce drugi etap może być trochę dłuższy, ale może przesadziłem :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Gdzieś czytałem, że przy karkówce drugi etap może być trochę dłuższy, ale może przesadziłem :rolleyes: Nie,nie przesadziłeś..ja robiłam kiedyś karkówkę a'la parma.. i drugi etap wydłużyłam do 14 dni... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 19 Grudnia 2010 drugi etap wydłużyłam do 14 dni...U mnie wisi już 33 dni i może stąd te białe naloty :sad: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 19 Grudnia 2010 e,nie przesadziłeś..ja robiłam kiedyś karkówkę a'la parma.. i drugi etap wydłużyłam do 14 dni... Chyba jednak tak bo Zbój przedłużył o 26 dni to ponad 3 tygodnie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 19 Grudnia 2010 ..hmm..no to fakt :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 19 Grudnia 2010 ..hmm..no to fakt :grin:To teraz dam do lodówki i zobaczymy :rolleyes: co będzie na Święta, na razie tego białego nalotu nie ruszam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Jak odwinie to będzie wiadom :grin: o Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 19 Grudnia 2010 W wyrobach "pończoszanych" często delikatna pleśń pokrywa zioła jeśli mięso było nimi natarte ... .... czas najwyższy sprawdzić sprawdzić ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 19 Grudnia 2010 To teraz dam do lodówki i zobaczymy :rolleyes: co będzie na Święta, na razie tego białego nalotu nie ruszam Miejmy nadzieje, ze to pleśń szlachetna - to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Jeżeli biała - jest ok. gorzej, jak będzie zielona lub CZARNA :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/37/#findComment-138270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.