Skocz do zawartości

Ser twarogowy wędzony.


Rekomendowane odpowiedzi

no własnie wędzę (z jednodniowym opóźnieniem) jeszcze godzinka i zobaczymy co z niego będzie...a szkoda, że można spróbować dopiero jutro... jest ładnie uwędzony i mam nadzieję, że kolorek wraz z gazą nie zejdzie hm? i chyba nadal jest miękki...kiedy stwardnieje hm?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166366
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ser typu włoskiego w składzie : serwatka , mleko pasteryzowane , sól , kwas cytrynowy a zawartość tłuszczu 13% . Pozdrawiam

ja dziś kupiłem ten serek smak śmietankowy pyszny lepszy od bundza :wink: i się tak nie kruszy jak te inne "ciapry" z wodą.zjadłem połowe krążka w plasterkach z czubricą i boczkiem plus świeży chlebek taki omączony :thumbsup:

konsystencje ma fajną,smak też, ciekawe jaki do wędzenia będzie i po?

 

PILOS z Lidla:

Twarog tlusty: bialko 17,7 g; weglowodany 3,5 g; tluszcz 10,7 g

twarog poltlusty: białko 18,7g; weglowodany 3,7 g; tluszcz 4,7 g

twarog chudy:bialko 19,8g; weglowodany 3,5 g; tluszcz 0,5 g

te sery z fotki w dotyku sa "brejowate" i dużo wody mają,chyba na sernik się nadają :cool:

na serach się nie znam,lecz ten mi dobitnie zasmakował,żałuje że kupiłem tylko jeden :sad: jest twardy,lekko żółtawy może z masła...i ten śmietankowy smak :thumbsup:

serów nie zamierzam robić :arrow: 10l mleka na troche sera...zachodu dużo...

dzięki forum trafiłem na swój smak sera,zrobie próbe i dodam do

"wajecznicy" to będzie test.

p.s.bardzo dobry jest też jogurt Pilosa 10% z cukrem je się go jak deser.... :wink:

 

[ Dodano: Wto 12 Lip, 2011 22:44 ]

no własnie wędzę (z jednodniowym opóźnieniem) jeszcze godzinka i zobaczymy co z niego będzie...a szkoda, że można spróbować dopiero jutro... jest ładnie uwędzony i mam nadzieję, że kolorek wraz z gazą nie zejdzie hm? i chyba nadal jest miękki...kiedy stwardnieje hm?

to kolega z gazą go wędził?a dał go do solanki?,z tego co wiem to trochę tężnieją po

zasoleniu.

czekam na fotki po wędzeniu,aż nie moge się doczekać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166374
Udostępnij na innych stronach

Marek, to jaki Ty ser w koncu kupujesz bo ja sie pogubilem? :(

 

te serki z mojej fotki faktycznie sa miekkie jak ... wiadomo co. A innego nie widzialem.

Zreszta jak widze bialy ser w folii to mam mieszane uczucia.

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166376
Udostępnij na innych stronach

Marek, to jaki Ty ser w koncu kupujesz bo ja sie pogubilem? :(

słuchaj serów Pilosów jest jak psów w sklepie sam byłem zdziwiony.

okrągły typu włoskiego on ma odcień żółtawy.patrz gdzie sery (oczopląsu można dostać)

pamiętaj biały to jest cyganiony,temu widocznie coś zostało ze śmietany czy masła nie znam się :cool:

te Twoje z fotki jak dotykałem to ciapry,kupie sobie jeszcze sirene bałkańską jest bardzo

twarda myśle że może być lepsza.

p.s.przy kasie pytam panią czy tych serów dużo ludzie kupują?pani do mnie proszę pana

tych i tych do salatek greckich schodzi najwiecej,mamy najlepsze i najtańsze sery :shock:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166379
Udostępnij na innych stronach

ok, no to jutro kolejna wizyta w Lidlu :)

Niepotrzebnie to kupilem, ale to sobie rozciapram z szprotkami albo, co bardzo Szacownemu Gronu polecam:

ser twarogowy wymieszany z wiorkami lososiowymi. Te wiorki sa do kupienia w takich malych sloiczkach. Bardzo to dobre.

 

poprawka, chodzi o to:

http://www.lisner.pl/pl/produkty/przetwory-rybne/mintaj-ala-losos/tatar-z-mintaja-ala-losos.html

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166380
Udostępnij na innych stronach

rozciapram z szprotkami

kup sobie jogurt 10% polej ser cukru troche bułeczka i zajadaj.

