EAnna Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 30 Listopada 2013 A w jaki sposób przechowywać w lodówce taki serek wędzony twarogowy przez dłuższy czas aby nie usechł? Najlepiej i najbardziej elegancko na drewnianej deseczce pod szklanym kloszem.Należy tylko odwracać serek co 1-2 dni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-317362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 30 Listopada 2013 dokładnie tak jak EAnna pisze, można też w szufladzie dla wędlin trzymać Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-317516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Serki twarogowa wędzę owinięte w gazie. I właśnie ta mozzarella od dołu przeniknęła przez gazę. Zrobiła się taka skorupka. Była smaczna jak ją oderwałem i zjadłem No może mi ta gaza też podejdzie jak zrobi się skorupka. A jak z sensacjami jelitowo-żołądkowymi po takiej gazie ??? Edytowane 2 Grudnia 2013 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-317751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Na sensacje polecam moją miętówkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-318190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 27 Grudnia 2013 A ja w tym roku na święta zrobiłem sery twarogowe solone awaryjnie. Zagapiłem się i zapomniałem wsadzić do solanki. Normalnie moczę w solance 80g/l przez około 15 godz. i to jest idealna słoność dla mnie.W tym roku zrobiłem w solance 110g/l ale moczone przez 6 godz. i smak wyszedł bardzo dobry. Słone ale nie za bardzo.Jak ktoś zapomni o zasoleniu serów to jeszcze nie wszystko stracone. Można na wieczór wykąpać w solance i do rana ociekanie i też się uda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 28 Grudnia 2013 A twaróg własny czy kupiony? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Akmis978 ja do wędzenia kupuję już od dłuższego czasu Pilosy ( różnego rodzaju). Raz próbowałem zrobić własny ser ale nie poszło. Wolę robić wędliny a sery będę kupował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) do wędzenia kupuję już od dłuższego czasu Pilosy ( różnego rodzaju)kiedyś też tak robiłem i nie byłem zadowolony z efektów, teraz za radą @zbójaszka i @andrzejak wędzę tylko serki typu włoskiego. edit. i jest gitarrra Edytowane 28 Grudnia 2013 przez bwie Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 29 Grudnia 2013 A co dokładnie Wam nie poszło w wykonywaniu tych twarogów, bo może to była jakaś błahostka i będzie można zaradzić, aby sery wychodziły lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Akmis978 ciężko mi teraz powiedzieć co było nie dobre. Pamiętam, że musiałem wylać ten pseudo ser. Ja jestem wzrokowcem i pewnie jak bym raz zobaczył jak to się robi to by mi wyszło ale z książek nie dałem rady. Może miałem złe mleko albo był jakiś błąd produkcyjny ale z serowarstwa wyleczył mnie na długo. Może do tego wrócę zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 29 Grudnia 2013 A ten ser, co go robiłeś to był twarogowy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Nie to miał być pseudo oscypek ale i tak nie wyszedł. Twaróg to mogę kupić od tego gospodarza co kupowałem mleko ale do wędzenia się nie nadaje bo zbyt mało odciśnięty i się kruszy. Gotowe Pilosy tłuste albo typu włoskiego są super i mi odpowiadają. Pewnie swoje były by jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Oscypki są dosyć trudne w wykonaniu, ja wolę robić sery twarde dojrzewające i pleśniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Serek ''PILOS" typu włoskiego do sałatek.Solanka na litr wody 12dag soli,przyprawy bazylia,oregano,rozmaryn,peiprz cytrynowy mielony,czerwona papryka mielona. Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-326375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Bardzo fajnie i smakowicie wyglądają, ale nie lepiej spróbować własnego wyrobu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-326523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 13 Stycznia 2014 nie lepiej spróbować własnego wyrobu? napewno smakuje lepiej,ale nigdy nie odważyłam się zrobić twarogu sama Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-326524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 13 Stycznia 2014 ja również sznurowałem kiedyś piloski ale teraz wkładam w siatkę przez odpowiednio dociętą butelkę , siatka wyciska więcej solanki z serków, i staram się przetrzymać je w lodówce kilka dni, żeby stężenie soli równo się rozłożyło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-326530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 13 Stycznia 2014 A polecam Ci spróbować zrobić, bo twaróg jednym z łatwiejszych serów, a o niebo lepiej smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-326539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 5 Lutego 2014 witam szybkie pytanie czy ten ser mozna przed wędzeniem obwinąć w folie celulozową ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-332007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 5 Lutego 2014 witam szybkie pytanie czy ten ser mozna przed wędzeniem obwinąć w folie celulozową ?? Można Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-332038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 5 Lutego 2014 Można ale po co.? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-332046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 5 Lutego 2014 znając zycie obstawiam ze mi się skruszy w siadce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-332059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 6 Lutego 2014 Poukładaj na kratce od grilla i w ten sposób wedź Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-332067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) Dokładnie, jak pisze karolszymczak. Nie wkładam do siatek, do folii, poprostu kładę na siatce i powoli wędzę, nigdy nic się nie pokruszyło. Uważaj tylko na temperaturę, lepiej w niższej i dłużej. Wczoraj wyjąłem serek wędzony ok 2 tyg temu, nadal można go kroić w cienkie plastry. Edytowane 6 Lutego 2014 przez DZIADEK MACIEK Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-332093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek13 Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 6 Lutego 2014 dziękuje za cenne uwagi człowiek się cale zycie uczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-332095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.