Skocz do zawartości

Ser twarogowy wędzony.


Rekomendowane odpowiedzi

Ja to jestem taki zadymiacz, który nie stosuje żadnych reguł, robię tak jaki mam dzisiaj smak.

Trochę oczywiście przesadzam, ale bardzo trudno jest mi podać dokładną recepturę. Raz leżakuje tydzień, innym razem dwa dni, czasami tylko 36 godz, suszę od ok godz 17 do rana, używam wentylatora. Zawsze na sucho, jakoś trudno mnie i żonę przekonać na zalewę mokrą, może dlatego, że sąsiadowi na wsi mokre zakwasiło się w trakcie burzy.

Sery oczywiście w mokrym leżą :wink:

Robię też kolejne podejście do sera żółtego

Najczęściej wędzę w temperaturze ok 40 st, ok 5/6 godzin

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168570
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na próbę uwędziłem dzisiaj kawałek sera twarogowego tłustego ,w zalewie z przyprawami leżał w lodówce 10 godz.a oto efekt końcowy .

 

http://img841.imageshack.us/img841/3084/wdzenie011.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Bardzo smaczny ,naprawdę warto spróbować .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168697
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smaczny ,naprawdę warto spróbować .

 

Lepiej zrobić samemu serek . Dopiero poznasz smak sera :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168727
Udostępnij na innych stronach

Lepiej zrobić samemu serek . Dopiero poznasz smak sera :smile:

Muszę Andrzeju poczytać na temat serów i z pewnością kiedyś taki ser wykonam .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168728
Udostępnij na innych stronach

Deszcz, ulewa, burza--strasznie mi utrudniają wędzenie. Nie mam jak podejść do wędzarni, jak przynieść wyroby, do d... ta pogoda :cry:

 

Są też pozytywy--część serków zdążyłem wynieść przed deszczem, ryby też, zostały tylko kurczaki, indyk i polędwica, całe szczęście drewna w palenisku nie ma :wink:

Będzie :thumbsup: mam nadzieję

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168814
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam wszystkich!!! po calej lekturze tego tematu postanowilem tez zaeksperymentowac, mieszkam w hiszpanii i bialego sera tutaj / twarogu / nie uswiadczysz, wiec kupilem kilka serow typu feta, mozarella, tutejsza mieszanka krowiego z koza i jeszcze innego, przed chwila wstawilem je do solanki 10% i niech poleza, na wieczor wyciagne je i zostawie na noc do obciekniecia w gazie w czwartek do wedzarni, robie fotorelacje z tego wiec mysle ze jak ukoncze ten proces to wrzuce fotki i wnioski, pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem i nie tylko
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-171358
Udostępnij na innych stronach

:wink: czy jak teraz doleje troszki wody i rozpuszcze te solanke to bedzie ok, bo feta byla dosc slona, wrzucilem tez ser podobny do ricotta zobaczymy

 

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 00:59 ]

nastawilem to jakies pol godzinki temu

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-171362
Udostępnij na innych stronach

na bank pomożesz serkowi jeszcze...zajrzyj do tabeli albo w któryś z moich postów...ja miałem problem gdzieś tam ostatnio z wyliczeniem stężenia i mnie Panowie naprowadzili jak liczyć...a resztę z autopsji :)...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-171365
Udostępnij na innych stronach

kupiłem kilka serków na próbę, część z samej krówki, część mieszana z owieczką, była solaneczka słabsza niż1-10% i obciekanie prawie całą noc, rano wędzareczka i niestety częśc popłyneła ze względu na temperaturkę, i to co wyszło sami sobaczcie, smakowo eksperyment totalny ale kto nie próbuje ten............

Myśle że warto było spróbować , estetycznie to klapa ale smakowo, interesująco, zresztą jestem w trakcie......pozdrowienia z piekła, mamy tutaj / jest po północy /około 30 stopni c!!!!!!!!

 

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2011 00:20 ]

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-171686
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, czy tak uwędzony ser można zamrozić?

witam

zamrozić możesz jak to czynią górale,którzy nie sprzedali swoich oscypków.

efekt po rozmrożeniu jest taki że ser jest bardzo kruchy (grudkowaty),suchy

i niesmaczny

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-172944
Udostępnij na innych stronach

Parę takich dziwnych pytań mam, nigdy nie robiłem serków wędzonych a z takim zamiarem się noszę od pewnego czasu.

