karolszymczak Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Lipca 2011 Witam ja kupuje serki Jana w kostkach nie moczę ww solance tylko posypuje dosyć grubo solą i pieprzem po 12 godzinach na sitko i do wędzarni tem.40 stopni około 3 godzinki i gotowy.Najlepiej smakuje schłodzony. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Lipca 2011 wyszlo !!!!!!!!!!!!!!! smak - poezja http://img24.imageshack.us/img24/7223/serek.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Lipca 2011 Też wędzę sery, jak do tej pory tylko chude Bardzo ciekawi mnie ten ser w przekroju ? :question: Mozesz Dziadku Macieju pokazac jak wyglada w plasterkach ? pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Lipca 2011 chudziaku w po co kroisz ten ser? czy on potem w wędzarni się zasklepi? powiedzcie mi tak na chłopski rozum heheh bo nie wiem w końcu jak zabrać się za ten ser a mam wielką ochotę uwędzić biały i żółty...PLEASE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Lipca 2011 Nie bardzo wiem co masz na myśli pytając się czy się zasklepi .Kroję by: lepiej przeszedł solanką, ziołami oraz dymem oraz by był poręczniejszy zarówno w zapakowaniu w gazę ( bo teraz używam gazy ) jak i w krojeniu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Lipca 2011 Ser biały--dwa dni w solance, suszenie jak mięsko i w całości (firmowe niewielki trójkąty) do wędzarni. Wędzę do 40 st, ok 3.5 do 4 godzin. Ser żółty--pierwszy raz--wiem, że trochę muszę zmienić metodę. Albo mam inny smak, albo ... wolę bardziej uwędzony. Wędziłem 3 godz, temp j/w, w folii do pieczenia i siatce. Jest smaczny, ale mógłby mieć wyraźniejszy smak, bardziej "wędzony". Dymu było bardzo dużo, może "moja" folia była zbyt szczelna :question: Wędziłem też kilka rybek i trochę mięska, schab wyszedł niczym polędwica sopocka, pychota :smile: Ps zgram zdjęcia i coś wkleję Ps 2 nie wędziłem w plastrach [ Dodano: Nie 03 Lip, 2011 21:33 ] Też wędzę sery, jak do tej pory tylko chudeBardzo ciekawi mnie ten ser w przekroju ? :question: Mozesz Dziadku Macieju pokazac jak wyglada w plasterkach ? pozdroTo będzie problem, stawiam na stół cały i kroimy z żoną po kawałku, na ząb :wink: Uwierz na słowo, jest pyszny i w środku biały, nie rozpada się. czasie wędzenia ew trzeba trochę uważać, może się kruszyć, ale jak wystygnie będzie w całym kawałku. Dzisiaj biały ser posypałem czarnuszką. Zrobię jakieś zdjęcie.... Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Lipca 2011 tzn...mi chodzi o to czy go kroimy żeby przyprawić, a potem się w wędzarni stopi trochę i stanie się z powrotem jednym kawałkiem...żeby można go sobie kroić ))??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Lipca 2011 Ser biały--dwa dni w solance, Powinieneś podać jakiej wielkości są kawałki i jakie stężenie solanki. Ja w tej chwili trzymam w solance o stężeniu ok 8,5 % ( gdy stosowałam 10% były zbyt słone) przez ok 12 godz i słoność jest akurat ( jestem osobą ograniczającą sól) a ser mam pokrojony w prostopadłościany o przekroju ok 5-7 cm. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Lipca 2011 Ser biały--dwa dni w solance, Powinieneś podać jakiej wielkości są kawałki i jakie stężenie solanki. Ja w tej chwili trzymam w solance o stężeniu ok 8,5 % ( gdy stosowałam 10% były zbyt słone) przez ok 12 godz i słoność jest akurat ( jestem osobą ograniczającą sól) a ser mam pokrojony w prostopadłościany o przekroju ok 5-7 cm. Sól dajemy na oko, ale zawsze mało. Nie wiem jakie jest stężenie, nawet o tym nie pomyślałem, ale niewielkie. Waga--250 g ser chudy. Dwa dni--może trochę przesadziłem, wkładamy wieczorem i wyjmujemy po następnej nocy, rano, czyli ok 36 godz. Soli na co dzień, do "normalnych" potraw nie używam w ogóle. Żona soli i to sporo. To jest nasz jedyny "konflikt małżeński ", a razem już 30 lat jesteśmy (jutro rocznica) :lol: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Lipca 2011 Dymu było bardzo dużo, może "moja" folia była zbyt szczelnaJakiej folii użyłeś? Określenie: w folii do pieczenia nie jest jednoznaczne. Jeżeli folia nie przepuszcza dymu to trudno mówić o wędzeniu. Według mnie, najlepsze efekty uzyskuje na ażurowej półce w zimnym dymie lub po zapakowaniu sera do gazy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Lipca 2011 Dymu było bardzo dużo, może "moja" folia była zbyt szczelnaJakiej folii użyłeś? Określenie: w folii do pieczenia nie jest jednoznaczne. Jeżeli folia nie przepuszcza dymu to trudno mówić o wędzeniu. Według mnie, najlepsze efekty uzyskuje na ażurowej półce w zimnym dymie lub po zapakowaniu sera do gazy. Jakiej folii :question: jakiś worek perforowany. Trochę dymu przepuściła, jest lekko podwędzony, ja lubię wyraźniejszy smak dymu. Gaza--to dobry pomysł. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Lipca 2011 Sery białe w wędzarni, w tle kilka rybek nam smakują bardzo, to jest przysmak, idealne do czerwonego wytrawnego wina Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Lipca 2011 Świetnie też się wędzi na sicie do mąki lub też są takie specjalne płaskie sitka do przykrywania patelni żeby tłuszcz nie pryskał. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Lipca 2011 Wygląda rewelacyjnie. Poproszę próbkę na degustacje. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Lipca 2011 Wygląda rewelacyjnie. Poproszę próbkę na degustacje. :grin: Zapraszam za 3/4 tygodnie w okolice Węgrowa, można, a nawet trzeba degustować :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Lipca 2011 Pomyślimy zobaczymy. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-165438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Lipca 2011 Dziadku Maćku...czy ty te swoje sery kroiłeś żeby przyprawić...bardzo chciałbym jutro zaprawić serki i pojutrze uwędzić z kurczakami...ale z Chiny nie mam pomysłu jak się za to zabrać...z reszta tek samo było z pierwszymi wędlinami ale już sobie jakoś radzę i nawet smakuje gawiedzi...odpowiedz proszę, żebym mógł się nauczyć czegoś nowego...zupełnie nie wiem jak od A do Z przygotować ten rarytasik...a coś mi mówi, ze to będzie prawdziwy HIT Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Lipca 2011 malo powiedziane, ze HIT. Orgazm na sucho!!!! 1 - kup serek twarogowy tlusty2 - zrob roztwor 10% soli i wsyp do niego przyprawy. Ja dalem troche czosnku, ziele prowansalskie, papryke ostra i estragon.3 - wsadz te serki na 12 h do tego roztworu4 - wyjmij serki , obrzuc je tymi przyprawami plywajacymi w roztworze i wsadz do siatki albo do gazy. Jesli do gazy, to dzien wczesniej rozloz gaze na balkonie lub w ogrodku niech sobie powisi przez noc by stracila zapach sterylizatorni.5 - po wlozeniu do gazy ja te serki troche posciskalem by nadmiar wody wycisnac, troche sobie powisialy na dworze i do wedzarni.6 - temperatura ok 70 stopni na 3 godziny. najlepiej smakuja po wyjeciu z lodowki jak sa zimne.a po 2 dniach w lodowce, w folii aluminiowej..... och, och, och. te serki Dziadka Macka z tych zdjec to obled. Za tydzien znowu bede robil bo mam slinotok. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Lipca 2011 temperatura ok 70 stopni na 3 godziny???? :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Lipca 2011 6 - temperatura ok 70 stopni na 3 godziny. A ten serek w tej temperaturze i w tym czasie to przypadkiem nie popłynie? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Lipca 2011 u mnie sie tak nie stalo, a chwilami temperatura byla wyzsza, bo mam problemy z jej ustabilizowaniem. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Lipca 2011 o to chodziło!!! dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki dzięki!!! a co z tą temperaturą??? lepiej im zimniej czy cieplej? ja wędzę tak po partyzancku nie potrafię jeszcze manipulować temp. tak profesjonalnie ale wiem jak zmniejszyć i jak zwiększyć...to lepiej mniej czy wiecej hm?...najchętniej wędziłbym to z kurakami tzn. z nóżkami i piersiami...da się? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Lipca 2011 chyba sie da, ale to niech sie madrzejsi wypowiedza, na razie zrobilem tylko te serki Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Lipca 2011 ale w 70ciu stopniach wyszły ? i smakowały to znaczy ze działa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Lipca 2011 wyszly super. pachnialy , nie byly miekkie i sie sie kruszyly za bardzo. Jak dla mnie bomba. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-166043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.