DZIADEK MACIEK Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 29 Lipca 2011 Ja to jestem taki zadymiacz, który nie stosuje żadnych reguł, robię tak jaki mam dzisiaj smak.Trochę oczywiście przesadzam, ale bardzo trudno jest mi podać dokładną recepturę. Raz leżakuje tydzień, innym razem dwa dni, czasami tylko 36 godz, suszę od ok godz 17 do rana, używam wentylatora. Zawsze na sucho, jakoś trudno mnie i żonę przekonać na zalewę mokrą, może dlatego, że sąsiadowi na wsi mokre zakwasiło się w trakcie burzy. Sery oczywiście w mokrym leżą :wink: Robię też kolejne podejście do sera żółtegoNajczęściej wędzę w temperaturze ok 40 st, ok 5/6 godzin Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 30 Lipca 2011 Na próbę uwędziłem dzisiaj kawałek sera twarogowego tłustego ,w zalewie z przyprawami leżał w lodówce 10 godz.a oto efekt końcowy . http://img841.imageshack.us/img841/3084/wdzenie011.jpg Uploaded with ImageShack.us Bardzo smaczny ,naprawdę warto spróbować . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 31 Lipca 2011 Bardzo smaczny ,naprawdę warto spróbować . Lepiej zrobić samemu serek . Dopiero poznasz smak sera :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 31 Lipca 2011 Lepiej zrobić samemu serek . Dopiero poznasz smak sera :smile: Muszę Andrzeju poczytać na temat serów i z pewnością kiedyś taki ser wykonam . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 31 Lipca 2011 Deszcz, ulewa, burza--strasznie mi utrudniają wędzenie. Nie mam jak podejść do wędzarni, jak przynieść wyroby, do d... ta pogoda Są też pozytywy--część serków zdążyłem wynieść przed deszczem, ryby też, zostały tylko kurczaki, indyk i polędwica, całe szczęście drewna w palenisku nie ma :wink: Będzie :thumbsup: mam nadzieję Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-168814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam wszystkich!!! po calej lekturze tego tematu postanowilem tez zaeksperymentowac, mieszkam w hiszpanii i bialego sera tutaj / twarogu / nie uswiadczysz, wiec kupilem kilka serow typu feta, mozarella, tutejsza mieszanka krowiego z koza i jeszcze innego, przed chwila wstawilem je do solanki 10% i niech poleza, na wieczor wyciagne je i zostawie na noc do obciekniecia w gazie w czwartek do wedzarni, robie fotorelacje z tego wiec mysle ze jak ukoncze ten proces to wrzuce fotki i wnioski, pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem i nie tylko Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-171358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 dla mnie 10 % jednak za słone wychodziły...zjechałem do 6% i jest naprawdę fajnie...a najbiżej twarogu chyba byś się kolego z ricotta tam znalazł... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-171360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 :wink: czy jak teraz doleje troszki wody i rozpuszcze te solanke to bedzie ok, bo feta byla dosc slona, wrzucilem tez ser podobny do ricotta zobaczymy [ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 00:59 ]nastawilem to jakies pol godzinki temu Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-171362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 na bank pomożesz serkowi jeszcze...zajrzyj do tabeli albo w któryś z moich postów...ja miałem problem gdzieś tam ostatnio z wyliczeniem stężenia i mnie Panowie naprowadzili jak liczyć...a resztę z autopsji ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-171365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 kupiłem kilka serków na próbę, część z samej krówki, część mieszana z owieczką, była solaneczka słabsza niż1-10% i obciekanie prawie całą noc, rano wędzareczka i niestety częśc popłyneła ze względu na temperaturkę, i to co wyszło sami sobaczcie, smakowo eksperyment totalny ale kto nie próbuje ten............Myśle że warto było spróbować , estetycznie to klapa ale smakowo, interesująco, zresztą jestem w trakcie......pozdrowienia z piekła, mamy tutaj / jest po północy /około 30 stopni c!!!!!!!! [ Dodano: Pią 19 Sie, 2011 00:20 ] Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-171686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Mam pytanie, czy tak uwędzony ser można zamrozić? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-172931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Mam pytanie, czy tak uwędzony ser można zamrozić?witam zamrozić możesz jak to czynią górale,którzy nie sprzedali swoich oscypków. efekt po rozmrożeniu jest taki że ser jest bardzo kruchy (grudkowaty),suchy i niesmaczny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-172944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Dzięki Marek za odpowiedź, tego się obawiałem, mam nadzieję że w lodówce wytrzymają kilka dni. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