Rozumiem, że 10 % solanka to 100g soli na litr wody a ile wody w stosunku do masy serków? Czy to może bez znaczenia jest? czy też przyjąć tak jak dla mięsa 0,4-0,5 litra na kilogram serka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173268
Udostępnij na innych stronach

Ja robię obecnie solankę do sera białego 8%-8,5% zostawiam w niej serek w kawałkach na całą noc zalewając taką ilością by serki były przykryte tutaj zamieściłam fotorelację

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=200653#200653

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173402
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza próba z serkiem nie wyszła.

Użyłem zwykłego półtłustego sera i tu był błąd.

W smaku ok, ale się rozpadał i nie był tak jednolity jak na Waszych fotach.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173411
Udostępnij na innych stronach

Hmmm prawdę powiedziawszy myślałem ze tak wlasnie Mirek będzie :(

Robiłem tez eksperymenty z poltlustym i tlustym ..... Teraz jak robię to tylko dobry tłusty albo włoski ..... I takie są OK ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173415
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze wędzenie. Serki białe tym razem tłuste, Pilos i serki typu włoskiego.

Wędzone w Borniaku, wyraźnie mniej "zarumienione" niż w wędzarni działkowej, murowanej.

 

Temp ok 45/50 st, czas 5 godz.

 

Były też serki Camembert (w folii) i mozarella, ale "popłynęła". To co zostało jest całkiem smaczne :thumbsup:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-174404
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Poszedłem w Wasze ślady.uwędzono ser tłusty Piątnica i włoski Pilosa temp ok 50 czas 4 -5 godz Solanka ok 10% lodówka 10 godz.Ser wewnątrz wilgotny smak rewelka Innowacja to po wyjęciu z solanki otoczony ziołami {kto jakie sobie życzy}
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-177669
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Poniedziałek rano--zakup serków. Twarogowe, typu włoskiego i bałkańskiego.

Poniedziałek wieczorem--solanka, dosyć długo, aż do ...

Wtorek po południu--leżakowanie (suszenie), kominek zapalony.

Środa rano--z braku czasu (niespodziewana konieczność pójścia do pracy) , dalsze suszenie, przy włączonym wentylatorze.

Środa ok 18 godz - włączenie Borniaka i wygrzanie

Ok 19.15 godz - serki w Borniaku

Do tej pory większość czynności robiłem jak zwykle, może "ciut" dłużej leżały w solance, może "ciut" dłużej były suszone.

Po ok 2 godz wędzenia na 4 serkach pojawiła się bardzo mokra i jakby galaretowata powierzchnia górna :rolleyes: -- w czym problem :question: co może być przyczyną :question:

Po całkowitym uwędzeniu wspomniane 4 serki nadal były "dziwne", bardzo miękkie i mokre :cry:

Po nocy -- wszystko wróciło do normy, serki wyschły, są z wyglądu wyśmienite, nie jadłem ich jeszcze.

Pozostałe serki--bez problemu, wszystko OK.

Jest jeszcze jeden "kłopocik"--z komina trochę kapało wody--nigdy tego nie miałem wcześniej -- 2 serki mają ślady, ciemno szare plamy.

Wiele lat wędzenia w różnych wędzarniach i pierwszy taki problem.

Serków wędziłem sporo, 60 szt, a problem dotyczy tylko 4 sztuk :shock:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-180728
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Serki Campari firma Sierpc, serki typu włoskiego, zakupione w Auchanie włożyłem do solanki 10 % z dodatkiem pieprzu ziołowego jutro wędzenie zrobię specjalnie dla nich :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-182146
Udostępnij na innych stronach

Serki Campari firma Sierpc, serki typu włoskiego, zakupione w Auchanie włożyłem do solanki 10 % z dodatkiem pieprzu ziołowego jutro wędzenie zrobię specjalnie dla nich :wink:

 

 

a czy to czasem nie taki??

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-182148
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.