Skocz do zawartości

Ser twarogowy wędzony.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam ja kupuje serki Jana w kostkach nie moczę ww solance tylko posypuje dosyć grubo solą i pieprzem po 12 godzinach na sitko i do wędzarni tem.40 stopni około 3 godzinki i gotowy.Najlepiej smakuje schłodzony.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165203
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Też wędzę sery, jak do tej pory tylko chude

Bardzo ciekawi mnie ten ser w przekroju ? :question:

 

Mozesz Dziadku Macieju pokazac jak wyglada w plasterkach ?

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165329
Udostępnij na innych stronach

chudziaku w po co kroisz ten ser? czy on potem w wędzarni się zasklepi? powiedzcie mi tak na chłopski rozum heheh bo nie wiem w końcu jak zabrać się za ten ser a mam wielką ochotę uwędzić biały i żółty...PLEASE
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165335
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo wiem co masz na myśli pytając się czy się zasklepi .

Kroję by: lepiej przeszedł solanką, ziołami oraz dymem oraz by był poręczniejszy zarówno w zapakowaniu w gazę ( bo teraz używam gazy ) jak i w krojeniu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165366
Udostępnij na innych stronach

Ser biały--dwa dni w solance, suszenie jak mięsko i w całości (firmowe niewielki trójkąty) do wędzarni. Wędzę do 40 st, ok 3.5 do 4 godzin.

Ser żółty--pierwszy raz--wiem, że trochę muszę zmienić metodę. Albo mam inny smak, albo ... wolę bardziej uwędzony. Wędziłem 3 godz, temp j/w, w folii do pieczenia i siatce. Jest smaczny, ale mógłby mieć wyraźniejszy smak, bardziej "wędzony". Dymu było bardzo dużo, może "moja" folia była zbyt szczelna :question:

Wędziłem też kilka rybek i trochę mięska, schab wyszedł niczym polędwica sopocka, pychota :smile:

 

Ps zgram zdjęcia i coś wkleję

Ps 2 nie wędziłem w plastrach

 

[ Dodano: Nie 03 Lip, 2011 21:33 ]

Też wędzę sery, jak do tej pory tylko chude

Bardzo ciekawi mnie ten ser w przekroju ? :question:

 

Mozesz Dziadku Macieju pokazac jak wyglada w plasterkach ?

 

pozdro

To będzie problem, stawiam na stół cały i kroimy z żoną po kawałku, na ząb :wink:

Uwierz na słowo, jest pyszny i w środku biały, nie rozpada się. czasie wędzenia ew trzeba trochę uważać, może się kruszyć, ale jak wystygnie będzie w całym kawałku.

Dzisiaj biały ser posypałem czarnuszką.

Zrobię jakieś zdjęcie....

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165379
Udostępnij na innych stronach

tzn...mi chodzi o to czy go kroimy żeby przyprawić, a potem się w wędzarni stopi trochę i stanie się z powrotem jednym kawałkiem...żeby można go sobie kroić :)))???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165394
Udostępnij na innych stronach

Ser biały--dwa dni w solance,

Powinieneś podać jakiej wielkości są kawałki i jakie stężenie solanki. Ja w tej chwili trzymam w solance o stężeniu ok 8,5 % ( gdy stosowałam 10% były zbyt słone) przez ok 12 godz i słoność jest akurat ( jestem osobą ograniczającą sól) a ser mam pokrojony w prostopadłościany o przekroju ok 5-7 cm.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165396
Udostępnij na innych stronach

Ser biały--dwa dni w solance,

Powinieneś podać jakiej wielkości są kawałki i jakie stężenie solanki. Ja w tej chwili trzymam w solance o stężeniu ok 8,5 % ( gdy stosowałam 10% były zbyt słone) przez ok 12 godz i słoność jest akurat ( jestem osobą ograniczającą sól) a ser mam pokrojony w prostopadłościany o przekroju ok 5-7 cm.

Sól dajemy na oko, ale zawsze mało. Nie wiem jakie jest stężenie, nawet o tym nie pomyślałem, ale niewielkie. Waga--250 g ser chudy.

Dwa dni--może trochę przesadziłem, wkładamy wieczorem i wyjmujemy po następnej nocy, rano, czyli ok 36 godz.

