Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opłucz i jeszcze raz.Ja bym dał 0,5g kolendry na ten cały kawałek o ile w ogóle bym dał.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

http://img268.imageshack.us/img268/1722/20130302142343lls.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

[ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 16:35 ]

a jakie przyprawy polecasz?

:tongue:

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko
Ja daję czosnek , paprykę i pieprz a soli daję na poziomie 3% ( 5% to dla nas za dużo).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Ja daję sól ,majeranek i czosnek

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ja daję taki jaki akurat mam - właśnie wczoraj "nastawiłam" polędwicę na a'la parmeńską i użyłam świeżego.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Ja też zdecydowanie preferuję czosnek żywy. Z kolendra trzeba uważac, ma b. intensywny smak i i nie każdemu pasuje. Na początek najlepiej przetestować z małą ilością :smile:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity

i postaram sie wcisnąć foty za 5dni

Ale ta Twoja polędwica przez 5 dni nie będzie gotowa to co chcesz pokazywać?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

No przed zapakowaniem w bandarze lub pończoche! Właśnie ! Co lepsze?

Pakuj w jedno i drugie.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Pakuj w jedno i drugie.

Pakuj tylko w pończochę lub podkolanówkę.Powinno być przynajmniej z 4 warstwy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

@halusia@ napisał/a:

Pakuj w jedno i drugie.

 

 

Pakuj tylko w pończochę lub podkolanówkę.Powinno być przynajmniej z 4 warstwy.

_________________

Po co pakować w 4 warstwy jeśli można zawinąć w gazę i potem w pończochę :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Ja do tej pory stosowałem 2-3 warstw pończochy - nie przykleja sie tak jak gaza. OK, czasem stosuję rajstopy ;)
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl

Po co pakować w 4 warstwy jeśli można zawinąć w gazę i potem w pończochę

A po co zawijać w gazę która się przykleja jak można do tego kawałka użyć jednej damskiej podkolanówki i wyjdą 3- 4 warstwy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A antygwałty?

Są najlepsze :grin: ale nówki nie śmigane :wink:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Ale jak schabik wyjdzie to zmienię skojarzenia :grin: :thumbsup:

Oj zmienisz zdanie , jeszcze będziesz pragnął zawartości tej skarpety . :lol:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Mija 4rty dzień przebywania w lodówce!

Schabik jest cały czas wilgotny! Tak ma być czy coś nie tak robię?

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

Witam Wszystkich,

korzystając z wolnego ;) (L4) przeczytałem od deski do deski wiele ciekawych tematów na WB - w końcu znalazłem czas na dokładne

zapoznanie się z wieloma przepisami co sprawiło że w nareszcie mam wyjaśnienia dla wielu nurtujących mnie tematów odnośnie

wędzenia, peklowania i innych - po prostu super!!! - WIELKIE PODZIĘKOWANIE DLA AKTYWNYCH MNIEJ LUB WIĘCEJ "ZADYMIACZY".

Chodź z WB korzystam dobrych parę lat ale brak czasu odbijał się na efektach :cry: .

Ale wracając do tematu.....

narazie mogę coś podziałać w domu więc na początek padło na A'la Parmeńską :thumbsup:

 

Obawiałem się trochę, chyba jak każdy przy pierwszym podejściu do parmeńskiej ale jak na pierwszy raz wyszło super.

 

Moja LP, Jolka, dokonała wyśmienitego zakupu i do dzieła (jak na początek mały kawałek ok 1kg):

 

- okrojenie z mizdry i warkocza:

http://iv.pl/images/99579940912434843818.jpg

 

- sól około 30-35g /kg roztarta z czosnkiem + przyprawy (kolendra, pieprz i trochę papryki suszonej)

http://www.iv.pl/images/39156546841829677583.jpg

 

http://www.iv.pl/images/69537403644276967092.jpg

 

i na 5 dni do lodówki..... W lodówce przetrzymywałem w mniejszym garnku z nierdzewki, dodatkowo polędwica położona na kratce.

 

Po wspomnianych pięciu dniach w lodówce, włożyłem do podkolanówki (3 warstwy), zasznurowałem i powiesiłem w kuchni na haczyku w suficie,

około 1,5m od lufcika. W miarę przewiewne miejsce, temperatura około 19-20°C, wilgotność 55-60%, chyba trochę za sucho ,

można by było powiesić np. jakiś pojemnik z wodą na kaloryferze.

Niestety jakoś uciekło mi zrobienie fotki podczas dojrzewania w podkolanówce :grin: - poprawię się.

 

Po pięciu dniach w kuchni, wróciła w "ubranku" do lodówki i po 10 dnich:

 

http://www.iv.pl/images/15881433070763042009.jpg

 

http://www.iv.pl/images/13003579354087307788.jpg

 

http://www.iv.pl/images/35886184981722074507.jpg

 

Gdy usiedliśmy do degustacji, do tego winko :wink: , połowa a'la parmeńskiej rozeszła się szybko :thumbsup: , resztę schowałem na drugi wieczór :).

 

Polecam wszystkim którzy jeszcze nie próbowali - wstawiłem już następną.

Pozdrawiam

Roman

A ja jeszcze małe pytko! Bede dzisiaj w antygwałta wykładał schabik i wydaje mi się mało czosnkowy! Stanie się coś jakbym podsypałgo syszonym czosnkiem przed włożeniem?
mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

Stanie się coś jakbym podsypałgo syszonym czosnkiem przed włożeniem?

Nic się nie stanie ,ale możesz użyć jeszcze świeżego roztartego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A moja polędwica właściwie "nie puściła" soku podczas pierwszego etapu :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.