 

[ Dodano: Wto 12 Lip, 2011 23:04 ]

do kupienia w takich malych sloiczkach

gdzie do kupienia?można z tego zrobić tatar?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166383
Udostępnij na innych stronach

Tak...mój serek był w solance i wędził się w gazę zawinięty...4 i pół godzinki...i faktycznie im jest chłodniejszy tym bardziej tężeje!!!!! :)))))))))) właśnie powędrował do lodówki do jutra...jeszcze gazy nie odważyłem się zdjąć

 

ale jaja...jak mi to wyjdzie to na sto procent kupię ze dwie owieczki kotne...i będę robił sobie i najbliższym oscypki :))...z resztą już od dawna nosiłem się z zamiarem...ale teraz jak wyjdzie pycha to...mam pretekst żeby sprowadzić zwierzęta nowe...bo mój gestapowiec ukochany jest czujny na moje wymysły :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166396
Udostępnij na innych stronach

tozto chyba nie dobre jest i sie kruszy... ???

Ja uważam ,, że jest dobre i u mnie sie nie kruszy i breja jak u niedobrego nigdy mi sie nie zrobiła .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166402
Udostępnij na innych stronach

muszę spróbować z lepszym jakościowo serem...albo samemu zrobić podpuszczkowy i uwędzić ale wtedy nie będzie twarogowym...breja wyszła pewnie dla tego, że kupiłem twarogi które są już z założenia rozlazłe...i ułomne wagowo tym samym na rzecz wody...może powinienem przyprawić i solić na sucho...niestety brak doświadczenia nowicjusza skutkuje w taki a nie inny sposób...tak czy inaczej każdy z nas się uczył. Za jakiś czas metodą prób i błędów...i z Waszym wsparciem dojdę do wprawy i praktycznych umiejętności, którymi podzielić się będę mógł z nowymi członkami forum...i tak to wygląda nie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166406
Udostępnij na innych stronach

się uczył. Za jakiś czas metodą prób i błędów...i z Waszym wsparciem dojdę do wprawy

spoko, z takimi ludźmi jak tutaj nauczysz sie takie cuda robic,ze szok !!! :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166407
Udostępnij na innych stronach

to prawda...najważniejsze, że już samodzielnie wędzę szynki itd...wiadomo z czasem doprowadzę je do perfekcji...ale gdyby nie forumowicze, nie wiedziałbym jak zacząć...a już wiem, że nie ma większej frajdy jak własne wyroby a tym bardziej jeśli wykonane ze składników odchowanych własnoręcznie i bez chemii
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166408
Udostępnij na innych stronach

muszę spróbować z lepszym jakościowo serem...albo samemu zrobić podpuszczkowy i uwędzić ale wtedy nie będzie twarogowym.

 

Przecież możesz samemu zrobić ser twarogowy :smile:

 

że nie ma większej frajdy jak własne wyroby

 

No właśnie :smile:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166412
Udostępnij na innych stronach

Kurcze to będzie taki kurs???????????????????

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=196922#196922

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166436
Udostępnij na innych stronach

Pytaj EAnny..

 

To jest Guru od serowarstwa i poprowadzila juz pierwszy kurs.. Pooglądaj tez fotki bo to byla naprawde profesjonalka :wink:

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166447
Udostępnij na innych stronach

...lub www.szkoladomowegomasarstwa.pl zakładka: Oferta szkoleń.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166450
Udostępnij na innych stronach

Ser schłodzony i rozszarpany na wejściu przez wszystkich...prze wspaniała sprawa...nawet nie kruszy się za bardzo...na pewno robię następne w piątek tylko teraz nadam im płaską formę w gazie i wykonam za pomocą dechy do mięsa prasowanie żeby mocniej wycisnąć solankę i w płaskiej formie chyba lepiej przejdzie wędzeniem niż kula...a solankę zrobiłem 10 procent i wiem już, że następnym razem zrobię słabszą...można tak chodzi mi żeby ser był łagodniejszy i bardziej kanapkowy niż sałatkowy...żeby był mniej słony...może ktoś zaproponuje słabsze stężenie ale tak, żeby technologicznie to miało ręce i nogi?...potem spróbuję wkleić zdjęcie...na zdjęciu w przekroju ma dziury to z czosnku który wypadł przy krojeniu, a którego dwa ząbki zawieruszyły się wewnątrz przy formowaniu serka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166464
Udostępnij na innych stronach

ser typu włoskiego w składzie : serwatka , mleko pasteryzowane , sól , kwas cytrynowy a zawartość tłuszczu 13%

Czyli jest to odmiana ricotty wykonanej z serwatki i mleka.

 

[ Dodano: Sro 13 Lip, 2011 17:58 ]

ostatnio miałem kupiony siren bułgarski

Jest to ser typu feta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/4/#findComment-166470
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.