Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Karkóweczka skończyła etap I :) poszla sobie wisieć na razie przy oknie żeby przeschła z tego pierwszego "spocenia" - 3 warstwy podkolanówek i siateczka ;)

Rano idzie do piwnicy, warunki powinny jej odpowiadać - 50-60% wilgotności i 12st.C.. dla przewiewu otwarte okienko i ewentualnie mam tam wbudowany system wentylacyjny :P

Rostbefy są już twardziutkie i czekają do świąt na odpieczętowanie, o polędwice troszke sie martwie - etap III musiałem przerwać, bo na wyczucie wydawala mi się za miękka - wróciła do obsychania przy oknie i zaczyna sie poprawiać.

Czy nie zaobserwowaliście jakichś ułomności produktu końcowego po lączeniu III etapu z II? Na szczęście wszelkich pleśni czy niefajnych zapachów brak.. :) Pozdrawiam

 

http://img855.imageshack.us/img855/782/karkwkaetapii.jpg

:grin:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

etap III musiałem przerwać, bo na wyczucie wydawala mi się za miękka

też miałem taki problem, ale nie w całej objętości tylko w niektórych miejscach

osuszyłem ręcznikiem papierowym, wtarłem trochę soli i się ładnie podsuszyły ... tak ładnie, że odkroiłem plasterek na spróbowanie, potem drugi, trzeci ... i popłynąłem jak rasowy alkoholik :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Dziękuje TeBe :grin: może kiedyś będe mógł to przekazać swoim pociechom :) u mnie w rodzinie nie miałęm właściwie czegoś takiego, dlatego staram sie jakoś zadbać o wiedze w różnych dziedzinach ;)

Maad dokłądnie o to mi chodziło :) wszędzie łądnie stwardniała, tylko na środku jest jakaś miękka - jak jabłko kiedy zaczyna sie psuć w ktorymś miejscu..

Jutro rano wyjmę mięsko z podkolanówek i zrobie jak radzisz :) soli nigdy nie za wiele.. chociaż wiem, że skróci mi to życie o kilka lat :blush: Pozdrawiam :)

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

^^ chętnie, chętnie.. najlepsza nauka to obserwacja ;) na razie musze sie zadowolić forum :D a do wędzenia koniecznie musi być dobra "literatura" pita z literatek :lol: Pozdrawiam :grin:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odwinąłem dziś polędwice i rostbef (jeden rostbef zostaje sobie w pończoszce jeszcze z miesiąc, jako eksperyment ile wytrzyma ;) )

Obeschnięte w wystarczającym stopniu.. zobacze jak wygląda środeczek jak na święta pokroje na krajalnicy :) Troszke mnie zaniepokoił kolor rostbefu.. mam nadzieje że na oko będziecie w stanie powiedzieć czy wszystko jest ok ;) zapach - idealny, nie czuć miesa, pleśni - same przyprawy (szczególnie mocno anyżkowy fenkuł).

Polędwica powisi sobie jeszcze przy oknie żeby dopracować miękkie punkciki.. Pozdrawiam

 

http://img835.imageshack.us/img835/2034/parmeskagotowa.jpg

 

Nie mogłem ostrości złąpać przy tym małym rostbefie, wiec przy oknie cyknąłem :)

http://img84.imageshack.us/img84/2285/parmeskagotowa1.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Temacik coś przygasł ^^ ale muszę zamieścić uwagi z pierszych testów organoleptycznych :grin: Efekt końcowy jest powalający - wszystkie przyprawy dobrze zagrały z mięskiem, są dobrze wyczuwalne i świetnie dopełniają ten skoncentrowany, słony, mięsny smak.. teraz moge powiedzieć, że często jadałęm "coś podobnego" ze sklepu.. ale nawet w 1/10 nie było to tak smaczne jak włąsnej roboty ^^ można delektować sie tymi cienkimi, półprzeźroczystymi płateczkami mięsnej rozkoszy cały dzień :thumbsup: Dziękuje bardzo za rady! Dzięki temu forum odkrywam nowe lądy gastronomiczne :!: Pozdrawiam

 

http://img96.imageshack.us/img96/7048/laparmakrojenie.jpg

 

http://img534.imageshack.us/img534/9936/laparmakrojenie1.jpg

 

http://img29.imageshack.us/img29/199/laparmakrojenie6.jpg

 

http://img207.imageshack.us/img207/6861/laparmakrojenie7.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Panie B. bardzo ładnie Ci to wyszło :grin: :grin:

 

Ale z grubością krojenia to pojechałeś :tongue: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Panie B. bardzo ładnie Ci to wyszło :grin: :grin:

 

Ale z grubością krojenia to pojechałeś :tongue: :lol:

Nie pojechaŁ musi starczyć na długo :thumbsup: :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Też zrobiłem polędwiczkę suszoną... a jak :) Ponieważ polędwiczka była już twarda skróciłem ostatni etap do czterech dni. Wygląda i smakuje fantastycznie. W lodówce dojrzewa jeszcze polędwica (schab bez kości).

 

http://img850.imageshack.us/img850/6035/32533650.jpg

 

http://img191.imageshack.us/img191/635/52079415.jpg

Tak ciemna, myślałem że to z dziczyzny.W przekroju piękny kolorek. :thumbsup: :clap:

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

  • 2 tygodnie później...

Moje suszone (bez wędzenia) - schab i karkówka potraktowane solą Grzesia i dodatkowo kolendra i czosnek. Po 4 tygodniach... niewiele zostało

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
jacinto, :clap: piekny kolor ma ta karkówka ^^ bardzo apetyczne :thumbsup: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

I do mnie ta karkóweczka przemawia, dawno już nie robiłem, teraz trzeba czekać do jesieni :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Witam mi trochę tłustawa wyszła i leko przy słona,ale lepiej tak niż miała by się zmarnować

 

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 07:28 ]

zdięcie

 

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 07:31 ]

kolejna próba

To co robisz podkreśla,lub

przekreśla to co mówisz.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5358f805611ca2e9.html

 

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 07:51 ]

Beniamin mi blokuje fotosika

To co robisz podkreśla,lub

przekreśla to co mówisz.

  • 3 tygodnie później...
Jutro kończe etap pierwszy dwóch szynek w różnych przyprawach jak myślicie czy jak w etapie drugim powisi przy otwartym oknie to nie popsuje mi się w tej temperaturze.

czy jak w etapie drugim powisi przy otwartym oknie to nie popsuje mi się w tej temperaturze.

ja bym chyba nie ryzykował... przynajmniej u mnie juz nocami jest 18 stopni a w dzień w cieniu i 28....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Pokemon dobrze radzi :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Maki nie musisz wedzić jeżeli znajdziesz odpowiednie chłodne pomieszczenie to mozesz prowadzić proces dalej zobacz jak to robi Darino.Pozdro :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

  • 2 tygodnie później...

Zbój Madej, stukrotne podziękowania za inspirację i rady :grin:

W końcu doczekałem się momentu, kiedy po spróbowaniu karkówki powiem 'wow to jest to' :thumbsup: Naturalna słodkość.. orzechowe nuty uhh co to będzie za 2-3 miesiące jak jeszcze dojrzeje w lodówce.. Pozdrawiam

 

http://img204.imageshack.us/img204/3006/karkm.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.