Soli na co dzień, do "normalnych" potraw nie używam w ogóle. Żona soli i to sporo. To jest nasz jedyny "konflikt małżeński ", a razem już 30 lat jesteśmy (jutro rocznica) :lol:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165399
Udostępnij na innych stronach

Dymu było bardzo dużo, może "moja" folia była zbyt szczelna

Jakiej folii użyłeś?

Określenie:

w folii do pieczenia

nie jest jednoznaczne.

Jeżeli folia nie przepuszcza dymu to trudno mówić o wędzeniu.

Według mnie, najlepsze efekty uzyskuje na ażurowej półce w zimnym dymie lub po zapakowaniu sera do gazy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165408
Udostępnij na innych stronach

Dymu było bardzo dużo, może "moja" folia była zbyt szczelna

Jakiej folii użyłeś?

Określenie:

w folii do pieczenia

nie jest jednoznaczne.

Jeżeli folia nie przepuszcza dymu to trudno mówić o wędzeniu.

Według mnie, najlepsze efekty uzyskuje na ażurowej półce w zimnym dymie lub po zapakowaniu sera do gazy.

Jakiej folii :question: jakiś worek perforowany. Trochę dymu przepuściła, jest lekko podwędzony, ja lubię wyraźniejszy smak dymu.

Gaza--to dobry pomysł.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165422
Udostępnij na innych stronach

Świetnie też się wędzi na sicie do mąki lub też są takie specjalne płaskie sitka do przykrywania patelni żeby tłuszcz nie pryskał.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165427
Udostępnij na innych stronach

Wygląda rewelacyjnie. Poproszę próbkę na degustacje. :grin:

Zapraszam za 3/4 tygodnie w okolice Węgrowa, można, a nawet trzeba degustować :grin:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165431
Udostępnij na innych stronach

Dziadku Maćku...czy ty te swoje sery kroiłeś żeby przyprawić...bardzo chciałbym jutro zaprawić serki i pojutrze uwędzić z kurczakami...ale z Chiny nie mam pomysłu jak się za to zabrać...z reszta tek samo było z pierwszymi wędlinami ale już sobie jakoś radzę i nawet smakuje gawiedzi...odpowiedz proszę, żebym mógł się nauczyć czegoś nowego...zupełnie nie wiem jak od A do Z przygotować ten rarytasik...a coś mi mówi, ze to będzie prawdziwy HIT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166022
Udostępnij na innych stronach

malo powiedziane, ze HIT.

Orgazm na sucho!!!!

 

1 - kup serek twarogowy tlusty

2 - zrob roztwor 10% soli i wsyp do niego przyprawy. Ja dalem troche czosnku, ziele prowansalskie, papryke ostra i estragon.

3 - wsadz te serki na 12 h do tego roztworu

4 - wyjmij serki , obrzuc je tymi przyprawami plywajacymi w roztworze i wsadz do siatki albo do gazy. Jesli do gazy, to dzien wczesniej rozloz gaze na balkonie lub w ogrodku niech sobie powisi przez noc by stracila zapach sterylizatorni.

5 - po wlozeniu do gazy ja te serki troche posciskalem by nadmiar wody wycisnac, troche sobie powisialy na dworze i do wedzarni.

6 - temperatura ok 70 stopni na 3 godziny.

 

najlepiej smakuja po wyjeciu z lodowki jak sa zimne.

a po 2 dniach w lodowce, w folii aluminiowej..... och, och, och. :)

 

te serki Dziadka Macka z tych zdjec to obled. Za tydzien znowu bede robil bo mam slinotok.

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166026
Udostępnij na innych stronach

temperatura ok 70 stopni na 3 godziny

???? :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166030
Udostępnij na innych stronach

6 - temperatura ok 70 stopni na 3 godziny.

A ten serek w tej temperaturze i w tym czasie to przypadkiem nie popłynie?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166032
Udostępnij na innych stronach

o to chodziło!!! dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki!!! a co z tą temperaturą??? lepiej im zimniej czy cieplej? ja wędzę tak po partyzancku nie potrafię jeszcze manipulować temp. tak profesjonalnie ale wiem jak zmniejszyć i jak zwiększyć...to lepiej mniej czy wiecej hm?...najchętniej wędziłbym to z kurakami tzn. z nóżkami i piersiami...da się?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166034
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.