webster Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 zamrożenie=kruchośc...ale.zapiekanki.i.pizza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Parę takich dziwnych pytań mam, nigdy nie robiłem serków wędzonych a z takim zamiarem się noszę od pewnego czasu.Rozumiem, że 10 % solanka to 100g soli na litr wody a ile wody w stosunku do masy serków? Czy to może bez znaczenia jest? czy też przyjąć tak jak dla mięsa 0,4-0,5 litra na kilogram serka? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Ja robię obecnie solankę do sera białego 8%-8,5% zostawiam w niej serek w kawałkach na całą noc zalewając taką ilością by serki były przykryte tutaj zamieściłam fotorelację https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=200653#200653 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Moja pierwsza próba z serkiem nie wyszła.Użyłem zwykłego półtłustego sera i tu był błąd.W smaku ok, ale się rozpadał i nie był tak jednolity jak na Waszych fotach. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Hmmm prawdę powiedziawszy myślałem ze tak wlasnie Mirek będzie Robiłem tez eksperymenty z poltlustym i tlustym ..... Teraz jak robię to tylko dobry tłusty albo włoski ..... I takie są OK Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-173415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 4 Września 2011 Dzisiejsze wędzenie. Serki białe tym razem tłuste, Pilos i serki typu włoskiego. Wędzone w Borniaku, wyraźnie mniej "zarumienione" niż w wędzarni działkowej, murowanej. Temp ok 45/50 st, czas 5 godz. Były też serki Camembert (w folii) i mozarella, ale "popłynęła". To co zostało jest całkiem smaczne :thumbsup: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-174404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 29 Września 2011 Poszedłem w Wasze ślady.uwędzono ser tłusty Piątnica i włoski Pilosa temp ok 50 czas 4 -5 godz Solanka ok 10% lodówka 10 godz.Ser wewnątrz wilgotny smak rewelka Innowacja to po wyjęciu z solanki otoczony ziołami {kto jakie sobie życzy} Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-177669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 29 Września 2011 Brawo!!! trzeba próbować i eksperymentować!!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-177680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 20 Października 2011 Poniedziałek rano--zakup serków. Twarogowe, typu włoskiego i bałkańskiego. Poniedziałek wieczorem--solanka, dosyć długo, aż do ...Wtorek po południu--leżakowanie (suszenie), kominek zapalony.Środa rano--z braku czasu (niespodziewana konieczność pójścia do pracy) , dalsze suszenie, przy włączonym wentylatorze.Środa ok 18 godz - włączenie Borniaka i wygrzanieOk 19.15 godz - serki w BorniakuDo tej pory większość czynności robiłem jak zwykle, może "ciut" dłużej leżały w solance, może "ciut" dłużej były suszone.Po ok 2 godz wędzenia na 4 serkach pojawiła się bardzo mokra i jakby galaretowata powierzchnia górna :rolleyes: -- w czym problem :question: co może być przyczyną :question: Po całkowitym uwędzeniu wspomniane 4 serki nadal były "dziwne", bardzo miękkie i mokre Po nocy -- wszystko wróciło do normy, serki wyschły, są z wyglądu wyśmienite, nie jadłem ich jeszcze. Pozostałe serki--bez problemu, wszystko OK. Jest jeszcze jeden "kłopocik"--z komina trochę kapało wody--nigdy tego nie miałem wcześniej -- 2 serki mają ślady, ciemno szare plamy.Wiele lat wędzenia w różnych wędzarniach i pierwszy taki problem.Serków wędziłem sporo, 60 szt, a problem dotyczy tylko 4 sztuk :shock: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-180728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 28 Października 2011 Serki Campari firma Sierpc, serki typu włoskiego, zakupione w Auchanie włożyłem do solanki 10 % z dodatkiem pieprzu ziołowego jutro wędzenie zrobię specjalnie dla nich :wink: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-182146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 28 Października 2011 Serki Campari firma Sierpc, serki typu włoskiego, zakupione w Auchanie włożyłem do solanki 10 % z dodatkiem pieprzu ziołowego jutro wędzenie zrobię specjalnie dla nich :wink: a czy to czasem nie taki?? Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-182148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 28 Października 2011 Dokładnie taki! :grin: Miło być Capri :rolleyes: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-182150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.