Skocz do zawartości

Ser twarogowy wędzony.


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A w jaki sposób przechowywać w lodówce taki serek wędzony twarogowy przez dłuższy czas aby nie usechł?

Najlepiej i najbardziej elegancko na drewnianej deseczce pod szklanym kloszem.

Należy tylko odwracać serek co 1-2 dni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-317362
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Serki twarogowa wędzę owinięte w gazie. I właśnie ta mozzarella od dołu przeniknęła przez gazę. Zrobiła się taka skorupka. Była smaczna jak ją oderwałem i zjadłem :tongue:

 

 

 

 

 

 

 

 

No może mi ta gaza też podejdzie jak zrobi się skorupka. A jak z sensacjami jelitowo-żołądkowymi po takiej gazie ??? :thumbsup:

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-317751
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A ja w tym roku na święta zrobiłem sery twarogowe solone awaryjnie. Zagapiłem się i zapomniałem  wsadzić do  solanki. Normalnie moczę w solance 80g/l przez około 15 godz. i to jest idealna słoność dla mnie.

W tym roku zrobiłem w solance 110g/l ale moczone przez 6 godz. i smak wyszedł bardzo dobry. Słone ale nie za bardzo.

Jak ktoś zapomni o zasoleniu serów to jeszcze nie wszystko stracone. Można na wieczór wykąpać w solance i do rana ociekanie i też się uda.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323056
Udostępnij na innych stronach

Akmis978 ja do wędzenia kupuję już od dłuższego czasu Pilosy ( różnego rodzaju). Raz próbowałem zrobić własny ser ale nie poszło. Wolę robić wędliny a sery będę kupował.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323262
Udostępnij na innych stronach

do wędzenia kupuję już od dłuższego czasu Pilosy ( różnego rodzaju)

kiedyś też tak robiłem i nie byłem zadowolony z efektów, teraz za radą @zbójaszka i @andrzejak wędzę tylko serki typu włoskiego.

 

edit. i jest gitarrra :)

Edytowane przez bwie
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323266
Udostępnij na innych stronach

Akmis978 ciężko mi teraz powiedzieć co było nie dobre. Pamiętam, że musiałem wylać ten pseudo ser. Ja jestem wzrokowcem i pewnie jak bym raz zobaczył jak to się robi to by mi wyszło ale z książek nie dałem rady. Może miałem złe mleko albo był jakiś błąd produkcyjny ale z serowarstwa wyleczył mnie na długo.  Może do tego wrócę zobaczymy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323315
Udostępnij na innych stronach

Nie to miał być pseudo oscypek ale i tak nie wyszedł. Twaróg to mogę kupić od tego gospodarza co kupowałem mleko ale do wędzenia się nie nadaje bo zbyt mało odciśnięty i się kruszy. Gotowe Pilosy tłuste albo typu włoskiego są super i mi odpowiadają. Pewnie swoje były by jeszcze lepsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-323326
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Serek ''PILOS" typu włoskiego do sałatek.Solanka na litr wody 12dag soli,przyprawy bazylia,oregano,rozmaryn,peiprz cytrynowy mielony,czerwona papryka mielona.

post-47170-0-17932300-1389548357_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-326375
Udostępnij na innych stronach

ja również sznurowałem kiedyś piloski ale teraz wkładam w siatkę przez odpowiednio dociętą butelkę ;) , siatka wyciska więcej solanki z serków, i staram się przetrzymać je w lodówce kilka dni, żeby stężenie soli równo się rozłożyło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-326530
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

witam szybkie pytanie czy ten ser mozna przed wędzeniem obwinąć w folie celulozową ??
Można
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-332038
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie, jak pisze karolszymczak. Nie wkładam do siatek, do folii, poprostu kładę na siatce i powoli wędzę, nigdy nic się nie pokruszyło. Uważaj tylko na temperaturę, lepiej w niższej i dłużej. Wczoraj wyjąłem serek wędzony ok 2 tyg temu, nadal można go kroić w cienkie plastry.

Edytowane przez DZIADEK MACIEK

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/13/#findComment-332093
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.